Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, barni napisał:

Malina sama z siebie nic nie oznacza, to procesor obsługujący streaming i wizualizacje. Malina to pewien standard dający unifikacje pisania kodu.

Digione wprost z pudełka gra słabo i tym bardziej się wykłada im bardziej złożoną i dynamiczną muzykę jej zaaplikujemy. Miałem kiedyś pożyczony do Meitnera MA1v1 i najstarszy Linn Akurate DS0 czy Electrocompaniet ECM2 grały o niebo lepiej. SOTM ULTRA z SPS to już kompletnie inny świat. Niemniej nie twierdze, że dobrze zaaplikowana Malinka z dołożonymi reclockerami, izolatorami, zasilaczami i dobrze zaekranowana nie zagra podobnie. Niemniej to jest zabawa dla ludzi ze smykałką do DIY i nadmiarem czasu. Mnie to już przeszło - wolę kompletny produkt, który działa stabilnie i brzmi świetnie od dnia zero.

Mówisz o Digione czy o DigioneSignatute, bo to są dwa światy, ja to wszystko sprawdzałem u siebie w systemie.

I Digione Signature na malinie że Snakeoil jako roon ready + Uptone Etherregen z zewnętrznym zegarem + pięć zasilaczy liniowych do ww łącznie z routerem, i taki zestaw pogonił u mnie bardzo dużo transportów do 15k, powiem więcej nie było co zbierać z Luminów, Auraliców, Moon, Sotm, dCS NB też dupy nie urywa... A ci którzy piszą tutaj że malina nie gra i mają rację i nie, bo nie wiedzą o czym piszą, nikt nie twierdzi że malina gra dobrze, digione też nie gra dobrze, gra szaro i nijak, ale to co opisałem gra u mnie i gra wybitnie dobrze.

Oczywiście musi być połączenie BNC nie RCA

49 minut temu, RCD napisał:

Digione Signature na malinie że Snakeoil jako roon ready + Uptone Etherregen z zewnętrznym zegarem + pięć zasilaczy liniowych do ww łącznie z routerem

Bo kluczowe dla grania z maliny jest właśnie to o czym napisałeś - dobry system (ja używam aktualnie ropiee ale będę musiał w końcu też  spróbować snake'a 👍), dobre zasilanie (u mnie z kolei 3 liniowe - dac i usbridge signature na PD Creative, switch na Muzgu) i wlaśnie dobre odizolowanie syfu z sieci. Wpięcie wprost do routera daje olbrzymie pogorszenie jakości (zakłócenia). 

Jako ciekawostka - gdzieś na ASR były pomiary Digone Signature od Allo i jitter był na rekordowo niskim poziomie - teraz podobne parametry ma  Holo Red (też malina). Widać więc że Allo dopracowało swoje płytki. 

Ale jak ktoś pominie rolę softu, zasilania, likwidacji zakłóceń to nie ma prawa grać... 

Dodam jeszcze że u mnie dodatkowa izolacja galwaniczna między usbridge a dac raczej psuła niż poprawiała cokolwiek... więc nie jest tak źle. 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

37 minut temu, RCD napisał:

Mówisz o Digione czy o DigioneSignatute, bo to są dwa światy, ja to wszystko sprawdzałem u siebie w systemie.

I Digione Signature na malinie że Snakeoil jako roon ready + Uptone Etherregen z zewnętrznym zegarem + pięć zasilaczy liniowych do ww łącznie z routerem, i taki zestaw pogonił u mnie bardzo dużo transportów do 15k, powiem więcej nie było co zbierać z Luminów, Auraliców, Moon, Sotm, dCS NB też dupy nie urywa... A ci którzy piszą tutaj że malina nie gra i mają rację i nie, bo nie wiedzą o czym piszą, nikt nie twierdzi że malina gra dobrze, digione też nie gra dobrze, gra szaro i nijak, ale to co opisałem gra u mnie i gra wybitnie dobrze.

Oczywiście musi być połączenie BNC nie RCA

Pytanie ile kosztuje taki set , który opisałeś na 5 zasilaczach ?? Raczej ceną dogania w/w konkurentów ( z wyjątkiem dCS NB). Wszystko poza Digione Signature to ulepszanie toru LAN. Porównanie będzie miało sens jeśli w/w konkurenci będą korzystać  tego samego toru LAN i wtedy Sotm,  Moon czy dcsNB , aczkolwiek znacznie droższe od Digione Signature, też pokażą Swój potencjał,  o ergonomii obsługi nie wspominając. 

Bardzo istotne jest jak macie to wszystko, router, switche i zasilacze powpinane. Czy razem  z audio w jednej listwie, na odrębnej Lini zasilającej, czy totalnie random owo byle były zasilacze liniowe. Jak macie? 

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

51 minutes ago, carlos med said:

Sotm,  Moon czy dcsNB , aczkolwiek znacznie droższe od Digione Signature, też pokażą Swój potencjał

Jak najbardziej. Miałem w swoim systemie rossini, bartoka, n05xd, lumin x1, mytek empire i wszystkie bardzo wyraźnie reagowały na zmiany w sieci LAN. Mam teraz kaskadowo dwa ER z zewnętrznymi zegarami, filtr muon pro i Ansuz, jako ostatni switch przed streamerem. Razem sześć zasilaczy, które niestety tez maja bardzo duże znaczenie. Szczególnie dwa pierwsze, te do modemu i routera.

Polecam nasz Ferrum Hypsos, który daje możliwość regulacji napięcia na wyjściu i w przypadku mojego modemu wymagającego fabrycznie 12v, zalecenie pomijam, bo zaczyna być pięknie dopiero w okolicach 13.8-14.2.

….be still and know….

Skróciłem i wymieniłem coaxial kabel między zewnętrzna skrzynką i modemem na kilkanaście metrów kabla od niemieckiego viablue. Dodatkowo kabel uziemiłem. To była kolejna, bardzo wyraźna poprawa.

….be still and know….

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Bardzo istotne jest jak macie to wszystko, router, switche i zasilacze powpinane. Czy razem  z audio w jednej listwie, na odrębnej Lini zasilającej, czy totalnie random owo byle były zasilacze liniowe. Jak macie? 

Ja do listwy (i tym samym osobnej linii zasilającej) mam tylko Etherregena wpiętego który jest zaraz koło sprzętu. Potem kolejno mam drugiego switcha (to główny switch mojej instalacji 10G HP, przerobiony na liniowe zasilanie), router i ONT od światłowodu. Te kolejne znajdują się w innych częściach mojego domu więc ich zasilacze (wszystkie liniowe) są wpięte do ogólnej instalacji, i dość przeciętnymi przewodami AC. Też się właśnie zastanawiam czy jest tu coś jeszcze do zyskania.

I Digione Signature na malinie że Snakeoil jako roon ready + Uptone Etherregen z zewnętrznym zegarem + pięć zasilaczy liniowych do ww łącznie z routerem, i ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 minut temu, msankowski napisał:

Ukryta Zawartość

"Testy" gościa zajmującego się trollingiem, który uważa jakiś chiński DAC za 200USD za grający najlepiej na świecie, z którego "pomiarów" w kuchni każdy mający cokolwiek wspólnego z profesjonalnym miernictwem elektrycznym będzie kręcił bekę, są super, no zajebiste po prostu.

Ukryta Zawartość

Nie należę do pasjonatów ASR, ale te testy które na nim czytałem były rzeczowe. Nie spotkałem się tam ze stwierdzeniem, że jakiś DAC gra najlepiej. Natomiast jest tam ranking pomiarów DAC, ale i wzmacniaczy, w kategorii najniższych zniekształceń. Niskie zniekształcenia to warunek konieczny, żeby grać neutralnie, czyli poprawnie.

Zacytowane pomiary switcha tylko potwierdzają, że on działa zgodnie z własnościami techniki i rozwiązań sieci LAN, ani lepiej ani gorzej niż takie "zwyczajne". Dlatego są wiarygodne.

Za to twierdzenia, że po to, żeby streaming zagrał poprawnie, potrzeba przełączników sieciowych za setki euro, taktowanych zegarem 10MHz i pięciu zasilaczy liniowych, nie jest zgodne z tymi własnościami. Dlatego są niewiarygodne. To są wierutne bzdury.

