Skocz do zawartości
IGNORED

Brzmienie: Dali vs Focal

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, to znowu ja 😅

Już wiem do czego dążę. Moim końcowym rezultatem na być system oparty na Auro3d - 10.1.

Teraz mam do Was pytanie: czy ktoś z Was porównywał bezpośrednio brzmienie kolumn/głośników marki Dali i Focal? 

Dlaczego pytam? 

Bo aktualnie posiadam 5x Dali Rubicon LCR. Teraz, jako efektowe chciałem zapodać jakieś mniejsze głośniki, jednak Dali nic takiego, ciekawego w ofercie nie ma. Natomiast, spodobały mi się Focal Dome Flax, które są niewielkie, ładne no i według recenzji/opinii grają świetnie i będą wystarczające jako efektowe. 

Teraz kwestia tego, czy oba głośniki brzmią podobnie czy całkowicie inaczej, bo nie chce zbyt dużej różnicy w brzmieniu między dolną strefą a górną. 

https://www.audiostereo.pl/topic/156911-brzmienie-dali-vs-focal/
Gość

(Konto usunięte)

Kolejny temat… jak zwykle jakieś wymysły. 

Weź w końcu załóż Jeden temat pt Moje kino Domowe i tam opisuj wszystko na co będziesz miał tylko ochotę… 

31 minut temu, Slaviola napisał:

jednak Dali nic takiego, ciekawego w ofercie nie ma

Albo szukać nie umiesz albo len jesteś… 

https://www.dali-speakers.com/pl/głośniki/dali-fazon/fazon-sat/

33 minuty temu, Slaviola napisał:

Już wiem do czego dążę. Moim końcowym rezultatem na być system oparty na Auro3d - 10.1.

😂😂😂

Słyszałem, że Auro 3D jest praktycznie martwy, no ale co kto lubi. Nie lepiej już zainwestować w Atmosa?

Dali i Focal powinny grać w miarę podobnie. Na tyły na pewno się nadadzą.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

1 hour ago, długi89 said:

Kolejny temat… jak zwykle jakieś wymysły. 

Weź w końcu załóż Jeden temat pt Moje kino Domowe i tam opisuj wszystko na co będziesz miał tylko ochotę… 

Albo szukać nie umiesz albo len jesteś… 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

😂😂😂

Dzięki za linka. 

Tych nie widziałem, ale na pewno będą teraz wśród kandydatów. 

PS: forum jest po to by pytać, jeśli przeszkadza Ci to, to możesz nie odpowiadać. Pytam, ponieważ zanim wydam spore pieniądze na sprzęt, chcę mieć pewność że wydam je w jak najlepszy sposób! 

1 hour ago, qbakos said:

Słyszałem, że Auro 3D jest praktycznie martwy, no ale co kto lubi. Nie lepiej już zainwestować w Atmosa?

Dali i Focal powinny grać w miarę podobnie. Na tyły na pewno się nadadzą.

Gdzieś też wyczytałem, że Focal brzmi podobnie do Dali. Dzięki za odpowiedź. 

Jeśli chodzi o Auro3d. 

Słuchałem Atmos, DTS: X, oraz wspomniane Auro. Moim zdaniem to ostatnie, jest najbardziej efektowne. Do tego, to najlepszy możliwy upmix z jakiegokolwiek źródła (stereo, multichannel, 5.1). Po prostu dla mnie efekt jest lepszy. Najbardziej podoba mi się jak Auro3d radzi sobie z muzyką, to jest szok że upmix muzyki może tak pięknie brzmieć. Atmos czy DTS: X tego nie potrafią. Do tego ustawienie głośników pod Auro, nie wyklucza odtwarzania Atmosa, gorzej z DTS: X, no ale tu też idzie pójść na pewne kompromisy i jest ok. 🙂

1 hour ago, qbakos said:

Na tyły na pewno się nadadzą.

No właśnie w przypadku Auro to tak nie działa. W tym przypadku mamy do czynienia na strefy: dolna, pośrednia i wysoka. No ale myślę że jak nie Dali, to na pewno wtedy pójdę w Focale. 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Slaviola napisał:

Pytam, ponieważ zanim wydam spore pieniądze na sprzęt, chcę mieć pewność że wydam je w jak najlepszy sposób! 

Ta załóż jeden temat poświęcony tym wszystkim tematom które założyłeś. Będziesz miał cała wiedzę w jednym, na chwile obecna wszędzie jest coś i nie wiadomo co i jak bo co po chwile coś nowego 😞

Atmos czy DTS: X tego nie potrafią.

Potrafią tylko muzyka musi być nagrana w tym formacie😊

Skoro masz Rubikony LCR to nad nimi Fazony jak znalazł, ten sam charakter brzmienia oraz przetworniki. Jako WoG możesz dać LCR Fazon… 

No właśnie w przypadku Auro to tak nie działa. W tym przypadku mamy do czynienia na strefy: dolna, pośrednia i wysoka. No ale myślę że jak nie Dali, to na pewno wtedy pójdę w Focale. 
Moim zdaniem to Auro3d jest właśnie bliżej do dtsX, niż do Dolby Atmos.
Niemniej, każdy z tych formatów może być odtworzony w oryginalnej formie, na ustawieniu głośników do Auro3d.

No a upmix muzyki 5.1 na Auro3d, to bajka.
Inne nie mają szans w tej kategorii.

Swoją drogą, mam do sprzedania Marantz Sr 7010 z Auro3d.

Jak coś, to pisz na priv.
d2c04aa5ad69e5609132c5eb0e0dcca4.jpg
15 godzin temu, długi89 napisał:

Ty z projektorem w szafie? Ciekawe co ty powiesz???

w przeciwieństwie do ciebie chociaż go mam, choć fakt ilościowo gównianego sprzętu przerzuciłeś tony i w tej materii nie dorastam Tobie do pięt. 

Gość

(Konto usunięte)
59 minut temu, fetek napisał:

przeciwieństwie do ciebie chociaż go mam

Tez mam ale w PL i ma się dobrze… przynajmniej jest używany nie tak jak twój…który tylko zbiera kurz 

Edytowane przez Gość
10 hours ago, RAF77 said:

Swoją drogą, mam do sprzedania Marantz Sr 7010 z Auro3d.

Jak coś, to pisz na priv.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za ofertę, jednak ja poluje na X8500H 🙂

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, długi89 napisał:

Tez mam ale w PL i ma się dobrze… przynajmniej jest używany nie tak jak twój…który tylko zbiera kurz 

Tia, raz na miecha wpadasz tatusia odwiedzić, jedyne co używasz to lewa ręka bo na pewno nie głowa.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za ofertę, jednak ja poluje na X8500H 🙂

jest sens ?

Ukryta Zawartość

Jedynie jeśli kolega planuje Auro3d 13.1
Bo jak tylko 10.1 to absolutnie nie ma sensu.

18tys vs 3tys za mojego Maranza i ma 10.1 zrobione

No, musi jeszcze jakaś końcówkę zewnętrzna kupić na VOG.

Czyli 3tys plus koszt dodatkowej końcówki.

No ale jednak X8500H ma najwyższego (do niedawna) DACa od AK. Dla mnie również liczy się samo brzmienie, a te chciałbym na najwyższym poziomie. 

jest sens ?

Ja po swoich doświadczeniach nigdy nie poszedłbym w 8500h. Za tą kasę tylko końcówka i procesor.
Już coś tam z tyłu głowy mam.
Gość

(Konto usunięte)
44 minuty temu, Slaviola napisał:

No ale jednak X8500H ma najwyższego (do niedawna) DACa od AK. Dla mnie również liczy się samo brzmienie, a te chciałbym na najwyższym poziomie. 

