Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające Hi-End

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Stasiop napisał:

Kable z gornej polki robia teraz ogromna robote, wieksza czasami niz elektronika glosniki.

Masz talent. Nie myślałeś wstąpić do PIS? 

4 minuty temu, Stasiop napisał:

Sa nowe czasy, nowe technologie i inne kable. Kable z gornej polki robia teraz ogromna robote, wieksza czasami niz elektronika glosniki. Ale to moje zdanie w temacie.

Kable ważniejsze niż głośniki, świat się kończy, no albo po prostu sprzedajesz kable, wtedy spoko!

😄

obiektywnie o audio

Gwoli wyjaśnienia.

Audio, to określona systemowa złożoność w określonych warunkach przyłączeniowych dla określonego odbiorcy. Każdy przypadek jest inny.

Powyższe wskazuje, że w obliczu w/w zmiennych, trudno o receptum na audiofilskie szczęście, tym bardziej, że nie mamy punktu odniesienia tj. wzorca 1 metra dźwięku. Zatem, każdy w/g własnego, bliżej nie określonego wzorca, modeluje brzmienie własnego systemu i ok. 

Tyle pitolenia, a w praktyce.

Do każdego z przypadków trzeba podchodzić indywidualnie i w sumie, jestem zdania, że każdemu warto zostawić obszar na swawolę i fantazje, o ile nie przekraczają one norm bezpieczeństwa czy zdrowego rozsądku, jak w opisanym wyżej przypadku ważności kabla nad głośnikiem.

Dalej,

Mamy do czynienia z prądami i na moje, tu nie ma żartów! Zatem, jestem za, a nawet przeciw audiofilskiej swawoli, przy czym w sensie AC, kierunkowości bezpieczników itp, bliżej mi do tego co mówi nauka, podstawy elektroniki niż postępujące, niestety fantazjum. 

Wolnoć Tomku w swoim domku, ale w dyskusje o fantazjum nie dam się wciągnąć. 

Wystarczą mi fantazje naszych głównodowodząych, miłościwie nam panujących. 

Edytowane przez piano
3 minuty temu, szpotek73 napisał:

użytkownik Stasiop to nie sprzedaje komercyjnie kabli?

Tak, wyszedlem z pierwszym modelem interkonektu. Cale zycie uwazalem wszelkie kable za audio voodoo, az zaczalem badac temat, pomiary, eksperymenty, odsluchy pierwsze prototypy. Az sie okazalo ze jest ich bardzo mocny fizyczny wplyw na elektronike jak i caly system o sa zjawiska FIZYCZNE. Przerobilem wzmacniacze, napedy, Daci, glosniki i sie okazalo ze kablami mozna duzo, bardzo duzo, wiecej niz sie wielu spodziewa. NO Ale tego trzeba posluchac nie ma innej metody aby sie samemu przekonac. Mam teraz zamiar wypuscic zasilajacy, one sa najmocniej slyszalne w systemach. Radze sprawdzic kable z najwyzszych polek nie koniecznie moje. Samenu sie przekonac. Ja bylem totalnym anty kablowcem, a teraz sam je robie, bo wiem jak ogromny maja wplyw na system. Zachecam niedowiarkow ( i ich rozumiem ) do zapoznania sie z najwyzsza polka i samemu wyrobic sobie przekonanie.

13 godzin temu, maxijazz napisał:

Instrukcja kalibracji profesjonalnego monitora

Wiekszosc profesjonalnych momitorów z jakimi miałem do czynienia wymaga ok. półgodzinnego rozgrzania.

Ok, jeśli mówi o tym instrukcja producenta to ja się z tym zgadzam. Co innego jeśli mi wmawia takie rzeczy np. sprzedawca czy redaktor nie mający o danym urządzeniu pojęcia.

Ciekawe, może wypowiedzą się właściciele dużych końcówek mocy, czy instrukcja obsługi mówi coś na temat wygrzewania. 

2 minuty temu, szpotek73 napisał:

i spoko,ale wiesz,że promując swój produkt tracisz wiarygodność na forum? 

To forum to nie sa najprawdopodobniej moi klienci. Jesli juz, to promuje kable i wiedze o nich a bardziej to - posluchajcie sami topowych konstrukcji i sie sami przekonajcie. Ja powiem to, zachorujecie na drogie kable!

