Skocz do zawartości
IGNORED

1 z 8 czyli lekki ból głowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na forum. 

Potrzebuję pomocy w wyborze nowego wzmacniacza. Z powodów w które nie chciał bym wnikać, oferta jest ograniczona do tego co ma u siebie Q21. Przy okazji - fantastycznie zachowali się w "sytuacji kryzysowej" . Mimo, że wcale nie musieli.

Kolumny to KEF Q750, grające na ok 23 m2 średniego akustycznie pomieszczenia. Do wzmacniacza będzie podłączony streamer w postaci Bluesound Node 2, opcjonalnie spięty z zewnętrznym dac'kiem Topping D50s lub VMV D1se, w zależności od zgrania się z nowym sprzętem. Nie posiadam gramofonu, w systemie jest jeszcze wiekowy CD'ek Technicsa SL-PS770A.

Jestem po odsłuchach 2 wzmacniaczy pożyczonych od znajomych - Roksan K3 i MF5si. Oba grają przyjemnie, choć trochę inaczej. Na mój gust, Musical byłby chyba bezpieczniejszym wyborem. No własnie - gust. Słucham głownie trochę ambitniejszej elektroniki (choc zapuszczam się czasem w rejony Deadmau5 itp. ), Jazzu - zarówno instrumentalnego jak i wokalnego, polskich wokali: od Niemena po Magdę Umer, trochę klasyków rocka, funku, oraz gatunkow, które ciężko mi nawet nazwać - niech będzie to fusion ;). W zasadzie, w mojej kolekcji nie ma chyba tylko disco-polo oraz hip-hopu,  rapu i muzyki orkiestrowo-symfonicznej.

Dodam jeszcze, że w poprzednim wzmaku ( Cyrus One Cast ) brakowało mi trochę "mięcha" na dole i bardziej szczegółowej góry, którą udało mi się "wyciągnąć" Toppingiem. Średni zakres był tip-top

Aha, budżet to max 12tys pln. Wiem że cudów z tymi KEFami nie dokonam. W dalszych planach i tak zamierzam je zmienić na coś bardziej wyrafinowanego. No ale z przyczyn ode mnie niezależnych muszę zacząć od wzmacniacza. Po paru godzinach spędzonych na grzebaniu w ofercie Q21 i czytania polsko i angielskojęzycznych recenzji, ( tak przy okazji - nie znalazłem chyba jeszcze testu w którym recenzent wypowiadał się o testowanym sprzęcie jednoznacznie negatywnie 😄 ) wyselekcjonowalem to co chcicalbym jeszcze odsłuchać.

A was proszę o pomoc co z tej listy mogę wyeliminować. Nie dam po prostu rady odsłuchać wszystkiego, bo zeszło by mi do wiosny, a chciałbym odsłuchać u siebie, nie w salonie. Choć przyznaję, że w tej kwestii nie ustaliłem z salonem czy to w ogóle będzie możliwe

- Trigon Exxact. Bardzo dobre recenzje. ( może uda mi się wycyganić jeszcze rabat )

- Arcam SA30. Ponoć energetyczne granie no i DL, który "czyni cuda". 

- Roksan Caspian M2. Wszędzie same pochlebstwa. (tu również musiałbym się potargować) 

- Atoll IN200 Signature. Piszą, że dużo dołu ale czy nie zamuli reszty? 

- Gato Audio DIA 250S. Piękny, dobre opinie. Po prostu chciałbym spróbować. 

- NuPrime IDA-16. Bas przesuwający sofę, ale znów - co z resztą?

- Unison Reasearch Unico Due. Sam nie wiem, chyba czysta ciekawość. 

- Naim Nait XS3. Góra i środek podobno fajne. Ciekaw jestem dołu. (...no i tego czy dostałbym małą "promocję" ) 

Przepraszam za przydługi post i z góry dziękuję za sugestie.   

Edytowane przez Karmelowy
https://www.audiostereo.pl/topic/156937-1-z-8-czyli-lekki-b%C3%B3l-g%C5%82owy/
  • Karmelowy zmienił(a) tytuł na 1 z 8 czyli lekki ból głowy.

W tej cenie warto jeszcze rozważyć:

Haiku Audio SOL III, Denon PMA-2500NE, Vincent SV-737, Atoll IN300, Haiku Audio Selene 6B4G A, Primare I25 DAC,

Wiem że ceny są trochę większe, ale zawsze można się potargować. 10 - 15 % to podstawa.

Gość adamnl

(Konto usunięte)

@Karmelowy witaj

Audia Flight FL Three S 

Gato 250S ze streamerem

Można dorwać używki sporo poniżej 10tys. 
Oba miałem, doskonale je poznałem. Ale przy zapewne całkowicie innej …akustyce, monitorach i innych mniej ważnych klamotach, oraz uszach😉

Czytam, piszesz Q21, ok.

Gdybyś potrzebował coś o różnicach, to daj znać na PW. 

40A02B47-7970-4714-8A24-66EAFB8DFF30.jpeg

Edytowane przez adamnl
W dniu 1.11.2021 o 19:05, Karmelowy napisał:

Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na forum. 

Potrzebuję pomocy w wyborze nowego wzmacniacza. Z powodów w które nie chciał bym wnikać, oferta jest ograniczona do tego co ma u siebie Q21. Przy okazji - fantastycznie zachowali się w "sytuacji kryzysowej" . Mimo, że wcale nie musieli.

Kolumny to KEF Q750, grające na ok 23 m2 średniego akustycznie pomieszczenia. Do wzmacniacza będzie podłączony streamer w postaci Bluesound Node 2, opcjonalnie spięty z zewnętrznym dac'kiem Topping D50s lub VMV D1se, w zależności od zgrania się z nowym sprzętem. Nie posiadam gramofonu, w systemie jest jeszcze wiekowy CD'ek Technicsa SL-PS770A.

Jestem po odsłuchach 2 wzmacniaczy pożyczonych od znajomych - Roksan K3 i MF5si. Oba grają przyjemnie, choć trochę inaczej. Na mój gust, Musical byłby chyba bezpieczniejszym wyborem. No własnie - gust. Słucham głownie trochę ambitniejszej elektroniki (choc zapuszczam się czasem w rejony Deadmau5 itp. ), Jazzu - zarówno instrumentalnego jak i wokalnego, polskich wokali: od Niemena po Magdę Umer, trochę klasyków rocka, funku, oraz gatunkow, które ciężko mi nawet nazwać - niech będzie to fusion ;). W zasadzie, w mojej kolekcji nie ma chyba tylko disco-polo oraz hip-hopu,  rapu i muzyki orkiestrowo-symfonicznej.

Dodam jeszcze, że w poprzednim wzmaku ( Cyrus One Cast ) brakowało mi trochę "mięcha" na dole i bardziej szczegółowej góry, którą udało mi się "wyciągnąć" Toppingiem. Średni zakres był tip-top

- Roksan Caspian M2. Wszędzie same pochlebstwa. (tu również musiałbym się potargować) 

.

Caspiana, ale chyba to był m1, u mnie zastąpił Xindak pa-m, bo był po prostu lepszy.

Atoll od 200 wzwyż, wyższe Vncenty grają fajnie. Ale więcej nie podpowiem, bo wszystkich tu przytoczonych nie znam, podobnie Twoich kolumn i preferencji. Swego czasu bardzo polecano tu Denona ale chyba jeszcze poprzednika 2500. Nie sądzę, by obecny model odstawał. Powinien to wiedzieć Muda44. 

No ale i tak musisz sam posłuchać 🙂

16 godzin temu, adamnl napisał:

Gdybyś potrzebował coś o różnicach, to daj znać na PW

Nie na PW, tylko tutaj pisz, ludziska chetnie poczytaja🙂

18 godzin temu, tomek7776 napisał:

szkoda czasu na nudne wzmacniacze

Pewnie ze tak, zycie takie krotkie. Muzyka powinna wciagnac, przykuc uwage, zafascynowac i spowodowac, abysmy byli szczesliwi, chociaz przez chwile..😉

Edytowane przez Cezary_58669

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

Gość adamnl

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

Nie na PW, tylko tutaj pisz, ludziska chetnie poczytaja🙂

Eee tam, będą gadać, że koleś od dystrybutora/sklepu, albo, że co on tam słyszy/dwa lata na forum😃

3 godziny temu, adamnl napisał:

Eee tam, będą gadać, że koleś od dystrybutora/sklepu, albo, że co on tam słyszy/dwa lata na forum😃

W takim razie prosze napisz dla mnie, kto chce to przy okazji skorzysta, a gadac to sobie moga, kto by sie tym przejmowal😉

Gość adamnl

(Konto usunięte)

@Cezary_58669@Pioneek

Z Tomkiem @Karmelowy już sobie „popisaliśmy”

Wy to starzy wyjadacze jesteście. Tylko odsłuchy na pokoju mają sens. 

Jak będziecie nalegać, to nie będę miał wyjścia😉, ale ja to plumkania, fortepianu, skrzypce i Magdę Umer do spółki z Adele słucham, więc raczej rozmijamy się w gustach i smakach.

Chyba😊

Enigmatycznie Adamie odpowiadasz, rozpoznajesz gusta muzyczne po markach? Moze Tomek napisze pare slow, co z czym i dlaczego..😉

Gość adamnl

(Konto usunięte)
58 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Enigmatycznie Adamie odpowiadasz

Nie miałem takiej intencji, wybacz.

Dla mnie opis brzmienia/osoby drugiej i czytanie tego opisu nic nie daje. 
Dwa lata temu, mój pierwszy wpis to zapytanie o RCA do node. Kolejny rok to moje koncentrowanie się i wyłapywanie zwrotów „rozdzielczy”, „muzykalny”, dociążony, nasycony, namacalny itp

Wszystkie recenzje przeczytałem, własne kolegów odczucia, słyszenie i jego interpretowanie itp

Dziś po równo dwóch latach „pobytu” na forum wiem jedno. 
Adaś, tylko Ty wiesz najlepiej co dla Ciebie dobre. Tylko moje uszy/mózg dadzą odpowiedź. 

Czuję ulgę, mam spokój, w portfelu porządek. Przepraszam za nie na temat, ale może komuś i „to” się przyda.

7 hours ago, Cezary_58669 said:

Enigmatycznie Adamie odpowiadasz, rozpoznajesz gusta muzyczne po markach? Moze Tomek napisze pare slow, co z czym i dlaczego..😉

Wywołany do tablicy, napiszę tylko, że z listy, którą umieściłem na górze, napewno nie wypadnie Gato DIA-250S. 

Adamowi jeszcze raz dziękuję za poświecony czas i miłą pogawędkę, mimo że jesteśmy na zupełnie innym etapie jeśli chodzi o audio. Ja tak naprawdę dopiero rozpoczynam szukanie swojego brzmienia. Adam już wie w którą stronę iść żeby znaleźć :). Każda rada poparta argumentami, jest dla mnie bezcenna. Za wszystkie dziękuję i czekam na więcej. Szczególnie od posiadaczy KEFQ750. Oczywiscie zdaję sobię sprawę, że niewielu z nich dokonuje takiego mezaliansu, łącząc kolumny za 5 tys komplet, ze wzmacniaczem za >10k 😉 . Na Kefy też przyjdzie za jakiś czas pora.

Wszystkich zainteresowanych tym wątkiem, chciałbym poinformować że nowy wzmacniacz został zakupiony.

Nie jest to żaden z modeli wymienionych w pierwszym poście. Podzielę się wrażeniami jak już dojedzie i trochę go przećwiczę 🙂