Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

Hmmm, skoro, działamy już tak hardcorowo, eliminując ekrany z kabla,

to pójdźmy jeszcze dalej (i do audio) podłączmy tylko dwie pary skrętki,

czyli zieloną i czerwoną. Dobrze kombinuję ?

Ktoś tu robił IC ze skrętki. 
Podłączenie ekranu tylko z jednej strony nie jest eliminacją. Ekran tak podłączony nadal spełnia swoje zadanie.

Co do kierunkowości to też gdzieś czytałem, że strzałki na kablach mają po prostu ułatwić w odnalezieniu się w nich. 

Ja też zawsze znajdowałem informacje, że strzałka to kierunek "ciągnięcia druta" w hucie. Tak czy owak skoro mam te strzałkę to wpinam zgodnie z nią, po co ryzykować, że będzie grać gorzej :)

Kierunkowość oznacza koniec, do którego jest podłączony ekran. Drugi koniec nie jest podłączony. I zdaje się to wszystko. 

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Skąd takie info? Nie spotkałem się z tym, że strzałka pokazuje, gdzie jest (domyślamy się gdzie jest) podłączony ekran. Umownie przyjęło się, że ekran lutujemy od strony źródła, ale w praktyce nie zawsze tak będzie właściwie.

20 minut temu, Wito76 napisał:

Skąd takie info? Nie spotkałem się z tym, że strzałka pokazuje, gdzie jest (domyślamy się gdzie jest) podłączony ekran. Umownie przyjęło się, że ekran lutujemy od strony źródła, ale w praktyce nie zawsze tak będzie właściwie.

Też tak mi sie wydawało. Ba ... tak mi w latach 90-ych powiedział Jasik z Nieporętu jak sam lutowałem jego VdH D-102 Hybrid 🙂 .

Jak rozumiem @absinth3 i @Kalasanty Ciaputko twierdzą, że odwrotnie.

Jaką wiedzę maja inni userzy?

Ciekawe jak jest na prawdę.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

15 minut temu, Wito76 napisał:

Skąd takie info?

A bo ja to pamiętam? Dawno temu, jak były dyskusje o kierunkowości kabli- ktoś "odbrązowił" temat w ten sposób.

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Też tak mi sie wydawało. Ba ... tak mi w latach 90-ych powiedział Jasik z Nieporętu 🙂 .

Ktoś ma inne zdanie?

No jak? Robisz kabel, zapinasz ekran do jednej wtyczki, malujesz kreskę w drugą stronę. I wpinasz do źródła, albo jak wolisz do Schuko a do IEC nie i już.

Panowie, jeśli na kabel cat5e zamontuje wtyczkę bez narzędziową rj cat 6: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To rozumiem że z racji braku ekranu, żadnego rodzaju zakłócenia nie powinny być chwytane przez te wtyczki, prawda? 

Ewentualnie kabel cat 6 montowany na tych samych wtykach bez podłączenia z ekranem, też chyba nie powinien łapać niczego? 

Co myślicie o tym?

Ukryta Zawartość

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

46 minut temu, Mikelas76 napisał:

Co myślicie o tym?

Z tego co czytałem, cat 6 brzmi lepiej niż 5. Podobno wtyczki też różną się między sobą brzmieniem. Na temat czy kabel ekranowany czy nieekranowany- zdania są podzielone.

Jeśli ekranowane, to jedni łączą z ekranem obie wtyczki, inni tylko od strony "źródła" np. routera, jeszcze inni nie łączą ekranu przewodu i folii z niczym. Które są lepsze- zdania podzielone.

Ja sobie zrobiłem wersję drugą na cat 7 sc 23AWG  na telgartnerach i mam; zrobiłem, różnic nie sprawdzałem, nie ruszam i zapomniałem.

Zakłócenia... Jak to sprawdzić?

14 minut temu, absinth3 napisał:

Zakłócenia... Jak to sprawdzić?

Moim zdaniem jedyny sensowny test wpływu sieci na jakość dźwięku to wypięcie kabla RJ45 w trakcie grania i granie z cache. Jak wpływ niewielki lub brak jest OK 👍

Jak poprawa dramatyczna - trzeba szukać dalej 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Moim zdaniem jedyny sensowny test wpływu sieci na jakość dźwięku to wypięcie kabla RJ45 w trakcie grania i granie z cache. Jak wpływ niewielki lub brak jest OK 👍

Jak poprawa dramatyczna - trzeba szukać dalej 

Tylko wtedy testujesz nie kabel, nie switch tylko cały tor ethernetowy.

22 minuty temu, absinth3 napisał:

Z tego co czytałem, cat 6 brzmi lepiej niż 5. Podobno wtyczki też różną się między sobą brzmieniem. Na temat czy kabel ekranowany czy nieekranowany- zdania są podzielone.

weź przestań ...

3 godziny temu, absinth3 napisał:

albo jak wolisz do Schuko a do IEC nie i już.

Masz na myśli kable zasilające i żyłę PE? Chcesz się zabić? przypadki chodzą po ludziach. NAwet w XXI wieku zdarzają się porażenia prądem czy pożary.

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

weź przestań ...

Ani mi się śni.

Powtarzam, co piszą, wtyczki TG- podobno cat7 brzmi lepiej , niż cat 8.1 itp

podobnie z ekranami, nieekranami

Kupiłem, zaszyłem, podłączyłem i ani myślę tego ruszać.

Oznacza to sugestię, by zrobić tak samo; koledzy sprawdzali lapp żółte, zielone czy inne jeszcze kable- oprzeć się na opinii tych, co próbowali, porównywali. Wybrać jeden i zapomnieć.

9 minut temu, absinth3 napisał:

Ani mi się śni.

Powtarzam, co piszą, wtyczki TG- podobno cat7 brzmi lepiej , niż cat 8.1 itp

podobnie z ekranami, nieekranami

Kupiłem, zaszyłem, podłączyłem i ani myślę tego ruszać.

Oznacza to sugestię, by zrobić tak samo; koledzy sprawdzali lapp żółte, zielone czy inne jeszcze kable- oprzeć się na opinii tych, co próbowali, porównywali. Wybrać jeden i zapomnieć.

Różne rzeczy piszą 🙂 . Koledzy? Z kolegami to ja czasem razem słucham muzyki czy robię jakies porównania. W realu.

Jak koledzy z internetu mówią "skacz w ogień" to też taki wyrywny jesteś 😉 .

Jak ktos kubi wydawać kasę na lepsze samopoczucie ... czemu nie. Switch za 16 tys PLN ... drogie to samopoczucie 😉 . Kabelek LAN za 300 to przy tym wręcz tanizna. Zawsze taniej niż kupić nowego DACa za powiedzmy 50 tys.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Kabelek LAN za 300

Akurat te lappy to chyba po kilkanaście zł za metr.

Z 10 lat temu miałem porównanie u siebie kilku wysokich IC- no i super było. A na koniec puściłem z Lenco L-75 (nabyty za 450 zł) ostatni grany album CD. No i było po zawodach hehe. Dalej mnie to śmieszy.

26 minut temu, pmcomp napisał:

Tylko wtedy testujesz nie kabel, nie switch tylko cały tor ethernetowy.

Zgadza się 👍 ale o to mi właśnie chodziło żeby całość nie siała. Przyznam uczciwie że nie słyszałem różnicy między cat5 i cat6, ale router to naprawdę mocno słychać (jak wpięty bezpośrednio do niego) 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Panowie, jeśli na kabel cat5e zamontuje wtyczkę bez narzędziową rj cat 6: 

Ukryta Zawartość

To rozumiem że z racji braku ekranu, żadnego rodzaju zakłócenia nie powinny być chwytane przez te wtyczki, prawda? 

Ewentualnie kabel cat 6 montowany na tych samych wtykach bez podłączenia z ekranem, też chyba nie powinien łapać niczego? 

Co myślicie o tym?

WW Starlight 8 cat.8 ma przejście między metalowymi częściami wtyków, co oznacza, że ekran jest tam łączony z masą/obudową wtyczki. A jak gra dobrze wiesz.

Natomiast wtyczki RJ45 cat. 6 niczym się nie różnią od tych Cat.7 i 8.

To marmetingowy bełkot z tą 7 i 8cat we wtykach.