Każdy robi ze swoimi pieniędzmi co chce. Ale warto żeby w takich wątkach, od czasu do czasu, pojawiał się głos odmienny. Może się ktoś czytający w porę zastanowi.

W dniu 21.10.2023 o 12:02, blackromek napisał:

Witam mam pytanie odnośnie kabla sieciowego rj45 łączącego switch z streamerem używacie ekranowanego czy nie ma to wpływ na zagranicznych forach czytałem że tak . Aby od razu nie inwestować w nowy kabel czy ściągnięcie blaszki z wtyku po stronie streamera usunie ekranowanie

Przećwiczyłem to. Różnice są.  Sprawdzałem kabelek z obustronnie podłączonym ekranem, usuwałem połączenie ekranu z jednej a następnie z dwóch stron.  Za każdym razem były jakieś różnice. Porównywałem ze kabelkiem bez ekranowania (zwykła skrętka). 

Opcja nieekranowanej skrętki jest bezpieczniejsza. Nie mówię, że lepsza z założenia, ale z ekranowanym jest problem odpowiedniego uziemienia, .  Np. większość zasilaczy do switchy nie ma żadnego połączenia z uziemieniem (wtyczka bez bolca) 

Obsługa przez roon więc ergonomia wzorowa.

Co do ceny to wszystko zdrożało, mój tor cyfrowy ma kilka lat więc cenowo było znacznie taniej niż obecnie.

Oczywiście osobna linia zasilająca 

Ja nikogo nie namawiam do 5 czy nawet 1 zasilacza, nie namawiam do Etherregen, roon, zegara itp itd, ja w przeciwieństwie co do niektórych słucham u siebie i porównuje u siebie, dlatego mam to co mam i to mi pasuje.

23 minuty temu, RCD napisał:

Obsługa przez roon więc ergonomia wzorowa.

Co do ceny to wszystko zdrożało, mój tor cyfrowy ma kilka lat więc cenowo było znacznie taniej niż obecnie.

Oczywiście osobna linia zasilająca 

Ja nikogo nie namawiam do 5 czy nawet 1 zasilacza, nie namawiam do Etherregen, roon, zegara itp itd, ja w przeciwieństwie co do niektórych słucham u siebie i porównuje u siebie, dlatego mam to co mam i to mi pasuje.

I to najważniejsze,  że się podoba. 

Też mam odzielna linię i cały tor odizolowany dodatkowo kondycjonerem. Ale u mnie zasilacz liniowy do switcha, czy routera nie wnosił poprawy. A tego zevimpulsowki wprowadza zakłócenia się w mojej sytuacji nie obawiam Jakich zasilacze sprawdziły się u Ciebie ?

39 minut temu, RCD napisał:

Ja nikogo nie namawiam do 5 czy nawet 1 zasilacza, nie namawiam do Etherregen, roon, zegara itp itd, ja w przeciwieństwie co do niektórych słucham u siebie i porównuje u siebie, dlatego mam to co mam i to mi pasuje

Najmądrzejsze stwierdzenie jakie tu ostatnio przeczytałem, szczególnie z naciskiem na "słucham u siebie i porównuję u siebie". 

Robie dokładnie tak samo. 

Ja osobiście mam odrębna linie pod audio, gdzie poprzez listwe mam między innymi wpiety też router i dwa switche zasilane liniowe. brakuje jednego zasilacza pod jeden ze switchy. 

Tak mnie bardzo zastanawia, czy pakowanie routerów i switchy, nawet zasilanych liniowo do dedykowanej linii pod audio jest dobrym rozwiązaniem. Te elementy są w jakiś sposób w torze audio, mają liniowka i nie sieją, ale czy powinny tam być? Mam podwojne gniazdo w tej linii, jedno do koncowki mocy drugie właśnie na listwe gdzie jest wpięta cała reszta. Czy posiadanie trzeciego gniazda w którym byłyby switche router zasilane liniowo, wniesie cokolwiek?

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, msankowski napisał:

Nie należę do pasjonatów ASR, ale te testy które na nim czytałem były rzeczowe.