5 minut temu, Ajothe napisał:

Możesz polecić kable które podbiją 100-150hz o 3-5db? 😁

Po co podbijać nie wystarczy całą resztę obniżyć, łatwiej i szybciej 🤫

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

ściszyć resztę pasma 3-5 dB? toż to już wyzwanie, szczególnie na dole 😉 

Edytowane przez piano

No tak, ale z ciekawości pytam czy są takie kable 😋 

Skoro są kable, które diametralnie wpływają na brzmienie to chyba powinny mieć opisana charakterystykę?! 😁

23 minuty temu, Stasiop napisał:

Ja powiem to, zachorujecie na drogie kable!

Wreszcie coś, z czym można się zgodzić - tak, to jest choroba, i to się powinno leczyć.

27 minut temu, kghm napisał:

Ok, jeśli mówi o tym instrukcja producenta to ja się z tym zgadzam. Co innego jeśli mi wmawia takie rzeczy np. sprzedawca czy redaktor nie mający o danym urządzeniu pojęcia.

Ciekawe, może wypowiedzą się właściciele dużych końcówek mocy, czy instrukcja obsługi mówi coś na temat wygrzewania. 

Miałem 180Wzmacniacz w klasie A/AB później 250Watowe momobloki w klasie D a obecnie kombinowane co do zasilania impulsowego w klasie A/AB oryginalne 650Watowe producenta monobloki i wszystkie najlepiej grały jak ich się w ogóle nie wyłączało!!! z tym że pierwszy miał na obudowie 57stopni, drugie były ledwo letnie a ostatnie monobloki 47stopni na obudowie. Pierwszy żarł prąd jak głupi, drugie w stanie stand by tylko 5W sztuka a ostatnie w stanie czuwania jednak 180Wat za tym jednak coś tam producenci wiedzą o wygrzewaniu a w domu w sumie jak wyłączam to o godzinie 17 odpalam co by od 19-tej jednak mieć frajdę z słuchania by ok 21 dojść do apogeum kończącym się o 23 gdyż domownicy chcą mieć ciszę

No ale ty pytasz a później i tak ci się klapka załącza; może przestań pytać będziesz zdrowszy

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

21 godzin temu, Adi777 napisał:

Może tak, może nie. Nie masz pewności, bo skąd?

ano z załączonego obrazka. 

Wystarczy spojrzeć na projekt, przetworniki, pozycjonowanie...

Kto miał do czynienia choćby z '15 w OB, to wie, że z 4x '18 na stronę, to wtopy nie będzie, bo Sly efekty specjalne rodem z KD ma w takim samym poważaniu jak ja. 😉

Sumując, chyba trzeba być bardzo złośliwym, aby marudzić na ten projekt. 

Godzinę temu, ASURA napisał:

No ale ty pytasz a później i tak ci się klapka załącza; może przestań pytać będziesz zdrowszy

Przeciez zadne z tych pytan nie jest na serio. Kazdy z nich "wie" i ma odpowiedz w glowie. Reszta to zawsze podsmichujki... 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, Stasiop napisał:

Tak, wyszedlem z pierwszym modelem interkonektu. Cale zycie uwazalem wszelkie kable za audio voodoo, az zaczalem badac temat, pomiary, eksperymenty, odsluchy pierwsze prototypy. Az sie okazalo ze jest ich bardzo mocny fizyczny wplyw na elektronike jak i caly system o sa zjawiska FIZYCZNE. Przerobilem wzmacniacze, napedy, Daci, glosniki i sie okazalo ze kablami mozna duzo, bardzo duzo, wiecej niz sie wielu spodziewa. NO Ale tego trzeba posluchac nie ma innej metody aby sie samemu przekonac. Mam teraz zamiar wypuscic zasilajacy, one sa najmocniej slyszalne w systemach. Radze sprawdzic kable z najwyzszych polek nie koniecznie moje. Samenu sie przekonac. Ja bylem totalnym anty kablowcem, a teraz sam je robie, bo wiem jak ogromny maja wplyw na system. Zachecam niedowiarkow ( i ich rozumiem ) do zapoznania sie z najwyzsza polka i samemu wyrobic sobie przekonanie.

Czyli sprzedajesz kable, wszystko jasne 🙂

obiektywnie o audio

3 godziny temu, ASURA napisał:

Miałem 180Wzmacniacz w klasie A/AB później 250Watowe momobloki w klasie D a obecnie kombinowane co do zasilania impulsowego w klasie A/AB oryginalne 650Watowe producenta monobloki i wszystkie najlepiej grały jak ich się w ogóle nie wyłączało!!! z tym że pierwszy miał na obudowie 57stopni, drugie były ledwo letnie a ostatnie monobloki 47stopni na obudowie. Pierwszy żarł prąd jak głupi, drugie w stanie stand by tylko 5W sztuka a ostatnie w stanie czuwania jednak 180Wat za tym jednak coś tam producenci wiedzą o wygrzewaniu a w domu w sumie jak wyłączam to o godzinie 17 odpalam co by od 19-tej jednak mieć frajdę z słuchania by ok 21 dojść do apogeum kończącym się o 23 gdyż domownicy chcą mieć ciszę

TV SONY Trinitron też miał zawsze żarzony kineskop, nawet w standby.
Mój wzmacniacz, jakoś lepiej gra jak radiatory osiągną 50-60stopni. IMHO
Ale wyłączenie/włączenie na czas przepięcia np. ZG nie powoduje wrażenia że znów musi "dojść" do siebie.

Elektronika jak najbardziej może "pływać" względem temperatury, szczególnie tam gdzie nie ma kompensacji temperaturowej. 

Jednak jeśli chodzi o "sieciówkę" AC to nigdy nie zaobserwowałem wzrostu temperatury, gdyby tak było to oznacza, że kabel jest przeciążony albo wadliwy i należy go wymienić.

ano z załączonego obrazka. 
Wystarczy spojrzeć na projekt, przetworniki, pozycjonowanie...
Kto miał do czynienia choćby z '15 w OB, to wie, że z 4x '18 na stronę, to wtopy nie będzie, bo Sly efekty specjalne rodem z KD ma w takim samym poważaniu jak ja.
Sumując, chyba trzeba być bardzo złośliwym, aby marudzić na ten projekt. 
I kto to mówi? Ktoś kto od lat systemu nie może złożyć i 15' OB zamienia na zupełnie przeciwległy biegun czyli Sweda. Nie pojmuję tego i trochę się rozczarowałem bo "temat" mieliśmy wspólny i nawet cię podziwiałem. Tyle pisania było o 15'.... Ech....
Może jednak brakowało tych kabelków..
Godzinę temu, piorasz napisał:

I kto to mówi? Ktoś kto od lat systemu nie może złożyć i 15' OB zamienia na zupełnie przeciwległy biegun czyli Sweda. Nie pojmuję tego i trochę się rozczarowałem bo "temat" mieliśmy wspólny i nawet cię podziwiałem. Tyle pisania było o 15'.... Ech....

Sveda były na 15 calach 🙂

obiektywnie o audio

1 godzinę temu, piorasz napisał:

tak se myślę , że za ten wpis pod adresem Maćka powinieneś przeprosić

jakie miałem '15 OB?
Ok nie OB (wkradło mi się z rozpędu) ale 15' Altec/GPA co zupełnie nie zmienia faktu, że mocno skręciłeś.
tak se myślę , że za ten wpis pod adresem Maćka powinieneś przeprosić
Za ten nie ale za inny może tak. Zastanowię się jeszcze.

1 minutę temu, piorasz napisał:

Ok nie OB ale 15' Altec/GPA

Nie chciałem, ale sam się prosiłeś.

Moje pytanie o '15 OB było z cyklu, sprawdzam

Krytykujesz, a nie wiesz co, nieładnie...

Trochę to nie fair, bo nic Ci nie zrobiłem. 

Teraz do rzeczy i odrobina faktów.

Otóż miałem u siebie '15 OB 

To model Ardento Alter. 

Nijak się to ma do projektu Sly, ale daje drobną namiastkę, a ściślej, mgliste wyobrażenie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

także jak widzisz, nie piszę bez pokrycia. 

Ukryta Zawartość

Nie chciałem, ale sam się prosiłeś.
Moje pytanie o '15 OB było z cyklu, sprawdzam
Krytykujesz, a nie wiesz co, nieładnie...
Trochę to nie fair, bo nic Ci nie zrobiłem. 
Teraz do rzeczy i odrobina faktów.
Otóż miałem u siebie '15 OB 
To model Ardento Alter. 
Nijak się to ma do projektu Sly, ale daje drobną namiastkę, a ściślej, mgliste wyobrażenie. 

Ukryta Zawartość

Dramatyzujesz. Nie krytykuję tylko jak już to napisałem, że jestem rozczarowany Twoim podejściem do audio. Mogłbym powiedzieć śmiało, że nie do końca sam wiesz czego chcesz. To oczywiście nie moja sprawa ale po Twojej wypowiedzi o braku wpływu AC zmuszony byłem zareagować. Cytatu o OB użyłem zupełnie przypadkowo bo nie miałem czasu łączyć postów.
Masz również prawo nie słyszeć tych nieszczęsnych AC i to również nie moja sprawa ale jak pisałem jestem mocno rozczarowany.... No cóż... Nie wiem czy się do tej kwestii nie przyłożyłeś czy też całą uwagę skupiłeś na żonglerce sprzętem.

Ukryta Zawartość

To model Ardento Alter. 

Piano dobrze wiesz, że miałem do Ciebie pełny szacun ale od pewnego momentu coś się z Tobą porobiło. Nie mam pojęcia co to może być a tylko się po cichutku domyślam czego przez grzeczność nie powiem głośno.
Powyższy cytat jest totalną bzdurą nie mającą prawa wypłynąć z pióra tak doświadczonego i zasłużonego forumowicza. To przecież zupełnie inna konstrukcja i jedyny co łączy ten projekt z projektem od Sly to OB. Aż wierzyć mi się nie chce jakie piszesz bzdury.

BTW.
Za sobotni wpis w twoim kierunku to przepraszam.
28 minut temu, piorasz napisał:

ale po Twojej wypowiedzi o braku wpływu AC zmuszony byłem zareagować.

jesteś pewien, ze dobrze przeczytałeś, bo mniemam, że przeczytałeś co chciałeś. 

Masz również prawo nie słyszeć tych nieszczęsnych AC

teraz jestem pewien, ze przeczytałeś co chciałeś. 

Przeczytaj uważnie. 

mimo tego, podpowiem. Gdyby było jak piszesz, to używałbym czarnego druta z pudełka, a tak nie jest. 

Mogłbym powiedzieć śmiało, że nie do końca sam wiesz czego chcesz.

Jesteś chyba jedynym z grona z którymi piszę, ktory tak sądzi. Zapewniam, ze wiem, powiem, wiecej d o s k o n a l e wiem co chcę. Niestety, los nie zawsze jest łaskawy, wiec czasem jest co jest. 

Jest jeszcze jedna kwestia. Ja się tym bawię, zwyczajnie... a ze nie startuję w konkursie o system Rzeczypospolitej, to mam przyjemność gościć u siebie inne, inności np. ATC scm 40. 

Teraz rozważam kolejną '15 - stkę i mam nadzieję, że będzie to OB, zobaczymy 😉

ale, ale.., nasze przepychanki nikogo nie obchodzą, więc łaskawie zejdź ze mnie i wróć do tematu.

Edytowane przez piano

Mamy do czynienia z prądami i na moje, tu nie ma żartów! Zatem, jestem za, a nawet przeciw audiofilskiej swawoli, przy czym w sensie AC, kierunkowości bezpieczników itp, bliżej mi do tego co mówi nauka, podstawy elektroniki niż postępujące, niestety fantazjum. 

Przyznaję, że czytałem po łebkach bo za kierownicą. Więc sorry . Z powyższego jednak wynika, że za fantazję bierzesz również fazowość kabla AC? Swiadczy o tym "itp". O bezpiecznikach się w ogóle nie wypowiem bo doświadczenia brak.

Jest jeszcze jedna kwestia. Ja się tym bawię, zwyczajnie...

Miałem to napisać wyżej ale jakoś mi umknęło. Więc albo nie traktujesz muzyki na poważnie albo nigdy nie trafiłeś na system, który cię w pełni zadowolił. Jest jeszcze trzecia kwestia, że handlujesz. Oczywiście nic mi do tego ale jeśli chodzi mnie to w Twoich wpisach nie znajdę już osobiście nic ciekawego dla siebie po za fajnym, dowcipnym piórem.

• Pokaż nowe odpowiedzi