Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz klasy D ?

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co gdzieś wyczytałem, te moduły to też technologia "edge", więc powinny trzymać jakość większych 1200AS2. Osobiście jednak nie miałem z nimi styczności.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Może kogoś zainteresuje - płytka wzmacniacza na IRS2092S w wątku Różne kostki do wzięcia Mk2 - obowiązek podawania cen odsprzedaży.

...there is no spoon...

W dniu 16.06.2022 o 12:07, tajemniczy77 napisał:

A jak się spisuje MA12070P?

Gra dobrze 🙂 

Bezpośrednio nie da się porównać, bo używam ich do zasilania zestawu aktywnego ze zwrotnicą na DSP.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

• 2 lata później...

jest pytanie  -jaki wzmacniacz klasy d .Może zacząć od tanich .

w podstawowych wzmacniaczach np Sony już siedza dobre wzmacniacze cyfrowe od lat 

Ujme to tak ...swiat jakis tajnych konstrukcji co dobrze brzmialy i wiele kosztowaly juz minoł

przecietny cyfrowy wzmacniacz daje Hi end .

34 minuty temu, mone napisał:

Zobacz temat sprzedam. TPA3255 w dobrym wykonaniu.

Podaj link proszę.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

ok , jestem  .Tu nie chodzi o to aby eliminowac drogie dobre wzmacniacze  a jedynie o to aby ludzie mieli alternatywe jak dobrą to inna sprawa ale alternatywe tanią i niezlą a taka alternatywa jest za sprawą nawet tanich wzmacniaczy cyfrowych .

wiec nawet tanie wzmacniacze klasy d mogą być lepsze niż pseudo hiendowe  badziewia jakich  jest mnustwo .

3 godziny temu, atmeg napisał:

przecietny cyfrowy wzmacniacz daje Hi end .

Jaki wzmacniacz masz na myśli,  oczywiście w klasie D ?

PS

Zastanawiam się,  czy wzmacniacze w klasie D , np.: marek S.M.S.L , Fosi Audio , Topping brzmią przynajmniej tak dobrze/ przyzwoicie jak budżetowe NAD- y , Arcam-y i tym podobna angielszczyzna audio ?

Edytowane przez 23031970
Edycja

Piotr

10 minut temu, atmeg napisał:

ok , jestem  .Tu nie chodzi o to aby eliminowac drogie dobre wzmacniacze  a jedynie o to aby ludzie mieli alternatywe jak dobrą to inna sprawa ale alternatywe tanią i niezlą a taka alternatywa jest za sprawą nawet tanich wzmacniaczy cyfrowych .

wiec nawet tanie wzmacniacze klasy d mogą być lepsze niż pseudo hiendowe  badziewia jakich  jest mnustwo .

Co tam sie dzieje w 1:21 minucie?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

19 minut temu, 23031970 napisał:

PS

Zastanawiam się,  czy wzmacniacze w klasie D , np.: marek S.M.S.L , Fosi Audio , Topping brzmią przynajmniej tak dobrze/ przyzwoicie jak budżetowe NAD- y , Arcam-y i tym podobna angielszczyzna audio ?

jaki ,najtanszy ale do sluchawek ,sam doznalem olsnienia jak taki odsluchalem 

17 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Co tam sie dzieje w 1:21 minucie?

sprawdze:)

4 minuty temu, 23031970 napisał:

PS

Fosi ZA3 i Fosi V3 Mono brzmią całkiem przyzwoicie.
Jak na cene wybitnie.
ZA3 500zł z zasilaczem 48V 5A
V3 Mono (x2) 1000zł z zasilaczem 48V 10A i filtrem zasilania.