Budowa jest ta sama.

Lappcabel cat7 Unitronic 1500MHz u mnie pozamiatał zwykłą skrętkę 5 Cat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

17 minut temu, sir.jax napisał:

Lappcabel cat7 Unitronic 1500MHz

to ten?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Wito76 napisał:

Tara Labs ekran łączy z masą wtyczki RCA od strony wzmaka.

Czyli tutaj ta strzałka jest jakby zasadna.

Natomiast strzałki na kablach tak naprawdę sięgają swoją genezą do kabli estradowych, gdzie strzałki ułatwiały połączenie urządzeń, by nie było pomyłek w połączeniach.

25 minut temu, absinth3 napisał:

to ten?

Nie, pisałem, że UNITrONiC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

5 godzin temu, sir.jax napisał:

Nie, pisałem, że UNITrONiC.

Ukryta Zawartość

w pelni ekranowany? zeby nie bylo problemow to nie radze podlaczac tego ekranu. 

dwa - moim zdaniem lepiej kupic porazdny gotowy kabel uznanego producenta sieciowego np molex czy amphenol przynajmniej to  daje gwarancje ze przejdzie testy na testerze typu fluke dsp-4000. jak widać poniżej kabel producenta audiofilskiego test oblał... własnie przez zaciskane wtyki

spacer.png

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

1 godzinę temu, xsnailx napisał:

zeby nie bylo problemow to nie radze podlaczac tego ekranu

Jakie mogą być problemy?

4 minuty temu, absinth3 napisał:

Jakie mogą być problemy?

Może dojść do przypadku, w którym ekran przewodu ethernetowego będzie służył jako przewód ochronny (PE) lub powstaną tzw. pętle uziemienia. Oprócz niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym, przepływ prądu przez ekran powoduje znaczące pogorszenie parametrów transmisji.

Edytowane przez xsnailx

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

13 godzin temu, pmcomp napisał:

Nie stwierdziłem tego 😉 . 

7 godzin temu, sir.jax napisał:

Natomiast strzałki na kablach tak naprawdę sięgają swoją genezą do kabli estradowych, gdzie strzałki ułatwiały połączenie urządzeń, by nie było pomyłek w połączeniach.

To miałem na myśli pisząc to:

18 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Co do kierunkowości to też gdzieś czytałem, że strzałki na kablach mają po prostu ułatwić w odnalezieniu się w nich. 

Przy dziesiątkach czy setkach kabli to pomagało ogarniać.

32 minuty temu, absinth3 napisał:
2 godziny temu, xsnailx napisał:

zeby nie bylo problemow to nie radze podlaczac tego ekranu

Jakie mogą być problemy?

Kiedyś miałem problemy z komunikacją MODBUS. Niby urządzenia były widziane, niby działały ale co jakiś czas zrywało i awaria "brak komunikacji". Zmniejszenie prędkości nie dawało rezultatów za to pomogło odłączenie przewodów masowych. 

W dniu 21.02.2023 o 14:13, przmor napisał:

Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. W przypadku audiofilskich sieci LAN widzę najpierw tworzenie problemu poprzez stosowanie ekranowanych kabli i łączenie mas różnych urządzeń a następnie rozwiązywanie problemu poprzez audiofilskie switche izolujące galwanicznie urządzenia sieciowe.

Typowe.

Wyczynowo od-słuchujacy "materiał muzyczny", najpierw sami, w mozole tworzą problemy, by nastepnie heroicznie z nimi walczyć. Zawsze to robili i nic nie wskazuje na to, by coś się miało zmienić.

Edytowane przez iro III
Gość

(Konto usunięte)
38 minut temu, iro III napisał:

Typowe.

Wyczynowo od-słuchujacy "materiał muzyczny", najpierw sami, w mozole tworzą problemy, by nastepnie heroicznie z nimi walczyć. Zawsze to robili i nic nie wskazuje na to, by coś się miało zmienić.

Później są dumni z rozwiązania problemu który sami stworzyli 🙂

Czy ktoś próbował tych z Ali?

Najnowszy włącznik Ethernet Audio HIFI pełny liniowy zasilacz DC SC Cut OCXO stała temperatura oscylatora kwarcowego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi