Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Opal 20 - pierwsze wrażenia

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem Wam, że nie spodziewałem się fajerwerków ani czegoś szczególnego co mnie zaskoczy. Ot co miały być kolumienki za niecałe dwa tysiaki.

A tu proszę takie miłe zaskoczenie, nie wiem kto je projektował ale gratuluje pomysłu. 

Skusił mnie autorski głośnik z membrana celulozową i się nie zawiodłem. Wokale jak żywe, basik mruczący i kryształowa góra.

Jeżeli chodzi o muzykalność to 6+. Grają po prostu grubo 🙂

Nie oceniam sceny bo ta jest normalna , nie za szeroka, wszystko dzieje się raczej między kolumnami, powietrza też jest średnio. Ale Panowie ta melodyjność bije na głowę, za taka kasę pfff 

Ot tak się chciałem z Wami podzielić pierwszymi wrażeniami. 

Żródło audiocast, wzmacniacz arcam fmj28, kable sygnałowe no name, kable głośnikowe miedź ofc 0,5mm2 po 2,5 m na stronę.

Streaming z tidala i spotify.

Naprawdę zaskoczony jestem i to pozytywnie.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

https://www.audiostereo.pl/topic/157323-pylon-opal-20-pierwsze-wra%C5%BCenia/
2 godziny temu, cygaret napisał:

Powiem Wam, że nie spodziewałem się fajerwerków ani czegoś szczególnego co mnie zaskoczy. Ot co miały być kolumienki za niecałe dwa tysiaki.

A tu proszę takie miłe zaskoczenie, nie wiem kto je projektował ale gratuluje pomysłu. 

Skusił mnie autorski głośnik z membrana celulozową i się nie zawiodłem. Wokale jak żywe, basik mruczący i kryształowa góra.

Jeżeli chodzi o muzykalność to 6+. Grają po prostu grubo 🙂

Nie oceniam sceny bo ta jest normalna , nie za szeroka, wszystko dzieje się raczej między kolumnami, powietrza też jest średnio. Ale Panowie ta melodyjność bije na głowę, za taka kasę pfff 

Ot tak się chciałem z Wami podzielić pierwszymi wrażeniami. 

Żródło audiocast, wzmacniacz arcam fmj28, kable sygnałowe no name, kable głośnikowe miedź ofc 0,5mm2 po 2,5 m na stronę.

Streaming z tidala i spotify.

Naprawdę zaskoczony jestem i to pozytywnie.

Potwierdzam Twoje spostrzeżenia, klumienki mogą zawstydzić dużo droższe konstrukcje.

De gustibus non est disputandum

Hmm, waga jednej kolumny 14 kg. To jest zbudowane z prasowanego papieru? Strasznie lekkie te kolumny. Ja wiem to nie kartofle by kupować na wagę, ale kolumna powinna mieć słuszną wagę.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Mnie jakoś nie przekonują 2 drożne podłogówki.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

A czym się w końcu różnią od monitorów ?

Oczywiście trzeba brać pod uwagę, że ktoś mógł przesadzić z litrażem i nie ma melodii,

ani konturu czy "ataku" .... za to uzyskał tylko zasięg basu 😉  - częsty przypadek.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bardzo mocno swojego czasu brałem te kolumny pod uwagę. Nie udało mi się ich niestety przesłuchać. Kupiłem Cambridge SX 80 i do końca nie jestem przekonany o słuszności mojego wyboru. Tragedii w dźwięku nie ma, jest środek, wokal poprawnie po środku.kolumny potrafią zniknąć podczas osłuchu. Ale scena jakaś taka wąska momentami. Gra z poczciwym starym audiolabem 8000a. Teraz szukam czegoś, co zagra "szerzej"- aby wykroczyło poza paczki.

6 godzin temu, marek-1969 napisał:

Mnie jakoś nie przekonują 2 drożne podłogówki.

Piszemy o kolumnach za małą kasę, które bardzo dobrze grają.

7 godzin temu, cygaret napisał:

Zawsze masz do kupienia myszy dociążające 😜

Takie myszy wyniosłyby te kolumny na nieosiągalny poziom.

20m2, ja wiem z 15cm od tylnej ściany. Lewa ma też 15 cm od bocznej. Zresztą masz fotke tutaj. Jest na narożniku taka miejscówka, gdzie bas tak się wzbudza, że nie idzie słuchać. A tak wszędzie jest ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG-20211204-WA0001.jpg

IMG-20211204-WA0000.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, cygaret napisał:

Spróbuje🙂

Faktycznie, musisz coś zrobić z odpowiednim ustawieniem, jeśli małżonka pozwoli.

Dlatego napisałem, że spróbuje bo ta moja kobitka ma fixa na punkcie ustawiania mebli, zobaczymy. Muszę się przygotować dyplomatycznie

W dniu 9.12.2021 o 13:55, cygaret napisał:

Dlatego napisałem, że spróbuje bo ta moja kobitka ma fixa na punkcie ustawiania mebli, zobaczymy. Muszę się przygotować dyplomatycznie

Ale Ty masz fixa na punkcie muzyki. Złoty środek raczej nie wejdzie do gry panie Dyplomato.

Może pomóc ktoś z aktualnego MSZ - mają świetne wyniki w zdobywaniu nowych przyjaciół 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, Yankes napisał:

Ale Ty masz fixa na punkcie muzyki. Złoty środek raczej nie wejdzie do gry panie Dyplomato.

Zlotym środkiem jest się zgodzić z żoną, proste jak drut

4 godziny temu, Yankes napisał:

3 godziny temu, audioburak napisał:

Może pomóc ktoś z aktualnego MSZ - mają świetne wyniki w zdobywaniu nowych przyjaciół 😉 

Rozwód przy takiej pomocy na 100%.

W ustawieniu jak na zdjęciu, te kolumny na pewno nie grają "swoim" dźwiękiem.

Tam jest duży, tylny basrefleks a one są przysunięte do ściany.

Brak też podstawowej symetrii lewa - prawa. Prawa kolumna ma więcej przestrzeni. Lewa jest wciśnięta w kąt.

Dźwięk, który reprodukują nie ma nic wspólnego z dobrym hi-fi.

A właśnie, że się mylisz bo hifi jest bardzo dobre, może scena nie do końca układa się jak należy ale mi się podoba. Tylny bas reflex nie ma nic wspólnego z tylną ścianą, tam jest 15cm, w zupełności wystarcza aby prawidłowo pracował. A gdyby zachciało mi się walki z modami to bym zainwestował w ustroje. Na dzień dzisiejszy dopóki nie przekraczam volume powyżej 50 na skali to bas jest świetny. Vokal jest po środku.

Edytowane przez cygaret

W dniu 10.12.2021 o 20:20, piotr6 napisał:

Jak drut w kieszeni...

Nie oceniam sceny bo ta jest normalna , nie za szeroka, wszystko dzieje się raczej między kolumnami, powietrza też jest średnio..

Ciesz sie, ze tak jest, bo waska punktowa scena rozgrywajaca sie miedzy glosnikami, to raczej dowod precyzyjnej wlasciwej reprodukcji.
Szeroka, wychodzaca poza glosniki scena, to efekt mocnych bocznych odbic, tudziez problemow fazowych, czyli rozmycia precyzji przekazu!
Prosty przyklad: wystarczy ze na opak pdlaczysz jeden glosnik (zamienisz w kablach + z -) i juz masz scene od ucha do ucha

Ci, co tak dumnie donosza o swojej super-duper szerokiej scenie, nawet nie sa swiadomi z czego to wynika

Im bardziej „punktowa“ scena, tym bardziej poprawna.

Ale niektorzy tego nie lubia.
Pamietaj, dozwolone jest to, co sie lubi

Na tamtych fotkach zabrakło najważniejszego, czyli piecyka. Więc uzupełniam. Dźwięk po kilku dniach grania, mocno się uspokoił i złagodniał. Słychać typowo arcamowskie eleganckie granie 🙂

Ukryta Zawartość

IMG-20211213-WA0001.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, cygaret napisał:

Na tamtych fotkach zabrakło najważniejszego, czyli piecyka. Więc uzupełniam. Dźwięk po kilku dniach grania, mocno się uspokoił i złagodniał. Słychać typowo arcamowskie eleganckie granie 🙂

Ukryta Zawartość

IMG-20211213-WA0001.jpg

Dobre granie, bardzo ciekawa średnica.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, cepiano napisał:

podoba ci się arcam?to jest a38?

Cześć, i to bardzo podoba. Ma swój styl ale narzuca go w taki sposób, że nie irytuje. Np. w nadzie dłuższy odsłuch męczył. Tutaj nie. To jest a28, naprawde świetnie brzmią te wzmacniacze.