Skocz do zawartości
IGNORED

NOWY ŁAD

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, piorasz napisał:

Polskiemu Narodowi i tak nigdy nie dogodzi.
A co do zarobków w Polsce. Najwięcej skamlą Ci co mają dużo i bardzo dużo. Niektórzy z Was zapomnieli o ludziach, którzy naprawdę harują za minimalną krajową 

Nauczyciele.
Tym zawsze będzie źle. Krzyczą bo są w budżetówce i przez politykę zawsze coś wywalczą. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2440 pln to faktycznie godziwe wynagrodzenie….

Ukryta Zawartość

Ilu ludzi tyle opinii

Godzinę temu, piorasz napisał:

Nauczyciele.
Tym zawsze będzie źle. Krzyczą bo są w budżetówce i przez politykę zawsze coś wywalczą. Ale czy teraz mają się źle w czasie pandemii ? Nie będę tego komentować.

Ja będę. Mają za dobrze i trzeba im obniżyć pensję. To napisałeś.

nagrywamy.com

42 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Dla mnie przesłanie NŁ jest czytelne i proste. PiS chce kosztem klasy średniej opłacić sobie głosy wyborcze wśród warstw uboższych .Liczył na kasę z UE ale nie wyszło to teraz szuka wśród średniaków . A przy okazji zafundował nam gigantyczny chaos podatkowy . Ale to ich specjalność .

To wlasnie ująłem może nieco dosadniej w tytule wątku 

Ilu ludzi tyle opinii

Nie wrzucałbym wszystkich do jednego worka . Emeryci to grupa bardzo zróżnicowana. Są w niej i ci co rzeczywiście ciężko pracowali ale są i tacy co niekoniecznie . Zwłaszcza za PRL. Wspólną cechą wszystkich emerytów jest to ,że obecnie to nie oni napędzają naszą gospodarkę i wypracowują PKB. Natomiast zapewniają głosy wyborcze dlatego od czasu do czasu są obiektem zainteresowania partii politycznych . Zwłaszcza jednej . Piszę to jako emeryt ale pracujący . Należy postawić sobie pytanie kto wypracowuje i kreuje obecnie PKB i kto najbardziej przyczynił się w ostatnich latach do wzrostu PKB ?  Do tworzenia miejsc pracy ? Czy emeryci ? Politycy ? No chyba nie . To przedsiębiorcy i klasa średnia. W większości to nie są krwiożerczy kapitaliści . Prowadzenie w obecnych czasach dużego , prywatnego biznesu to nie lada wyzwanie i to nie jest praca na 8 godz. dziennie. I oprócz pracowitości trzeba wykazać się pomyślunkiem . Tylko to co oni wypracują można będzie podzielić między inne grupy społeczne. Dla mnie przesłanie NŁ jest czytelne i proste. PiS chce kosztem klasy średniej opłacić sobie głosy wyborcze wśród warstw uboższych .Liczył na kasę z UE ale nie wyszło to teraz szuka wśród średniaków . A przy okazji zafundował nam gigantyczny chaos podatkowy . Ale to ich specjalność .
P.S. A szlachta to jest teraz w pisowskich zarządach spółek skarbu państwa .

Wojciechu.
Jak zwykle odpowiem Ci to z punktu widzenia mojego - czyli prostego człowieka z klasy średniej a z pochodzenia robotniczej.
Nas nie interesuje ekonomia, PKB a już na pewno nie emeryci którzy wg ciebie jeśli nie tworzą wzrostu PKB to muszą być i są skazani na marny byt. Otóż istnieje duża grupa emerytów, którzy pracując w bardzo rentownych przedsiębiorstwach generujących ogromne zyski a tym samym tworzących wysokie PKB zarabiali grosze i tym samym ich składki na emerytury były marne. Jak już wyżej niejednokrotnie wspomniano nic się nie bierze z niczego i w wielu firmach produkcyjnych zawsze zarabiał najmniej ten kto rzeczywiście produkował. Tracił na tym zdrowie i życie a jego zarobki nigdy nie były adekwatne do zarobków tych co są nad nim i nigdy się nie napracowali.
Wszystko by było ok gdyby nie dzisiejszy skowyt tych co nigdy sobie rąk nie ubrudzili. Ci co mają najmniej nadal są skromni i nie skowyczą.
A wiesz dlaczego tak jest?
Bo Panowie szlachta ciężko się mają przestawić na gorsze... A młodzi nie chcą brudzić sobie rączek. I tu nasuwa mi się morał.. Chyba wiesz już jaki.

54 minuty temu, piorasz napisał:

zmajstruj coś...

Sejm zmajstrował:

"Od momentu wprowadzenia w życie Polskiego Ładu coraz więcej osób uskarża się na skutki nowych przepisów podatkowych, które negatywnie wpływają na wysokość ich pensji. Tego problemu nie mają jednak... posłowie. Jak to możliwe, że negatywne konsekwencje nowego programu omijają polskich parlamentarzystów?"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piorasz

Napisałeś " nas nie interesuje ekonomia ". To właściwie zamyka całą dyskusję ! Ekonomii nie da się zbagatelizować . Tak jak tlenu. Bez ekonomii nie ma gospodarki. Podzielić można tylko to co się wytworzy. A ,że są przekręty czy nadużycia ? No są  i od tego jest państwo aby pilnowało przestrzegania reguł gry . A czy to robi ? Moim zdaniem nie.

Ja będę. Mają za dobrze i trzeba im obniżyć pensję. To napisałeś.
Nie to napisałem. Manipulujesz.

Ale zupełnie przy okazji zadam Ci pytanie. Kto się ma lepiej - ten co oszczedza i żyje skromnie bez kredytów itd. Czy ten co ma dwie wille, 3 samochody i mnóstwo "przyjaciół" ?
No i kto lepiej przy tym śpi?
Podpowiem Ci trochę. Odpowiedź dziś w cale nie jest prosta.
9 minut temu, piorasz napisał:

Nie to napisałem. Manipulujesz.

Tak? To przetłumacz na zrozumiały język to, co napisałeś. Ułatwię:

"Nauczyciele.
Tym zawsze będzie źle. Krzyczą bo są w budżetówce i przez politykę zawsze coś wywalczą."

Zawsze im źle, czyli co, powinno być im dobrze? Co teraz wywalczyli? Co wywalczyli za rządów Pisu?

""Ale czy teraz mają się źle w czasie pandemii ?"

Zamiast pytać jak Lepper, po prostu odpowiedz.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

piorasz
Napisałeś " nas nie interesuje ekonomia ". To właściwie zamyka całą dyskusję ! Ekonomii nie da się zbagatelizować . Tak jak tlenu. Bez ekonomii nie ma gospodarki. Podzielić można tylko to co się wytworzy. A ,że są przekręty czy nadużycia ? No są  i od tego jest państwo aby pilnowało przestrzegania reguł gry . A czy to robi ? Moim zdaniem nie.

No ok. Ale spytam teraz poważnie. Czy jak uda się Tobie kiedykolwiek wywalczyć to o co teraz walczysz (?) i dojdzie do tego, że będziesz, miał wpływ na ekonomię, gospodarkę, nadużycia to będziesz pamiętał o mnie? O człowieku który pracuje po ponad 300h w miesiącu z dietami i wszyskimi innymi dodatkami i mało kiedy śpi w domu, za pensję jaką ma nauczyciel (z tym, że nie mam 10 tyg wakacji jak nauczyciele)?
Czy może to kolejne puste gadanie?
Ja przynajmniej nie narzekam... Ale gdyby Ci się udało to się przypomnę

Prezentujesz myślenie Kaczyńskiego ( jak ktoś ma to skądś ma ). Czyli każdy kto coś ma musi być przestępcą ? To nie do przyjęcia . Nie jest też prawdą ,że ci co żyją oszczędnie to mają  lepiej . To kwestia bardzo skomplikowana .Często to oszczędne życie to nie wybór ale smutna konieczność . Bo generalnie życie to sztuka dokonywania wyborów . Ubogie ( materialnie )  życie nie musi być czymś wspaniałym tak jak i to dostatnie. To wszystko kwestia za jaką cenę . Ja uważam ,że zawsze lepiej mieć pieniądze  niż nie mieć . Tylko za jaką cenę i jaki się zrobi z nich użytek.

do piorasza

Często to oszczędne życie to nie wybór ale smutna konieczność .

Mów za siebie. Nie zgadzam się.

To wszystko kwestia za jaką cenę . Ja uważam ,że zawsze lepiej mieć pieniądze  niż nie mieć . Tylko za jaką cenę i jaki się zrobi z nich użytek.
do piorasza

Tu się zgadzam.

Lepiej żeby PiS już nic nie „reformował”

reforma edukacji - utopione miliardy zł za które można było doposażyć szkoły , ciągły brak pieniędzy , archaiczne programy nauczania biologii czy edukacji seksualnej , upolitycznienie historii, strajki nauczycieli , zniszczenie autorytetu i szacunku społecznego do tego zawodu ( nagonka w TVP kiedy to zrobiono z nich „wrogów władzy ludowej” podawano fałszywe informacje o zarobkach - akcja nauczycielu pokaz PITA, Suski mówiący ze poseł zarabia mniej niż nauczyciel i Kaczyński porównujący nauczyciela do krowy , a strajk nauczycieli przedstawiano jako strajk ZNP , szczucie i plucie - ohyda ) propozycja Szydło i Dworczyka podwyżki przez obniżkę , z reszta okazało się w sumie ze nauczyciele sa zbędni bo w czasie matur może zastąpić ich zakonnica albo leśniczy 

reforma sadownictwa- protesty w całym kraju, złamanie podstawowej monteskiuszowskiej zasady trójpodziału władzy , przekształcenie Trybunału Konstytucyjnego w sąd polityczny z kabaretowym składem ( mgr Przylebska , komuch Piotrowicz i mistrzyni kultury Prof ??? Pawlowicz ) izba karna w Sądzie Najwyższym - złamanie zasady niezawisłości ) konflikt z UE ( wszyscy się myla ale My mamy racje bo wstaliśmy z kolan i nikt nas nie będzie uczył demokracji ,  ) opóźnienie wypłat środków , bezprawne odsunięcia od orzekania , upolityczniona prokuratura z Panem Zero na czele , oczywiscie ohydna nagonka na zmówienie w TVP sędziowie tez „ wrogiem władzy ludowej” , z uzasadnieniem tego chce większość Polaków 

reforma prawa aborcyjnego - protesty kobiet w całym kraju, wzrost turystyki aborcyjnej do Czech , zastraszanie lekarzy, czarny rynek aborcyjny w PL, Polska Iranem Europy , w TV protestujący to cyt: „ zwolennicy zabijania nienarodzonych dzieci”…..

reforma rynku mediów - wykup drobnych tytułów prasowych w celu repolonizacji czyt. Centralizacji, nieudane Lex TVN które doprowadziło do popsucia i tak już złych stosunków z USA i zrujnowało obraz Polski w światowych mediach , OHYDNA PROPAGANDA za pieniądze z naszych podatków , kreowanie nowych idoli kulturowych - Zenek.M. Bayerfull itp.

reforma systemu podatkowego - krótko CHAOS I BURDEL, dezinformacja , kiełbasa wyborcza - kupowanie ludzi za ich własne pieniądze 

itd, itp

DOSC, STOP, ten socjalistyczny TITANIC płynie wprost na górę lodowa , ale w TVPiS orkiestra gra i to z jakim hukiem ( niczym w sylwestra marzeń )

Ilu ludzi tyle opinii

Tak? To przetłumacz na zrozumiały język to, co napisałeś. Ułatwię:

"Nauczyciele.
Tym zawsze będzie źle. Krzyczą bo są w budżetówce i przez politykę zawsze coś wywalczą."
Zawsze im źle, czyli co, powinno być im dobrze? Co teraz wywalczyli? Co wywalczyli za rządów Pisu?
""Ale czy teraz mają się źle w czasie pandemii ?"
Zamiast pytać jak Lepper, po prostu odpowiedz.

Już odpowiadam.
Gdybym miał możliwość jak nauczyciele - czyli pewien wpływ na Rządy też bym krzyczał i chyba najgłośniej.
Chyba już jasno się wyraziłem ale jeśli nie to mogę więcej napisać.

Prezentujesz myślenie Kaczyńskiego ( jak ktoś ma to skądś ma ). Czyli każdy kto coś ma musi być przestępcą ?

To akurat bzdura. Dziś są mechanizmy żeby udowadniać skąd masz. Jeśli masz coś na sumieniu to musisz mieć świadomość. Wielu ludzi zarabia w czarnej strefie ale to ich wybór. Mnie nic do tego.
11 minut temu, piorasz napisał:

Już odpowiadam.
Gdybym miał możliwość jak nauczyciele - czyli pewien wpływ na Rządy też bym krzyczał i chyba najgłośniej.
Chyba już jasno się wyraziłem ale jeśli nie to mogę więcej napisać.

Jaki nauczyciele maja wpływ na rządy ?

chyba taki jak wszyscy wyborcy przy urnie 

dla rządzących ta grupa jest wrogiem ( to nie ich elektorat  ) którego trzeba zohydzić 

moga sobie krzyczeć , PiS i tak ma ich za nic , a Lex Czarnek po to żeby ich zastraszyć 

To państwo niszczy swoje elity , ludzi wykształconych ( niepodanych na prostacka manipulacje TVP )- nauczycieli, lekarzy, sędziów 

liczy się ilość a nie jakość ( czysta polityczna kalkulacja )

z góry przepraszam za porównanie ale taki atak w inteligencje to zrobili Rosjanie w Katyniu

Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

Dał nam przykład skośnooki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

PiS chce kosztem klasy średniej opłacić sobie głosy wyborcze wśród warstw uboższych

A klasa średnia to ci, którzy nie są wyborcami PiS.  Taka jest w Polsce definicja klasy średniej.

48 minut temu, piorasz napisał:

Wojciechu.
Jak zwykle odpowiem Ci to z punktu widzenia mojego - czyli prostego człowieka z klasy średniej a z pochodzenia robotniczej.
Nas nie interesuje ekonomia, PKB a już na pewno nie emeryci którzy wg ciebie jeśli nie tworzą wzrostu PKB to muszą być i są skazani na marny byt. Otóż istnieje duża grupa emerytów, którzy pracując w bardzo rentownych przedsiębiorstwach generujących ogromne zyski a tym samym tworzących wysokie PKB zarabiali grosze i tym samym ich składki na emerytury były marne. Jak już wyżej niejednokrotnie wspomniano nic się nie bierze z niczego i w wielu firmach produkcyjnych zawsze zarabiał najmniej ten kto rzeczywiście produkował. Tracił na tym zdrowie i życie a jego zarobki nigdy nie były adekwatne do zarobków tych co są nad nim i nigdy się nie napracowali.
Wszystko by było ok gdyby nie dzisiejszy skowyt tych co nigdy sobie rąk nie ubrudzili. Ci co mają najmniej nadal są skromni i nie skowyczą.
A wiesz dlaczego tak jest?
Bo Panowie szlachta ciężko się mają przestawić na gorsze... A młodzi nie chcą brudzić sobie rączek. I tu nasuwa mi się morał.. Chyba wiesz już jaki.

Jak nie będziesz miał mniej to nie jesteś żadna klasa średnia. 

4 minuty temu, morawka napisał:

Kilka lat Nowego Ładu i zostanie tylko musza i papierowa

Jak nie zamkną granic to pozostanie tylko jedna klasa - nędzarze Europy. 

Jaki nauczyciele maja wpływ na rządy ?

Mają o wiele większy niż cała reszta z poza budżetówki. Doceń to.
Trzeba tylko mniej pier**lic a więcej działać. Ja jestem z nimi - żeby była jasność.
Program jednak nie powinien się jednak opierać tylko na wypłatach. Stac ich na więcej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.