Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze kolejnego DAC'a do 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, Tal napisał:

Szczytem duraczenia to jest dopiero rozgłaszać że chiński bubel za 4 stówy pogonił Hegla który jako nowy kosztował 9 tyś.

Nawet nie D25 tylko ten droższy HD30 znafco

@#Szakovsky bo tu @Tal uważa że duraczysz, a ja tylko Ciebie zacytowałem że hebel hd25 (pomyliłem się bo droższy hd30) przegrał u Ciebie z chińską zabawką za czapke gruszek 😉 

Zacytuje teraz poprawnie z wątku który wkleiłem: 

"A co do przepaści cenowej. Topping D30 za 450zł grał lepiej od Hegla HD30 (podobieństwo nazw wbrew pozorom, przypadkowe) który swego czasu oscylował przy 16kzł. I to była czysta wygrana Toppinga, i się pod tymi słowami podpisuje, i się ich trzymam. Jest OGROM sprzętów w astronomicznych cenach, ale poza ceną to są najzwyczajniej kiepskie, a bardzo często odbiegają wręcz od półki "marketowej". "

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gładko i analogowo już mam. Chcę zmienić brzmienie na trochę bardziej efekciarskie. 

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jest OGROM sprzętów w astronomicznych cenach, ale poza ceną to są najzwyczajniej kiepskie, a bardzo często odbiegają wręcz od półki "marketowej". "

Brawo za głos rozsądku!!

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

15 minut temu, soberowy napisał:

Gładko i analogowo już mam. Chcę zmienić brzmienie na trochę bardziej efekciarskie. 

To celuj w Chord'a 🙂 Ale będzie drożej.

10 minut temu, yayacek napisał:

Brawo za głos rozsądku!!

To nie ja akurat, ale mógłbym się pod tym podpisać

1 minutę temu, lete napisał:

Na pewno da się taniej, tylko muszę uzbroić się w cierpliwość 🙂

Miałem u siebie Toppinga D70 w moim zestawie otrzymałem granie całkowicie dla mnie nie akceptowane na dłuższą metę, ale nigdy na forum nie pisałem że moje taniutkie Nostromo go pogoniło, ponieważ tutaj wchodzi w grę jak dane urządzenie wpasuje się w nasz system i jakie mamy oczekiwania. Znowu jak czytałem są osoby na forum gdzie Topping u nich w zestawie idealnie się wpasował, znowu Nostromo średnio. A na sąsiednim forum ktoś porównał poziom grania Nostromo Wolf do RME ADI-2. Znowu inni nie widzą świata poza Chordem lub DACami R2R. W tym hobby nie będzie nigdy jednego DACa, wzmaka który zadowoli wszystkich.

20 minut temu, Prewwit napisał:

W tym hobby nie będzie nigdy jednego DACa, wzmaka który zadowoli wszystkich.

Zgadza się, dlatego jak widzę nadmierne peany na korzyść czegoś hmmm no powiedzmy średniego to działa jak plachta na byka 😁

Sam staram się pisać i doradzać coś komuś dość umiarkowanie, nie pisze wszędzie że Cyrus, Quadral i Rme to najlepsiejsza najlepszość (choć dla mnie teraz akurat tak 🤪

20 minut temu, Prewwit napisał:

Miałem u siebie Toppinga D70 w moim zestawie otrzymałem granie całkowicie dla mnie nie akceptowane na dłuższą metę

I tu się zupełnie nie dziwię, kumulacja cech 3 podobnych klocków w systemie

Edytowane przez marcinmarcin

Domyślam się że coraz to nowocześniejsza technologia umożliwia stosowanie rozwiązań jakie jeszcze kilka lat wstecz były zarezerwowane jedynie dla najwyższej półki urządzeń. Jest to bardzo naturalna kolej rzeczy do której miałem sceptyczne nastawienie z powodu nie wypozycjonowanej marki na rynku raczkujących firm i producentów ale trzeba przyznać że postępu raczej nikt nie zatrzyma i należy się raczej cieszyć z zaawansowanych rozwiązań w produktach na każdą kieszeń.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

17 godzin temu, lete napisał:

moim zdaniem bardzo fajnie to (Qutest) gra i jest warte swojej ceny 😉

Edytowane przez marcinmarcin

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

moim zdaniem bardzo fajnie to (Qutest) gra i jest warte swojej ceny 😉

Mów mi tak jeszcze 🙂

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Dobra to Adam kupuje Chorda a ja chyba się Mytek 192DSD. Z tych wszystkich cenowo wygląda najbliżej zakładanego budżetu i ma kość Sabre więc powinien trochę otworzyć dźwięk i odmulić system. Pytanie, czy on mając jedną kość jest w pełni zbalansowany? 

43 minuty temu, soberowy napisał:

kupuje Chorda

Już drugi raz go kupuje 🙂 tyle, że teraz zaginął gdzieś w warszawskim Dpd. Aż strach pomyśleć co tam się musi teraz dziać z naszymi paczkami... 

Witam, swojego czasu testowałem daca Chord Qutest i chciałem sprawdzić czy pominięcie daca z Bluesound NODE 2 i zastąpienie go Chordem poprawi jakość dźwięku z Noda i przyznam, że w bezpośrednim porównaniu nie było różnic w dźwięku który przesyłałem do Rotela A14. Qutest ma regulację napięcia i domyślnie w ustawieniach ma podwyższone napięcie i wtedy można na początku doznać efektu WOW. Gdy zmieniłem napięcie na standardowe to magia zniknęła a dac został zwrócony do sklepu.

W dniu 12.12.2021 o 15:38, Tal napisał:

Powstrzymałbym się od szukania przetwornika pod kątem funkcji przedwzmacniacza.

Hegel i Mytek to w tej kwocie best buy.

Mytek kupiony, zobaczymy jak się wpiszę w mój system. Oczywiście jak będę po pierwszych testach podzielę się wrażeniami. 

Dziękuję wszystkim i pozdrawiam.

1 godzinę temu, Jan_P napisał:

Witam, swojego czasu testowałem daca Chord Qutest i chciałem sprawdzić czy pominięcie daca z Bluesound NODE 2 i zastąpienie go Chordem poprawi jakość dźwięku z Noda i przyznam, że w bezpośrednim porównaniu nie było różnic w dźwięku który przesyłałem do Rotela A14. Qutest ma regulację napięcia i domyślnie w ustawieniach ma podwyższone napięcie i wtedy można na początku doznać efektu WOW. Gdy zmieniłem napięcie na standardowe to magia zniknęła a dac został zwrócony do sklepu.

Miałem podobnie, powiem więcej - Qutest zagrał na tle przetwornika z Node jak radyjko kuchenne z obciętymi skrajami i zero dynamiki. Ale ja jednak takie granie lubię i wracam ponownie do Qutesta.

Edytowane przez Adam 38

Jestem po pierwszym dniu testów/porównań do dźwięku z odtwarzacza Denona a daca Mytek 192dsd. Tak w skrócie odpisze co zyskałem. Zniknął koc, który był odpowiedzialny za "nudne" granie. Dźwięk jest czystrzy i jakby zyskał na dynamice. Lepiej te dźwięki wybrzmiewają, z życiem, bardziej efektownie. Bas jest lepiej kontrolowany, nie ma takich kluch. O ten efekt mi dokładnie chodziło, troszkę kosztem muzykalności i barwy ale nadal jest pod tym względem jak dla mnie poprawnie. Jestem zadowolony i dziękuję @Talraz jeszcze za pomoc. 

Pozdrawiam

Atoll nie jest najlepszym pomysłem do Xavianów więc w przyszłości polecam zainwestować w wzmacniacz Krell KAV-300i który podoła im nie tylko pod względem mocy ale mając pełną kontrolę nad Perłami korzystnie zszyje się z nimi. Wrażenia będą jeszcze bardziej spotęgowane bo ten wzmacniacz "obnaży" klasę Xaviana.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Podłączyłem Atolla jako końcówkę mocy, regulacja głośności z Mytek. Przesłuchałem dwie piosenki, które "dobrze znam" i przełączyłem na Atolla z pre i Mytek jako czysty dac. W stereofonii nie wychwyciłem różnic, a na tym mi najbardziej zależało. Po powrocie do pre w Atollu od razu słychać większą ilość basu. Wokale też zabrzmiały przyjemniej, miałby taka "magię". Dziś wieczorem jeszcze raz pobawię się i zdecyduje jaka konfiguracja bardziej mi odpowiada. Na chwilę obecna wydaje mi się, że przyjemnie gra Atoll jako integra.

Na dniach będę się bawił w kabelki. Już wstępnie poczytałem opinie i wytypowałem takie oto kable

Chord Clearway X, Chord Odyssey X, Qed Genesis Silver. Nie chciałbym przekraczać kwoty 200zł za metr, chyba, że warto to wówczas jestem w stanie dołożyć do Genesis. Interesują mnie gole kable bez konfekcji. 

Ten, który da otwarty, przestrzenny dźwięk kupię.

Pozdrawiam !

Dodam jeszcze do wyboru QED XT400. Ktoś miał wyżej wymienione przewody i mógłby polecić ? @Tal?:)

10 godzin temu, soberowy napisał:

Podłączyłem Atolla jako końcówkę mocy, regulacja głośności z Mytek. Przesłuchałem dwie piosenki, które "dobrze znam" i przełączyłem na Atolla z pre i Mytek jako czysty dac. W stereofonii nie wychwyciłem różnic, a na tym mi najbardziej zależało. Po powrocie do pre w Atollu od razu słychać większą ilość basu. Wokale też zabrzmiały przyjemniej, miałby taka "magię"

Dziwne, u mnie z pre atollowym wygrał nawet topping e30 z cyfrową regulacja głośności 

O proszę @marcinmarcin. A ja specjalnie kupiłem dac z pre ponieważ widziałem Twój wpis na drugim forum i chyba ktoś jeszcze pisał, że lepiej grał Atoll jako końcówka. U mnie lepiej gra jako integra, ale na to składa się pewnie sprzęt towarzyszący, akustyka pomieszczenia i własne preferencje 🙂

24 minuty temu, soberowy napisał:

O proszę @marcinmarcin. A ja specjalnie kupiłem dac z pre ponieważ widziałem Twój wpis na drugim forum i chyba ktoś jeszcze pisał, że lepiej grał Atoll jako końcówka. U mnie lepiej gra jako integra, ale na to składa się pewnie sprzęt towarzyszący, akustyka pomieszczenia i własne preferencje 🙂

👍

Testowaliśmy ostatnio Pro-Ject Pre Box S2 Digital ale z zasilaczem liniowym Tomanka za 400 zł. I brzmienie było tak dobre, że chyba więcej nie trzeba szukać (nawet w cenie do 6000 zł :) )

Kosztuje 1890 zł, posiada 3 wejścia cyfrowe, obsługuje DSD 512, PCM 32/768 i dekoduje MQA. Ma też wzmacniacz słuchawkowy i regulację wzmocnienia, dzięki czemu może współpracować bezpośrednio ze wzmacniaczem mocy. Zbudowany jest na dwóch układach ESS9038.

Ma niewielki wyświetlacz LCD pokazujący częstotliwość, czy jest MQA, źródło zasilania, aktywne wejście i poziom głośności regulowany pokrętłem po prawej stronie.

Na wyposażeniu jest także pilot, którym możemy regulować wzmocnienie, wybrać filtry i aktywne wejście, a także zarządzać odtwarzaniem plików.

Polecamy

Szczegóły tego testu i porównania na róznych zasilaczach: https://sklep.htaudio.pl/blog/jak-brzmi-dac-pro-ject-pre-box-s2-digital-i-co-zrobic-by-zagral-najlepiej-test-dac-do-2000-zl.html

2 minuty temu, HTaudio napisał:

zasilaczem liniowym Tomanka za 400 zł. I

Bardziej "syfi" niż dobrej klasy zasilacz impulsowy 

W dniu 15.12.2021 o 11:03, Jan_P napisał:

swojego czasu testowałem daca Chord Qutest i chciałem sprawdzić czy pominięcie daca z Bluesound NODE 2

też miałem podobne odczucia do momentu aż..... nie zmieniłem transport na dużo lepszy niż bs, polecam taki eksperyment - ten sam dac ale lepszy transport

Edytowane przez Svawo
32 minuty temu, Svawo napisał:

też miałem podobne odczucia do momentu aż..... nie zmieniłem transport na dużo lepszy niż bs, polecam taki eksperyment - ten sam dac ale lepszy transport

Po wielu próbach poszukiwań wybrałem Lumina T2 i jestem bardzo zadowolony zarówno z wbudowanego daca jaki i streamera.

37 minut temu, Jan_P napisał:

Po wielu próbach poszukiwań wybrałem Lumina T2 i jestem bardzo zadowolony zarówno z wbudowanego daca jaki i streamera.

Ja ze swojego lumina też jestem bardzo zadowolony , świetny wybór!

Edytowane przez Svawo
40 minut temu, Jan_P napisał:

Tyle że temat dotyczy DACa do 2500, a Lumin raczej się nie zmieści w tym budżecie

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

• Pokaż nowe odpowiedzi