LOL. Ale jak ktoś ma jakikolwiek sprzęt, może sobie tego po prostu posłuchać.

Godzinę temu, jar1 napisał:

Przećwiczyłem to. Różnice są.  Sprawdzałem kabelek z obustronnie podłączonym ekranem, usuwałem połączenie ekranu z jednej a następnie z dwóch stron.  Za każdym razem były jakieś różnice. Porównywałem ze kabelkiem bez ekranowania (zwykła skrętka). 

Opcja nieekranowanej skrętki jest bezpieczniejsza. Nie mówię, że lepsza z założenia, ale z ekranowanym jest problem odpowiedniego uziemienia, .  Np. większość zasilaczy do switchy nie ma żadnego połączenia z uziemieniem (wtyczka bez bolca) 

W warunkach domowych to niestety jest spory problem, szczególnie jeśli popełniło się jakieś poważne błędy. Ja u siebie jak robiłem w trakcie remontu nową instalację LAN kablami ekranowanymi, zrobiłem wszędzie połączenie wyrównawcze przewodem miedzianym 6mm2. Uziemienie do różnych punktów końców kabli LAN może spowodować wręcz dodatkowe problemy. Ja u siebie też ćwiczyłem różne opcje i ekranowane kable brzmią lepiej, ale podstawą jest poprawnie wykonana instalacja.

5 godzin temu, RCD napisał:

w przeciwieństwie co do niektórych słucham u siebie i porównuje u siebie, dlatego mam to co mam i to mi pasuje.

Tez tak robię ✌️

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 21.10.2023 o 12:02, blackromek napisał:

Witam mam pytanie odnośnie kabla sieciowego rj45 łączącego switch z streamerem używacie ekranowanego czy nie ma to wpływ na zagranicznych forach czytałem że tak . Aby od razu nie inwestować w nowy kabel czy ściągnięcie blaszki z wtyku po stronie streamera usunie ekranowanie

Zwykla nieekranowana skretka tak instalacyjnie jak i patchcordy.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 22.10.2023 o 15:02, Mikelas76 napisał:

Czy posiadanie trzeciego gniazda w którym byłyby switche router zasilane liniowo, wniesie cokolwiek?

Planujesz do tego trzeciego gniazda linię z innej elektrowni?
Nie...?
To nie wniesie nic.

Jeśli ktoś uważa, że dodatkowe gniazdo to magiczna bariera, dla właściwie nie wiadomo czego, to daleka droga przed nim.

4 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Planujesz do tego trzeciego gniazda linię z innej elektrowni?
Nie...?

Chodzi o odseparowanie switchy i routera od pozostałych urządzeń poprzez wpiecie w listwe filtrowana wpięta do 3-go gniazda MISTRZU.

Prawdziwie odseparować od pozostałych sprzętów możesz tylko przez dodatkową linię. Od nowego bezpiecznika w skrzynce, do osobnego gniazdka.
Ja mam trzy gniazdka do pokoju odsłuchowego i czwarte w innej części domu przeznaczoną wyłącznie do switchy, zegarów, modemu i routera. Każda linia na odrębnym 20A bezpieczniku i 10 gauge kablach w ścianach.

….be still and know….

5 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Chodzi o odseparowanie switchy i routera od pozostałych urządzeń poprzez wpiecie w listwe filtrowana wpięta do 3-go gniazda MISTRZU.

Po co kupować cholernie drogie listwy, zasilacze, gniazda i tym podobne gadgety bez których sprzęt "nie może zagrać"🤔.
Switch-e mają dość mały pobór prądu i rozwiązaniem na wszelkie "zakłócenia" z sieci, potencjalne pętle masy i Twoje MISTRZOWSKIE rozterki czy router przypadkiem nie będzie siał na switch jest... uwaga:
"zasilacz buforowy" a jakże z liniową stabilizacją 😁. Można dobrać aku tak by nie trzeba było stabilizacji, tu też pole do popisu i eksperymentów 😉
Słuchasz muzy wyłączasz zasilacz jedziesz z akumulatora, jesteś całkowicie odseparowany od wszystkiego. Nie słuchasz, aku się ładuje. Możesz i słuchać i ładować.

Do tego jest pole do popisu dla najwybitniejszych uszu, można kombinować z typami akumulatorów - kwasowe zalane, AGM, żelowe... można też jeszcze poszukać zasadowych, nie zapominajmy o LiFePo4, NiMh, NiCd, Li-lon itd... albo zwykłych baterii "płaskich", R20, R14 etc. Można próbować różnych producentów 😁.  Zabawy co niemiara.

Można prościej. Kupić gniazdo np: Furutech, wpiąć zasilacz switch-a po czym usiąść i wsłuchiwać się jakie zmiany wniosło gniazdko sieciowe (230V) za 1000PLN🤭

Oczywiście trzeba mieć odrobinę wiedzy po co switch ma zasilacz, czego z całego serca życzę 😉.

Ps - Epitet "MISTRZU", w kontekście w jakim go użyłeś, jakoś nie dodał Tobie ani wiarygodności ani powagi.

17 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Po co kupować cholernie drogie listwy

A kto mówi że chce zastosować droga listwe? Myślałem o normalnej niedrogiej filtrowanej listwie.

Moze byc "miszczu" jak tamta wersja tobie nie pasuje 😉

10 minut temu, Mikelas76 napisał:

A kto mówi że chce zastosować droga listwe? Myślałem o normalnej niedrogiej filtrowanej listwie.

Moze byc "miszczu" jak tamta wersja tobie nie pasuje 😉

Nie czuję urazy, jestem za stary 😉. Nie moja piaskownica i nie moje zabawki.

Jednak jeśli chcesz się pobawić, całkiem poważnie sugeruję zasilania akumulatorowego. Nie jest to drogie i gwarantuje całkowite odseparowanie od wszelkiego syfu, Twojego czy "podrzucanego" przez innych", z sieci energetycznej.

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
literówka

Akumulatorowe zasilanie nie przejdzie. Za tanie i za proste rozwiązanie jak na audiofilskie standardy. Nie będzie tej magii, tej całej otoczki.

1 godzinę temu, przmor napisał:

Akumulatorowe zasilanie nie przejdzie. Za tanie i za proste rozwiązanie jak na audiofilskie standardy. Nie będzie tej magii, tej całej otoczki.

Można dorobić super ładowanie takiego aku. Wypasiona ładowarka będzie dostarczać czystego pozbawionego zakłóceń prądu i w eleganckim szyku uporządkowanych elektronów, które będą się pięknie układać. Sam akumulator można zaekranować by nic na niego nie wpływało i postawić w kuwecie z księżycowym pyłem. 

Możliwości jest ogrom😉.

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Można dorobić super ładowanie takiego aku. Wypasiona ładowarka będzie dostarczać czystego pozbawionego zakłóceń prądu i w eleganckim szyku uporządkowanych elektronów, które będą się pięknie układać. Sam akumulator można zaekranować by nic na niego nie wpływało i postawić w kuwecie z księżycowym pyłem. 

Możliwości jest ogrom😉.

Mozna wpiac supercaps, jak nizej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie czuję urazy, jestem za stary 😉. Nie moja piaskownica i nie moje zabawki.

Jednak jeśli chcesz się pobawić, całkiem poważnie sugeruję zasilania akumulatorowego. Nie jest to drogie i gwarantuje całkowite odseparowanie od wszelkiego syfu, Twojego czy "podrzucanego" przez innych", z sieci energetycznej.

Tak się zastanawiam nad sprawdzeniem takiej formy zasilania do jednego ze switchy, który mam  w garażu - tu też mam aku 12v 185Ah podłączony do UPS ( 500W którego kiedyś używałem jako zasilanie awaryjne w domu, ale teraz zastąpił go falownik z PV off grid +  magazyn energii 48V). I z tego aku ( który może być ładowany ciągle przez ten nieużywanyUPS ) mogę zasilić switch - jak rozumiem  kabel + wtyk i zasilamy switch. Dla zabawy chyba "zainspirowany" tym wątkiem sprawdzę czy to wniesie jakiekolwiek zmiany w dżwięku.

• Pokaż nowe odpowiedzi