Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, DAWH napisał:

Czy może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego w takim razie LAN ma przewagę? Nie jest to dla mnie w żaden sposób jasne. Tym bardziej że nie słyszę różnicy między wi-fi a LAN

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na jakim kablu to sprawdzałeś, jaki router, switch etc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

5 minut temu, sir.jax napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na jakim kablu to sprawdzałeś, jaki router, switch etc.

Router tp link 

Switcha brak

Kabel cat7

Wysłałeś mi linki o zakłóceniach wi-fi ale ja nie mam z tym problemu. Sieć mam stabilną, a łącze silne. W okolicy mało domów, więc innych sieci brak. Z transferem nie ma problemu. 

Ja pytam jaki wpływ na dźwięk ma to, że zamiast LAN używam wi fi?? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DAWH
8 minut temu, sir.jax napisał:

A coś więcej, model routera, producent kabla.

Tp link tl wr 940n

Kabel cat7 ekranowany LOGILINK patchcord

Edytowane przez DAWH
14 minut temu, DAWH napisał:

Tp link tl wr 940n

Nie znam, ja mam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  miałem już kilka kabli od modemu do tego routera i od routera do streamera i słyszę zmianę kabla, może dlatego....

"Istnieje zasadnicza różnica między przesyłaniem danych komputerowych a cyfrowymi sygnałami audio. Sygnały audio to łamliwe strumienie danych, które są znacznie bardziej podatne na utratę i błędy synchronizacji. Błędy te nazywane są jitterem i zastępują sygnał audio zniekształceniami i szumami. Kabel o większej szybkości i wyższej jakości zmniejszy te błędy. Kabel Cat 8 zapewni najwyższe prędkości transferu, zapewniając dokładniejsze odtwarzanie dźwięku przesyłanej strumieniowo muzyki i wideo."

Ukryta Zawartość

Kiedys miałem Advance Acoustic CD+Streamaer, miedzy WLAN czy USB pamięć tez nie słyszałem różnicy,
mialem tez Chromecast i tez przesyłało audio video
Identycznie jak podłączysz laptopa po USB, wy-taktuje analitycznie muzyke

Ale podłącz dobry transport z dobrą siecią a przekonasz się ze muzyka zacznie płynąc, nastąpi selektywność itd.

Edytowane przez .:Gerard:.
10 godzin temu, sir.jax napisał:

"Istnieje zasadnicza różnica między przesyłaniem danych komputerowych a cyfrowymi sygnałami audio. Sygnały audio to łamliwe strumienie danych, które są znacznie bardziej podatne na utratę i błędy synchronizacji. Błędy te nazywane są jitterem i zastępują sygnał audio zniekształceniami i szumami. Kabel o większej szybkości i wyższej jakości zmniejszy te błędy. Kabel Cat 8 zapewni najwyższe prędkości transferu, zapewniając dokładniejsze odtwarzanie dźwięku przesyłanej strumieniowo muzyki i wideo."

Ciekawe skąd ten cytat i kto to napisał? Możesz zamieścić link?

Któryś z naszych kolegów napisałe wcześniej dlaczego kable ethernetowe mogą zmieniać brzmienie, przeczytajcie raz jeszcze. Zasada podobna do kabli zasilających. Kable STP i FTP nie mają jakiejś magicznej mocy ani nie są robione z jakiejś niebotycznie czystej czy specjalnie ciągnionej miedzi. Mają po prostu uziemienie. I wyższe szybkości transmisji czy wyższa jakośc wykonania nic tu nie zmienia.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

15 minut temu, pmcomp napisał:

Mają po prostu uziemienie. I wyższe szybkości transmisji czy wyższa jakośc wykonania nic tu nie zmienia.

Jak to nie zmienia jak ma! obejrzyj sobie kable CAT5 i kable CAT8  ale tak dokładniej w środeczku jak masz czym to pomierz i zreferuj wnioski które Ci się nasunęły...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

rodzaje-kabli-ethernet.jpg\

Chcesz mi powiedzieć, że na długości do 100 metrów dane zostaną przesłane raz dobrze, raz źle, raz bez błędów, raz z błędami, po powyższych kablach?

Powyższe kable różnią się prędkością transmisji oraz jakością wykonania, głównie wtyczek RJ45.

