Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam AVR5/10/20, Anthem MRX740/1140 - DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Będę wdzięczny za podzielenie się opinią n.t. jakości DAC w wymienionych urządzeniach. Czy w waszej ocenie ma to szanse dobrze zagrać przyzwoicie w STEREO z ewentualną dodatkową końcówką mocy ? Który z wymienionych sprzętów najlepiej zagra z i bez dodatkowego wzmocnienia w dużym pomieszczeniu - pomieszczenie "dzienne" ok. 60m2, z czego część "odsłuchowa" ok 30m2. Kolumny podłogowe - z jakimi ewentualnie kolumnami ma to szansę dobrze zagrać (budżet kolumn - 7-10k PLN).

Jeżeli macie jakieś inne pomysły - będę wdzięczny za podpowiedź. Amplituner raczej musi być ze względu na walory użytkowe (dodatkowa strefa, kino domowe, 2 wyjścia HDMI).

Pozdrawiam,

Paweł 

https://www.audiostereo.pl/topic/157632-arcam-avr51020-anthem-mrx7401140-dac/
2 godziny temu, 5z0p3n napisał:

Jeśli budżet pozwala to sam wybrał bym obecnie Arcama AVR20

dlaczego "obecnie" ? naprawili w sofcie wszystko co dolegało ?

nie wiem co dolegało.

Dla mnie ampli ma odtwarzacz świetnie ścieżkę HD w 5.1 bo tak na razie użytkuje. W Przyszlości 5.2.2 ale to też raczej standard.

Używam także drugiej strefy. Wtedy Spotify i radio internetowe.

Co też jest obecnie na poziomie podstawowym.

Nie wiem zatem co im dolegało.

Ale dźwiękowo Arcam mi bardzo podszedł do tego super kalibracja.

Różnie grające klocki.Anthem studyjnie, arcam po angielsku 😀 Arcama słyszałem w stereo i spokojnie dawał radę. Anthem nie wiem.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

16 godzin temu, pawel74 napisał:

Witam,

Będę wdzięczny za podzielenie się opinią n.t. jakości DAC w wymienionych urządzeniach. Czy w waszej ocenie ma to szanse dobrze zagrać przyzwoicie w STEREO z ewentualną dodatkową końcówką mocy ? Który z wymienionych sprzętów najlepiej zagra z i bez dodatkowego wzmocnienia w dużym pomieszczeniu - pomieszczenie "dzienne" ok. 60m2, z czego część "odsłuchowa" ok 30m2. Kolumny podłogowe - z jakimi ewentualnie kolumnami ma to szansę dobrze zagrać (budżet kolumn - 7-10k PLN).

Jeżeli macie jakieś inne pomysły - będę wdzięczny za podpowiedź. Amplituner raczej musi być ze względu na walory użytkowe (dodatkowa strefa, kino domowe, 2 wyjścia HDMI).

Pozdrawiam,

Paweł 

Arcam AVR20, wydaje się być najlepszą opcją. Ogólnie sporym plusem dla elektroniki jest kalibracja Dirac Live. 

3 godziny temu, cygaret napisał:

Różnie grające klocki.Anthem studyjnie, arcam po angielsku 😀

To dla mnie sedno przy wyborze między tymi urządzeniami. 😉 W brzmieniu Anthema więcej prawdy, Arcam gra bardziej miękko. Wybór uzależniałbym od własnych preferencji.

2 godziny temu, miś1185 napisał:

To dla mnie sedno przy wyborze między tymi urządzeniami. 😉 W brzmieniu Anthema więcej prawdy, Arcam gra bardziej miękko. Wybór uzależniałbym od własnych preferencji.

Pisanie o graniu studyjnym, a angielskim to taka trochę abstrakcja słowna. Grunt to posłuchaj, a w ciemno myślę że Arcam będzie pewniejszym wyborem.

7 minut temu, S4Home napisał:

w ciemno myślę że Arcam będzie pewniejszym wyborem.

A ja wręcz przeciwnie - bez odsłuchu Arcama nikomu nie polecę, bo dodaje od siebie dużo czegoś, co niektórych zachwyca, a innych odpycha. Anthem jest znacznie bardziej neutralny - i dlatego rozumiem opis o graniu "studyjnym", którego użył kolega wyżej.

8 minut temu, S4Home napisał:

Grunt to posłuchaj

👍

22 minuty temu, miś1185 napisał:

A ja wręcz przeciwnie - bez odsłuchu Arcama nikomu nie polecę, bo dodaje od siebie dużo czegoś, co niektórych zachwyca, a innych odpycha. Anthem jest znacznie bardziej neutralny - i dlatego rozumiem opis o graniu "studyjnym", którego użył kolega wyżej.

Neutralne, Anthem, studyjne. Niestety ale myśląc zdrowo rozsądkowo nic to nikomu nie powie przy wyborze, bo interpretacja tych słów będzie za każdym razem inna. Arcam jest uważany za bardziej uniwersalne ampa, przynajmniej patrząc z perspektywy słów i wyborów klientów. Ja tylko popycham info dalej, wiec na spokojnie. 

Pewnie, że na spokojnie. 😉 Od początku piszę, że to kwestia preferencji. Dla mnie Arcam wszystko zagra ze swoimi naleciałościami - może dlatego uważany jest za uniwersalny, bo wszystko zagra po swojemu i tak samo "w miarę dobrze", ale nie można mu odmówić dobrego wysterowania kolumn, równego pasma przenoszenia, czytelności itd. Jeśli komuś ten charakter brzmienia odpowiada, to "jesteśmy w domu". Dla mnie akurat przesadnie ukulturalnia on brzmienie, muzyka jest przy nim nudniejsza niż powinna być i niż bywa z innymi amplitunerami. Anthem też należy do kulturalnych sprzętów, jednak to kultura braku wyostrzeń, gładkości, a nie - dodatkowo - zaokrąglania brzmienia. Owszem, to hasła, który każdy może rozumieć po swojemu, szczególnie jeśli nie jest osłuchany ze sprzętem i nie wie co oznacza zwrot "angielskie brzmienie", nie jest zaznajomiony z terminologią okołomuzyczną, jak spowolniony atak dźwięku, wygładzona artykulacja, jednak nie uważam, byśmy mieli na forum ograniczać się wyłącznie do wpisów typu "X lepszy od Y", skoro tak dużo zależy od preferencji co do charakteru brzmienia. 🙂

Nie jestem osłuchany ze "współczesnymi" kolumnami - na tym polu na pewno przyda się porada naszemu koledze. 🙂 Co do nagłośnienia miejsca odsłuchowego 30m2 na przestrzeni 60m2 - ogromnie dużo będzie zależało właśnie od kolumn i akustyki, bo wszystkie wymienione w tytule amplitunery powinny sobie z tym poradzić - jednak z pewnością nie ze wszystkimi kolumnami.

Sam pewnie prędzej szedłbym w system dzielony choćby na poprzednich generacjach procesorów Anthema/Arcama/Marantza serii 8 (w zależności od preferencji 😉 ), przykładowo Anthema AVM60 widzę za 12tys (do sprawdzenia dostępność), do tego np. końcówka np. 2-kanałowa MCA 225 plus jakaś słabsza na pozostałe kanały (dostępne są około 120-watowe konstrukcje wielokanałowe Anthema, Rotela itd, choćby używane) jeśli kino nie jest priorytetem, albo 3-kanałowa MCA 325 jeśli kina nie chcemy na nieco niższym poziomie - nie wyjdzie znacząco drożej (o ile w ogóle, no i o ile realnie mowa o amplitunerach za blisko 20 tys plus ewentualna końcówka stereo), a w tych kategoriach cenowych to po prostu bezkompromisowe rozwiązanie.

Wielkie dzięki wszystko za wypowiedzi, mocno rozjaśnia mi to w głowie. Arcama słuchałem (SA30) i brzmienie generalnie mi odpowiada. Zacząłem mocniej przyglądać się tym amplitunerom Arcama i zastanawiam się nad sensem zakupu AVR20 - czy nie większy sens w moim przypadku ma zakup AVR10 czy nawet AVR5 i dokupienie ewentualnie jakiejś końcówki jeżeli mocy będzie za mało... Różnica w cenie jest (po ewentualnych rabatach też pewnie będzie) bardzo duża, a z punktu widzenia funkcjonalności i moich (małych) wymagań co do kina domowego nie wiem czy ma to sens... DIRAC jest (za dopłatą 175USD na tą chwilę), DAC ten sam, mocy trochę mniej, funkcjonalności prawie te same...

Chciałbym jeszcze przetestować Anthem'a 740 (540 słuchałem i to akurat była porażka jeżeli chodzi o brzmienie - kompletny brak przestrzeni, dźwięki jakieś zlane ...).

A tak z innej beczki - miał ktoś może do czynienia z NAD'em 778 ?

Rozważam też zakup (właściwie wymianę, bo posiadam Onkyo TXNR636) jakiegoś używanego amplitunera z pre-outami i resztą potrzebnych gadżetów, a dokupienie do niego np. SA30, Hegla 120, albo czegoś podobnego.

Inną sprawą są kolumny, które będę musiał do tego dobrać, trochę już posłuchałem i leżą mi tj. B&W 603s2, MartinLogan 40i, całkiem fajnie grały Audiovector qr5, nie mówiąc już o B&W 702 (tego słuchałem z Heglem 190, ale to już inna bajka...).

19 minut temu, pawel74 napisał:

540 słuchałem i to akurat była porażka jeżeli chodzi o brzmienie - kompletny brak przestrzeni, dźwięki jakieś zlane ...

Niższe modele Anthema też mi nie podchodzą, na tyle że po odsłuchach 520-tki wypowiadałem się o niej wręcz nieco bardziej dosadnie niż Ty o 540-tce.

26 minut temu, pawel74 napisał:

Rozważam też zakup (właściwie wymianę, bo posiadam Onkyo TXNR636) jakiegoś używanego amplitunera z pre-outami i resztą potrzebnych gadżetów, a dokupienie do niego np. SA30, Hegla 120, albo czegoś podobnego.

Też bardzo dobry pomysł, kwestia - po części z tytułu tematu - jakości DAC-a w takiej integrze, i docelowo warto będzie rozbudować system o zewnętrzny przetwornik.

Sam gram obecnie z Onkyo RZ900+końcówka Anthema MCA, i o ile kino jest dla mnie już w miarę w porządku, to koncerty na blu-ray już mogłyby brzmieć lepiej, dlatego dla mnie pozostaje tylko jedna droga rozwoju - procesor.

Przerobiłem parę innych zestawień ampli i różnych końcówek - jeśli pozostaniesz przy opcji ampli+integra, to coś pokroju Onkyo RZ8x0/RZ900 wydaje mi się optymalne. Niższych modeli (tj. np. RZ730, Yamahy 850) nie polecam mimo obecności wyjść na końcówki, bo nawet mimo dołożenia końcówki, gra to gorzej niż modele o oczko wyżej bez końcówki, a jedyny plusy to lepsze wysterowanie kolumn i lepsza równowaga tonalna, cała reszta - m.in. o której wspominasz - przestrzeń, detaliczność, czytelność, muzykalność, dynamika, gorsza np. w RZ730+końcówka względem RZ800, gorsza w Yamasze 850+końcówka względem Yamahy 1050.