Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Biedronek napisał:

Na dobra sprawe z cat6 czesto da sie i 10Gbps wyciagnac... 

Tiaaaa ... na 1 - 2 metry 🙂 . Tak mam zrealizowane połączenie mojego głównego komputera z serwerem. 10 Gbe na 2 metrach skrętki cat.7 albo cat. 8, nie pamiętam.

2 godziny temu, marek.zakupy napisał:

Światłowód oferuje lepszą jakość dźwięku w porównaniu do skrętki. Dźwięk jest bardziej stabilny i wolny od zakłóceń elektromagnetycznych, ponieważ światło nie jest podatne na interferencje elektromagnetyczne. Dźwięk jest czysty, precyzyjny i szczegółowy, co pozwala usłyszeć subtelne niuanse w muzyce. Światłowód dostarcza sygnał audio w sposób bardzo czysty i bez zakłóceń, co pozwala na zachowanie tej cennej jakości dźwięku a w połączeniu z wzmacniaczem lampowym mamy klarowność światłowodu z ciepłem lamp.

Dodatkowo kable światłowodowe są zazwyczaj mniej wrażliwe na drgania w porównaniu do kabli miedzianych lub innych przewodników, ponieważ nie przewodzą prądu elektrycznego. Jednakże, chociaż kable światłowodowe same w sobie są mniej wrażliwe na drgania, ważne jest, aby odpowiednio zabezpieczyć ich złącza i końcówki, aby uniknąć luzów, które mogą wpłynąć na jakość sygnału.

Kable światłowodowe są zabezpieczone miedzianym peszlem.

Przestań pieprzyć.

Światłowód nie dostarcza żadnego sygnału audio.

A mniejsza podatność światłowodu na zakłócenia i mniejsza wraŻliwość na drgania ma znaczenie ale na odległościach rzędu kilkadziesiat czy kilkaset kilometrów, a nie kilka metrów jak w domu. 

Robiłem u siebie doświadczenie zmieniając ostatnie metry do streamera kabel z cat.5 (bardzo podatny na zakłócenia bo nie ma ekranu) na link światłowodowy. ŻADNYCH RÓŻNIC DŹWIĘKOWYCH.

Godzinę temu, msankowski napisał:

Mam tak samo, tylko potem słucham ze zripowanych plików.

I super. Masz większą wygodę i szybszy natychmiastowy dostęp. W moim przypadku ciut gorsza jakość dźwieku absolutnie nie przeszkadza. Wszystkie moje CD mam zripowane. Ale międlenie w łąpkach okładki CD daje dodatkową przyjemność.

Całe szczęście, że vinyli nie da się tak prosto zripować, a do duzych ich ilości szkoda wkładki. Okładkę vinyla miętosi sie przy każdym słuchaniu 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

16 minutes ago, pmcomp said:

Tiaaaa ... na 1 - 2 metry

A probowales wiecej czy po prostu lubisz sie wymadrzac?

Tutaj dla przykladu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wspominaja o 55m, tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o ograniczonych odległościach", a tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o "33-55 meters". A dla Cat6a 100m.

Ja mam 1Gbps na cat5e przy 15 albo 20m calkowicie stabilnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, pmcomp napisał:

🙂 

Robiłem u siebie doświadczenie zmieniając ostatnie metry do streamera kabel z cat.5 (bardzo podatny na zakłócenia bo nie ma ekranu) na link światłowodowy. ŻADNYCH RÓŻNIC 

Jeśli u mnie "ostatnie metry " ze switcha ( jeśli nie dam drugiego switcha blisko streamera , niestety taki mam uklad) do streamera to ok 15m to lepiej dać cat 6 czy ekranowany cat 8 ? Przy ekranowanym muszę uziemiać oba urządzenia nim łączone czy można to olać?

27 minutes ago, pmcomp said:

kilkaset kilometrów

Tutaj tez sie troche rozpedziles... 200 w bardzo specjalistycznych zastosowaniach.

4 minutes ago, carlos med said:

cat 6 czy ekranowany cat 8

Ja bym zostal przy cat6.

19 minut temu, Biedronek napisał:

A probowales wiecej czy po prostu lubisz sie wymadrzac?

Tutaj dla przykladu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wspominaja o 55m, tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o ograniczonych odległościach", a tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o "33-55 meters". A dla Cat6a 100m.

Nie, nie próbowałem. Wyczytałem takie wartości w specyfikacji moich urządzeń 10 Gbe.

20 minut temu, Biedronek napisał:

Ja mam 1Gbps na cat5e przy 15 albo 20m calkowicie stabilnie.

Nie dziwię się, ja mam tak nawet na 30 metrach 😉 .

15 minut temu, Biedronek napisał:

Tutaj tez sie troche rozpedziles... 200 w bardzo specjalistycznych zastosowaniach.

Niewykluczone, nie sprawdzałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

52 minuty temu, pmcomp napisał:

Światłowód nie dostarcza żadnego sygnału audio.

A mniejsza podatność światłowodu na zakłócenia i mniejsza wraŻliwość na drgania ma znaczenie ale na odległościach rzędu kilkadziesiat czy kilkaset kilometrów, a nie kilka metrów jak w domu. 

a skrętka dostarcza?

jednomodowy przewód to zasięg bez wzmacniania ok 100km, przy wielomodowym raczej do kilometra nie dojdziesz.

skrętka zatrzyma się na 100m

Edytowane przez marek.zakupy
4 minuty temu, marek.zakupy napisał:

a skrętka dostarcza?

Skrętka także nie dostarcza żadnego sygnału audio.

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pantagruel napisał:

Właśnie też słyszałem opinię, że lepiej cat 6 niż 7 i 8. Chwalony jest 6 cat od Lapp.

Też tak słyszałem i dziwi mnie to że w "audiofilskich" kablach ethernetowtch są ekranowane cat 8 , bo jak piszą problem z pętlą masy jest wtedy do rozwiązania,  a wielu w owczym pędzie wybiera droższy bo...lepszy.  

2 minuty temu, carlos med napisał:

Też tak słyszałem i dziwi mnie to że w "audiofilskich" kablach ethernetowtch są ekranowane cat 8 , bo jak piszą problem z pętlą masy jest wtedy do rozwiązania,  a wielu w owczym pędzie wybiera droższy bo...lepszy.  

Za cat.6 nikt takich chorych pieniedzy nie zapłaci. Za to jak widać w tym wątku za cat.8 i owszem.

10 minut temu, marek.zakupy napisał:

jednomodowy przewód to zasięg bez wzmacniania ok 100km, przy wielomodowym raczej do kilometra nie dojdziesz.

Niech będzie.

Potem masz kolejne 100km, potem kolejne 100km i kolejne.

Porównaj sobie podatność na zakłócenia do kilku metrów skrętki w domu i odpowiedz na pytanie "jakie to ma znaczenie" w domu w transmisji ethernetowej. Dane lecą z jakiegoś serwera w Chinach czy USA poprawnie? Jakies zakłócenie elektromagnetyczne po drodze czy u ciebie w domu miało znaczenie? A może miały znaczenie jakieś wibracje? Np. na dnie oceanu?

39 minut temu, pmcomp napisał:

a switch nosi sygnał audio?

Edytowane przez marek.zakupy
uzupełnienie

Nosi to się kura.

Switch także nie dostarcza żadnego sygnału audio.

Uprzedzając kolejne durne pytanie ...router także. I każdy inny element sieci LAN czy WAN.

Mam propozycję ... obejrzyj sobie dwa cytowane tutaj filmy to nauczysz się co i jak ... nosi 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Nosi to się kura.

Switch także nie dostarcza żadnego sygnału audio.

Uprzedzając kolejne durne pytanie ...router także. I każdy inny element sieci LAN czy WAN.

Ja bym się zgodził, że zmiana zasilania wnosi, ale tylko poprawę pracy zasilanego urządzenia i to może mieć wpływ na jakość jego pracy, podobnie jak impulsówki we wzmacniaczasch , tylko że to domena analog i tam ma to większy sens.

Czyli skoro ani kabel, ani inne urządzenie sieciowe nie dostarcza sygnału audio to skąd te różnice?

PS.

Kura "z"nosi jaja jeśli jest nioska, w sumie to przez jakiś czas te jaja nosi zanim zniesie 🙂

10 minut temu, marek.zakupy napisał:

Czyli skoro ani kabel, ani inne urządzenie sieciowe nie dostarcza sygnału audio to skąd te różnice?

PS.

Kura "z"nosi jaja jeśli jest nioska, w sumie to przez jakiś czas te jaja nosi zanim zniesie 🙂

Jakie roznice? Mowisz o tych co sie wydaje ze sa? To twoj mozg jest winny.

A jesli juz sa to wynikaja z zupelnie innej przyczyny. Pisano o tym nawet w kilku ostatnich postach na tej stronie. Nie zauwazyles?

Edytowane przez pmcomp

Cóż, masz rację, ani kabel, ani inne urządzenie sieciowe nie dostarcza sygnału audio. Różnice, o których wspominam, wynikają z różnych ustawień lub czynników w systemie, które mogą wpływać na jakość dźwięku lub sposób, w jaki go odbieramy. Mogą to być na przykład kodeki audio, przepustowość sieci, czy nawet charakterystyki akustyczne pomieszczenia. Przyznam, że te różnice mogą być subtelne, ale czasem mogą mieć wpływ na nasze wrażenia związane z jakością dźwięku.

Rzeczywiście, te różnice, o których wspomniałem, są podobne do sytuacji z kurami, które niosą jaja. Wydaje się, że wszystko jest związane z bardziej złożonymi procesami i czynnikami, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.

31 minut temu, marek.zakupy napisał:

Moja babcie mawiala, ze kury sie niosa, a nie ze kury znosza jajka 🙂 .

PS. teraz tez nie wiem z kim gadam, czy z tobą?

Edytowane przez pmcomp

2 hours ago, marek.zakupy said:

Mogą to być na przykład kodeki audio, przepustowość sieci, czy nawet charakterystyki akustyczne pomieszczenia. Przyznam, że te różnice mogą być subtelne, ale czasem mogą mieć wpływ na nasze wrażenia związane z jakością dźwięku.

Ja bym nawet pokusil sie o stwierdzenie, ze nie sa to subtelne zmiany!

Kodek (nie mylic z tzw. kontenerem) moze miec kolosalne znaczenie obcinajac czesc pasma, przepustowosc jesli jest zbyt niska bedzie powodowala ewidentne przerwy w odtwarzaniu, a charakterystyka akustyczna wedlug niektorych to zaraz po kolumnach kluczowa sprawa.

Osobiscie zazdroszcze sluchu tym, ktorzy slysza roznice przy zmianie switcha. Wzglednie wspolczuje skopanego systemu.

Chyba, że tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, marek.zakupy napisał:

ponieważ światło nie jest podatne na interferencje elektromagnetyczne.

Jest podatne. Skoro samo jest również falą elektromagnetyczną.

Pierwszy lepszy artykuł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mickey6
1 godzinę temu, Mickey6 napisał:

Jest podatne. Skoro samo jest również falą elektromagnetyczną.

Pierwszy lepszy artykuł:

Ukryta Zawartość

Ale raczej nikt nie robi anteny ze światłowodu. 😉

Ukryta Zawartość

7 minut temu, jar1 napisał:

Ale raczej nikt nie robi anteny ze światłowodu. 😉

To prawda. Tylko warto nie używać skrótów myślowych, które ktoś może uznać za fakt.🙂

15 minut temu, jar1 napisał:

Każdy ma swoją teorię na miarę swoich możliwości 😉

Prawda, ale po co dodatkowo ustalać nową fizykę. 

Zresztą, ciekawe co będzie gdy producenci gadżetów audio skapną się, że światło też podlega zakłóceniom i trzeba temu stanowczo zaradzić.🙂

Może wreszcie powstaną hajendowe ujednolicacze dualistycznej natury światła.

Edytowane przez Mickey6
2 godziny temu, Mickey6 napisał:

Prawda, ale po co dodatkowo ustalać nową fizykę.

Fizyka to przestrzeń jest ogromna, nieograniczona, jak cała wiedza.

W dniu 4.09.2023 o 21:52, carlos med napisał:

Jeśli już to w kabel mogę zainwestować na ostatnim odcinku (od switcha do streamera coś polecisz ?)

Muszę przyznać że po zabawach z tańszymi kablami potraktowałem ten temat trochę po macoszemu, ale w końcu naszła mnie refleksja że w sumie z innymi kablami jest też tak że tak naprawdę to jest sens kupić może 2 topowe modele. Z tych tańszych które słuchałem to nie wiem Tiglon 2000coś tam był spoko, AQ Vodka jest też OK. 

W dniu 4.09.2023 o 22:07, carlos med napisał:

45$

Ukryta Zawartość

Poczytał bym testy, ludzie na audiophilestyle testowali te wkładki. To, że z wiadra innych "przemysłowych" wkładek ta mi grała najlepiej, nie znaczy że pewnie za podobne pieniądze nie można kupić czegoś lepszego.

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, kaviter napisał:

Z tych tańszych które słuchałem to nie wiem Tiglon 2000

Dzieki, ale...Jeśli to ten ... to ile kosztują te droższe ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

49 minut temu, carlos med napisał:

Dzieki, ale...Jeśli to ten ... to ile kosztują te droższe ?

Ukryta Zawartość

Chore.

Najwazniejsze jest, ze redaktor WP leje w majty z radości.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi