Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz za 12 000 do MA Silver 500

Rekomendowane odpowiedzi

1 hour ago, Adam 38 said:

Felix, akurat niskim tonom Naima Atoma przydałaby się bardzo korekcja DSP, bez względu na akustykę i użyte głośniki 🙂

Dlatego napisałem "może" 🙂

Zależy czego kto oczekuje i co uznaje za "spektakularne i monumentalne". NAIM ma PRAT i w sumie z jakiegoś powodu dla wielu osób jest pierwszym wyborem w tej klasie. Czy jest najlepszy? Nie. Ale ma to coś.

Mi tam SA30 bardzo pasuje i zostanie ze mną na długo. Jak będę go zmieniał, to z obecnie dostępnych na rynku widzę właściwie tylko NADa M33 lub Lyngdorfa TDAI-3400 jako realny upgrade (jak już pisałem wcześniej - DSP to must have). Mam nadzieję, że do czasu ewentualnej zmiany pojawi się więcej podobnych modeli 🙂

1 godzinę temu, felix napisał:

Mi tam SA30 bardzo pasuje i zostanie ze mną na długo. Jak będę go zmieniał, to z obecnie dostępnych na rynku widzę właściwie tylko NADa M33  

Może na NADa będziesz mógł sobie pozwolić ... nowy NAD C399 za 9300 zł bazuje na NAD M33 ...  niestety na razie tylko teoretycznie

NAD wydał info na jego temat we wrześniu 2021, na chwilę wprowadził go w grudniu do sprzedaży i na tym koniec  ... chyba musieli coś skopać i wstrzymali produkcję 

A byłby to idealny konkurent dla Arcam SA30 ...

Edytowane przez Piotr1976
54 minutes ago, Piotr1976 said:

Może na NADa będziesz mógł sobie pozwolić ... nowy NAD C399 za 9300 zł bazuje na NAD M33 ...  niestety na razie tylko teoretycznie

Szczerze mówiąc wydaje mi się, że to byłby trochę skok w bok. To jednak inne zwierzę niż M33, na innych końcówkach mocy. Dodatkowo doliczając kartę MDC cena już nie będzie aż tak znowu konkurencyjna. M33 to byłby prawdziwy upgrade, a nie skok w bok, ale też już zupełnie inna półka cenowa.

Obecnie naturalnym konkurentem SA30 jest M10, choć ma inną formę. Tyle, że odsłuchiwałem M10 (pierwszą generację) i o ile jest fajny i bardzo mi się podoba, to jednak brzmieniowo SA30 bardziej mi podszedł.

22 godziny temu, felix napisał:

Szczerze mówiąc wydaje mi się, że to byłby trochę skok w bok. To jednak inne zwierzę niż M33, na innych końcówkach mocy. Dodatkowo doliczając kartę MDC cena już nie będzie aż tak znowu konkurencyjna. M33 to byłby prawdziwy upgrade, a nie skok w bok, ale też już zupełnie inna półka cenowa.

Obecnie naturalnym konkurentem SA30 jest M10, choć ma inną formę. Tyle, że odsłuchiwałem M10 (pierwszą generację) i o ile jest fajny i bardzo mi się podoba, to jednak brzmieniowo SA30 bardziej mi podszedł.

Ja jestem zwolennikiem starej szkoły, że wzmacniacze i kolumny kupuje się na kilogramy. Biorę oczywiście pewną poprawkę na klasę D oraz wzmacniacze cyfrowe. Jednak o ile w Arcamie w środku jest trochę bebechów to już temu M10 za 11 000 zł bliżej chyba do wieży Panasonica SC-PMX802 za 2500 zł 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 hour ago, Piotr1976 said:

Ja jestem zwolennikiem starej szkoły, że wzmacniacze i kolumny kupuje się na kilogramy.

Co do kolumn mogę się zgodzić, ale jeśli chodzi o wzmacniacze, to obecnie klasa D na tyle już zdążyła dojrzeć, że nie ma się czego bać. Największa część wagi wzmacniacza liniowego to trafo i radiatory.

Jak zerkniesz jak wygląda M10 w środku, to nie jest tak źle. Sekcja cyfrowa jest bardziej rozbudowana (jeśli chodzi o bebechy) niż w SA30, a sekcja analogowa... Cóż, typowa klasa D z zasilaczem impulsowym - jest lekka i dość mała.

Ukryta Zawartość

Polecam posłuchać, bo z tą wieżą nie ma on nic wspólnego, poza rozmiarami 🙂

Ale jak już pisałem - brzmieniowo wolę SA30, choć różnica nie jest duża.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr1976 napisał:

Ja jestem zwolennikiem starej szkoły, że wzmacniacze i kolumny kupuje się na kilogramy.

Chcesz moją starą Yamahę Pianoctaft? Doczepię hantle po bokach, będzie Hi_End!!!!  Hantelki jakie mają być? Po 10 kilo na stronę wystarczy? Dla forumowicza rabat dam. Spokojnie w 15 tys się zmieścisz. 

Nie.....

Wzmacniaczy na kilogramy się nie kupuje. 

Na kilogramy kupuje się ziemniaki, gwoździe.

W dniu 19.01.2022 o 23:17, piotrek7 napisał:

Wzmacniaczy na kilogramy się nie kupuje. 

Na kilogramy kupuje się ziemniaki, gwoździe.

A mnie zastanawia po co Danone za 8000 zł 

Ukryta Zawartość

albo Yamaha za 10 000 zł 

503512442_Beztytuu.thumb.jpg.381a45cece1d47cb15a7da478e355f26.jpg

wkłada aż tyle części skoro pewnie mogli by sprzedawać konstrukcje z mniejszą liczbą podzespołów za ... 13 000 zł ?

560747854_Beztytuu.thumb.jpg.eb12fb7889587848c7995d4629cf403e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Piotr1976 napisał:

Danone za 8000 zł 

Który produkt Danone tyle kosztuje? Zbytnio nie przepadam za produktami tej marki ale w dyskontach widziałem za około 2,50 zł. Danio albo coś takiego

7 minut temu, Piotr1976 napisał:

wkłada aż tyle części skoro pewnie mogli by sprzedawać konstrukcje z mniejszą liczbą podzespołów za ... 13 000 zł ?

A ja jedynie mogę powtórzyć, że o jakości wzmacniacza i klasie dźwięku nie decyduje waga ani ilość części

W dniu 23.01.2022 o 20:02, mdavis napisał:

Wzmacniacz lampowy 👌

Lampowy chyba nie dla mnie :

1. Ja jestem zwolennikiem V-ki a one mają obcięte skraje 

2. Sprzęt dla ludzi, którzy się koncentrują na odsłuchach i zwracaj uwagę na niewielkie niuanse - a ja po prostu słucham

3. Słaby stosunek jakość / cena bo to sprzęt dla koneserów którzy nie patrzą na pieniądze

39 minut temu, Piotr1976 napisał:

2. Sprzęt dla ludzi, którzy się koncentrują na odsłuchach i zwracaj uwagę na niewielkie niuanse - a ja po prostu słucham

3. Słaby stosunek jakość / cena bo to sprzęt dla koneserów którzy nie patrzą na pieniądze

Z ciekawości wypożycz wzmacniacz lampowy na lampach mocy KT88, usłyszysz odpowiedni dźwięk, wzmacniacz tranzystorowy odstawisz na bok 👌

47 minut temu, mdavis napisał:

Z ciekawości wypożycz wzmacniacz lampowy na lampach mocy KT88, usłyszysz odpowiedni dźwięk, wzmacniacz tranzystorowy odstawisz na bok 👌

A co byś polecił z rynku pierwotnego do 10 000 zł ?

15 minut temu, tomek7776 napisał:

moze kabel zasilajacy do niego.....

Należę do frakcji zdrowych na umyśle bo wiem, że kabel za 10 000 zł nie ma sensu, skoro wewnątrz urządzenia dalej to połączenie jest realizowane zwykłym kablem miedzianym. 

To samo dotyczy gramofonów za 100 000 zł, które odtwarzają winyle nagrane z płyty CD. Tym samym gramofon za 100 000 daje jakość dźwięku jak CD Marantza za 3000 zł 

No ale firmy high end muszą na kimś zarabiać 😉

W dniu 1.01.2022 o 17:54, Piotr1976 napisał:

Witam,

Interesuję mnie zakup wzmacniacza stereo  i kolumn. Zdecydowałem się na kolumny Monitor Audio Silver 500 (ewentualnie Tannoy Revolution xt 8f). Proszę o radę, który z poniższych wzmacniaczy pozwoli wraz z tymi kolumnami uzyskać jak najbardziej monumentalny dźwięk, z bardzo nisko schodzącym basem i dużą holograficzną, trójwymiarową sceną : Rotel RA-1592 MkII , Arcam SA 30, Denon PMA-2500NE. Zależy mi też na bardzo dobrym DACu (optyk i USB).

Biorę pod uwagę tylko nowy sprzęt.

Dlaczego, jeśli wolno spytać nie uwzgledniłeś Yamahy AS2200? Mieści sie przecież w cenie...

Osobiście zasilam Yamahą AS2200 Monitor Audio Gold1005G i dźwięk w 15m2 jest dokładnie jak opisałeś. Różnica w stosunku do wzmacniaczy które wymieniłeś, a słuchałem ich przed zakupem tejże Yamahy to przyjemniejsze, delikatniejsze, dosłownie lampowe wysokie tony. Mozna słuchać godzinami bez zmeczenia. Ale wersja Silver może być trochę jaśniejsza.

22 minuty temu, Piotr1976 napisał:

To samo dotyczy gramofonów za 100 000 zł, które odtwarzają winyle nagrane z płyty CD. Tym samym gramofon za 100 000 daje jakość dźwięku jak CD Marantza za 3000 zł 

Zlituj się i zachowaj te mądrości dla siebie

W dniu 23.01.2022 o 19:49, piotrek7 napisał:

Który produkt Danone tyle kosztuje? Zbytnio nie przepadam za produktami tej marki ale w dyskontach widziałem za około 2,50 zł. Danio albo coś takiego

A ja jedynie mogę powtórzyć, że o jakości wzmacniacza i klasie dźwięku nie decyduje waga ani ilość części

A Ładnie tak smiać się z Kolegi ?

Efektownie gra też naim nait xs3. Mocny i nisko schodzący basior jest, wysokie tony nie są z pewnością wycofane.  Ładna przestrzeń. Po rabacie za dyszkę nowy do wyrwania.  Nasycony, miękki, muzykalny, nie nachalny - właśnie do słuchania a nie audiofilskiego rozbijania dźwięku na atomy. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

2 minuty temu, Piotr1976 napisał:

A co kupiłeś taki gramofon ?

Nie.

Nie stać mnie na taki

1 minutę temu, Audroc napisał:

A Ładnie tak smiać się z Kolegi ?

Nie z kolegi tylko bredni, które wypisuje

20 minut temu, Audroc napisał:

Dlaczego, jeśli wolno spytać nie uwzgledniłeś Yamahy AS2200? Mieści sie przecież w cenie...

Osobiście zasilam Yamahą AS2200 Monitor Audio Gold1005G i dźwięk w 15m2 jest dokładnie jak opisałeś. Różnica w stosunku do wzmacniaczy które wymieniłeś, a słuchałem ich przed zakupem tejże Yamahy to przyjemniejsze, delikatniejsze, dosłownie lampowe wysokie tony. Mozna słuchać godzinami bez zmeczenia. Ale wersja Silver może być trochę jaśniejsza.

