Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 1tys

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, szukam odtwarzacz CD tak za 200zł. Mam nadzieję, że da się coś kupić za tą kwotę. (chyba, że lepiej pozostać przy DVD no-name;p)

Wzmacniacz to Yamaha A-720

Kolumny - tu jeszcze nie wiem do końca (coś za 700zł), myślę nad MERCURY MX3 lub ELTAX LIBERTY 5+

Słuchawki - Grado SR60

Ja osobiście myślałem o czymś marantza lub kenwooda, jak myślicie pasowały by do tego co mam?

0

* +

Nie laczylbym spartanskiego anglika (nawet tego NADA z chinskiej fabryki) z japoncem. Sorry, ale Marantz kojarzy mi sie z ociekajacym zlotem sprzetem dla cyganow, arabow lub nowobogackich ruskich. Taki wschodni przepych eklektyzmu, kiczu i ornamentow - chociaz swoje korzenie ma w USA.

Nie laczylbym spartanskiego anglika (nawet tego NADA z chinskiej fabryki) z japoncem. Sorry, ale Marantz kojarzy mi sie z ociekajacym zlotem sprzetem dla cyganow, arabow lub nowobogackich ruskich. Taki wschodni przepych eklektyzmu, kiczu i ornamentow - chociaz swoje korzenie ma w USA.

Rozumiem że chcesz powiedzieć iż brzmieniowo te dwa sprzęty nie pasują do siebie. Co więc wg Ciebie pasowało by do mojego NADa i MA, tak aby mieć alternatywę w wyborze.

Rozumiem że chcesz powiedzieć iż brzmieniowo te dwa sprzęty nie pasują do siebie. Co więc wg Ciebie pasowało by do mojego NADa i MA, tak aby mieć alternatywę w wyborze.

Arcam Alpha 7, Arcam Alpha 8, Arcam Alpha 5, Nad 512, 514, absolutnie nie bierz Nad 522 - ma klopotliwy, grymaszacy laser - mam ten odtwarzacz i jest problematyczny. Mam Alphe 8 i jest niebianska - idealna do takiej muzyki jakiej sluchasz (lekki rock , jazz, blues). Alpha 7 jest tansza i niewiele ustepuje Alphie 8. Moze rozejrzyj sie za jakims uzywanym Creekiem. Jak juz jestes w "brytyjskiej szkole brzmienia" to warto przy niej zostac. Mysle, ze sie nie rozczarujesz. Edytowane przez tom75

Arcam Alpha 7, Arcam Alpha 8, Arcam Alpha 5, Nad 512, 514, absolutnie nie bierz Nad 522 - ma klopotliwy, grymaszacy laser - mam ten odtwarzacz i jest problematyczny. Mam Alphe 8 i jest niebianska - idealna do takiej muzyki jakiej sluchasz (lekki rock , jazz, blues). Alpha 7 jest tansza i niewiele ustepuje Alphie 8. Moze rozejrzyj sie za jakims uzywanym Creekiem. Jak juz jestes w "brytyjskiej szkole brzmienia" to warto przy niej zostac. Mysle, ze sie nie rozczarujesz.

Też mam Alphe 8 - to bardzo kulturalne i bardzo równo grające CD, często niedoceniane bo jednak mało popularne. Czy Alpha 7 nie ustępuje mocno 8-ce nie byłbym tego taki pewien - IMO bliżej 8-ce do słynnej 9-ki z ringDACem na pokładzie. 9-ka jako najwyższy model kosztowała 1600 dolców, 8-ka 1000$ (8SE miała dodatkowo filtr PMD-100 mi.in. do dekodowania HDCD - 1250$) a siódemka 650$.

Tutaj jest ciekawy artykuł o całej rodzinie Alph (7-9) i o możliwościach ich up grade'owania u producenta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Też mam Alphe 8 - to bardzo kulturalne i bardzo równo grające CD, często niedoceniane bo jednak mało popularne. Czy Alpha 7 nie ustępuje mocno 8-ce nie byłbym tego taki pewien - IMO bliżej 8-ce do słynnej 9-ki z ringDACem na pokładzie. 9-ka jako najwyższy model kosztowała 1600 dolców, 8-ka 1000$ (8SE miała dodatkowo filtr PMD-100 mi.in. do dekodowania HDCD - 1250$) a siódemka 650$.