Tak jak @STELVIO wspomniał w swoim poście. Tylko Procesor i Końcówka. Lub ewentualnie tak jak @RAF77 jego ampli i monobloka dla VoG i sobie odpłacić tego 8500 

Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli brzmienie Denona Ci odpowiada to idź w Marantza ale dzielonego. Lub kup tylko procesor Marantza a końcówki innej firmy Np to co kiedyś podawałem

https://www.grobi.tv/audiohifi/av-receiver-vorverstaerker-endstufen/iotavx/2051/iotavx-avxp1-7-kanal-endstufe?c=287

2 godziny temu, Slaviola napisał:

pod tym kątem żadem ampli nie "zabrzmi" dobrze, co najwyższej akceptowalnie. Możesz mieć "gorszy" DAC, który przy lepiej implementacji i warunkach zagra tak samo dobrze a najprawdopodobniej lepiej.

Amplitunery nie nadają się do słuchania muzyki, procesory dają radę.

Po za tym w życiu bym tyle kasy nie wywalił na amplituner.

2 godziny temu, RAF77 napisał:

Jedynie jeśli kolega planuje Auro3d 13.1
Bo jak tylko 10.1 to absolutnie nie ma sensu.

18tys vs 3tys za mojego Maranza i ma 10.1 zrobione

Ukryta Zawartość

No, musi jeszcze jakaś końcówkę zewnętrzna kupić na VOG.

czyli nie ma, w przeciętnym pokoju dobre 7.2 jest problemem a co dopiero 13.1.. w sumie ta jedyna jedyna na końcu i tak jest bezsensowna.

Ukryta Zawartość

Rozumiem. Czyli procek + wzmacniacz zawsze będzie lepiej brzmieć od samego amplitunera?

Kurde, mieszacie mi w głowie. 

Tak patrzyłem sobie, to wstępnie wybrałbym końcówkę mocy Emotiva xpa-11 gen3 - rozumiem że byłby to dobry wybór?

Na końcówke nie ma problemu - kasa jest. Gorzej z prockiem. By było Auro3d I w miarę spoko kasę, to musiałbym kupić coś z Marantza. Av8805 jest za drogi, jedynie zostaje Av7706, do którego i tak musiałbym dozbierać. 

X8500H znalazłem używkę w świetnym stanie na gwarancji za 14k, do tego zestawu co ja wymyśliłem musiałbym dołożyć 10k, więc dość sporo. 

Muszę to przemyśleć...

😰

czyli nie ma, w przeciętnym pokoju dobre 7.2 jest problemem a co dopiero 13.1.. w sumie ta jedyna jedyna na końcu i tak jest bezsensowna.

W Auro3d nie ma wyższej konfiguracji niż 13.1 (nie rozróżnia się tam liczby subwooferów, jak w Atmos)
Liczby się liczba kanałów.

Rozumiem. Czyli procek + wzmacniacz zawsze będzie lepiej brzmieć od samego amplitunera?
Kurde, mieszacie mi w głowie. 
Tak patrzyłem sobie, to wstępnie wybrałbym końcówkę mocy Emotiva xpa-11 gen3 - rozumiem że byłby to dobry wybór?
Na końcówke nie ma problemu - kasa jest. Gorzej z prockiem. By było Auro3d I w miarę spoko kasę, to musiałbym kupić coś z Marantza. Av8805 jest za drogi, jedynie zostaje Av7706, do którego i tak musiałbym dozbierać. 
X8500H znalazłem używkę w świetnym stanie na gwarancji za 14k, do tego zestawu co ja wymyśliłem musiałbym dołożyć 10k, więc dość sporo. 
Muszę to przemyśleć...

Ja właśnie wymieniłem SR7010 na AV 8805.

Różnica jest, owszem ale czy warta 3 krotonie wyższej ceny, (nie licząc kosztów końcówek, bo te i tak miałem wcześniej)?

No nie wiem...

Moim zdaniem ten procesor powinien kosztować 2tys funtów a nie 3tys funtów.
Wtedy była by cena adekwatna do produktu.

Podobno Yamaha ma też Auro3d...
Ale czy w procesorze, czy tylko amplituner, nie wiem.

Mnie chodzi bardziej o to czy zestaw: Marantz Av7706 + Emotiva Xpa-11 gen3, zagra wyraźnie lepiej od samego Denona X8500H, bo to ok. 10k plnów różnicy, więc dość sporo! 

Marantz Av8805 to świetny procesor z ocieplonym charakterem mi to idealnie się zgrało z serią Ma platinum,mam do tego emotiva dr3 i ta emotiva gra dobrze ale doopy nie urywa w pewnych sytuacjach,drugi raz bym chyba nie kupił,owszem szumy ma niskie itd ale w porównaniu z moim yaqinem mc100b lampa ma coś jeszcze,drugi plan jest o wiele bardziej czytelny i dynamiczny.Lecz zabawa z rozgrzewaniem lamp przed filmem znudziła mi się wiec emotiva została bo bardziej wygodna.Zresztą moje zdanie jest takie ze lepiej mono lub dobre wzmacniacze stereo niż wielokanałowe końcówki do procka. Od roku poluje na trzeci mono ma700 i ciężko.

Av7706 to to samo co ampli ,byly porownania, sr7010 będzie grał podobnie bo nawet av8805 gra tylko z 20do40 procent lepiej moim zdaniem.

Edytowane przez darulok

Dobrze, ja rozumiem. 

Może napisze inaczej: czy przewaga dobrej jakości procesora + końcówki mocy nad bardzo dobrym amplitunerem jakim jest Denon X8500H, będzie adekwatna kwoty jaką musiałbym więcej wydać na zestaw. Czyli coś koło 10k.

Wiem,najlepiej byłoby odsłuchać, ale jedyna opcja, to mieć to u siebie w domu, bo każdy ma inne warunki odsłuchowe. 

Teraz zamawiać i płacić za wszystko, potem oddawanie... no nie wiem czy to warte takiej "zabawy"... 🤔

Mnie chodzi bardziej o to czy zestaw: Marantz Av7706 + Emotiva Xpa-11 gen3, zagra wyraźnie lepiej od samego Denona X8500H, bo to ok. 10k plnów różnicy, więc dość sporo! 
Ja tego niższego modelu procka, nie brałem nawet pod uwagę, za mały upgrade po Sr 7010, o ile w ogóle jakikolwiek...

(Sr7010 grał z końcówkami zewnetrzmi, czyli był używany, tylko jako procesor).
Dobrze, ja rozumiem. 
Może napisze inaczej: czy przewaga dobrej jakości procesora + końcówki mocy nad bardzo dobrym amplitunerem jakim jest Denon X8500H, będzie adekwatna kwoty jaką musiałbym więcej wydać na zestaw. Czyli coś koło 10k.
Wiem,najlepiej byłoby odsłuchać, ale jedyna opcja, to mieć to u siebie w domu, bo każdy ma inne warunki odsłuchowe. 
Teraz zamawiać i płacić za wszystko, potem oddawanie... no nie wiem czy to warte takiej "zabawy"...
Patrząc w stronę Auro3d to chyba tylko Marantz i Denon.
Na początek weź ten Denon x8500h i problem będziesz mieć z głowy. Później żeby kolumny dostały więcej prądu dokupisz jakąś końcówkę. A zapewne kiedyś to zrobisz.
Ja mam denon x4500h plus Emotiva trzy kanałowa. Na przód. Po dołożeniu różnica odczuwalna na plus. Tak jak kiedyś porównywałem do tego ampli wzmacniacze stereo. W muzyce spora różnica.

Jak Ci się nie spieszy to poczekaj, może ceny się uspokoją. Część kup za kasę, reszta w kredycie i masz z głowy.

Do kina świadomie kupiłem amplituner (SR7015 bodajże), mam zbyt dużą inwestycje w resztę sytemu by od razu skakać na procesor, który i tak się zestarzeje a maraś to koszt raptem ~5k pln.

Do starej emo UMC1, którą kiedyś kupiłem za ~800 zł nie ma startu, tu nie ma subtelnych różnić, to jest przepaść.

19 minut temu, STELVIO napisał:

W muzyce spora różnica.

w stereo leciwy VSA-AX10 gra lepiej, fakt jego DAC nie jest taki szczegóły, średnio buduje scenę, można powiedzieć że troszkę ciepła kluska ale dźwięk jest przyjemny, muzykalny, rytmiczny, nie ma syntetycznego / plastikowego nalotu, metal brzmi jak metal a nie plastik z recyklingu.

25 minut temu, STELVIO napisał:

Na początek weź ten Denon x8500h i problem będziesz mieć z głowy. Później żeby kolumny dostały więcej prądu dokupisz jakąś końcówkę. A zapewne kiedyś to zrobisz.

Jego kolumny lubią prąd, wsparcie będzie konieczne.

Gość

(Konto usunięte)

Auro 3D za normalne ceny :

Arcam AV40 z Auro 3D za 4000€

Marantz AV7706 za 2400€ dostępny od ręki 

Marantz AV8805 za 3600€ ( brak 8K/120hz) dostępny od ręki 

Marantz AV8805a za 4000€ dostępny od ręki 

Denon AVC-X8015H za 2800€ za srebrny, 3200€ za czarny dostępne od ręki 

Denon AVC-X8500HA za 4000€ dostępny od ręki 

Yamaha RX-A6A za 2700€ dostępny od ręki 

Yamaha RX-A8A za 3600€ 

Nie pisze Lyngforda i innych które kosztują powyżej 5tys. € 

Co daje procesor vs amplituner? 

Na pewno mniejsze szumy, możliwość modernizacji poprzez wymianę płytki ( Marantz ) brak przegrzewania się przez końcówki mocy, lepsze komponenty, lepszy dźwięk, XLR gniazda. 

Końcówka vs Amplituner 

Możliwość konfiguracji dowolnej liczby kanałów względem potrzeb, moc, rezerwa prądowa, brak zachłyśnięcia się przy szybkich skokach mocy ( Denon 8500 słaby przy tym jest😞 jest test ) brak problemów z podpieciem różnych kolumn ( impedancja )

To tak na szybko😉

Edytowane przez Gość

Rozumiem. 

Czyli główna różnica między prockiem + końc. mocy a amplitunerem, nawet takim z najwyższej półki, jest zasilanie. 

W przypadku końcowki mocy, moc jest stała o nie ma problemów z szumami. Amplituner są pod tym względem gorsze, bo sekcja zasilania jest uboższa aniżeli we wzmacniaczach. Dobrze kumam? 

Jeśli tak, to załóżmy końcówkę kupuje "na lata", bo nie muszę jej wymieniać. 

Przyjmijmy że kupuje tę Emotive XPA-11 gen3. Co proponujecie jako procesor AV? 

Podstawa to: Auro3d, eARC, dobra jakość brzmienia. Nie musi posiadać HDMI 2.1. No i oczywiście obsługa co najmniej 10.1.

Np. na audiosciencereview.com, przetestowali Denona X8500H i posiada świetne parametry jeśli chodzi o szumy i wzmacniacz. 

Gość

(Konto usunięte)
32 minuty temu, Slaviola napisał:

W przypadku końcowki mocy, moc jest stała o nie ma problemów z szumami. Amplituner są pod tym względem gorsze, bo sekcja zasilania jest uboższa aniżeli we wzmacniaczach. Dobrze kumam? 

Jeśli tak, to załóżmy końcówkę kupuje "na lata", bo nie muszę jej wymieniać. 

Zgadza się, dobrze to rozumujesz👍

Odnośnie 8500 i końcówek mocy od 6:00 min

Jak bym miał kupować z Auro3D to brałbym pod uwagę Marantza i Arcama. Jeżeli bez Auro to Anthema AV70. 

• Pokaż nowe odpowiedzi