Yamachy 1200, 2200, 3200 to bardzo zacne wzmacniacze ale brak wbudowanego DAC powoduje, że sumaryczna cena z oddzielnym DACem przekracza mój limit. Poza tym ta nowa seria nie wyzbyła się chyba słabości na basie 

38 minut temu, Piotr1976 napisał:

Należę do frakcji zdrowych na umyśle bo wiem, że kabel za 10 000 zł nie ma sensu, skoro wewnątrz urządzenia dalej to połączenie jest realizowane zwykłym kablem miedzianym. 

No ale firmy high end muszą na kimś zarabiać 😉

A co jest złego w płycie winylowej nagranej w fabryce ze specjalnie przygotowanej do tego płyty CD ?

Kiedyś jak nie miało się odtwarzacza CD za 100000zł najlepiej z wyjściem na lampach, które pozwalało zmiekczyć dźwięk, uczynić go bardziej analogowym, to kopiowało sie płytę CD na kasetę magnetofonową na dobrego Pioneera i dopiero wtedy sie słuchało. Inną metodą żeby cyfra zabrzmiała jest zgranie jej analogowo na winyl.

Tak naprawdę ważny jest efekt końcowy. Jeśli płyta CD brzmi matowo, technicznie to mozna zrobić cokolwiek, jeśli muza jest tego warta.

11 godzin temu, Piotr1976 napisał:

A co byś polecił z rynku pierwotnego do 10 000 zł ?

Np. Cayin A-55 TP, Fezz Audio TITANIA, LineMagnetic LM-216iA, Primaluna Evo 100 lub wzmacniacz hybrydowy 

Rogue Audio Sphinx V3

14 godzin temu, mdavis napisał:

Np. Cayin A-55 TP, Fezz Audio TITANIA, LineMagnetic LM-216iA, Primaluna Evo 100 lub wzmacniacz hybrydowy 

Rogue Audio Sphinx V3

Muszę z ciekawości przesłuchać w sklepie  jakiś lampowy bo nigdy nie słyszałem żadnego i chcę przekonać się skąd te achy i ochy 🙂

W dniu 31.01.2022 o 21:24, piotrek7 napisał:

Nie z kolegi tylko bredni, które wypisuje

czy ja wiem czy bredni ...

Jak nazwać hobby, które prowadzi do tego, że człowiek mieszkający w starym bloku z podłogą wyłożoną rakotwórczymi panelami za 30 zł/m2 inwestuje w sprzęt ... i kable 100 i więcej tysięcy złotych, zamiast przeznaczyć na potrzebniejsze rzeczy.

Często widzi się zdjęcia takich audiofili chwalących się swoim sprzętem ... i nie tylko

6 godzin temu, Piotr1976 napisał:

czy ja wiem czy bredni ...

Jak nazwać hobby, które prowadzi do tego, że człowiek mieszkający w starym bloku z podłogą wyłożoną rakotwórczymi panelami za 30 zł/m2 inwestuje w sprzęt ... i kable 100 i więcej tysięcy złotych, zamiast przeznaczyć na potrzebniejsze rzeczy.

Często widzi się zdjęcia takich audiofili chwalących się swoim sprzętem ... i nie tylko

A no właśnie.

Bredni

Czego najlepszym dowodem i przykładem są te Twoje przemyślenia. 

W dniu 31.01.2022 o 18:58, Piotr1976 napisał:

10 godzin temu, Piotr1976 napisał:

Muszę z ciekawości przesłuchać w sklepie  jakiś lampowy bo nigdy nie słyszałem żadnego i chcę przekonać się skąd te achy i ochy 🙂

Dużo wiesz o lampach ( post nr.1 )

choc dostrzegam pewna sprzeczność ( post nr. 2 )

Ilu ludzi tyle opinii

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi