Skocz do zawartości
IGNORED

audio recorder HDD

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna chodzi mi po głowie nagrywarka HDD plików wave. Kiedyś to było bardzo trudne w realizacji , ale zastanawiam się, czy w oparciu o raspbery PI nie dałoby się tego względnie łatwo zrobić ? Czy ktoś o tym myślał?

https://www.audiostereo.pl/topic/156933-audio-recorder-hdd/
22 minuty temu, Bogdan napisał:

Od dawna chodzi mi po głowie nagrywarka HDD plików wave.

Takie nagrywarki są dosyć dobrze znane na rynku PRO. Ty też pewnie używasz oprogramowania na PC-ta umożliwiającego zgranie swoich płyt do formatów bezstratnych. Najbardziej rozpowszechniony to chyba darmowy EAC. Nagrywarki samodzielne domowe były na rynku znane jakiś czas temu, ale takie programy jak EAC spowodowały ich techniczną śmierć. Teraz nawet przetworniki z rynku PRO mają możliwość rejestracji i to w różnych formatach na HDD tego co do nich wprowadzisz i to z możliwością obróbki dostarczonego materiału w domenie cyfrowej, np. DAC firmy RME w wersji PRO, opisany w zakładce hi-end.  

P.S. Ja już dawno zwoje płyty zgrałem na HDD lub pamięci półprzewodnikowe.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8 minutes ago, Lech36 said:

EAC.

On jest zamknięty czyli nie skompilujesz na arch arm - nie pójdzie na rpi.

Otwartych jest od groma ale znając życie żaden nie robi roboty eac. By trzeba porównać sumy np. sha256 dla eac i wybranej alternatywy pod rpi.

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

nie skompilujesz na arch arm - nie pójdzie na rpi.

Sorry, ale musiałbyś bardziej przybliżyć temat czego potrzebujesz. Możliwe że trzeba spytać kogoś co wie więcej ode mnie na temat nagrtwania. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

55 minut temu, Bogdan napisał:

Od dawna chodzi mi po głowie nagrywarka HDD plików wave. Kiedyś to było bardzo trudne w realizacji , ale zastanawiam się, czy w oparciu o raspbery PI nie dałoby się tego względnie łatwo zrobić ? Czy ktoś o tym myślał?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

najprostszy recorder wave'ów, czyli przyzwoity adc stereo , nagrywanie sygnału audio na SDD i możliwość odtwarzania , czyli dac . proste menu , wskaźniki poziomu zapisu i odtwarzania i możliwość nadania nazwy plikowi i podstawowe operacje plikowe.

11 minut temu, Bogdan napisał:

najprostszy recorder wave'ów, czyli przyzwoity adc stereo

RME w wersji PRO da Tobie pewnie pełnię zadowolenia, ale musisz rozważyć czynnik ekonomiczny, jest ten sprzęt dosyć drogi, choć przy jego możliwościach chyba nie jest tak źle z tą ceną.   

RME w wersji PRO to zdecydowanie za dobry i za drogi sprzęt do tego projektu 🙂 tu chodzi o tanie , ale poprawne nagranie materiału audio - najlepiej w rozdzielczości 24 bity.

37 minut temu, Bogdan napisał:

RME w wersji PRO to zdecydowanie za dobry i za drogi sprzęt do tego projektu 🙂 tu chodzi o tanie , ale poprawne nagranie materiału audio - najlepiej w rozdzielczości 24 bity.

Wszystkie tanie i średnio tanie interfejsy mają wejścia mikrofonowo-liniowe czyli sygnał liniowy jest tłumiony i przechodzi przez przedwzmacniacz mikrofonowy. Dopiero coś w rodzaju rme albo droższych focusrite ma normalne wejścia liniowe. Ale jeżeli nam to nie przeszkadza, to interfejs za 300 stówki wystarczy. Reaper jako program jest najlepszy ever, ale myślę że coś prostego darmowego na malinę się znajdzie, jakiś ardour czy coś. 

Tylko, że... takich rekorderów jest sporo na rynku i za cenę maliny i interfejsu mamy zooma czy coś w tym stylu... 

Tak więc pomysł ok, ale dla posiadaczy maliny conajmniej, albo interfejsu. 

nagrywamy.com

właśnie popróbowałem łączenie najtańszej karty muzycznej usb i interface m-audio z samsungiem s7 i wszystko działa aż miło 🙂 ta prosta karta to złom i gra tragicznie , a m-audio za duże do s7 , ale jakby była mała karta usb z liniowym wejściem , to sprawa byłaby załatwiona . 

Ukryta Zawartość

a to adc do malinki

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Bogdan napisał:

jakby była mała karta usb z liniowym wejściem , to sprawa byłaby załatwiona

Behringer robi, ale tylko 44/16.

Albo coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Wpadł mi w oko SBC ROCK PI X (rzecz z końcówki roku 2020 w rozmiarach mdułu Pi , te same porty we/wy c zwykłe Pi , a procesor  oparty na Atomie 4-ro rdzeniowym. Czyli coś w rozm. karty kredytowej co obsłuży i Windowsa i Linuxa procesorem INTEL ATOM wię c nie ma się co kopać z Malinkowym AMR, bo Rock PI X jako SBC na Intelu ATOM daje możliwość wyboru OS. Międzymordzia od zwykłego PI ponoć pasują do ROCK PI X.

Może na tym?

Co prawda to konstrukcja sprzed 14 lat, ale może Cię zainteresuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AMB

włąściwie to o takie urządzenie chodzi, tylko że miałem nadzieję na zbudowanie czegoś podobnego w większości w oparciu o gotowe moduły . Polutować ADC , jakiś moduł sterujący , DAC i jazda . 

• 2 tygodnie później...

Właśnie znalazłem zawieruszony kabelek OTG i podłączyłem do telefonu xiaomi interfejs M-Audio Mtrack 2x2. Generalnie wszystko działa, można nagrywać i odtwarzać. Czasem jakieś trzaski przy odtwarzaniu, jakby za mały bufor, nie chce mi się szukać rozwiązań, sądzę, że jakoś się da opanować. Generalnie to nic więcej nie trzeba  😉 

nagrywamy.com

ja mam M-AUDIO M-Track mkII i też mi to fajnie działa 🙂

chętnie bym wbudował osobne urządzenie np. do obudowy uszkodzonego magnetofonu, jestem pewien , że nawet z PCM2902 zadowoliłoby 99% użytkowników , cały czas zbieram informacje i może coś z tego wyjdzie w przyszłości - może nawet kupię Behringera UCA222 i wtedy coś się na nim poskłada.

Edytowane przez Bogdan
  • 2 tygodnie później...