Możesz te 8 drucików wykonać choćby ze srebra i na jakość audio po przesłaniu sygnału cyfrowego w postaci pakietów nie ma to żadnego wpływu. Podobnie jak w kablu zasilającym zrobienie ze srebra żył L i N.

Co może mieć i dlaczego napisał kolega iles tam postów wyżej.

A że Tobie jako branży kablarskiej nadeptuję na odcisk? Taki lajf. Musisz zrobić lepszy marketing 🙂 .

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Nic Ci nie mówię, nie miałeś wstawiać zdjęć tylko samemu odrobić pracę domową...

40 minut temu, ASURA napisał:

Jak to nie zmienia jak ma! obejrzyj sobie kable CAT5 i kable CAT8  ale tak dokładniej w środeczku jak masz czym to pomierz i zreferuj wnioski które Ci się nasunęły...

Przewodnik i przepustowość cat 8 w zastosowaniu w domu wcale nie czyni go lepszym - własnie z uwagi na ekranowanie i problemy z prowadzeniem masy.  Nie chce pisać tu raz jeszcze tego co pisałem wcześniej. Cokolwiek z ekranem nie powinno być używane w przypadku domowego lanu (wyjątek stanowią moduły DAC sfp / sfp+ / qsfp) 

jak ktos chce zrobic to porządnie to proponuje switch z 10gb sfp+ (np taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  [ma nawet zlacze do uziemienia jak by ktos chcial kombinowac z ekranowaniem] ) i do pc kartę światłowodowa (najlepiej mellanox connectx 3 lub nowszy) 

układy 10gb maja znaczna przewagę nad innymi kartami sieciowymi z uwagi na to iż duża część pracy wykonuje układ karty a nie cpu komputera (w dużym uproszczeniu mówiąc) 

twierdzenia o tym ze do audio lepsze sa wolniejsze porty to bzdura na resorach dla tych co nie wiedza jak dziala karta sieciowa / switch

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

6 godzin temu, ASURA napisał:

Nic Ci nie mówię, nie miałeś wstawiać zdjęć tylko samemu odrobić pracę domową...

Gdybyś przeczytał uważniej to ja już swoje doświadczenia w tym wątku zrobiłem i opisałem.

7 godzin temu, ASURA napisał:

Uzywam w swojej sieci LAN kabli ethernetowych od cat.5 do cat.7. Sieć LAN zbudowana jest w oparciu o kabel cat. 5. Nie mam żadnych problemów z transmisją sieciową. A na kablu cat.7 mam puszczoną transmisję 10 Gbe.

Ot całe moje testy, które trwają nieprzerwanie od ponad 20-u lat.

Edytowane przez pmcomp

25 minut temu, pmcomp napisał:

Uzywam w swojej sieci LAN kabli ethernetowych od cat.5 do cat.7. Sieć LAN zbudowana jest w oparciu o kabel cat. 5. Nie mam żadnych problemów z transmisją sieciową. A na kablu cat.7 mam puszczoną transmisję 10 Gbe.

Ja mam od rutera  do kompa kabel ethernetowy grubszy od kciuka w nodze ale tu wcale w audio nie chodzi o przepustowość...

pobawisz się kolejne 20 lat to może coś ciekawego zauważysz 😉 

2 minuty temu, RCD napisał:

oddam mój w dobrej cenie

Zdecyduj się, oddam albo sprzedam w dobrej cenie...

38 minut temu, pmcomp napisał:

Ot całe moje testy, które trwają nieprzerwanie od ponad 20-u lat.

A ja ładnych parę lat siedziałem w cat5, jak przeszedłem na taniego żółtka Lappkabla Unitronic Cat 7 to japa mi opadła.

Podobnie było z WW starlight 8.

9 godzin temu, pmcomp napisał:

Ciekawe skąd ten cytat i kto to napisał? Możesz zamieścić link?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, ASURA napisał:

Ja mam od rutera  do kompa kabel ethernetowy grubszy od kciuka w nodze ale tu wcale w audio nie chodzi o przepustowość...

pobawisz się kolejne 20 lat to może coś ciekawego zauważysz 😉 

Nie mam zamiaru tracić 20 lat na bawienie się kablami ethernetowymi kolejne 20 lat. O swoich doświadczeniach napisałem: w moim systemie wpływ audiofilskiego switcha i kabli ethernetowych jest żaden, nie do odróżnienia w ślepym teście.

Dlaczego kable ethernetowe mogą mieć wpływ napisał kolega @xsnailx . Ja uzywam kabli UTP więc wpływ jest żaden.

Na moje twierdzenia dotyczące braku wpływu materiału kabla na dźwiek nic nie napisałeś. @xsnailx opisał wpływ i powód uziemienia. Ty nie zająłeś stanowiska w tej sprawie wpływu na dźwięk kabli ethernetowych więc dyskusje z Tobą w tym temacie uważam za zakończoną. Także nie zająłeś stanowiska w sprawie kabli zasilających i brak wpływu na dźwięk żył N i L. O wpływie zyły PE pisałem nie raz. A reszta to marketing branży kablarskiej.

Jak rozumiem to Twoje zdanie jest argumentem ZA: Ja mam od rutera  do kompa kabel ethernetowy grubszy od kciuka w nodze. Ja mam inne zdanie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Teraz, RCD napisał:

Tobie nie oddam i nie sprzedam 

Innym oddam w dobrej cenie 

Dalej błąd logiczny

15 minut temu, pmcomp napisał:

Nie mam zamiaru tracić 20 lat na bawienie się kablami ethernetowymi kolejne 20 lat. O swoich doświadczeniach napisałem: w moim systemie wpływ audiofilskiego switcha i kabli ethernetowych jest żaden, nie do odróżnienia w ślepym teście.

Dlaczego kable ethernetowe mogą mieć wpływ napisał kolega @xsnailx . Ja uzywam kabli UTP więc wpływ jest żaden.

Na moje twierdzenia dotyczące braku wpływu materiału kabla na dźwiek nic nie napisałeś. @xsnailx opisał wpływ i powód uziemienia. Ty nie zająłeś stanowiska w tej sprawie wpływu na dźwięk kabli ethernetowych więc dyskusje z Tobą w tym temacie uważam za zakończoną. Także nie zająłeś stanowiska w sprawie kabli zasilających i brak wpływu na dźwięk żył N i L. O wpływie zyły PE pisałem nie raz. A reszta to marketing branży kablarskiej.

Jak rozumiem to Twoje zdanie jest argumentem ZA: Ja mam od rutera  do kompa kabel ethernetowy grubszy od kciuka w nodze. Ja mam inne zdanie.

Pozdro

Uziemienie po LAN-ie to od 10 lat używam tak że czemu Wy dopiero teraz?

Strasznie się napinasz a przy sieciówkach  to RLC i to co się dzieje wokół przewodnika, takie kurna "drobiazgi"

No ale to nie wątek DIY; daj jeszcze porządne transformatorowe zasilacze  labolatoryjne do rutera to się zdziwisz że jeszcze jest większy wpływ na dźwięk niż po samym LAN-ie

No ale gra cały system

7 minut temu, RCD napisał:

Nudzi się Tobie? 

Jako dysgrafik i dyslektyk o dziwo zwracam uwagę na takie spuszczanie naszego rodzimego języka do rynsztoku

No ale tobie łatwo przychodzi żeby go zepsuć w przeciwieństwie do tego u mnie żeby go nad nim pracując w końcu jakoś ładnie bez błędów tworzyć

10 minut temu, ASURA napisał:

Jako dysgrafik i dyslektyk o dziwo zwracam uwagę na takie spuszczanie naszego rodzimego języka do rynsztoku

No ale tobie łatwo przychodzi żeby go zepsuć w przeciwieństwie do tego u mnie żeby go nad nim pracując w końcu jakoś ładnie bez błędów tworzyć

Nie przesadzaj, forma jaką napisałem jest jak najbardziej poprawną. 

Pozdr 😉

14 godzin temu, ASURA napisał:

A o co może chodzić w transmisji pakietowej gdzie na tym dystansie praktycznie błędy nie wystąpią przy oczywiście sprawnym sprzęcie? 

W modelu osi / tcpip to co sobie przesyła roon czy tidal jest głęboko odizolowane od sprzętu. Jedyne problemy jakie na to mogą mieć wpływ to niesprawny lub nie wydajny sprzęt (vide gubiące pakiety Melco).  Gdyby firmy audiofilskie chciały ten problem rozwiązać raz a dobrze instalowały  by w streamerach gniazda sfp+ no ale wtedy odpadł by im zarobek na kablach itp

Tematy związane z budową sieci lan już dawno zostały ogarnięte przez sektor technologiczny i żadne voodoo nie zastąpi sprawdzonych rozwiązań z rynku enterprise (vide np RDMA, RoCE czy choćby najprostszy offload sum kontrolnych w kartach 10 gb/s.) o których nie śniło się nawet producentom streamerów

Zasilanie liniowo switcha owszem pomoże ... do momentu gdy nie podłączymy go światłowodem 😉 to akurat są proste tematy elektryczne wynikające z budowy niskiej jakości zasilaczy impulsowych w takich switchach

Naprawdę warto zainteresować sie tym jak działa ethernet by nie dać się nabić w przysłowiowego balona

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

2 godziny temu, xsnailx napisał:

Naprawdę warto zainteresować sie tym jak działa ethernet by nie dać się nabić w przysłowiowego balona

Na bazie moich 40-letnich doświadczeń z audio moge wysnuć tezę że w dzisiejszych czasach pewnie z 80% rynku audio, a w segmencie hi-end pewnie z 95% to jest nabijanie w balona. 

Jeśli chodzi o część cyfrową to właśnie sprzęt sieciowy i kable ethernetowe czy USB, DACki z parametrami PCM 32/768 i DSD 1024 oraz zegary za kwoty dziesiątków tysięcy dolarów gdzie wystarczy tani a dobry OCXO czy rubid za 200 USD.

O wyrąbanych w kosmos cenach dzisiejszych kolumn głosnikowych czy niebotycznych nie z tej galatktyki cenach wszelkiej maści kabli wspominam dla porządku, bo to nie ten wątek.

Ja nikomu nie bronię wydawać jego cięzko zarobionej kasy. Jak mówią frajerów nie sieją, jak ktoś chce być robiony w balona czy roochany bez wazeliny bo sprawia mu to przyjemność ... jego sprawa. Ale niech potem głupio nie broni tego procederu jak Częstochowy np. na tym forum. Szczególnie jak jest branżą.

W dniu 2.02.2022 o 01:05, .:Gerard:. napisał:

Ale podłącz dobry transport z dobrą siecią a przekonasz się ze muzyka zacznie płynąc, nastąpi selektywność itd.

Podłączyłem dobry transport do dobrego DACa przez audiofilski switch, opis wcześniej w tym wątku, i w ślepym teście w moim systemie żadnej różnicy. Audiofilski kabel ethernetowy też tam był w zestawie.

Edytowane przez pmcomp

18 hours ago, pmcomp said:

Pozdro

Dodam moją skromną opinię:

Kable Ethernetowe tak jak i kable USB przetwarzają sygnał cyfrowy tak samo, grają za to ich ekrany i stąd róznice, ale to zawsze to wypadkowa pozostałych połaczeń w pętli masy w systemie audio. Kable zasilające, interkonecty...

pozdrawiam

Edytowane przez mirek24
2 godziny temu, pmcomp napisał:

Podłączyłem dobry transport do dobrego DACa przez audiofilski switch, opis wcześniej w tym wątku, i w ślepym teście w moim systemie żadnej różnicy. Audiofilski kabel ethernetowy też tam był w zestawie.

A ja miałem kilka różnych Switch-y różnego rodzaju łącza, konwertery i zawsze słychać różnice,
ze Switchy z filtrami zrezygnowałem, one dawały efekt "od-szumienia" lekkiego tłumienia, wtedy wszystko grało bez różnicy

5 godzin temu, mirek24 napisał:

Kable Ethernetowe tak jak i kable USB przetwarzają sygnał cyfrowy tak samo, grają za to ich ekrany i stąd róznice, ale to zawsze to wypadkowa pozostałych połaczeń w pętli masy w systemie audio. Kable zasilające, interkonecty...

pozdrawiam

Byc może dlatego zmiana na audiofilski switch i kabel nic nie wniosły.

WSZYSTKIE kable głośnikowe, analogowe interconnecty i zasilające u mnie to WE 16GA. Jedynie cyfrówki do DACa są inne.

4 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

A ja miałem kilka różnych Switch-y różnego rodzaju łącza, konwertery i zawsze słychać różnice,
ze Switchy z filtrami zrezygnowałem, one dawały efekt "od-szumienia" lekkiego tłumienia, wtedy wszystko grało bez różnicy

Dopisz jeszcze? "w moim systemie". Znaczy w twoim.

10 godzin temu, xsnailx napisał:

A o co może chodzić w transmisji pakietowej gdzie na tym dystansie praktycznie błędy nie wystąpią przy oczywiście sprawnym sprzęcie? 

W modelu osi / tcpip to co sobie przesyła roon czy tidal jest głęboko odizolowane od sprzętu. Jedyne problemy jakie na to mogą mieć wpływ to niesprawny lub nie wydajny sprzęt (vide gubiące pakiety Melco).  Gdyby firmy audiofilskie chciały ten problem rozwiązać raz a dobrze instalowały  by w streamerach gniazda sfp+ no ale wtedy odpadł by im zarobek na kablach itp

Tematy związane z budową sieci lan już dawno zostały ogarnięte przez sektor technologiczny i żadne voodoo nie zastąpi sprawdzonych rozwiązań z rynku enterprise (vide np RDMA, RoCE czy choćby najprostszy offload sum kontrolnych w kartach 10 gb/s.) o których nie śniło się nawet producentom streamerów

Zasilanie liniowo switcha owszem pomoże ... do momentu gdy nie podłączymy go światłowodem 😉 to akurat są proste tematy elektryczne wynikające z budowy niskiej jakości zasilaczy impulsowych w takich switchach

Jeśli ktoś się nabija w balona to najwyżej ja sam. Zrobiłem sobie go wg. wiedzy posiadanej i zakupionych do tego celów specjalnych materiałów. Mnie się podoba takie granie ale kto Tobie zabrania robić po swojemu. Jak masz wiedzę, potrafisz to zrób sobie sam. Ten mój lepiej gra moim zdaniem niż Cat8 "żółtek" a jeszcze lepiej od standardowych Cat5. Z tym że ja szukam w dźwięku naturalności otwartości i swobody a nie technikalii

6 godzin temu, mirek24 napisał:

pozdrawiam

Dodam tylko że ja coś z tym o czym mówisz w swoim kablu LAN zrobiłem a dobry kabelek USB Platinium nabyłem od Wirewolda no bo samemu nie da rady wszystkiego robić. To że Ty lub inni mówią o pewnych sprawach a nic z tym nie robią nie popycha ich systemu do przodu...

43 minutes ago, ASURA said:

Dodam tylko że ja coś z tym o czym mówisz w swoim kablu LAN zrobiłem a dobry kabelek USB Platinium nabyłem od Wirewolda no bo samemu nie da rady wszystkiego robić. To że Ty lub inni mówią o pewnych sprawach a nic z tym nie robią nie popycha ich systemu do przodu...

Nie pisałem że nic z tym nie zrobiłem. Dodam tylko że zmieniłem kable z CAT6a (FTP) na CAT5 (UTP), taki z żółtymi wtykami i zagrało dużo lepiej. Nie zrobiłem ślepego testu - to nie jest potrzebne, ja wiem lepiej i doskonale też to słyszę. 🙂

pozdrawiam

Edytowane przez mirek24
8 minut temu, mirek24 napisał:

Nie pisałem że nic z tym nie zrobiłem. Dodam tylko że zmieniłem kable z CAT6a (FTP) na CAT5 (UTP), taki z żółtymi wtykami i zagrało dużo lepiej. Nie zrobiłem ślepego testu - to nie jest potrzebne, ja wiem lepiej i doskonale też to słyszę. 🙂

pozdrawiam

SF/FTP to "żółtek" wypasiony w ekrany U/STP to kabel mający mniejsze opóżnienia między parami przewodów stąd całkiem możliwe że z tego powodu warto w audio iść w tym kierunku. Pozornie poszedłeś dalej rezygnując z ekranu ale jest ryzyko że narażasz łącze na zakłócenia

Ja sobie zrobiłem wariację tych rozwiązań pamiętając o innych zjawiskach zachodzących w wiązkach przewodów

Byłbym zapomniał na wtyczkach leżą takie dziwne kamole, o dziwo gra lepiej mimo że podobno Wtyczki CAT 8.1 powinny wszystko super ekranować za tym o co chodzi z tą cyfrową transmisją?

• Pokaż nowe odpowiedzi