1 minutę temu, atmeg napisał:
6 minut temu, 23031970 napisał:

jaki ,najtanszy ale do sluchawek ,sam doznalem olsnienia jak taki odsluchalem

Rozumiem , ja szukam taniego i przyjemnie brzmiącego wzmacniacza w klasie D do nocnego słuchania , głównie radia i You Tub- a

Piotr

ludzie zacznimy gadke od podstaw  ,czy gadamy i zwykłym hi edzie  czy o drogim  

jesli o drogim to ja siem wyłanczam   a jesli o tanim to cos wiem w temacie .

chociaz ma plu 50 lat  jeszcze nie ogłuchlem  a nasluchalem sie sprzetów  .

tani wzmacniacz klasy D  jesli go sprzegnac z sluchawkami brzmi okrutnie dobrze ....absolutnie lapie sie w klasie hi endu .

jaki ? musze chwile poszukać  ale to taki najtanszy .a sluch mnie nie myli.

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Fosi ZA3 i Fosi V3 Mono brzmią całkiem przyzwoicie.
Jak na cene wybitnie.
ZA3 500zł z zasilaczem 48V 5A
V3 Mono (x2) 1000zł z zasilaczem 48V 10A i filtrem zasilania.

Dziękuję,  niemniej ze względu na regulację barwy dźwięku  moją uwagę przykuły poniższe modele( patrz grafika) wacmacniaczy Fosi.

Obawiam się jedynie,  czy w/w wzmacniacze nie będą brzmiały zbyt technicznie (ostro i nieprzyjemnie )?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20241026_004518_Samsung Internet.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

kiedys  na tym forum pisano ze pewne sluchawki to jest wstep do hi endu a tymczsem one były badziewiem ale takie rzeczy pisano tu i znane nazwiska propagowały tu badziewia różne .

Ale ja nic nie sprzedaje  .No muze sprzedaje prezentująć ją na tym forum  sprawdzcie jaką muze .

jaki , ano mniej wiecej taki  Wzmacniacz audio 2x30W TPA3110D   oczywiscie sluchawki musza miec 4 przewodowe polaczenia.

to jest szokujące jak dobrze taki wzmacniacz napedza sluchawki 

===============

uwaga  ,pisze o sluchawkach  nie o glasnikach bo to inna bajka jest.

10 minut temu, atmeg napisał:

ludzie zacznimy gadke od podstaw  ,czy gadamy i zwykłym hi edzie  czy o drogim  

jesli o drogim to ja siem wyłanczam   a jesli o tanim to cos wiem w temacie .

chociaz ma plu 50 lat  jeszcze nie ogłuchlem  a nasluchalem sie sprzetów  .

tani wzmacniacz klasy D  jesli go sprzegnac z sluchawkami brzmi okrutnie dobrze ....absolutnie lapie sie w klasie hi endu .

jaki ? musze chwile poszukać  ale to taki najtanszy .a sluch mnie nie myli.

Jestem realistą i nie spodziewam się  , aby wzmacniacz cyfrowy w kwocie 500- 1000 zł mógł zabrzmieć lub pretendować do miana Hi- End- u  , jak ma to miejsce w przypadku Tact Milenium lub najnowszego  Technicsa SU-R 1000 .

Po prostu szukam przyjemnie brzmiącego wzmacniacza do nocnego plumkania , który jakością dźwięku nie odbiegałby zbytnio  od NAD- a 320 lub Arcama Alpha ONE .

Piotr

16 minut temu, 23031970 napisał:

Dziękuję,  niemniej ze względu na regulację barwy dźwięku  moją uwagę przykuły poniższe modele( patrz grafika) wacmacniaczy Fosi.

Obawiam się jedynie,  czy w/w wzmacniacze nie będą brzmiały zbyt technicznie (ostro i nieprzyjemnie )?

Ukryta Zawartość

Screenshot_20241026_004518_Samsung Internet.jpg

Nie wiem,one sa na innych chipach niz ZA3 i V3M.Troche starszych.
Trzeba by posłuchać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, 23031970 napisał:

Jestem realistą i nie spodziewam się  , aby wzmacniacz cyfrowy w kwocie 500- 1000 zł mógł zabrzmieć lub pretendować do miana Hi- End- u  , jak ma to miejsce w przypadku Tact Milenium lub najnowszego  Technicsa SU-R 1000 .

Po prostu szukam przyjemnie brzmiącego wzmacniacza do nocnego plumkania , który jakością dźwięku nie odbiegałby zbytnio  od NAD- a 320 lub Arcama Alpha ONE .

ale na głosnikach  no to ja poza drogimi lampami nie poradze 🙂.

sam sobie czesto nocą puszczam ale filmy do snu

Teraz, Pseudodrummer napisał:

Nie wiem,one sa na innych chipach niz ZA3 i V3M.Troche starszych.
Trzeba by posłuchać.

Rozumiem i bardzo dziękuję za Twój głos w dyskusji😉🙂

A propos zastanawiam się,  czy lepiej jest kupić nowy , tani wzmacniacz cyfrowy z gwarancją,  czy nabyć używany i być może zdezelowany wzmacniacz vintage,  np.Arcam Alpha One/ NAD 320 BEE.

Piotr

1 minutę temu, 23031970 napisał:

No ja mam w tym celu ZA3,i bez regulacji barwy daje radę.

No tak,ale jestem mądry,bo mam w torze DAC z PEQ i loudnes...

ZA3 wykorzystuję jako końcówkę.Głosnosc reguluje na dac (ma fenomenalną,zwłaszcza do cichego słuchania) i bardzo dokładna regulację.
Sam ZA3 ma niestety kiepski troche potencjometr (wszystkie sa kiepskie,volume i barwa w innych wzmacniaczach fosi też)
Jak go uzywam jako koncówki,więc jest odktręcony na maxa.
Ale jak go uzywać jako normalny wzmacniacz,to między godziną [umówmy się] 7 a 8 łapie tylko prawy kanał,potem dopiero normalnie,a to dla mnie dyskwalifikuje do cichego słuchania.

V3 Mono nie ma potencjometra,i dzięki Bogu.
A jak chcesz,to można dobry oddzielny kupić na aliexpres.Ja mam taki ładny ALPS 27 z alu obudowie za 120zł i działa dobrze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, atmeg napisał:

ale na głosnikach  no to ja poza drogimi lampami nie poradze 🙂.

sam sobie czesto nocą puszczam ale filmy do snu

Ok , a co w takim razie byś polecił ze wzmacniaczy lampowych, w klasie brzmienia Amplifona WT 40 II ?

Może być małej mocy , tak do cichego słuchania. 

Piotr

3 minuty temu, 23031970 napisał:

Rozumiem i bardzo dziękuję za Twój głos w dyskusji😉🙂

A propos zastanawiam się,  czy lepiej jest kupić nowy , tani wzmacniacz cyfrowy z gwarancją,  czy nabyć używany i być może zdezelowany wzmacniacz vintage,  np.Arcam Alpha One/ NAD 320 BEE.

MOżesz próbowac Fosi ZA3 albo Fosi V3
Allegro,i można zwrócić do 14 dni.

Oba sa na układzie TPA 3255,w sumie dobrym.

Brzmi to dobrze do sypialni,i jest małe jak diabli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja tu czuje jakąs podpuche  w tym temacie  .najprostrzy sony wzmacniacz cyfrowy od kina domowego zalatwia koledze sprawe  

bedzie miał jakość  lepszą niż stare Nady .

3 minuty temu, 23031970 napisał:

Ok , a co w takim razie byś polecił ze wzmacniaczy lampowych, w klasie brzmienia Amplifona WT 40 II ?

w tej klasie to bym polecił  Amplifona WT 40 II
🙂

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

MOżesz próbowac Fosi ZA3 albo Fosi V3
Allegro,i można zwrócić do 14 dni.

Oba sa na układzie TPA 3255,w sumie dobrym.

Brzmi to dobrze do sypialni,i jest małe jak diabli.

Ukryta Zawartość

Rozumiem i chyba zaryzykuję- jeszcze raz dzięki 🙂

Ukryta Zawartość

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi