Skocz do zawartości
IGNORED

Faital-3WC-15 - scena?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, krzysieks_2007 napisał:

Scena jest rozumiana jako rozmieszczenie źródeł jak na prawdziwej scenie muzycznej czyli od lewa do prawa i w głąb.

Plamy o których mówisz nazywa się też holografią i jest to rodzaj interpretacji mózg całkowicie różny i wywołany innymi czynnikami niż tzw. scena. 

Jak to się ma do słuchania muzyki elektronicznej? 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

2 minuty temu, daris666 napisał:

Jak to się ma do słuchania muzyki elektronicznej? 

Jak to się ma obojętne do jakiej muzyki. 

Jak wygląda rejestracja i miks w stosunku do oczekiwań z lokalizacją. Nijak. 

Acccuphase 

Ograniczeniem jest tylko materiał. 

Wszystko co ponad materiał jest dodatkiem od sprzętu i akustyki. 

Dlatego nie da sie tworzyć interpretując te dodatki jako podstawowy materiał. Z bajek powstaje tylko bajka a to nic nie warte. 

Artysta na scenie dostaje informacje tylko z monitora odsłuchowego w mono i ten monitor wyje tak by zagłuszyć dla niego cały dźwięk sceny czyli wszystko co dodatkowo ponad czysty materiał  . Inaczej się nie da. 

1 minutę temu, krzysieks_2007 napisał:

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

19 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Wiem o czym piszesz i znam ten rodzaj grania i rodzaj sprzętu. Uważam go za gorszy, pozbawiony najważniejszych pierwiastków wzamian są złudne wrażenia. 

To nie jest rodzaj ani grania ani sprzętu tylko sposób realizacji. W materiale to albo jest albo nie ma, a sprzęt albo to umie odtworzyć albo nie, wtedy może psuć i czasem zamiast dodawać niewiadomoco od siebie. Wysunięcie czegoś poza bazę LR nie jest żadnym problemem, również odsunięcie czegoś w tył. To działa praktycznie na każdym w miarę niepopsutym sprzęcie. Po prostu piszesz nieprawdę i bzdury.

nagrywamy.com

Nie jest jeszcze z Tobą tak źle, skoro nie podważasz rzeczywistego istnienia w pokoju zjawiska

określanego przez Ciebie eufemicznie "holografia" 😉 

Oczywiście brak Ci pewnie refleksji - skąd się to bierze, skoro występuje u jakiegoś kolegi

i to bez użycia sprzętu do wywoływania tej "holografii", czy może do tego teleportacji 😉 

żeby mogła wystąpić nie tylko w jednym pokoju, ale u paru innych kolegów ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Drugie kliknięcie jest pomiędzy głośnikami u kogoś? 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

39 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Ograniczeniem jest tylko materiał. 

Wszystko co ponad materiał jest dodatkiem od sprzętu i akustyki. 

Dlatego nie da sie tworzyć interpretując te dodatki jako podstawowy materiał. Z bajek powstaje tylko bajka a to nic nie warte. 

Jak ustalić co jest materiałem a co dodatkiem? 

15 godzin temu, by-2006 napisał:

chcesz stereofoni???? 

Jasne że chcę. Jak nagrywam sam sobie ją robię. Nie jestem zresztą w tym odosobniony. Chyba chyba nie ma już realizatorów który wypluwali by mono. co innego Atmos, tego akurat nie lubię, i uważam za efekciarskie.

5 godzin temu, krzysieks_2007 napisał:

Dźwięk rozciąga się od jednej kolumny do drugiej i nigdy nie jest lokalizowany w głąb lub na zewnątrz poza kolumny. 

Tak, ale dobre warunki akustyczne w pomieszczeniu odsłuchowym jest w stanie takie wrażenie stworzyć. ja na przykład rozstawiłam sobie kolumny diagonalnie i cieszę się dźwiękiem 3D.

4 godziny temu, tutka napisał:

Pomieszczenie mam całkiem nieźle przystosowane akustycznie więc nic tylko , poskładać, odpalić i olać gdybaczy. 

kolega budował i odsłuchiwal na 120 m2

dają rade

2 godziny temu, daris666 napisał:

Jak ustalić co jest materiałem a co dodatkiem? 

Chociażby zabawa fazami podczas nagrania daje wiele możliwości ustawiania instrumentu "poza sceną". wiele kapel stosuje różne triki aby instrumenty sprawiały wrażenie że są w przestrzeni, choćby YELLO, słuchając ich realizacji jest wrażenie że muzyka dociera z wielu źródeł pozornych. Nie słyszałem tego w klasyce czy dżezie. Niektóre płyty są nagrywane płasko i cieżko o jakiekolwiek wrażenia przestrzenne. ostatnio słuchałem sporo płyt Pata Martino w związku z jego niedawną s śmiercią i prawie wszystkie brzmią jakby były nagrywane mono, cala zawartość jest osadzona głównie w środku, w przeciwieństwie do Pani Hiromi na płycie Move. Tam instrumenty tworzą bardzo ładny 3D image, solówki perkusji są ładnie osadzone w głąb, jest za czym wzrokiem podążać 😉 

Bardziej chodziło mi o to co jako słuchacz mogę ustalić 🙂 Co jest zamysłem realizatora a co nie 🙂 🙂

1 godzinę temu, daris666 napisał:

Bardziej chodziło mi o to co jako słuchacz mogę ustalić 🙂 Co jest zamysłem realizatora a co nie 🙂 🙂

słuszne pytanie😃

i nie licz na odpowiedz

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

🙂

chyba 4 takie

on ma przynajmniej 14 m szeroki warsztat

i stereo występuje  

5 godzin temu, przemak napisał:

Drugie kliknięcie jest pomiędzy głośnikami u kogoś? 😉

Ukryta Zawartość

kiepski ptzykład

tu jest poprawny i pełny

Ukryta Zawartość

jak masz to daj plik z kliknięciem 1 metr za głośnikami

i kliknięciem metr nad głośnikami

poproszę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez by-2006

proszę wykonaj plik testowy z pukaniem w 3d

przed kolumnami za kolumnami pod kolumnami i nad kolumnami

niech ludziska testują swoje systemy

a potrafisz

13 minut temu, by-2006 napisał:

proszę wykonaj plik testowy z pukaniem w 3d

przed kolumnami za kolumnami pod kolumnami i nad kolumnami

niech ludziska testują swoje systemy

a potrafisz

Przód-tył łatwo, góra-dół nie mam narzędzi. Potrafię, tylko po co? Nie na temat, a ludzie i tak nie wierzą. Czytam, że:  

8 godzin temu, krzysieks_2007 napisał:

nigdy nie jest lokalizowany w głąb lub na zewnątrz poza kolumny

to co mam dalej pokazywać, jak podstawy się nie zgadzają? Nie ten temat w ogóle, tyko dygresja. Wiedzą lepiej, wiedzą wszystko, przywykłem.

nagrywamy.com

27 minut temu, by-2006 napisał:
2 godziny temu, daris666 napisał:

słuszne pytanie😃

i nie licz na odpowiedz

Przecież to proste mając dobre kolumny i zaadaptowane pomieszczenie. Słychać jak w przykładzie Metheny, że przeszkadzajki rytmiczne zmieniają położenie metry za kolumną z prawej przesuwając się w kierunku do lewej w tej samej odległości od słuchacza. 

Lars Danielsson w Melange Bleu początek utworu z niskim basem umieszczonym za słuchaczem. Itd... mogę wymieniać w nieskończoność. Połowa i tak tego basu w ogóle nie odtworzy... bez urazy.

Scena, stereo, holografia są elementami muzyki odtwarzanej i nie wyobrażam sobie, aby asystent perkusisty biegał po scenie w celu wywołania takiego efektu live 😛 Inna sprawa: po co? 

3 godziny temu, daris666 napisał:

i jak narazie nikt Ci nie odpowiedział

nie licz na odpowiedz

Godzinę temu, przemak napisał:

Przód-tył łatwo, góra-dół nie mam narzędzi. Potrafię, tylko po co? Nie na temat, a ludzie i tak nie wierzą. Czytam, że:  

a ja non stop czytam że nawet  słyszą jaki wzrost ma wokalista 

umiejscowienie instrumętów góra  i dół

czy twoim zdaniem jest to możliwe

?

Edytowane przez by-2006

czyli 

jak zamienię kolumny lewą z prawą

i obrucę do góry nogami kolumny

(choć głośniki są okrągłe) a używam głośników coax

to orkiestra będzie do góry nogami i wokal pójdzie np 30  cm od podłogi?

??

Edytowane przez by-2006
8 minut temu, by-2006 napisał:

czyli 

jak zamienię kolumny lewą z prawą

i obrucę do góry nogami kolumny

(choć głośniki są okrągłe) a używam głośników coax

to orkiestra będzie do góry nogami i wokal pójdzie np 30  cm od podłogi?

??

Jeśli coax masz idealnie symetrycznie w obudowie to jest szansa że prawie nic się nie zmieni pod warunkiem że powtarzalnie ustawisz kolumny

prawie* bo kable nie lubią szybkiego przepinania i grać będzie jednak inaczej

*w referencyjnym systemie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 minuty temu, ASURA napisał:

Jeśli coax masz idealnie symetrycznie w obudowie to jest szansa że prawie nic się nie zmieni pod warunkiem że powtarzalnie ustawisz kolumny

prawie* bo kable nie lubią szybkiego przepinania i grać będzie jednak inaczej

*w referencyjnym systemie

ale ja chcę mieć do góry nogami orkiestrę

i koniec

i chcę  to usłyszeć

czy pozostaje mi stanie na głowie

?????????????

1 minutę temu, by-2006 napisał:

ale ja chcę mieć do góry nogami orkiestrę

i koniec

i chcę  to usłyszeć

czy pozostaje mi stanie na głowie

?????????????

Zapłać specom to Ci zrobią lub zostań tylko przy chciejstwie...

6 minut temu, by-2006 napisał:

innym się udaje słyszeć 

ja tysz ceeee

spełniłem wszystkie warunki i dalej nic

jak sceny do góry nogami niebyło tak niema

Jak pokażesz że taka scena fizycznie bez tricków i fotomontażu jest to pewnie ktoś to ogarnie ale najpierw pokaż

10 minut temu, ASURA napisał:

Jak pokażesz że taka scena fizycznie bez tricków i fotomontażu jest to pewnie ktoś to ogarnie ale najpierw pokaż

?????????

ja ???

to ty  twierdzisz że się da więc?????? i chyba dzwięko-montażu , co ma fotomontaż do dzwięku??

Edytowane przez by-2006
Gość

(Konto usunięte)
58 minut temu, by-2006 napisał:

umiejscowienie instrumętów góra  i dół

czy twoim zdaniem jest to możliwe

na jednym z AVS Ken Ishiwata mial prelekcję i dawał przyklady dxwiekowe takich efektow

jesli w nagraniu jest ptaszek śpiewający nad glowa to dobry sytem tak go odtworzy

to samo z samolotem przelatującym pociskiem itd

na ktorejś plycie testowej Chesky'go też sa takie efekty jako proby do dobrego ustawienia systemu

20 minut temu, by-2006 napisał:

jak sceny do góry nogami niebyło tak niema

zgranie fazowe glosnikow czyli oś konstrukcji kolumny jest tylko w jednym punkcie najczęściej od 90cm do 100cm od podlogi dla danego ukladu glosników

odwracając kolumny psujesz caly układ i nic Ci z tego nigdy nie wyjdzie 🙂

Ukryta Zawartość

idealnie symetryczne

i są na wysokości włączników światła +- 5cm 

czyli w połowie wysokości pokoju

obracam i nic 

nie mam orkiestry do góry nogami

???

Ukryta Zawartość

Pewnie Cabasse, ale jak postawisz je na dachu zmiana odległości od podłogi szczególnie

takiego przetwornika będzie jeszcze mocniej odbiegać od założeń konstruktora kolumny.

Na samplerze Chesky'ego II - chyba był efekt krążenia perkusyjnych wokół mikrofonów ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi