Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Stereo do 3-3.5tys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję zestawu:

powierzchnia pokoju: 4.4m x 4.6m

kwota: koło 3tys

muzyka: w zasadzie wszystko, od metalu, po pop, kończąc na muzyce elektronicznej.

zastosowanie: na co dzień pod tv, konsole, i muzyka. Myślę, że tak 50/50 60/40

Moglibyście coś polecić,  czego szukać.

Najlepiej w lubuskim- Zielona Góra koło 100km.

Słuchałem ostatnio yamaha n303D + indiana line 550 to niskie tony jakieś płaskie były. tzn. perkusja )

https://www.audiostereo.pl/topic/157183-zestaw-stereo-do-3-35tys/
Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Demodras napisał:

Rozpatrzę każdą opcję, ale jak używany to raczej z odbiorem osobistym.

Innej opcji nie ma jak tylko odbiór osobisty z odsłuchem 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do niego np. nówki STX F-200n i bez przekroczenia budżetu.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Musisz mieć na uwadze, że nowy sprzęt o ile w ogóle będzie dostępny, co dzisiaj nie jest takie pewne mocno zdrożał i taka Yamaha to może być sufit. Trudno spodziewać się po najtańszym amplitunerze i tanich kolumnach fajerwerków. Może rzeczywiście warto pogrzebać w używanym sprzęcie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

na tak małe pomieszczenie wystarczą kolumny podstawkowe, a w tym budżecie kupisz po prostu lepsze, no i koniecznie lepszy wzmacniacz np Nad C388 z Elac Debut B6.2, to zagra o niebo lepiej, (ma DAC, Chromecast Audio i pre gramofonowe nawet) https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-nad-c338-elac-debut-reference-b6.html 

Zapraszamy do nas na odsłuchy 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

na tak małe pomieszczenie wystarczą kolumny podstawkowe, a w tym budżecie kupisz po prostu lepsze, no i koniecznie lepszy wzmacniacz np Nad C388 z Elac Debut B6.2, to zagra o niebo lepiej, (ma DAC, Chromecast Audio i pre gramofonowe nawet) 

Ukryta Zawartość

Zapraszamy do nas na odsłuchy

Podstawkowe + podstawki sa niewiele tansze niz podlogowe.

Co znaczy na male pomieszczenie wystarcza podstawkowe? Jak oceniasz to co „wystarczy“?
Pytalem juz sto razy o to i nigdy nie dostalem jakiejs rzeczowej, sensownej odpowiedzi

4,4x4,6 wcale nie jest takie male

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, xajas napisał:

Co znaczy na male pomieszczenie wystarcza podstawkowe? Jak oceniasz to co „wystarczy“?
Pytalem juz sto razy o to i nigdy nie dostalem jakiejs rzeczowej, sensownej odpowiedzi

masz rację, podstawkowe są dla idiotów 😛

Tak na serio, to opieram się na własnych, wieloletnich doświadczeniach i z dwojga złego wolałbym mieć kolumny ciut nawet za małe, niż zbyt duże.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

7 godzin temu, xajas napisał:

Nie będzie Ci się bas wzbudzał , przerabiałem to wiele razy aż zostawiłem podstawki

2 godziny temu, metalowy napisał:

Nie będzie Ci się bas wzbudzał , przerabiałem to wiele razy aż zostawiłem podstawki

Bedzie sie wzbudzal

dla 4,6m pierwszy mod to 37Hz dla 4,4 to 38Hz, drugi to ok 80Hz

Chyba ze wybierzesz mikroskopijne podstawki, ale wtedy o jakosci wogole nie ma mowy, mozna od razu kupic radio kuchenne 

Edytowane przez xajas
2 godziny temu, metalowy napisał:

Kiepsko wybierasz podstawkowe i/lub elektronikę do nich

Przerabiaj dalej

Problemem nie jest najnizszy mod przy 39Hz (rozniacy sie nieznacznie dla podstawk (od 60Hz) i podlogowcow (przyjalem od 20Hz).
Problemem jest dziura przy 60Hz i peak przy 80Hz, a te wzbudzaja sie IDENTYCZNE i sa w zasiegu zarowno podstawek jak i podlogowcow
Kupowanie podstawek zamiast podlogowcow nie rozwiazuje tego problemu!
A to jest ten prawdziwy syf, trudny do „zwalczenia“ -> brak basu przy 60Hz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) TTT1.thumb.jpg.23c5a905c1e0cd90ac54886c0791dfe2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygresy wykresami a praktyka co innego może cho5o to ze podstawkowe BF maja przeważnie na innej wysokości jak jest blizej podłogi to się bardziej wzbudza, przynajmniej u mnie tak zawsze bylo , na przykład Dali Oberon 5 u mnie buczaly jak cholera a Oberon 3 ma równie mocny bas , pierdolnięcie jest a nie buczą .

G prawda.
Wysokosc mozesz zdefiniowac w symulacji (co widac powyzej) i sprawdzic jak wplywa na przebieg charakterystyki.
A jedyne czemu wierze to pomiary i „wygresy“
A co inni opowiadaja, co to na ucho wyslyszeli, to dla mnie subjektywne bajki.
Na ucho, to chlop zmarl.
Zwykly „smiertelnik“ nie jest w stanie ocenic przebiegu modow i charakterystyki basu „na ucho“.

A to ze masz „pierdolniecie“ jeszcze o niczym nie swiadczy.
Czasami takie pierdolniecie to nic innego jak tzw.. „one note bass“

Dziekuje za zaproszenie, to milo, ale za daleko (Norymberga).

Wiara to jedno, a wiedza/pomiar to drugie, nie zawsze to samo
Czasami lepiej zyc w wierze i w niewiedzy

PS
Wiem jak brzmia podstawkowce. Mam 4 pary.
Podlogowki tez mam, tylko 3 pary
Wszelkie rozmiary. Od 5“ do 18“. I nikt mi nie wmowi, ze podstawkowce sa lepsze

2 godziny temu, xajas napisał:

Dziekuje za zaproszenie, to milo, ale za daleko (Norymberga).

Wiara to jedno, a wiedza/pomiar to drugie, nie zawsze to samo

Ukryta Zawartość

Czasami lepiej zyc w wierze i w niewiedzy

PS
Wiem jak brzmia podstawkowce. Mam 4 pary.
Podlogowki tez mam, tylko 3 pary
Wszelkie rozmiary. Od 5“ do 18“. I nikt mi nie wmowi, ze podstawkowce sa lepsze emoji6.png

No to faktycznie kawał drogi a co lepszosci podstawek nie napisałem nigdzie że są lepsze ale w niektórych warunkach się potrafią lepiej wpasować tak jak to ma miejsce u mne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć

podepnę się pod temat. Kolega szuka nowego zestawu do domu wakacyjnego do salonu. Nie jest audiofilem, a sprzęt ma być uniwersalny do słuchania muzyki z CD i Tidala, więc powinien mieć obie te możliwości. Chce nowy zestaw i myślałem o takim czymś:

Yamaha MusicCast n670d + Elac Debut Reference B6 (DBR62)

- czy to dobre połączenie?

- budżet 4-5tys pln