Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
47 minut temu, blackromek napisał:

Witam jaki zasilacz liniowy zastosować do switch Mikrotik CSS610-8G-2S+IN

Jak chcesz coś porządnego rzuć gałką na ofertę Farada - miałem ich Super10 (petarda) i Super3 a teraz gram na Super6. Sporo wnoszą też ich przewody DC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy
53 minuty temu, blackromek napisał:

Tylko mam kłopot o jakich parametrach zasilacz kupić do switcha mikrotik instrukcja podaje widełki 

Jaki kłopot? Skoro sam producent w komplecie z urządzeniem daje zasilacz 24V 0.8A, to wybrałbym podobny. Możesz też napisać bezpośrednio do Farada, bo może mają już jakieś doświadczenie z MiroTikami i coś doradzą. Mój QSA też pracuje na zakresie 5-12V i zasilam go 5V bo zagrał lepiej niż na 12V, ale to moje zdanie i mój system, bo już dystrybutor QSA woli jego brzmienie na 12V.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Godzinę temu, blackromek napisał:

Tylko mam kłopot o jakich parametrach zasilacz kupić do switcha mikrotik instrukcja podaje widełki

Tam dalej jest przetwornica DC-DC, która najprawdopodobniej produkuje 3V3. Ten swicz powinien też działać z niższym napięciem zasilania, możesz spróbować podłączyć jakiś standardowy 5V i zobaczyć czy pójdzie. Najlepiej usunąć tą wewnętrzną przetwornicę, i dać bezpośrednio liniowe zasilanie, to zrobi dużo większą różnicę niż sam lepszy zewnętrzny zasilacz.

13 godzin temu, ASURA napisał:

Popraw saturacje w systemie to Ci się piknie wyrówna łącznie z polepszeniem wokali

Co to jest saturacja w systemie? 

• Redaktorzy
Godzinę temu, pmcomp napisał:

Marcin, przestań proszę …

Rozumiem, że podobnie jak ja miałeś okazję bezpośrednio porównać Level 3 copper, Level 3 silver, Level 2 copper i L2-C i w przeciwieństwie do mnie stwierdziłeś, że różnic nie ma? Chyba, że doszedłeś do takich wniosków ... zaocznie?

No to jak było? 😉

Fr@ntz

"I am an audiophile"

20 minut temu, Fr@ntz napisał:

Rozumiem, że podobnie jak ja miałeś okazję bezpośrednio porównać Level 3 copper, Level 3 silver, Level 2 copper i L2-C i w przeciwieństwie do mnie stwierdziłeś, że różnic nie ma? Chyba, że doszedłeś do takich wniosków ... zaocznie?

No to jak było? 😉

mam na mysli wplyw na dzwiek nie zasilacza (tego nie neguję) tylko … kabla DC do zasilacza.

Co wyraznie napisalem.

Jak by co to pisze sie na slepy test kabli DC do zasilacza. Moze byc twoj sprzet. Jeden ten sam zasilacz, ktory sobie zyczysz, rozne kable DC. Ja też przygotuje taki z najgorszych drucików. Ja podmieniam kable DC, ty sluchasz. Trafiasz 10/10.

Pasuje?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

mam na mysli wplyw na dzwiek nie zasilacza (tego nie neguję) tylko … kabla DC do zasilacza.

Kabel to część zasilacza. Bez niego mamy tylko ciemne tło.

Edytowane przez jar1
Godzinę temu, jar1 napisał:

Kabel to część zasilacza. Bez niego mamy tylko ciemne tło.

Bez niego nic nie mamy. Czyli "byle jaki" gra lepiej niż ciemne tło? 😉 

Bez niego nic nie mamy. Czyli "byle jaki" gra lepiej niż ciemne tło? 😉 

Skoro jest Ci obojętny kabel, to proszę nie wypowiadaj się w temacie Ci obojętnym. Jest grono osób, które ten temat interesuje. Nikt nikomu nic na siłę nie karze podłączać.

6 minut temu, lamario napisał:

Skoro jest Ci obojętny kabel, to proszę nie wypowiadaj się w temacie Ci obojętnym. Jest grono osób, które ten temat interesuje. Nikt nikomu nic na siłę nie karze podłączać.

Są pewne granice absurdu. Sory.

26 minut temu, lamario napisał:

On mi nie jest obojętny bo jakiś musi być. I ten jakiś w zupełności wystarcza bo ... kabel DC nie ma żadnego wpływu na dźwięk. Jeśli twierdzisz inaczej zapraszam, zrobimy zakład o duży piniądz, ślepy test i ... poznamy golasa 🙂 . I każdego innego też zapraszam. Nie ma lepszej metody sprawdzenia niż postawienie własnych pieniędzy i własnej reputacji.

Jeśli trafisz 10/10 z przyjemnością zapłacę ja i odszczekam tutaj na forum. Na barana na Marszałkowskiej dźwigać nie mogę bo jestem za stary 😉 .

Pasuje?

🙂

Ponawiam tą propozycję co jakiś czas, jakoś nie ma chętnego. Dlaczego ???

Edytowane przez pmcomp

23 minuty temu, pmcomp napisał:

Pasuje

Nie pasuje. Nie widzę powodu aby się z Tobą spotkać, To co słyszę jest tylko moje i nie chcę Ci tego udowadniać, ani nikomu więcej. Dzielę się większym lub mniejszym doświadczeniem tego co sam wypróbowałem a nie wyczytałem. Wiec ślepe ślepaki jako argument przeznacz dla laryngologa i pozdrów go ode mnie.

Kable dc robia roznice. Wiem, bo przetestowalem. 

Kto nie chce tego zrozumiec, uznac niech nie zabiera nam tu miejsca i czasu. 

Powiedziałem. 😜

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

13 minut temu, lamario napisał:

Nie pasuje. Nie widzę powodu aby się z Tobą spotkać, To co słyszę jest tylko moje i nie chcę Ci tego udowadniać, ani nikomu więcej. Dzielę się większym lub mniejszym doświadczeniem tego co sam wypróbowałem a nie wyczytałem. Wiec ślepe ślepaki jako argument przeznacz dla laryngologa i pozdrów go ode mnie.

Czyli to całe twoje audiofilstwo to jedna wielka ściema i oszukiwanie samego siebie. Ale ... to Twoje prawo.

Tylko nie pisz na forum, że kable DC "grają". Dlaczego? Bo nigdy tego nie sprawdziłeś, tak ci się tylko wydaje i ... WIERZYSZ.

Audiofilizm = SEKTA = WIARA NA SŁOWO = TOWARZYSTWO WZAJEMNEJ ADORACJI ???

Wcale mi Was nie szkoda, że branża was goli aż boli 😉 . Zamiast kupić nowy lepszy streamer, player czy DAC polepszacie sobie jedynie humor tymi kabelkami LAN, switchami, zasilaczami, kabelkami DC, izolatorami itp.

🙂 🙂 🙂 

12 minut temu, Mikelas76 napisał:

Powiedziałem. 😜

Zapraszam na test. Pobawimy się, może coś zarobisz ???

12 minut temu, Mikelas76 napisał:

Forum jest dla wszystkich ... dodaj mnie wreszcie do ignorowanych i będzie spokój. Tylko ... nie poczytuj z ciekawości potem 😉 .

Edytowane przez pmcomp

17 minut temu, Mikelas76 napisał:

Powiedziałem. 😜

Możesz tą różnicę jeszcze raz przetestować przy świadkach 🙂?

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie jestem na sprzedaż. Jeżeli mówisz o zarobku finansowym, nie interesuje mnie! To co gra u mnie jest wyłącznie moje i do odsłuchu są dopuszczeni wszyscy chętni więc zapraszam. Ponieważ nic Ci nie muszę udowadniać a Ty mi musisz, więc zabierz z sobą kable z różnych drabinek jakościowych i o różnym charakterze brzmienia (chociaż o tym nie wiesz)

W dniu 30.10.2024 o 19:07, SenorCoconut napisał:

Przeglądając  ten temat  i wywody niektórych. 80% wypowiedzi to kłótnia Januszy. Nie  sądziłem że faceci siedzą w domu i wypisują takie głupoty 🙂 

jeden Janusz chce przekonać drugiego że on ma rację 🤣

A ja postanowiłem przetestować Przewody internetowe w swoim systemie.

kupiłem: 

Wireworld Chroma

Wireworld Starlight

Supra cat8

Baseus cat8

Furutech Lan8 Ncf 

iFi audio LAN iSilencer| Filtr sieciowy LAN

IFI Izolacje galwaniczna podłączyłem bezpośrednio do Lumina D3

A resztę Przewodów do routera UPC

Który jest zasilaczem liniowym podłączony  do listwy gigawata

Na Luminie  leciał wkoło jeden utwór i prze pinałem kable internetowe po kolei.

Zacząłem od baseusa bo 30 zł

Nie zauważyłem różnice w dźwięku.

na co dzień słuchałem na przewodzie internetowym dołączonym przez producenta Lumina. 

Następnie podłączyłem Supre, po około 5 s dźwięk się zmienił! Ale na gorsze. Bas się ciągnął, był kompletnie niekontrolowany. Bardzo do ciążył dół Pasma, zrobiła się tak zwana buła. 

Następny był Furutech. Bardzo podobna zmiana dźwięku. Ale również rozjaśniła sie góra Pasma.

Następnie żółty Wireworld Chroma, tutaj zrobiło się fantastycznie! bas świetny miał bardzo dobry timing. Środek Pasma gesty ekstra wokale. Góra idealna nic nie kuło.(ten przewód zostawiłem sobie do dzisiaj Jest to jeden z najlepszych Przewodów który wniósł zmiany do mojego systemu ze wszystkich Przewodów jakie kupiłem w życiu. Jest to przewód w konfekcji jednego ze sklepów audio Oryginalnie ma kiepskie plastikowe wtyki. Ten sklep zakłada metalowe solidne takie jak w wyższych modelach)

następnie czerwony  Wireworld. Jeszcze lepiej kontrolowany bas niż żółty. Środek identyczny ale niestety góra bardzo się wyostrzyła. Wokale zaczęły męczyć sibilanty również. Okazalo się że Starlight ma przewodniki OFC Posrebrzane. Stąd ta różnica względem żółtego Wireworlda. Tylko dlaczego to słychać tak samo wyraźnie jakbym zmienił RCA? Przecież to przewód internetowy od przesyłania 0 i 1

Supre i furutecha wróciłem po kilku dniach

Wireworldy zostawiłem sobie na dłużej.

Podłączyłem poprzedni mój  odtwarzacz

EverSolo DMP-A6 Master Edition
prze pinałem Wirewoldy A zmiany w dźwięku były praktycznie niezauważalne!

A te same przewody w Luminie 

zmieniały dźwięk bardziej niż jak zmieniłem przewody Głośnikowe z Tellutium Black na Silver. 
Tak, cyfrowy przewód posrebrzany Wniósł w moim systemie większe zmiany niż posrebrzany przewód analogowy.

Na koniec dodam że byłem do tego wszystkiego bardzo sceptycznie nastawiony bo sygnał cyfrowy to sygnał cyfrowy 0 i 1. A teraz cieszę się o wiele lepszym dźwiękiem za 370zl 

Wszystkie te przewody postanowiłem sprawdzić czy w pływają na obraz mojego telewizora LG Oled C1 I najlepiej wypadł Baseus za 30 zł który został.Na innych obraz szarpał albo był spowolniony itp

Jeden z kolegów mówił że przez WiFi gra najlepiej, niestety tak nie było w przypadku Eversolo. 

Więc wnioski można wyciągnąć tylko jedne. Izolacja galwaniczna pozwala zmieniać dźwięk Przewodów. Wszystkie pomiary i nauki  na ten temat SĄ NIC NIE WARTE. Ponieważ w jednym odtwarzaczu różnice są kolosalne a w drugim praktycznie żadne.  Zera i Jedynki grają. Ale nie zawsze. Gdy dołożymy do tego że ja słyszę inaczej dźwięk niż każdy z was, bo jest to bardzo subiektywne odczucie. Oznacza to że trzeba przewody i wszystkie inne zabawki audio testować samemu.

I co najważniejsze czerpać przyjemność z naszego hobby czego wszystkim życzę 👊

Jestem trochę powściągliwy. I wierzę co piszesz. Przetestuj LAN Tiglon. Testowałem te co opisujesz i jeszcze więcej.

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Wiesz gdzie mam twoje testy? 

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

może coś zarobisz

Nie obrażaj mnie chamie. 

Nudzisz juz wszystkich tym samym od lat klepaniem o testach. Jestes za malo rozgarniety zeby pojac ze nikogo ten test nie interesuje?

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Możesz tą różnicę jeszcze raz przetestować przy świadkach 🙂?

Byl swiadek

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 minuty temu, lamario napisał:

Jestem trochę powściągliwy. I wierzę co piszesz. Przetestuj LAN Tiglon. Testowałem te co opisujesz i jeszcze więcej.

Słyszałem już od paru osób o tym przewodzie. Myślę o nim w moim drugim systemie. (Lumin T2+ Lema Tucana+ ATC 40) Jak tylko przyjdzie na testy mój wymarzony  Dac Aries Cerat  Helene to na pewno będę chciał przetestować Tiglona do transportu. 

34 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Byl swiadek

Tak szczerze, miał pojęcie co to DC i czym różni się od AC?

Bo jeśli chodzi o zasilacze impulsowe vs liniowe mogę zrozumieć - jakieś pętle masy, kiepska "impulsówka" może siać itd. 
Ale kabel "zasilacza DC" o ile jest przystosowany do napięcia i prądu jaki ma przesyłać co więcej może wnieść do systemu? Efekt placebo?

13 godzin temu, Fr@ntz napisał:

Jaki kłopot? Skoro sam producent w komplecie z urządzeniem daje zasilacz 24V 0.8A

Ja dałbym amperaż minimum x3 zmniejsza to stany nieustalone elektroniki spowodowane jej zapotrzebowaniem na krótkie piki dużej energii

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, ASURA napisał:

Ja dałbym amperaż minimum x3 zmniejsza to stany nieustalone elektroniki spowodowane jej zapotrzebowaniem na krótkie piki dużej energii

A dlaczego nie od razu x10?
Możesz napisać skąd mają się brać piki w switch-u i jakie stany nieustalone to powoduje?

29 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tak szczerze, miał pojęcie co to DC i czym różni się od AC?

Oczywiscie. Miałem zasilacz od Pawla PD Creative z jego standardowym kablem DC, zrobilem nastepny z miedzi occ neotecha i bylo slabiej bo spadla rozdzielczosc i calosc dostala za duzego dociazenia. Potem zrobilem na srebrze od Sonus Olivy i fajnie zagralo z powietrzem itp. Standardowy kabel od Pawla jest naprawde wystarczajacy. Tak wiec to robi roznice, niekoniecznie lepsza. Tak liczylem na miedz occ.... zostalem ze srebrem SO. 

Edytowane przez Mikelas76

12 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A dlaczego nie od razu x10?
Możesz napisać skąd mają się brać piki w switch-u i jakie stany nieustalone to powoduje?

Ja mam w swichu x3 a w kompie x10

W swichu mam napiecie stabilizowane +,- 0,01 V a w kompie +,- 0.001 V

Tak mi dobrze gra, jak by mi nie grało to bym kasy nie topił tylko wyjechał do spa na hula gula

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Oczywiscie. Miałem zasilacz od Pawla PD Creative z jego standardowym kablem DC, zrobilem nastepny z miedzi occ neotecha i bylo slabiej bo spadla rozdzielczosc i calosc dostala za duzego dociazenia. Potem zrobilem na srebrze od Sonus Olivy i fajnie zagralo z powietrzem itp. Standardowy kabel od Pawla jest naprawde wystarczajacy. Tak wiec to robi roznice, niekoniecznie lepsza. Tak liczylem na miedz occ.... zostalem ze srebrem SO. 

Ok, rozwiałeś wszelkie wątpliwości.

2 minuty temu, ASURA napisał:

Ja mam w swichu x3 a w kompie x10

W swichu mam napiecie stabilizowane +,- 0,01 V a w kompie +,- 0.001 V

Tak mi dobrze gra, jak by mi nie grało to bym kasy nie topił tylko wyjechał do spa na hula gula

Widzisz, może na kolegach ( bez urazy ) od kabelków DC zaimponujesz 😉 .
Ale zadam pytanie, czym to mierzysz 😁?

29 minut temu, Mikelas76 napisał:

No to zapraszam … wygrasz u mnie piniądz, bez roboty i wysilku … na slepo 🙂 .

Kiedy wpadasz?

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Byl swiadek

Bierz świadka, razem obstawicie wiecej kasy, wiecej wygracie 🙂 .

21 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale zadam pytanie, czym to mierzysz 😁?

Kurła miernikiem z Taiwanu takim plus 1000 złotych a nie z Castoramy

3 godziny temu, SenorCoconut napisał:

Forum jest dla wszystkich, ale nie dla takich Januszy  jak ty. Przeglądam ten temat bo chciałem się dowiedzieć jakie rzeczy sobie przetestować graty.  Co widzę to wpisy Janusza. Co cię interesuje na co kto swoje pieniądze wydaje! Załóż sobie temat: „rozmowy Januszy” zabierz kolegów i sobie tam dyskutujcie: ty słyszysz kable ja nie słyszę. Ja mam rację, nie nieprawda to ja mam rację. 
I sobie rozmawiajcie w ten sposób. 

Na pewno nie będziemy wam w tym przeszkadzać.

A tak poza tym to zastanawiam się skąd się biorą takie jak ty, gdzie ty się chowałeś? 

Przetstuj sobie przewód od żelazka z lat piędziesiatych jako przewod DC … poprawa gwarantowana. Albo sznurek od snopowiazałki. Prad nie poleci, nie musisz testować, uwierz mi na slowo.

Kiedy wymienisz kawalki przewodow DC w srodku swoich urzadzeń. Bo on na pewno maja wplyw. Bo ja ci to mówię !!! Dlaczego nie skoro wplyw ma zewnetrzny kabelek?

To Z-ki wkladaja palec w ogień jak im sie powie żeby wkladaly?

Jizzzz.

1 godzinę temu, SenorCoconut napisał:

Słyszałem już od paru osób o tym przewodzie. Myślę o nim w moim drugim systemie. (Lumin T2+ Lema Tucana+ ATC 40) Jak tylko przyjdzie na testy mój wymarzony  Dac Aries Cerat  Helene to na pewno będę chciał przetestować Tiglona do transportu. 

Ty nie sluchaj paru osób tylko sluchaj … muzyki.

A jak ci DAC przyjdzie to koniecznie wymień w nim laminat, poprawa co najmniej o 30%. i nie zapomnij o wstawieniu bezpiecznika na taki za 50 tys PLN. Wszyscy pisza, ze jest zarabista poprawa. Bedzie Pan zadowolony.

🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi