Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, jar1 napisał:

Ten cat 6 jest ekranowany czy nie?

Wynika z oznaczenia, że nie jest.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

14 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Wynika z oznaczenia, że nie jest.

Pewno dlatego jest lepiej.

Cat 8 są ekranowane a wtyczki są metalowe i do nich też podłączany jest pewno ekran.  Gniazda LAN są też w metalowej obudowie, która najczęściej jest też połączona z masą ogólną np, streamer. W ten sposób wszystkie syfy, jakie zbierają się w ekranie wpływają do masy audio. Dlatego pisane było już przedtem, że bardzo istotną sprawą jest dobre uziemienie tego połączenia.

8 minut temu, jar1 napisał:

Pewno dlatego jest lepiej.

Jest i to bardzo. Lubię testować i próbować. To jest kwintesencja tego hobby. A jak ktoś napiszę coś merytorycznego, to już całkiem super. Dzięki.

No i dzięki koledze @kontomatiego, za podsunięcie pomysłu. 😉 Można tanio i dobrze.

Edytowane przez staropolanka2000

4 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Jest i to bardzo. Lubię testować i próbować. To jest kwintesencja tego hobby. A jak ktoś napiszę coś merytorycznego, to już całkiem super. Dzięki.

No i dzięki koledze @kontomatiego, za podsunięcie pomysłu. 😉 Można tanio i dobrze.

Jak jeszcze więcej przetestujesz przy  różnych urządzeniach to zauważysz ze te zmiany coś za sobą ciągną
np. coraz większe CAT i izolacje mogą spowodować stłumienie zniekształceń, ale dźwięk tez może być tłumiony, niby więcej masy i docieplenia, ale tez stłumić wybrzmienia, wyrazistość i swobodę z poczucia nieograniczonej dynamiki, są też takie co wykonturują dźwięk, ale straci na analogowości "Życiu"

Edytowane przez .:Gerard:.
5 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

masy i docieplenia, ale tez stłumić wybrzmienia, wyrazistość i swobodę z poczucia nieograniczonej dynamiki, są też takie co wykonturują dźwięk, ale straci na analogowości "Życiu"

Dokladnie to się wydarzyło. Długo byłem w lesie, bo wcześniej też grałem na cat 8 chociaż ten efekt nie był tak wyraźny jak przy nowych kablach.

Zastanawiam się tylko, kto pisze tę recenzję na aliexpress, kabelek nie ma ani jednej niepochlebnej opinii, same pianie z zachwytu. 😉

10 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Jest i to bardzo. Lubię testować i próbować. To jest kwintesencja tego hobby. A jak ktoś napiszę coś merytorycznego, to już całkiem super.

Kto nie szuka ten nie znajduje. Pozostają jedynie pretensje do tych "innych".

9 minut temu, kontomatiego napisał:

Gdy już jesteśmy przy tanio i dobrze, to polecam przetestować kabel zasilający Struss.

Innych tanio i dobrze już nie znam.

Ja znam ... Power Roots 

11 minut temu, kontomatiego napisał:

Gdy już jesteśmy przy tanio i dobrze, to polecam przetestować kabel zasilający Struss.

Innych tanio i dobrze już nie znam.

Elektronikę Strussa parę razy na pokazach oficjalnych słuchałem i jedynie co na niej fajnie wychodzi to nagrania z lat 80 nie kojarzące się z High Endem 

Tak że ten tego może dobrze filtrować syfy ale przy okazji i rodzynki; pewnie na jazgotliwe systemy to lekarstwo ale po co kupować garbate systemy żeby je prostować?

6 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Jak jeszcze więcej przetestujesz przy  różnych urządzeniach to zauważysz ze te zmiany coś za sobą ciągną
np. coraz większe CAT i izolacje mogą spowodować stłumienie zniekształceń, ale dźwięk tez może być tłumiony, niby więcej masy i docieplenia, ale tez stłumić wybrzmienia, wyrazistość i swobodę z poczucia nieograniczonej dynamiki, są też takie co wykonturują dźwięk, ale straci na analogowości "Życiu"

To o czym mówisz to głupia tendencja co by uzasadnić cenę kabla Cat8 dając coraz grubszy przewodnik w nim.

Aluminiowe ekrany zamiast miedzianych też temu dobrze nie służą!

Moim zdaniem powinno się zostać przy budżetowych przekrojach co by tego o czym piszesz nie było no i wszystko w jednym takim samym metalu no i.. parafrazując klasyka

"Dobry izolator głupcze!"

Cała reszta to"pikuś" ale walczmy dalej o dobry dźwięk

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, ASURA napisał:

Elektronikę Strussa parę razy na pokazach oficjalnych słuchałem i jedynie co na niej fajnie wychodzi to nagrania z lat 80 nie kojarzące się z High Endem 

Tak że ten tego może dobrze filtrować syfy ale przy okazji i rodzynki; pewnie na jazgotliwe systemy to lekarstwo ale po co kupować garbate systemy żeby je prostować?

Sugerujesz, że mam garbaty system, ponieważ dobrze oceniłem kabel zasilający Struss? I to na podstawie nikłego kontaktu z elektroniką pana Strussa jako całością?
Dysponujesz jakimiś dokładnymi pomiarami tej filtracji, o której wspominasz oraz jej zależności, wpływu na różne systemy, w różnych pomieszczeniach, z uwzględnieniem indywidualnych preferencji odbiorczych?

Asura, to bzdura.

Myślę, że nie warto brnąć w OT nt kabla Struss, reszty jego produktów oraz jego osoby. 

Teraz, kontomatiego napisał:

Sugerujesz, że mam garbaty system, ponieważ dobrze oceniłem kabel zasilający Struss? I to na podstawie nikłego kontaktu z elektroniką pana Strussa jako całością?
Dysponujesz jakimiś dokładnymi pomiarami tej filtracji, o której wspominasz oraz jej zależności, wpływu na różne systemy, w różnych pomieszczeniach, z uwzględnieniem indywidualnych preferencji odbiorczych?

Asura, to bzdura.

Myślę, że nie warto brnąć w OT nt kabla Struss, reszty jego produktów oraz jego osoby. 

Pisałem że dobrze grały muzykę lat 80 dlaczego szukasz w moich tekstach najgorszych cech? 🙂 

p.s.

Jaki masz obecnie system i czym zapięty?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, jar1 napisał:

Ale to chyba nie do switcha? 😉 

No jak nie … do zasilacza do switcha.

Nalezy nie zapomnieć o kablach bezprzewodowych !!!

Muszę przewietrzyć mój system…

2 godziny temu, jar1 napisał:

Ale to chyba nie do switcha? 😉 

Do zasilacza i nie tylko .

To w kwestii tanich kabli. Moim zdaniem do zasilacza switcha kabel nie ma znaczenia .

Edytowane przez carlos med
10 minut temu, carlos med napisał:

To w kwestii tanich kabli. Moim zdaniem do zasilacza switcha kabel nie ma znaczenia .

Każdy kabel zasilający, który jest w torze audio ma znaczenie. Ten od switcha też. Nawet w tygodniu się bawiłem i słychać. 😉 Z resztą każdy kabel, nie tylko zasilający. Ja się biorę teraz za wymianę kabli DC do zasilaczy.

Edytowane przez staropolanka2000

29 minut temu, staropolanka2000 napisał:

a się biorę teraz za wymianę kabli DC do zasilaczy.

Ja używam ekranowanych kabli do zasilaczy komputerowych.  (przewód w ekranie).

12 minut temu, jar1 napisał:

Ja używam ekranowanych kabli do zasilaczy komputerowych.  (przewód w ekranie).

To jak to jest z tym ekranowaniem? Gdzie warto?

Ja już mam kabel kupiony do tego celu i wtyki Viborga. Kabel taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zasilacze których ja używam mają ekranowane kable, i nie ma innej opcji. Mały przekrój tego kabla do zasilacza tak na mój rozum.

Edytowane przez kaviter
44 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

To jak to jest z tym ekranowaniem? Gdzie warto?

Ja już mam kabel kupiony do tego celu i wtyki Viborga. Kabel taki:

Ukryta Zawartość

Tu mamy przepływ pądu stałego o małych szumach (co powinien zapewnić zasilacz liniowy) . Sam z siebie nie jest źródłem zakłóceń , natomiast warto go chronić przed zakłóceniami z zewnątrz, by nie popsuć tego, o co się walczy. . Dlatego dałem w ekranie. Ekran wprowadza też dodatkową pojemność pomiędzy plusem a minusem i minimalizując wpływ indukcyjności kabla, która rożnie z jego długością, co z kolei pogarsza właściwości stabilizowanego napięcia. Rośnie impedancja itd.... i już nie jest tak fanie jak bezpośrednio na wyjściu zasilacza.

I długość kabelka tylko tyle i le potrzeba. Im krócej tym lepiej.  Przynajmniej w teorii. No odnośnie tego przypadku, oczywiście. 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1
27 minut temu, jar1 napisał:

Ekran wprowadza też dodatkową pojemność pomiędzy plusem a minusem i minimalizując wpływ indukcyjności kabla

To nie jest prawda. Ekran tworzy oczywiście dodatkową pojemność względem przewodników, ale nie ma wpływu na ich wzajemną pojemność. Z indukcyjnością i zależnością pomiędzy składowymi impedancji to jest skomplikowana sprawa, ale to też nie jest prawda że pojemność minimalizuje wpływ indukcyjności. 

29 minut temu, kaviter napisał:

To nie jest prawda. Ekran tworzy oczywiście dodatkową pojemność względem przewodników, ale nie ma wpływu na ich wzajemną pojemność. Z indukcyjnością i zależnością pomiędzy składowymi impedancji to jest skomplikowana sprawa, ale to też nie jest prawda że pojemność minimalizuje wpływ indukcyjności. 

W tych kabelkach jest pojedynczy przewód w ekranie, a nie ekran na dwóch przewodach.

Ekran to minus.

Edytowane przez jar1
2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Każdy kabel zasilający, który jest w torze audio ma znaczenie. Ten od switcha też. Nawet w tygodniu się bawiłem i słychać. 😉 Z resztą każdy kabel, nie tylko zasilający. Ja się biorę teraz za wymianę kabli DC do zasilaczy.

A od switcha do streamera/ transportu .. 5V czy 9V czy 12V czy więcej w zależności jaki kto ma switch też dajesz kabel za grube $$$ ? Oczywiście,  że wszystko ma znaczenie, tylko czy w ślepym teście z kablami do switcha wyłapiesz różnice 10/10 ? Wątpię,  sam próbowałem i uważam że to jest na pograniczu autosugestii. Jeśli tak to albo z kablem albo ze switchem coś jest nie tak. Żebyście nie było, moim zdaniem, kable głośnikowe,  interkonekty i sieciowe wpinane bezpośrednio do sprzętu audio mają znaczenie, nie wchodząc w to jak to działa. 

18 minut temu, jar1 napisał:

W tych kabelkach jest pojedynczy przewód w ekranie, a nie ekran na dwóch przewodach.

Ekran to minus.

A OK, to nie jest kabel ekranowany w takim układzie.

14 minut temu, Ajothe napisał:

Panowie jak to możliwe, że zmiana netu na światłowód nie wniosła żadnych sonicznych zmian? 😋

A jak rozprowadzasz LAN w domu? 

• Pokaż nowe odpowiedzi