Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C375BEE jako końcówka mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę podłączyć NADa C375BEE jako końcówkę mocy do Denona AVR-3808. Obecnie w Denonie kolumy (Paradigm Monitor 11) mam podłączone w trybie Bi-Amp. 

W instrukcji NADa tryb Bi-Amp jest opisany jako wykorzystywany w przypadku użycia dwóch dodatkowych końcówek mocy.

Czy jeżeli ten NAD ma być końcówką to zmostkować gniazda w kolumnach i po prostu podłączyć pojedynczymi parami kabli, czy można podłączyć LF do pary A, a HF do pary B we wzmacniaczu? Czy nie ma to sensu? W instrukcji nic na temat takiego podłączenia nie ma.

Czy w przypadku pracy NADa jako końcówki potencjometr głośności działa? Czy regulacja jest realizowana z ampli? Jeżeli tak to czy ustawienie potencjometru we wzmacniaczu ma znaczenie?

Witaj.

Dla jednych BiWire nie ma sensu, dla innych ma.

Ustawienie potencjometru w NAD nie ma znaczenia, głośność sterujesz z amplitunera... tylko dobrze podłącz do Pre Out.

Duża jest różnica gdy podłączysz Denona do NADa?

1. Mam na myśli czy pre w Denonie jest lepsze od tego z NADa... zdania są że to z NADa zamula.

2. I czy końcówki mocy są dużo lepsze od tych z Denona?

3. Nie lepiej samego NADa słuchać? Potrzebujesz go do frontów kina domowego w 5.1?

Łączysz pre out Denona z main in NAD. Kolumny do NAD i nic więcej. Jeśli chcesz dwoma oddzielnymi kablami na kolumnę - bi-wiring ( bez zworek w kolumnach) to obojętne - albo oba kable równolegle do  Speaker A lub Speaker 2, lub jeden do A drugi do B, w tym przypadku włączasz Speaker A i B na panelu przednim NAD-a. Oczywiście Lewy kanał do lewej kolumny, prawy do prawej z zachowaniem polaryzacji. Regulacje wzmocnienia, barwy i balansu nie działają, przejmie je Denon. 

14 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

1. Mam na myśli czy pre w Denonie jest lepsze od tego z NADa... zdania są że to z NADa zamula.

Pewnie Kolega Ytek chce wykorzystać Denona do kina domowego  do napędzania kolumny centralna i efektowych, a NAD do kolumn głównych - wtedy ma to sens, bo jeśli tylko do stereo jako przedwzmacniacz do NAD to żadnego sensu to nie ma.

NAD 375 ma bardzo dobry wbudowany przedwzmacniacz- przejrzysty i niczego nie zamulający...a zdania mogą być różne z różnych powodów 😏

Koleg Ytek masz taką możliwość to sprawdzaj i sam oceń 🤗

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

a nie lepiej byłoby kupić oddzielną końcówkę mocy do tej konfuguracji? Robienie ze wzmacniacza samej końcówki, to nie jest najlepszy pomysł.

1 minutę temu, Tonnii99 napisał:

a nie lepiej byłoby kupić oddzielną końcówkę mocy do tej konfuguracji? Robienie ze wzmacniacza samej końcówki, to nie jest najlepszy pomysł.

Z postu wynika, że Kolega jest posiadaczem wzmacniacza NAD, więc co ma teraz zrobić ? Sprzedać wzmacniacz, szukać końcówki mocy. Bujać się z jednym i z drugim, pytać różnych doradców co i dlaczego, stresować się transakcjami, tracić czas itp, itd. Bez sensu, szkoda zdrowia.

NAD 375 sprawdzi się znakomicie również jako końcówka mocy 👍

Dzięki za odpowiedzi. Tak jak napisał marian.ch Denona wykorzystuję do kina domowego i chcę nim napędzać centralny, tyły i suba, a NADa wykorzystać jako końcówkę do frontów, mam nadzieję na poprawę brzmienia muzyki. Traktuję to bardziej jako eksperyment, sam jestem ciekaw czy zauważę zmianę.

Oczywiście sprawdzę czy będzie różnica między jakością dźwięku z samego wzmacniacza, a z zestawu Denon+NAD z tego samego źródła.

Chciałem kupić końcówkę, a nie Integrę, szukałem C275, ale C375 znalazłem w dobrej cenie, więc postanowiłem zaryzykować. Będę go miał za kilka dni, to postaram się potestować różne konfiguracje.

Co do głośników, obecnie mam je podłączone w trybie bi-amp, Denon ma taką możliwość - czy jest lepiej? nie potrafię powiedzieć, więc pewnie nie 🙂 ale mam położone po dwie pary kabli do każdego frontu stąd moje pytanie jak i czy jest sens podpinać w podobny sposób do NADa.

Godzinę temu, Ytek napisał:

Co do głośników, obecnie mam je podłączone w trybie bi-amp, Denon ma taką możliwość - czy jest lepiej? nie potrafię powiedzieć, więc pewnie nie 🙂 ale mam położone po dwie pary kabli do każdego frontu stąd moje pytanie jak i czy jest sens podpinać w podobny sposób do NADa.

Takie połączenie to bi-wiring. Bi-amping to coś innego. Tu masz wyjaśnione

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kable głosnikowe do NADa też możesz tak podłączyć i to znacznie bezpieczniej bo ten ma po dwie pary terminali głośnikowych na kanał, ale nadal będzie to połączenie bi-wiring, bo terminale SPEAKER A i B po włączeniu  na panelu przednim przycisku SPEAKER A i B łączą sie równolegle i nadal są jednym terminalem. Czyli SPEAKER A i B jest przydatny do podłączenia dwóch kolumn na kanał ( z zachowaniem odpowiedniej dla wzmacniacza impedancji równolegle połączonych kolumn). Podobno bi-amp może coś tam zmienic w brzmieniu kolumn jeśli do górnych i dolnych zacisków kolumn podłączy się dwa różne pod względem przekroju, struktury, zawartości czegos kable. Nie wiem, nie sprawdzałem i nie mam zamiaru tego robic. Mam tradycyjne połączenie do jednej pary zacisków głośnikowych ze zworkami zrobionymi z kawałka kabla głośnikowego.

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedzi. Tak jak napisał marian.ch Denona wykorzystuję do kina domowego i chcę nim napędzać centralny, tyły i suba, a NADa wykorzystać jako końcówkę do frontów, mam nadzieję na poprawę brzmienia muzyki. Traktuję to bardziej jako eksperyment, sam jestem ciekaw czy zauważę zmianę.
Oczywiście sprawdzę czy będzie różnica między jakością dźwięku z samego wzmacniacza, a z zestawu Denon+NAD z tego samego źródła.
Chciałem kupić końcówkę, a nie Integrę, szukałem C275, ale C375 znalazłem w dobrej cenie, więc postanowiłem zaryzykować. Będę go miał za kilka dni, to postaram się potestować różne konfiguracje.
Co do głośników, obecnie mam je podłączone w trybie bi-amp, Denon ma taką możliwość - czy jest lepiej? nie potrafię powiedzieć, więc pewnie nie ale mam położone po dwie pary kabli do każdego frontu stąd moje pytanie jak i czy jest sens podpinać w podobny sposób do NADa.
Napisz jakie masz wrażenia z takiego połączenia. W Denonie masz pełne możliwości konfiguracji łącznie z opóźnieniem kanału..

Btw. Grałeś kiedys koncerty w DTS 5.1? Mam u siebie DVD dyskografia Pink Floyd w tym formacie ze ścieżką 96kbps i gra to pięknie nawet w stereo... a w 5.1 to juz jest bajka.

marian_ch: mam podłączone bi-amp, a nie bi-wiring, w Denonie mogę podłączyć jedną parę kabli do gniazd frontowych, a drugą do gniazd dla dodatkowych surroundów i w konfiguracji amplitunera ustawiam bi-amp. Oczywiście w przypadku użycia NADa jako końcówki będzie to bi-wiring, więc dlatego pytałem, tym bardziej, że w instrukcji nie ma opisanego takiego połączenia.  Wydawało się logiczne, że można podłączyć gniazda w każdej kolumnie do pary A+B na wzmacniaczu ale wolałem się upewnić.

Andrzej: Koncert w DTS 5.1 brzmi zupełnie inaczej niż w stereo, IMHO wrażenie nieporównywalnie lepsze . To tak jak z filmem, można oglądać przy użyciu głośników stereo i będzie lepiej niż z głośnika TV, ale dźwięk DTS 5.1 całkiem zmienia jakość filmu.

Jeszcze jedno pytanie, a Denonie mam wyjście "trigger out", które automatycznie załącza końcówkę mocy. W NADzie nie ma "trigger in", jest również "trigger out", więc to oznacza, że nie da się tego złącza wykorzystać i za każdym razem trzeba ręcznie załączać wzmacniacz?

13 godzin temu, Ytek napisał:

marian_ch: mam podłączone bi-amp, a nie bi-wiring, w Denonie mogę podłączyć jedną parę kabli do gniazd frontowych, a drugą do gniazd dla dodatkowych surroundów i w konfiguracji amplitunera ustawiam bi-amp. Oczywiście w przypadku użycia NADa jako końcówki będzie to bi-wiring, 

Jeszcze jedno pytanie, a Denonie mam wyjście "trigger out", które automatycznie załącza końcówkę mocy. W NADzie nie ma "trigger in", jest również "trigger out", więc to oznacza, że nie da się tego złącza wykorzystać i za każdym razem trzeba ręcznie załączać wzmacniacz?

1. Jasne, nie znam tego Denona.

2. Tak, za każdym razem trzeba będzie ręcznie włączać i wyłączać  NADa...ale to chyba żaden problem 😏...i pamiętać, że  włączać w ostatniej kolejności, wyłączać w pierwszej( aby nie kusić losu)...acha, NAD ma domyślnie aktywną funkcję samoczynnego wyłączania po 20 min. gdy nie dostaje sygnału na przedwzmacniacz, więc jako końcówka mocy będzie się sam wyłączał. Tę przydatną funkcję można dezaktywować -

Disable Auto Standby mode

At operating mode, press and hold together STANDBY and MP buttons

until Standby LED flashes twice.

Edytowane przez marian.ch

7 godzin temu, marian.ch napisał:

1. Jasne, nie znam tego Denona.

2. Tak, za każdym razem trzeba będzie ręcznie włączać i wyłączać  NADa...ale to chyba żaden problem 😏...i pamiętać, że  włączać w ostatniej kolejności, wyłączać w pierwszej( aby nie kusić losu)...acha, NAD ma domyślnie aktywną funkcję samoczynnego wyłączania po 20 min. gdy nie dostaje sygnału na przedwzmacniacz, więc jako końcówka mocy będzie się sam wyłączał. Tę przydatną funkcję można dezaktywować -

Disable Auto Standby mode

At operating mode, press and hold together STANDBY and MP buttons

until Standby LED flashes twice.

Wszystko jasne, problem nie jest, ale to kolejny pilot na stole :).

Zobaczymy, czy będzie różnica między dźwiękiem z ampli, a ampli+wzmacniacz.

Myślisz, że jest sens docelowo zamienić C375 na np C275? Czy to zupełnie bez sensu?

Przecież Nada możesz obsługiwać bez pilota 😉

Nie wiem czy będzie różnica w dźwięku, ale Denon mocno odetchnie. NAD przejmie najcięższą robotę , a mocy i kopa mu nie brakuje 💪

C275 to identyczna konstrukcja jak C375 tyle, że bez przedwzmacniacza.