Tutaj jest ciekawy artykuł o całej rodzinie Alph (7-9) i o możliwościach ich up grade'owania u producenta:

Ukryta Zawartość

ok dziękuję Panowie że zainteresowaliście się moim "problemem" oraz za wasze propozycje sprzętowe, na pewno będą mi pomocne w podjęciu decyzji. Powiedzcie jeszcze co myślicie jeszcze o kenwood'zie, mam możliwość nabycia bardzo zadbanego i wysokiego modelu, niestety nie pamiętam w tej chwili symbolu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zmarek

ok dziękuję Panowie że zainteresowaliście się moim "problemem" oraz za wasze propozycje sprzętowe, na pewno będą mi pomocne w podjęciu decyzji. Powiedzcie jeszcze co myślicie jeszcze o kenwood'zie, mam możliwość nabycia bardzo zadbanego i wysokiego modelu, niestety nie pamiętam w tej chwili symbolu.

Jak nie pamiętasz modelu to nie ma o czym dywagować - w każdym razie jest kilka modeli Kenwooda, które grały przyzwoicie.

Witam,

Jestem nowy na forum chociaż od jakiegoś tam już czasu odwiedzam regularnie.

Czy mógłby ktoś mi doradzić odtwarzacz cd do 500zł?

Miałoby to grać z dziadkiem Luxmanem sq707 i tannoyami m2, teraz mam marantza cd-75 którego oddam w dobre ręce:)

p.s. zastanawiałem się nad NADem c541 bo takowy jest na allegro, ale... No właśnie? Jest jakieś ale? Chętnie posłucham rad bardziej doświadczonych kolegów.

Pozdrawiam BK

Witam, a ja w podobnym temacie, odtwarzacz cd do 500zł? Miało by to grać z dziadkiem Luxmanem sq707 i tannoyami m2?

Zastanawiałem się nad NADem c541 który jest na allegro, pozbywam się Marantza cd-75, pora na zmianę. Słucham bluesa, i rocka.

ostatnio ponownie wpadł mi w ręce marantz 6000ose. do 500 zł to cedek warty zastanowienia. wszystko ma w odpowiednich proporcjach. jest bas, srednica i wysokie tony. gra wypełnionym dźwiękiem. jest to przyjemnie grające urządzenie. nic nie wku...wia. polecam

zalezy czego oczekujesz, nad 541 gra szybciej i bardziej rockowo.

CA D500 jest dobrym cd. słuchałem go w różnych konfiguracjach i jest to jedno z lepszych urządzeń w tej cenie. Z rotelem i tannoyami m2 zgrywał się fajnie. U ciebie też powinno być ok.

Dzięki za odpowiedzi, myślę nad tym CA, dosyć pozytywne opinie, a NADem, sprawa się nieco skomplikowała ponieważ ktoś wrzucił arcama alpha 6 i też zdaje się łakomym kąskiem, a co z tym marantzem? Warto? Słyszałem że NAD C541 jest bardzo detaliczny, dobry ma procesor dźwięku, HDCD i inne cuda na patyku...

Tylko nie CD6000OSE.

nie wiem jakie masz doświadczenie z konfiguracją systemów ale ja troche klocków przerzuciłem. skoro Tobie się nie podobał ten marantz tzn że nie wpasował ci się system :)

ja go podłączyłem zaraz po CA 840 C i owszem CA gra przejrzyściej, szybciej, bardziej gładko ale .........i tu niespodzianka marantz 6000ose gra większym wolumenem dźwięku, ma pełniejszy bas, jest jakby bardzo akceptowalny i przyjemny w odsłuchu. co najważniejsze CA 840 kosztuje ok 5 tys a marantz 6000ose ok 1,5 zł :) więc sory ale oczekiwanie od niego więcej niz kosztuje to chyba lekka przesada. bardzo proszę rafal podaj kilka przykładów bardziej przjemnego cedeka za 500 zł :) aha takiego do którego laser kosztuje 50 zł i ma wejście słuchawkowe :)

Dzięki za odpowiedzi, myślę nad tym CA, dosyć pozytywne opinie, a NADem, sprawa się nieco skomplikowała ponieważ ktoś wrzucił arcama alpha 6 i też zdaje się łakomym kąskiem, a co z tym marantzem? Warto? Słyszałem że NAD C541 jest bardzo detaliczny, dobry ma procesor dźwięku, HDCD i inne cuda na patyku...

zgodzę sie całkowicie ze nad 541 jest detaliczny. w przeciwienstwie do marantza 6000ose. to dwie rozne szkoły dźwięku. dlatego jednemu moze sie podobać nad a drugiemu marantz

bardzo proszę rafal podaj kilka przykładów bardziej przjemnego cedeka za 500 zł :) aha takiego do którego laser kosztuje 50 zł i ma wejście słuchawkowe :)

Dobity Denon DCD-980 za 90zł zloil mu tylek pod kazdym wzgledem. Rozdzielczosc, przestrzen i srednica przedewszystkim. W tych aspektach CD6000 OSE nie ma nic do zaoferowania. Kupilem go za 350zl praktycznie jak nowke i szybko sprzedalem. Te CD moze sprawiac wrazenie cieplego bo jest poprostu zmulony i tyle. Komus moze sie podobac takie granie, ale przez to gubi on mnostwo detali innych rzeczy.

Wiele lepszy jest juz CD7300, ale z nim tez szalu nie ma. Specyficzne granie.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Też twierdze że CD6000 to słaby cd jak na Marantza,a cena to za 300 -pln można kupić,lepszy będzie 6002,7001,6003,5003,oraz większość starych Marantzów.

Też twierdze że CD6000 to słaby cd jak na Marantza,a cena to za 300 -pln można kupić,lepszy będzie 6002,7001,6003,5003,oraz większość starych Marantzów.

witam,a w czym lepszy od cd 6000 jest 5003,6002,6003 ?

pozdrawiam.

Witam, posiadam odtwarzacz Marantz CD-63SE i zastanawiam się nad jego tuningiem, poprzednio posiadałem ONKYO INTEGRA DX-7711, który po prostu grał lepiej, Marantza zostawiłem tylko dlatego, że udało mi się kupić go po wyjątkowo okazyjnej cenie i słyszałem, że jest łatwy w przeróbce. Onkyo sprzedałem i teraz mam dylemat, przerobić Marantza za około 300-400zł czy lepiej sprzedać go i kupić inny odtwarzacz w cenie 600-700zł?

Jak porównałem V-DACa Musicala (S/h ok 600zł) do mojego Maranciunia CD-63KIS, to następnego dnia wystawiłem tego ostatniego na Allegro. A przypomnę, że wersja Ken Ishiwata grała sporo lepiej niż zwykły 63 czy 63SE.

Zatem na pytanie czy warto inwestować pieniądze w tak przestarzały odtwarzacz, pieniądze których pewnie nigdy nie uda ci się odzyskać ... musisz odpowiedzieć sobie sam.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jeżeli kupiłbym odtwarzacz CD Marantez CD 63 (na przykład ten akurat model) i podłączył do amplitunera Onkyo TX-DS555 to wyszedłbym na korzyść z jakością dźwięku w porównaniu do poprzedniego odtwarzacza dvd Philipsa DVD711? Mam duży dylemat jeżeli chodzi o odtwarzacz CD w połączeniu z ampli a wzmacniaczem stereo, nie wiem jak duża jest różnica dźwiękowa i czy opłaca się inwestować.

Posiadam w domu wersje SE jak i KI, ta 2-ga gra zdecydowanie lepiej, jedyne co mnie zastanawia to to czy inwestować w inny odtwarzacz czy tuningować ten.

Oooo, jak widzę na AS od miesięcy nic się nie zmieniło. Mała iskra i tłuczenie się po łbach :)

Wyluzujcie chłopaki.

Z moich doświadczeń wynika, że nawet ten sam klocek w różnych konfiguracjach i miejscach brzmi inaczej.

Ameryki pewnie nie odkryłem dlatego apeluje o trochę spokoju :)

Trochę będę niegrzeczny ale od siebie mogę polecić odtwarzacz Rotela RCD-951.

Porównywałem go z osławionym RCD-971 i uważam, że wcale od niego nie odstaje a wręcz jest bardzo podobny.

Różnica pojawia się co na niektórych nagraniach gdy realizacja nagrania jest dużo lepsza.

Jednak zalety wbudowanego DACPM63 i PMD100 Pacific Microsonics Inc. (HDCD)są nie do podważenia.

Właśnie go sprzedaję i naprawdę polecam jako świetny sprzęt do 1000 złotych.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dzięki za odpowiedź. Teraz mam tylko dylemat jaki odtwarzacz kupić do około 600zł? Moje typy:

SONY CDP-X339ES / CDP-X333ES - słyszałem pochlebne opinie

DENON DCD-2560 - boje się, że będzie nieco zamulony

ONKYO Integra DX-6870 - mój typ, posiadałem DX-7711 i byłem zadowolony, 6870 na niemieckim ebayu osiąga astronomiczne kwoty, podobno gra lepiej niż 7711, jedynie co mnie martwi to ciężki/brak dostępności lasera

Co byście polecili?

Kolumny to DALI 450 po tuningu (zmienione wysokotonowe i zwrotnice), wzmacniacz ONKYO Integra A-8850 (za jakiś czas do zmiany)

Zainteresował mnie jeszcze KENWOOD DP-7050 i DP-7060, co o nich sądzicie? Udało mi się wyczytać, że do Denona także ciężko dostać laser, jest to prawdą?

Edytowane przez m.stank2

Dzięki za odpowiedź, a wiesz coś może o modelach SONY CDP-X33*ES i KENWOODach? Nie biorąc pod uwagę dostępności lasera, który gra najlepiej?

Edytowane przez m.stank2
  • Pokaż nowe odpowiedzi