Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa oferta TIDAL: HiFi oraz HiFi PLUS

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem, tylko najwięksi naiwniacy mogą zachwycać się tym formatem. Format super, hiper, ale w kompresji stratnej. Co to ma być? Kojarzy mi się to z artykułami spożywczymi, gdzie na kolorowych opakowaniach wołami napisane jest coś kuszącego klienta do zakupu, a na odwrocie skład, który zawiera „śmieci”. 100% sok pomarańczowy. Odwracasz i czytasz - Skład: zagęszczony sok z pomarańczy, woda, barwnik i konserwanty. 

35 minut temu, Milton napisał:

Pojawia się również zielona kropka, więc temat MQA domaga się bardziej wnikliwej analizy i zrozumienia tego rewolucyjnego formatu, śmiem przypuszczać 🙂

Zielona kropka jest gestem w stronę ekofanów.  Otóż w noc przesilenia letniego, podczas odtwarzania specjalnie przygotowanych na tę okazję plajlist, będzie jarzyła się szczególnie intesywnym blaskiem wabiąc robaczki świętojańskie przyczyniając się do zwiększenia ich populacji

10 minut temu, marek.pap napisał:

Czy to jest Tidal HiFi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawe jak to się tam znalazło? Może samo, z wiatrem? 😁

2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

Zielona kropka jest gestem w stronę ekofanów.  Otóż w noc przesilenia letniego, podczas odtwarzania specjalnie przygotowanych na tę okazję plajlist, będzie jarzyła się szczególnie intesywnym blaskiem wabiąc robaczki świętojańskie przyczyniając się do zwiększenia ich populacji

Może być. Te robaczki to wielbiciele emkuła jak mniemam 😁

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Milton napisał:

Ciekawe jak to się tam znalazło? Może samo, z wiatrem? 😁

Może być. Te robaczki to wielbiciele emkuła jak mniemam 😁

Oczywiście, kwintesencja świętego graala, znaczy święty EMKUŁ 😇

Edytowane przez Zbi_Rek
14 godzin temu, McGyver napisał:

A po polsku?

Na wyjściu DCX-a są trzy przetworniki dwukanałowe DAC i na ich wejściach robiony jest pomiar napięcia audio które na nie trafia. Prawdopodobnie ten pomiar jest robiony jeszcze w procesorze DSP. Można ten poziom regulować w procesorze DSP. Na wejściu całego DCX-a poziomu audio w domenie cyfrowej (wejście S/PDIF) nie można regulować, można tylko w domenie analogowej (tej nie używam), ale dostawiając procesor DEQ można uzyskać też możliwość regulacji w domenie cyfrowej poziomu sygnału audio na wyjściu S/PDIF oraz uzyskać możliwość wykonywania pomiarów akustycznych, oczywiście po podłączeniu do DEQ mikrofonu pomiarowego. Szybka i całkiem dobra metoda kontroli toru audio z miejsca w którym umieścimy mikrofon, najlepiej z miejsca odsłuchowego. Przebieg charakterystyki jest wyświetlany na 60-cio pasmowym wyświetlaczu systemu RTA (pomiar poziomu w 60 punktach pasma od 20Hz do 20kHz).   

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, Milton napisał:

100% sok pomarańczowy. Odwracasz i czytasz - Skład: zagęszczony sok z pomarańczy, woda, barwnik i konserwanty.

Głupoty pan piszesz. Jak piszę Sok 100% to jest tam tylko sok. Sok zagęszczony to odparowany. Po dodaniu wody to nadal sok. Nie ma aromatu świeżo wyciskanego bo w procesie odparowywania coś wylatuje ale zachowuje składniki odżywcze i nie ma barwników i konserwantów. Po co pisać takie głupoty?

MQA to format stratny i tyle. Ale 16/44,1kHz to też w pewnym stopniu konwersja stratna jeżeli coś było nagrywane w np. 48kHz. MQA jest niepotrzebne bo format CD wyczerpuje z nawiązką możliwości ludzkiego słuchu i na tym można by zakończyć dyskusję. 

8 godzin temu, Funnykris napisał:

Po co pisać takie głupoty?

Dla zobrazowania jak działa handel i sprytnie marketingowe sztuczki. Jeśli nie zrozumiałeś przykładu z sokiem, bo wziąłeś to zbyt dosłownie, nie zrozumiesz również innych analogii. Dziwi mnie jednak taka reakcja, wszak nie o zdrowej żywności tu bajamy. Głupot doszukuj się w zakładce Hi-End i klockach pod kable z rogów jednorożców.
BTW. Jesteś przedstawicielem handlowym w firmie Chorteks? 🤓

4 godziny temu, Milton napisał:

Jeśli nie zrozumiałeś przykładu z sokiem, bo wziąłeś to zbyt dosłownie, nie zrozumiesz również innych analogii.

Nie no zrozumiałem. Tylko że to analogia do sytuacji fikcyjnej - soku 100% który nie jest sokiem. Trzeba było podać przykład napojów które udają soki swoim wyglądem mając na etykiecie coś w stylu "zawiera SOK".

4 godziny temu, Milton napisał:

Jesteś przedstawicielem handlowym w firmie Chorteks?

Nie 🙂 Całkiem inna branża 🙂 

33 minuty temu, mirfak napisał:

Też zrobiłem downgrade do HiFi.

A na czym słuchasz? Jak streamery reagują na zmianę pakietów?

24 minuty temu, Funnykris napisał:

Nie no zrozumiałem. Tylko że to analogia do sytuacji fikcyjnej - soku 100% który nie jest sokiem. Trzeba było podać przykład napojów które udają soki swoim wyglądem mając na etykiecie coś w stylu "zawiera SOK".

Nie 🙂 Całkiem inna branża 🙂 

A na czym słuchasz? Jak streamery reagują na zmianę pakietów?

Tak reagują w tej chwili streamer'y na przejscie do planu hifi

Ukryta Zawartość

TIDAL HiFi

Jakość dźwięku HiFi 19,99 ZŁ/miesiąc.

TRWA ZMIANA PLANU NA NIŻSZY

Od dwóch dni już tak trwa ta procedura przejścia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
52 minuty temu, mirfak napisał:

Mam tak samo. Może trzeba doczekać do końca miesiąca abonamentowego (u mnie jeszcze kilka dni)?

Z jakiegoś powodu pospieszyli się i system nie nadąża za informacją o nowych planach abonamentowych

Edytowane przez Zbi_Rek

AFAIK w planie HiFi gra MQA 44.1/16bit/24bit.
Można to wyczaić w Roon-ie.
Więc downgrade do niższego planu da tylko niższy abonament.

6 minut temu, PorkOne napisał:

Poczekajmy kilka dni do momentu gdy tidalowe ustawienia nadążą za info o zmianie planów abonamentowych

32 minuty temu, PorkOne napisał:

W Tidalu zawsze zmiany abonamentu obowiązują po zakończeniu okresu rozliczeniowego.

Godzinę temu, marek.pap napisał:

W Tidalu zawsze zmiany abonamentu obowiązują po zakończeniu okresu rozliczeniowego.

Żeby nie czekać, założyłem drugie konto. Tak mi obrzydło to całe MQA 😉

24 minuty temu, Milton napisał:

Żeby nie czekać, założyłem drugie konto. Tak mi obrzydło to całe MQA 😉

i nie ma w tym hifi planie masterowej emkuły ?

Edytowane przez Zbi_Rek
1 minutę temu, Zbi_Rek napisał:

i nie ma w tym hifi planie masterowej emkuły ?

Taką mam nadzieję, bo jak już wcześniej napisałem pokazuje tak 

Ukryta Zawartość

Po rozwinięciu już tak

F2D7F3C7-0F97-4B36-A118-54B7965C275A.thumb.jpeg.3f548045e4f9f54bf2c249f13675b811.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Milton napisał:

Taką mam nadzieję, bo jak już wcześniej napisałem pokazuje tak 

Ukryta Zawartość

Po rozwinięciu już tak

F2D7F3C7-0F97-4B36-A118-54B7965C275A.thumb.jpeg.3f548045e4f9f54bf2c249f13675b811.jpeg

👍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, mirfak napisał:

Dzisiaj przeszło na hifi
A roon pokazuje tak

Bo to flac made by mqa 😋 🤣

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Też

W dniu 21.11.2021 o 12:44, mirfak napisał:

Też zrobiłem downgrade do HiFi.

Ja też.

W ogóle myślę o zrezygnowaniu z Tidala, bo Spotify jest dla mnie przyjaźniejsze a jakość dźwięku porównywalna.

Edytowane przez marian.ch

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

2 godziny temu, marian.ch napisał:

Też

Ja też.

W ogóle myślę o zrezygnowaniu z Tidala, bo Spotify jest dla mnie przyjaźniejsze a jakość dźwięku porównywalna.

Ale masz super zestaw, dzięki któremu minimalizujesz koszty i w dodatku super brzmienie skompresowanego stream'u

Pewnie taki komfort sporo kosztuje na początku, no ale błogie zadowolenie ma swoją cenę 🤔

Edytowane przez Zbi_Rek

Ze 3 razy podchodziłem do Roona - i niestety ogólnie jest to przerost formy nad treścią. Trochę jak z Apple. Środowisko ogólnie przyjazne - ale jak coś Ci nie przypasuje to generalnie Twój problem i co najwyżej możesz wy...lać. 

Spotify niestety dźwiękowo nie poraża - ale w kwestii rozumienia potrzeb ludzi o rozmaitym guście - zarówno takim do Adele czy innej Beaty Kozidrak, jak i takim do Albana Berga czy innej Hildegardy von Bingen - to jak na razie nikt ich nie przebije. 

Dla mnie najlepsza apka do grania z Tidala to Mconnect Player. Zupełnie inna filozofia obsługi i świetna jakość dźwięku. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi