Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz liniowy do komputerka MiniPC pod Daphile - ma to sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie korzystam z Daphile, który mam zainstalowany na takim MiniPC...

Pasywny (bez wiatraków) MeLE PCG35APO - zasilacz impulsowy DC 12V / 2A
Dysk SSD M.2 (a więc absolutna cisza).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytanie... Czy wymiana zasilacza impulsowego na jakiś przyzwoity zasilacz liniowy (chociażby Nostromo) wpłynie na jakość sygnału cyfrowego na wyjściu USB-C?

Ukryta Zawartość

30 minut temu, lete napisał:

Pytanie... Czy wymiana zasilacza impulsowego na jakiś przyzwoity zasilacz liniowy (chociażby Nostromo) wpłynie na jakość sygnału cyfrowego na wyjściu USB-C?

Heh, ja wymienilem impulsowke na nostromo 12v w routerze i jest poprawa. Nie rozumiem tego zjawiska ale tak jest. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

13 minut temu, Mikelas76 napisał:

Heh, ja wymienilem impulsowke na nostromo 12v w routerze i jest poprawa. Nie rozumiem tego zjawiska ale tak jest. 

No widzę, że mają niedrogo (relatywnie) 12V, ale 1,5A... Tyle wystarczy, skoro impulsowy ma do tego kompa 2A? (pewnie z naddatkiem)

13 minut temu, lete napisał:

widzę, że mają niedrogo (relatywnie) 12V, ale 1,5A... Tyle wystarczy, skoro impulsowy ma do tego kompa 2A? (pewnie z naddatkiem

Ja mam najnowsza wersje  4,5a do routera 1,5a. Jest spory zapas 😜 ale ta liniowka jest najnowsza w ofercie i ma lepsze rozwiazania techniczne.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

7 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ja mam najnowsza wersje  4,5a do routera 1,5a. Jest spory zapas 😜 ale ta liniowka jest najnowsza w ofercie i ma lepsze rozwiazania techniczne.

A takie cudo?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam pojecia, choc u mnie nie wzbudza zaufania zakup z Aliexpresu. Nostromo masz w Polsce takze tego... 

lete jak chcesz to ci sprzedam porzadny zasilacz na podstawie projektu sigma11 na kondach mundorfa i panasonic , wtyk furutecha z kablem nawet jak chcesz zarobiony kimber kable  z wtykiem usb-c i gwarantuje ci że pozjada te wszystkie tutaj wymienione , trafo mam breve i snuubery pod nim 700pln za całośc z kablem , to sa zaledwie koszta materiałów.

27 minut temu, freju napisał:

lete jak chcesz to ci sprzedam porzadny zasilacz na podstawie projektu sigma11 na kondach mundorfa i panasonic , wtyk furutecha z kablem nawet jak chcesz zarobiony kimber kable  z wtykiem usb-c i gwarantuje ci że pozjada te wszystkie tutaj wymienione , trafo mam breve i snuubery pod nim 700pln za całośc z kablem , to sa zaledwie koszta materiałów.

To jest taki komputerek... Nie wiem, czy zbyt zaawansowane zasilacze mają tu sens, bo pewnie dochodzi kwestia wpływu wewnętrznych zakłóceń i na razie chyba nie będę tego zasilał czymś (porządnym zasilaczem liniowym w wersji pro), co nadaje się do bardzo dobrego DAC, a nie PC 🙂

HTB1aDdmrwaTBuNjSszfq6xgfpXaa.jpg

Troche mnie dziwi że ty taki zawansowany w dłubaniu sie zastanawiasz czy to ma duży mały wpływ ? Ale ok widzę że rozważasz zasilacz chinski który też mam i uwierz mi nie siada nawet do sigmy a przy takich urządzeniach jak mini pc uważam że też to jest ważna kwestia ,a różnica w cenie 200pln , pamiętaj że te chińskie Ampery to nie ęuropejskie są oj nie ;)) Absolutnie mi nie zależy żeby ci cokolwiek sprzedać bo to taka cena trochę dla ciebie była ;))

Edytowane przez freju

Sigma też nie jest droga i jest na Ali.

£3.15  18%OFF | Sigma11 Linear Regulated Power Supply Bare PCB Board For DAC Headphone Amp

Ukryta Zawartość

A tu dokumentacja.

Ukryta Zawartość

Mam dwie .Dobre zasilacze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kopik99

Sigma sigmie nie równa te z ali to nic specjalnego , żeby to miało jakis poziom to trzeba dac dobre kondy mundek auricap plus audio note casei .

10 godzin temu, freju napisał:

Troche mnie dziwi że ty taki zawansowany w dłubaniu sie zastanawiasz czy to ma duży mały wpływ ? Ale ok widzę że rozważasz zasilacz chinski który też mam i uwierz mi nie siada nawet do sigmy a przy takich urządzeniach jak mini pc uważam że też to jest ważna kwestia ,a różnica w cenie 200pln , pamiętaj że te chińskie Ampery to nie ęuropejskie są oj nie ;)) Absolutnie mi nie zależy żeby ci cokolwiek sprzedać bo to taka cena trochę dla ciebie była ;))

To Twoja aukcja? 

Ukryta Zawartość

Cena dla mnie specjalna będzie? Czy jak na aukcji? 😄

Ukryta Zawartość

To nie moja aukcja ,ale to jest to tylko u mnie dostajesz gniazdo furu rodowane i okablowanie kimber i kabel  DC na dobrych miedzianych i pozłacanych wtykach w oplocie viablue i bezpiecznik srebrny 😉 A i snubbery pod trafem . kabel dc to DH-labs miedz OOC monokrystaliczna

Edytowane przez freju

Od teraz cena dla wszystkich😂 zostały mi 2szt 5V 1x12V i 1szt 19V ja tym nie handluje ani nie tworze 😉 tylko wyprzedaje bo przeszedłem na wyższe .

W dniu 26.01.2022 o 12:29, lete napisał:

Obecnie korzystam z Daphile, który mam zainstalowany na takim MiniPC...

Pasywny (bez wiatraków) MeLE PCG35APO - zasilacz impulsowy DC 12V / 2A
Dysk SSD M.2 (a więc absolutna cisza).

Ukryta Zawartość

Jak już otworzyłeś to zobacz czy w środku tego PC nie ma stabilizatorów 3.3v i 5v bo jeśli są to cały misterny plan w pi.du i żadne super-duper zasilacze nie pomogą. No chyba, że uda Ci się wymienić je na staby dyskretne 😉

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Mikha'el napisał:

Jak już otworzyłeś to zobacz czy w środku tego PC nie ma stabilizatorów 3.3v i 5v bo jeśli są to cały misterny plan w pi.du i żadne super-duper zasilacze nie pomogą. No chyba, że uda Ci się wymienić je na staby dyskretne 😉

Na pewno nie ma standardowych LM317/338, a czy sa inne - jutro sprawdze... Na plyte idzie 12V, wiec prawie na pewno gdzies bedzie 5V, 3.3V...

Wymiana stabow, to zaden problem. Jest chip-quick, hot-air i heja...

Edytowane przez lete

A zasilanie procesora, pamięci RAM pewnie tez mają przetwornice. Masz auto to weź akumulator i podłącz do niego komputer. Opisz czy usłyszysz różnice brzmienia po zmianie zasilania 🙂

Z ciekawosci kupilem za nieduza kase uzywany iFi iPrufier3 na USB...

Szczerze mowiac, bardzo pozytywnie oceniam ta kostke, jezeli chodzi o zmiane odczuwalna jakosci dzwieku. 

Scena jest szersza, barwa nieco jasniejsza (detal), poprawa "wygladzenia" wokali (na dobrych plikach). Ogolne wrazenie chyba nawet lepsze, anizeli eksperymenty z sieciowkami i zasilaniem. Probowalem po kilku godzinach sluchac bez iFi, ale chyba to droga w jedna strone. Mi sie podoba teraz jakosc po USB. Powiedzialbym, ze gra nie gorzej, jak ze zrodla z dobrym transportem CD przez SPDiF... Jeszcze poslucham, bo wiadomo - autosugestia, itd. Ale ogolnie nie mam wiekszych uwag do sygnalu z USB... Wczesniej jednak odstawal od tego, co uzyskiwalem z CD i SPDIF.

Aha, komp i tak jest filtrowany, bo zasilacz wbity w listwe Tomanka.

Edytowane przez lete
  • 5 tygodni później...
W dniu 29.01.2022 o 09:08, lete napisał:

Aha, komp i tak jest filtrowany, bo zasilacz wbity w listwe Tomanka.

I ten tomanek filtruje Ci śmieci które wyprodukował wpięty do niego zasilacz?

18 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

I ten tomanek filtruje Ci śmieci które wyprodukował wpięty do niego zasilacz?

Mam kompa z Daphlile wpiętego przez zasilacz iFi iPower, więc nie jest źle w kwestii śmieci - ten zasilacz również odfiltrowuje co nieco.

Sieciówka Yarbo -> Tomanek -> iFi Power -> PC Daphile -> USB iPurifer3

Czy działa Wam Tidal na Daphile ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

26 minut temu, Piopio napisał:

Czy działa Wam Tidal na Daphile ?

Odpalam...
Działa bez problemu wersja:
22.01-b161653-i486...

Dzięki ! Bety nie instalowałem.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, lete napisał:

Mam kompa z Daphlile wpiętego przez zasilacz iFi iPower

Słyszysz różnicę między fabrycznym zasilaczem a tym iFi iPower?

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Słyszysz różnicę między fabrycznym zasilaczem a tym iFi iPower?

Nie sprawdzalem osobno - jednoczesnie wymienilem zasilacz, kabel usb na Supra, a do tego sieciowka do DAC na Yarbo. Zmiana calosciowa in plus.

3 minuty temu, lete napisał:

Nie sprawdzalem osobno - jednoczesnie wymienilem zasilacz, kabel usb na Supra, a do tego sieciowka do DAC na Yarbo. Zmiana calosciowa in plus.

Zainwestuj w izolator USB Topping HS01. Praktycznie to wystarczy by uzyskać idealny sygnał po USB wolny od zakłóceń.

5 minut temu, Piopio napisał:

Zainwestuj w izolator USB Topping HS01. Praktycznie to wystarczy by uzyskać idealny sygnał po USB wolny od zakłóceń.

Mam iFi iPurifier3 - to mniej, wiecej to samo, prawda?

1 minutę temu, lete napisał:

Mam iFi iPurifier3 - to mniej, wiecej to samo, prawda?

Nie. iFi iGalvanic to to samo. 

• Pokaż nowe odpowiedzi