Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 2500zl (używany)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To moj pierwszy post na forum i chcialem sie na wstępie przywitać.

Mialem sporą przerwę w audio ale wracam ;-) 

Do rzeczy , prosilbym o radę dotyczącą  wyboru używanego wzmacniacza z paru konkretnych podanych niżej. 

Primare i21 , Densen Beat 100,  Sugden Optima 80, Hegel h70, Musical Fidelity m3i ,Atoll in100 lub 100se, oraz Exposure 2010

Przez lata przewinęło sie u mnie trochę sprzętu typu Primare a20, Nad 352, musical 3.2, rotel 06 i wiele innych,   więc jakiś ogląd mam ale wymienionych nie slyszalem. Z tego co pamietam najblizej mi bylo do dzwieku Primare ale wiele czasu minelo i może to być zludna informacja ;-)

Narazie wzmacniacz bedzie podlaczony do brytyjskich monitorów Mourdant short m30i. Slucham starego hard rocka,rocka,  jazzu, metalu rowniez starszej generacji. Niestety nie mam czasu na jezdzenie po polsce na odsluchy ;-) 

Od dzwieku oczekiwal bym nisko schodzacego konturowego basu , nienachalnen średnicy i nie klujacych wysokich tonów. Mam świadomość że muzyka jazzowa nagrana jest w większości bardzo dobrze ale rock to juz inna historia i na dobrym neutralny sprzecie może być porażką sluchanie takiej muzyki,choć niekoniecznie. Mam tez świadomość że cześć wzmacniaczy jaką biorę pod uwagę jest wiekowa. 

Cd dobiorę później.  Może będzie to jakiś komplet.

https://www.audiostereo.pl/topic/157451-wzmacniacz-do-2500zl-u%C5%BCywany/

Jako słuchacz tylko starej muzyki z gatunków jakie podałeś nie odkryję ameryki jeśli stwierdzę, że najlepsza będzie konstrukcja lampowa. Może za 2500zł nic rozsądnego się nie kupi, ale za 3000zł może, może... Nie będzie to wypas, ale IMO lampa ratuje średniej jakości nagrania z tamtych lat(nie mam na myśli akurat jazzu, bo albo papraki nie brali się za produkcję płyt jazzowych, albo po prostu specyfika tego gatunku jest na tyle wyraźna, że ciężko to zepsuć). Raczej EL34 bym od razu wykluczył, bo za kontrolowany niski bas z tymi lampami trzeba słono płacić. Już miałem zaproponować Bewitch 6550, który jeszcze kiedyś można było kupić za 3 tysie, ale dobrze, że spojrzałem w rynek używanych, bo ludzie powariowali... Wspomniany nieco łamał stereotyp, iż tania lampa musi zamulać. Tam można było usłyszeć trochę lampowej "magii", ale przy choć przeciętnej jakości lampach bas miał kontrolę, wysokie były gładkie, a średnica nie dominowała, Można rzec - czysty przekaz. Do głowy mi za wiele nie przychodzi w tym budżecie, ale rynek jest obszerny, można poszukać czegoś na 6550/KT88. Nie twierdzę też, że lampa to jedyna słuszna droga, ale pomyśl nad tym. 

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

5 godzin temu, Bumpalump napisał:

W starocie tak ale nie pokroju densena czy sugdena

Made In Japan 👍

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20211224_163525.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

W dniu 19.12.2021 o 15:44, Piter258 napisał:

Witam.

To moj pierwszy post na forum i chcialem sie na wstępie przywitać.

Mialem sporą przerwę w audio ale wracam 😉

Do rzeczy , prosilbym o radę dotyczącą  wyboru używanego wzmacniacza z paru konkretnych podanych niżej. 

Primare i21 , Densen Beat 100,  Sugden Optima 80, Hegel h70, Musical Fidelity m3i ,Atoll in100 lub 100se, oraz Exposure 2010

Przez lata przewinęło sie u mnie trochę sprzętu typu Primare a20, Nad 352, musical 3.2, rotel 06 i wiele innych,   więc jakiś ogląd mam ale wymienionych nie slyszalem. Z tego co pamietam najblizej mi bylo do dzwieku Primare ale wiele czasu minelo i może to być zludna informacja 😉

Narazie wzmacniacz bedzie podlaczony do brytyjskich monitorów Mourdant short m30i. Slucham starego hard rocka,rocka,  jazzu, metalu rowniez starszej generacji. Niestety nie mam czasu na jezdzenie po polsce na odsluchy 😉

Od dzwieku oczekiwal bym nisko schodzacego konturowego basu , nienachalnen średnicy i nie klujacych wysokich tonów. Mam świadomość że muzyka jazzowa nagrana jest w większości bardzo dobrze ale rock to juz inna historia i na dobrym neutralny sprzecie może być porażką sluchanie takiej muzyki,choć niekoniecznie. Mam tez świadomość że cześć wzmacniaczy jaką biorę pod uwagę jest wiekowa. 

Cd dobiorę później.  Może będzie to jakiś komplet.

Może coś takiego ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

W dniu 25.12.2021 o 01:29, Tal napisał:

Made In Japan 👍

Ukryta Zawartość

20211224_163525.jpg

Mam takie same standy, stolik podobny i widzę, że pokoik masz również nieduży. Jaka powierzchnia? U mnie wzmacniacz na dole, dac na górze. 

Zadowolony jesteś ze stolika Rogoz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon DCD-3000 Creek 4330 Xavian Perla Esclusiva / I'm the man on the silver mountain

4 godziny temu, soberowy napisał:

Mam takie same standy, stolik podobny i widzę, że pokoik masz również nieduży. Jaka powierzchnia? U mnie wzmacniacz na dole, dac na górze. 

Zadowolony jesteś ze stolika Rogoz?

To rzeczywiście nieduży pokoik ma zaledwie 10m². Zależało mi żeby tego Sony wyeksponować bo prezentuje się pięknie poza tym to kawał wzmacniacza i jak tak teraz patrzę to on się po prostu nie zmieści na dolną półkę. Obok DAC'a przyjdzie jeszcze transport SOtM.

Krajowi producenci mebli audio oferują wyjątkowy poziom wykonania i jakości. Rogoz, VAP, Ostoja niczym nie ustępują takiej Atacamie czy Norstone. Jestem mega zadowolony ze swoich standów i stolika.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

W dniu 24.12.2021 o 19:45, Bumpalump napisał:

W starocie tak ale nie pokroju densena czy sugdena

ale ze względu na awaryjność? dźwiękowo moim zdaniem są świetne w swoich cenach

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ja bym Ci polecił poszukać Roksana Kandy k2. W tych pieniądzach powinieneś go bez problemu kupić tylko mało tego sprzętu w odsprzedaży. Do tej muzyki która wymieniłeś nadaje się jak najbardziej. 

Jestem po odsłuchu Atolla ,udało się tez odsłuchać starszego Audiolaba i Musicala 3i. Odsłuchałem tez Primare i21. Najbardziej skłaniam się jednak do Primare . Tu następuje pytanie . Waham się między i21 ,a a20mkIi. 20 miałem ale nie potrafię na dzień dzisiejszy stwierdzić czy i21 jest od niego lepszy. Tak wiec a20 czy i21 ?