• 2 tygodnie później...

Faktycznie po podłączeniu NADa jako końcówki mocy żadne regulacje w nim nie działają 🙂

Poproszę jeszcze o pomoc w sprawie źródła dźwięku. Mam obecnie podłączony jakiś tani streamer z dalekiego wschodu, połączony złączem optycznym (WR320). Jakość dźwięku wydaje się dobra, ale może da się niewielkim kosztem spowodować, żeby była lepsza? Odtwarzacza CD/DVD/BD nie mam. Do słuchania muzyki korzystam ze Spotify ewentualnie Tidal.

W dniu 23.01.2022 o 22:00, Ytek napisał:

Faktycznie po podłączeniu NADa jako końcówki mocy żadne regulacje w nim nie działają 🙂

Poproszę jeszcze o pomoc w sprawie źródła dźwięku. Mam obecnie podłączony jakiś tani streamer z dalekiego wschodu, połączony złączem optycznym (WR320). Jakość dźwięku wydaje się dobra, ale może da się niewielkim kosztem spowodować, żeby była lepsza? Odtwarzacza CD/DVD/BD nie mam. Do słuchania muzyki korzystam ze Spotify ewentualnie Tidal.

To ja poproszę o wrażenia brzmieniowe. Jest lepiej, gorzej czy nie ma różnicy...

...a jako streamer polecam Malinkę z nakładką audio + banalnie prosty w instalacji, obsłudze i niezawodny system Volumio. Poniżej 1 tys. złotówek spokojnie się zmieścisz. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, AndrzejPiaseczno napisał:

A jaki masz zasilacz? I którą nakładkę?

Zasilacz impulsowy dedykowany do Rpi za 40 zł. 

Nakładka HiFiberry DAC+DSP, ale ona służy tylko jako DAC do TV po optyku.

Główna karta dźwiękowa Khadas Tone Board Generic USB.

2 godziny temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Ok, rozumiem ze masz RPI 4+, podobno te wczesniejsze maja problem z USB.

Tak.

21 godzin temu, marian.ch napisał:

To ja poproszę o wrażenia brzmieniowe. Jest lepiej, gorzej czy nie ma różnicy...

...a jako streamer polecam Malinkę z nakładką audio + banalnie prosty w instalacji, obsłudze i niezawodny system Volumio. Poniżej 1 tys. złotówek spokojnie się zmieścisz. 

Ukryta Zawartość

Jest lepiej niż z samego Denona. Na ile lepiej? Nie jestem testerem audio ze słuchem absolutnym, więc trudno mi to opisać. Czy było warto zapłacić ponad 2kpln? Też trudno powiedzieć, jakbym miał kupić ten wzmacniacz nowy, żeby dołożyć do Denona dla poprawy dźwięku to bym się zastanawiał. Na pewno jest więcej dynamiki i dźwięk jet czystszy, wydaje się, że słychać więcej szczegółów. Większą różnicę zauważyłem zmieniając kolumny,  zamiana JBL E80 na Paradigm 11 to była przepaść.

Jak już zmieniłem kolumny i dorzuciłem wzmacniacz to szukam czy można coś jeszcze poprawić (ale faktycznie poprawić, a nie po to żeby mieć lepsze samopoczucie :)) stąd pytanie o źródło. Może streamer za 200 zł da dźwięk o takiej samej jakości jak urządzenie za 2000, w końcu to sygnał cyfrowy, ale nie mam pojęcia więc pytam czy jest sens coś tu zmieniać bez wydawania milionów monet.

Pojęcie Malinki jest dla mnie nowe, 527 stron wątku mnie zwaliło z nóg, ale jak twierdzisz, że sprawa jest warta zachodu to jakoś postaram się powoli zgłębić ten temat :).

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Ytek napisał:

Jest lepiej niż z samego Denona. Na ile lepiej? Nie jestem testerem audio ze słuchem absolutnym, więc trudno mi to opisać. Czy było warto zapłacić ponad 2kpln? Też trudno powiedzieć, jakbym miał kupić ten wzmacniacz nowy, żeby dołożyć do Denona dla poprawy dźwięku to bym się zastanawiał. Na pewno jest więcej dynamiki i dźwięk jet czystszy, wydaje się, że słychać więcej szczegółów. Większą różnicę zauważyłem zmieniając kolumny,  zamiana JBL E80 na Paradigm 11 to była przepaść.

Jak już zmieniłem kolumny i dorzuciłem wzmacniacz to szukam czy można coś jeszcze poprawić (ale faktycznie poprawić, a nie po to żeby mieć lepsze samopoczucie :)) stąd pytanie o źródło. Może streamer za 200 zł da dźwięk o takiej samej jakości jak urządzenie za 2000, w końcu to sygnał cyfrowy, ale nie mam pojęcia więc pytam czy jest sens coś tu zmieniać bez wydawania milionów monet.

Pojęcie Malinki jest dla mnie nowe, 527 stron wątku mnie zwaliło z nóg, ale jak twierdzisz, że sprawa jest warta zachodu to jakoś postaram się powoli zgłębić ten temat :).

Chcesz tanio i dobrze poprawić dźwięk? Kable YTDY załatwia sprawę.

Zrób sobie 

IC z 2x0,5 YTDY 

Głośnikowe z 4x20x0,5 YTDY(dwa kable na jedną kolumnę!)

Jak nie umiesz lutować, a musisz mieć wtyki do IC to polecam tę 

Ukryta Zawartość

Możesz wtedy testować kabelki, bez kombinowania w lutowanie

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Audroc napisał:

Chyba chybiles z tą reklama, może w dziale PC?

Chce pomóc skutecznie i najniższym kosztem, więc czemu niezastosować tych kabelków? 

Godzinę temu, Ytek napisał:

Kolumny to podstawa i to one w największym stopniu decydują o brzmieniu zestawu, więc oczywistym jest, że po zmianie na lepsze dźwięk będzie lepszy. Dlatego zapytałem jaką odczuwasz różnicę po zmianie samego wzmacniacza, bo nie zawsze ta różnica będzie tak oczywista. Wzmacniacz, przede wszystkim ma nie mieć problemu z napędzeniem kolumn ( tak w dużym skrócie). Teraz możesz eksperymentować ze źródłem dźwięku, z kabelkami itd. O akustyce pomieszczenia nie wspomnę, tutaj też można wiele poprawić, pod warunkiem, że są na to...warunki 😏

13 minut temu, marian.ch napisał:

Kolumny to podstawa i to one w największym stopniu decydują o brzmieniu zestawu, więc oczywistym jest, że po zmianie na lepsze dźwięk będzie lepszy. Dlatego zapytałem jaką odczuwasz różnicę po zmianie samego wzmacniacza, bo nie zawsze ta różnica będzie tak oczywista. Wzmacniacz, przede wszystkim ma nie mieć problemu z napędzeniem kolumn ( tak w dużym skrócie). Teraz możesz eksperymentować ze źródłem dźwięku, z kabelkami itd. O akustyce pomieszczenia nie wspomnę, tutaj też można wiele poprawić, pod warunkiem, że są na to...warunki 😏

Z tego co wiem, to ten Denon, którego mam jest dość dobrym amplitunerem, poprzednio miałem Harmana Kardona serii 2, i po zmianie na Denona było odczuwalnie lepiej. Po zmianie kolumn przestałem używać suba do muzyki, dołożenie wzmacniacza odnoszę wrażenie, że jeszcze oczyściło dźwięk, wcześniej w trybie Pure Direct był dość płaski i mdły.

Jeśli chodzi o kable to do kolumn mam 2x4 mm z czystej miedzi a dźwięk ze źródeł (streamer, TV, PS4) idzie optycznymi. Nie bardzo wierzę w to, że kable za kilkaset zł odczuwalnie poprawią jakość dźwięku (może mam po prostu mało wyrafinowany słuch). Z akustyką pomieszczenia nie jestem w stanie nic zrobić.

16 minut temu, Ytek napisał:

Z tego co wiem, to ten Denon, którego mam jest dość dobrym amplitunerem, poprzednio miałem Harmana Kardona serii 2, i po zmianie na Denona było odczuwalnie lepiej. Po zmianie kolumn przestałem używać suba do muzyki, dołożenie wzmacniacza odnoszę wrażenie, że jeszcze oczyściło dźwięk, wcześniej w trybie Pure Direct był dość płaski i mdły.

Jeśli chodzi o kable to do kolumn mam 2x4 mm z czystej miedzi a dźwięk ze źródeł (streamer, TV, PS4) idzie optycznymi. Nie bardzo wierzę w to, że kable za kilkaset zł odczuwalnie poprawią jakość dźwięku (może mam po prostu mało wyrafinowany słuch). Z akustyką pomieszczenia nie jestem w stanie nic zrobić.

Warto spróbować! Poczujesz różnicę między YTDY a twoimi. Zwykle kable mają zamulony dzwiek, tu jest na prawdę lepiej, wysokie tony sa otwartyle, szczegółowe, średnica jest głęboka , bas jest mocny, konturowy. Oczywiście pisze o tych 20x0,5 YTDY 

Przy mniejszych ilościach drutów , dzwiek staje się płaski na średnicy i nie ma już tego bas , za to góra gra pierwsze skrzypce !

Ew możesz zakupić sobie na próbę 2 kabelki 2x0,5 i podłączysz je do terminali głośnikowych do wejścia HIGH(oczywiście jak takie posiadasz) a te twoje aktualne dasz na LOW. Wysokie tony się automatycznie otworzą, nie będą skryte, będą dawały znać o sobie. 

Musiałbyś być na prawdę głuchy jak byś tego nie usłyszał. Zobacz sobie cenę tego kabelka. Portfel nie schudnie

Edytowane przez Bukaj

Ja bym bardziej poeksperymentował z podłączeniem NADa do innego PreAmpu. Pietą achillesową amplitunerów jest najcześciej ten element, a końcówki w 375 są takie same jak 275, które po spięciu z dobrym pre podnosi jakość o klasę wyżej.

Próbowałeś podłączać do Pre NADa? Z pominięciem zupełnie Denona?

18 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Ja bym bardziej poeksperymentował z podłączeniem NADa do innego PreAmpu. Pietą achillesową amplitunerów jest najcześciej ten element, a końcówki w 375 są takie same jak 275, które po spięciu z dobrym pre podnosi jakość o klasę wyżej.

Próbowałeś podłączać do Pre NADa? Z pominięciem zupełnie Denona?

Nie mam preampa, a dużo wykorzystuję system do dźwięku 5.1, więc raczej tutaj nic nie będę zmieniał. Gdybym słuchał tylko stereo to pewnie lepiej byłoby sprzedać Denona i kupić preamp.

Nie wiem jaki zewnętrzny przedwzmacniacz będzie lepszy od tego w NAD 375 ?

Już to przerabiałem kilka lat temu testując 4 przedwzmacniacze w cenie ok.5 tys. zł. i wszystkie wróciły do sklepów. Nie było ani lepiej, ani gorzej. Było tak samo dobrze 👍 Opisałem to na forum i dostałem odpowiedzi w stylu...dobre pre-ampy zaczynają się od 25 tys zł. i o kablach rca do spięcia tego wszystkiego za 6 tysiaków. Dziękuję bardzo 😏 Jestem super zadowolony ze swojego audio: Dali 850 ( z własnym upgrade tweeterów), NAD 375, Rpi4 z Khadas USB+ Volumio i ze wszystkimi kablami za ok 500 zł - nic więcej do słuchania muzyki nie potrzebuję 👍

• Pokaż nowe odpowiedzi