Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po wielu latach, ducha wyzionął mój poczciwy Denon PMA 1500ae.

kolumny jakie posiadam to Fyne audio F501.

i teraz poszukuje wzmacniacza.

słucham prawie wszystkiego, od rocka po Hip hop.

szukam, miękkiego mocnego nisko schodzącego basu, nie lubie krótkiego kartonowego dźwięku.

średnica wyrazista i czysta, wysokie tony w stylu kolumn Klipsch nie dla mnie, ale muszą być, żeby nie było za mdło 🙂

W grę wchodzi coś nowego i używanego.

CXA80 i Atoll in100SE.

pomożecie co jeszcze odsłuchać? zwrócić uwagę?

https://www.audiostereo.pl/topic/157107-pomoc-w-doborze-wzmacniacza/
Gość Kw202

(Konto usunięte)
16 minut temu, juras1982 napisał:

jakieś konkretne modele?

i czemu nie CXA80 lub Atoll?

ma ktoś doświadczenie jak one mogą zagrac z Fyne audio?

Mam atolla in 100 si i póki co złego słowa na niego powiedzieć nie mogę, świetna rozdzielczość, dobra dynamika. I basik potrafi uderzyć 😉

Posłuchaj może jeszcze nada c 375 bee. (bas schodzi całkiem nisko i jest miększy jak w atollu 

widzialem właśnie, że branża polecała tego Atolla w kilku postach dotyczących Fyne audio.

ciekawi mnie jak te wzmaki wypadają w porównaniu do mojego strego Denona.

Witaj odsłuchaj koniecznie ze swoimi kolumnami jakiegoś Rotela, maks co budżet pozwala; A11 Tribute, A12, A14 MKii, RA-1572... Rotelki dobrze z Fyne się zgrywają 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Każdy z wymienionych piecyków gra inaczej niż 1500ae

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witaj odsłuchaj koniecznie ze swoimi kolumnami jakiegoś Rotela, maks co budżet pozwala; A11 Tribute, A12, A14 MKii, RA-1572... Rotelki dobrze z Fyne się zgrywają 😉

Witam,

mam między innymi f501 oraz ra 1572.

Gra pięknie, natomiast próbowałem a11 i był moim zdaniem za słaby jakościowo/mocowo do tych kolumn.

Polecam ze swojej strony spróbować ra 1572 lub ostatecznie a14.

Dla porównania wcześniej napędzałem je Marantz pm8006 i muzyka po jakimś czasie dla mnie stawała się męcząca.

Z rotelem nie zauważyłem tego zjawiska.

Pozdrawiam

Edytowane przez sul76

Ok, dzięki za sugestie, jutro idę na pierwszy odsłuch.

Ciekaw jestem jak wypadną wzmaki, barwa i granie to jedno, natomiast denon miał sporo mocy, ciekaw jestem jak sobie poradzą wzmacniacze o których piszemy, większość, ma zdecydowanie mniej powera... na papierze, i jak to sie przeloży na odbiór...będę informował.

każda sugestia mile widziana.

Wzmacniacze Atolla to dobry pomysł z Cambrige jest trochę jak z Klipsch dużo energii, mocny dół i sporo detali a średnica wycofana, może się spodobać jeśli szukasz takiego brzmienia. Nikt nie wspomniał o świetnych wzmacniaczach Musical Fidelity, które powinieneś posłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jestem świeżo po odsłuchu.

na sklepie były, kolejność dokładnie jak odsłuchiwałem.

chyba jestem jednak głuchy :)

CXA81 - miałem wrażenie że średnica była i to dosyć wysuwała się, szczególnie przy kawałkach Leonarda Cohena wokal wysuwał się do przodu, dół nie za mocny. dużo fajerwerków na górze, ale na krótkim odsłuchu mnie nie męczyły, coś faktycznie jak kolumny Klipsch, ale jednak bardziej z kulturą.

Arcam sa20 - tu w porównaniu do CXA wycofała się góra i wokale, natomiast było sporo dołu. nie spodobało mi się to.

Musical fidelity m2si - połączenie dwóch powyższych. wszystko grało poprawnie. natomiast jako jedyny bez Daca na pokładzie.

Roksan attessa - ciężko mi ocenić, zaczęło mi się to wszystko zlewać, miałem wrażenie że trzeba rozkręcić pokrętło żeby zaczął grać, może byłem już zmęczony.

cyrus one cast - tu zaskoczenie, bardzo fajne granie, bas mocny miękki, wokal wyraźny, góra czysta i nie narzucająca się, natomiast ten wygląd... dodatkowo zupełnie mi się nie mieści pod względem długości do szafki.

nie mam gdzie, ale chciałbym posłuchac jeszcze Atolla in100 SI, Rotela i Hegla.

Wtedy może będe miał pełen obraz.

P.S. w domu włączyłem jeszcze te kawałki na starym denonie, który coś tam jeszcze dycha... to na pierwszy strzał zabił mnie bas... wydawało mi się że jest w sam raz, albo nawet mogłoby więcej, a po odsłuchu innych wzmaków słyszę w domu tylko bas, natomiast, brakuje średnicy i szczegółów.

jakieś to jednowymiarowe jest teraz :)

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 minuty temu, juras1982 napisał:

Jestem świeżo po odsłuchu.

na sklepie były, kolejność dokładnie jak odsłuchiwałem.

chyba jestem jednak głuchy 🙂

CXA81 - miałem wrażenie że średnica była i to dosyć wysuwała się, szczególnie przy kawałkach Leonarda Cohena wokal wysuwał się do przodu, dół nie za mocny. dużo fajerwerków na górze, ale na krótkim odsłuchu mnie nie męczyły, coś faktycznie jak kolumny Klipsch, ale jednak bardziej z kulturą.

Arcam sa20 - tu w porównaniu do CXA wycofała się góra i wokale, natomiast było sporo dołu. nie spodobało mi się to.

Musical fidelity m2si - połączenie dwóch powyższych. wszystko grało poprawnie. natomiast jako jedyny bez Daca na pokładzie.

Roksan attessa - ciężko mi ocenić, zaczęło mi się to wszystko zlewać, miałem wrażenie że trzeba rozkręcić pokrętło żeby zaczął grać, może byłem już zmęczony.

cyrus one cast - tu zaskoczenie, bardzo fajne granie, bas mocny miękki, wokal wyraźny, góra czysta i nie narzucająca się, natomiast ten wygląd... dodatkowo zupełnie mi się nie mieści pod względem długości do szafki.

Wtedy może będe miał pełen obraz.

P.S. w domu włączyłem jeszcze te kawałki na starym denonie, który coś tam jeszcze dycha... to na pierwszy strzał zabił mnie bas... wydawało mi się że jest w sam raz, albo nawet mogłoby więcej, a po odsłuchu innych wzmaków słyszę w domu tylko bas, natomiast, brakuje średnicy i szczegółów.

jakieś to jednowymiarowe jest teraz 🙂

Dużo robi akustyka, u ciebie te klocki też zagrają inaczej jak w salonie 

Przestaw kolumny a sam się przekonasz 

Edytowane przez Kw202
Godzinę temu, Kw202 napisał:

Dużo robi akustyka, u ciebie te klocki też zagrają inaczej jak w salonie 

Przestaw kolumny a sam się przekonasz 

Zgadzam się w stu procentach. Możesz mieć na tyle specyficzne pomieszczenie, że bas gdzieś się pląta po kątach i słychać tylko dudnienie, a średnica automatycznie jest zamazana.

Jeśli o sam wzmacniacz chodzi, to Hegel nie zapewni Ci wyrazistej średnicy. Ile razy bym go nie słyszał, to zawsze jest jakiś bezduszny. Z kolei średnica Rotela zapewne by Ci pasowała, ale bas raczej należy do zwartych i szybkich, co z miękkością nie ma nic wspólnego. Choć ja osobiście taki bas lubię 🙂

Dlatego spośród wymienionych IMO w pierwszej kolejności powinieneś posłuchać Atolla, bo ma właśnie taką charakterystykę, której szukasz, choć ma już parę lat i gdzieniegdzie w sklepach może już go nie być 

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

18 godzin temu, Q21 napisał:

Wzmacniacze Atolla to dobry pomysł

A można Panowie z Q21 prosić o argumenty z tym konkretnym francuskim producentem audio, onegdaj manufakturą. Mam zgoła odmienne doświadczenie z tym konkretnym producentem a dowody na jego awaryjność przedstawiłem w Klubie Atolla. Zapraszam do ciekawej lektury podpartej faktami i zdjęciami. Nie sztuką jest pozbywanie się sprzętu z chybioną reputacją sztuką jest zadowolony finalnie klient. Natomiast wracając do tematu przysposobienia odpowiedniego wzmacniacza do posiadanych już przez autora tego postu kolumn jak najbardziej odradzam elektronikę Cambridge Audio. To nie ta liga dla twórców, inżynierów Tannoy emigrujących do nowego świata audio. Klony Tannoy czyli Fyne Audio szczególnie te wyższe i droższe konstrukcje można pokusić o uniwersalną lampę od polskiego producenta Fezzaudio, bądź o hybrydy. Zależnie oczywiście od charakterystyki brzmienia i posiadanej przez daną kolumnę skuteczności. Pozdrawiam    

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Proszę wybaczyć, ale Atoll to znana firma produkująca bardzo dobrej klasy sprzęt. Jeśli chodzi o awaryjność to proszę wskazać markę, która pod tym względem jest święta i się nie psuje. Niech kolega sprawdzi serwisy Yamahy, Marantza, Denona, Musicala, Vincenta, Naima, Gato i czego tam kolega sobie nie wymyśli. To, że komuś coś się popsuło nie świadczy, że cała firma jest zła. Oczywiście sam użytkuję różnego typu urządzenia, pralki lodówki, sprzęt audio, tv i czasem też mnie coś zawodzi, ale niestety tak jest z produktami, że czasem trafimy na coś co popsuje nam zabawę. Sam miałem przygody z odtwarzaczem blu-ray znanej marki, który sprawiał mi kłopoty, ale zbyt długo robię w tej branży i wiem, że zdarzają się takie sytuacje.  Kolejny odtwarzacz kupiłem tej samej firmy i działa od kilku lat bezproblemowo. Podsumowując jeśli zna  ktoś bezawaryjne firmy i ich produkty proszę o kontakt chętnie ja i pewnie wielu czytelników pozna i może nawet kupi takowe😉

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 16.11.2021 o 18:28, juras1982 napisał:

Zawsze możesz spróbować wypożyczenie wzmaka do domu, da to najlepszy efekt na test przy własnej akustyce pomieszczenia. 

Jakoś mnie te wyniki odsłuchu nie zaskoczyły, bo już z początkiem wątku zwiedziłem

sobie w Audio test samych kolumn, ale co ja tam wiem 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i dla zabawy wróciłem do archaicznego już modelu:

Ukryta Zawartość

pozostaje się ponownie przyzwyczajać do 501' 😉 albo rozszerzyć poszukiwania ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 17.11.2021 o 12:37, Q21 napisał:

ale Atoll to znana firma produkująca bardzo dobrej klasy sprzęt.

Pozwolę sobie na komentarz w tej konkretnej kwestii i tego konkretnego producenta. Skoro jak Pan sam siebie określił jako znawcę branży no i co za tym idzie Pana obecność na tym forum nie jest przypadkowa to z łaski swojej proszę zajrzeć, a z tego co jest mi wiadomo Panowie znawcy z Q21 uczestniczyliście żywo wraz z Audio Forte w dyskusji w Klubie Atolla dot. problemu ukrytej wady wyświetlacza w CD tego producenta oraz problemu przy starcie we wzmacniaczach IN 200 za bagatela 8 tysięcy i konieczności zmian przez co niektórych Kolegów w instalacjach domowych - elektryka sprawił, że moje spostrzeżenia i uwagi nie miały charakteru incydentu, a przybrały wymiar powszechny. Sprzęt zakupiony w detalu za bagatela 16 tysięcy przy dwóch komponentach CD i IN 200 powinna cechować przynajmniej jego bezawaryjna praca przez wiele lat. Do tego kolumny wraz z okablowaniem i mamy średniej klasy auto. Wiadomo, że nie jest to McIntosh, czy też Accuphase za konkretne pieniądze, niemniej Panowie przy obecnej sytuacji ekonomicznej kraju zakup dość przyzwoitego sprzętu, tak jak w moim przypadku to koszt około 50 tysięcy złotych. Czy od takiego sprzętu nie należy wymagać wieloletniej bezawaryjnej pracy i w związku z tym satysfakcji z jego użytkowania. Zdaję sobie sprawę, że wywołanie Panów do tablicy jest dla Państwa niewygodne lecz niestety jako zbywcy sprzętu czerpiecie z tego korzyści i spoczywa na Was przynajmniej szczypta przyzwoitości. Proszę nie traktować mojej wypowiedzi osobiście, ale atmosferę tego audio biznesu poznałem już od kuchni. Co do sprzętu dodam tylko na ironię, że miałem kiedyś od nowości przeciętny amplituner kina domowego Philips i był on ze mną przez ponad 12 lat bezawaryjnej pracy, a użytkowałem go codziennie. Jeszcze go odsprzedałem. Wydałem za niego bardzo małe pieniążki w porównaniu z tym co mam obecnie. Podobnie było z SONY. Zgadzam się jedynie w kwestii, że każde urządzenie nawet z najwyższej półki może mieć awarię. Natomiast co do francuskiego Atolla moje stanowisko podtrzymuję. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.  

Edytowane przez piotrella41

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

• 3 tygodnie później...

Witam,

nie chciałem pozostawiać posta bez zakończenia, więc podzielę się jakie decyzje zapadły.

Po kilku odsłuchach w miejscu docelowym, czyli w moim salonie, zdecydowałem się na tą chwilę na CXA81.

zauważyłem że tchnął sporo ożywienia w górne rejestry, z mojej perspektywy wcale nie jest ich za dużo, a kolumny odzyskały życie. Myślę że Fyne audio potrzebują żeby je trochę rozświetlić u góry.

Bas jest miły, miękki i o dziwo ma czym uderzyć, dosłownie w kilku kawałkach zdarzyło się że było go za dużo i lekko dominował nad wokalami, ale wynika to z ustawienia kolumn, po małej korekcie jest już dobrze, widać jak ważne jest ich ustawienie.

No i ma na pokładzie Daca, z jednej strony broniłem się przed nim w poprzednich konfiguracjach, stojąc na stanowisku że zewnętrzny zawsze lepszy, po odsłuchach nie zauważyłem większych różnic, natomiast przyjemne jest sterowanie pilotem z kanapy bez konieczności wstawiania i ciągłego włączania, tak miałem w poprzednim układzie z Dacmagiciem 100.

Tyle z mojej strony, może komuś się przyda.