Skocz do zawartości
IGNORED

AD1865 DAC na zmęczone uszy

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, bart.dev napisał:

Ciężko zrobić przetwornik "na jakimś Sabre albo Akm" bo wymaga głębszej wiedzy, czterowarstwowej płytki i sporo czasu.

Żeby być najlepszym trzeba pokonać najlepszych. Czas klepać te płytki a nie kręcić się w kółko na tych chińskich badziewiach.

Teraz, malyelektronik napisał:

Żeby być najlepszym trzeba pokonać najlepszych. Czas klepać te płytki a nie kręcić się w kółko na tych chińskich badziewiach.

To zrób jakiś forumowy projekt 🙂 

2 godziny temu, malyelektronik napisał:

Pokonaj więc najlepszego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Jego nie mogę 🙂 ale no weź spójrz na kunszt projektowania i wykonania płytek z tego linku a cofnij się 2 strony w tym wątku i porównaj przepaść. To wygląda nie jak inna liga tylko inna dyscyplina 😱

Moim zdaniem Muzg jest koniem elektronowym tak samo jak Gavron. Ale widać najlepsi odchodzą na legal. 

Edytowane przez malyelektronik
20 minut temu, malyelektronik napisał:

cofnij się 2 strony w tym wątku i porównaj przepaść

Ma "grać". Jak nie "gra" to nic konstrukcji nie pomoże.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Ale jakość wykonania i co gdzie i dlaczego leży jest istotna. W Dacu jest istotna bo inaczej po co się ludzie spuszczają nad zasilaniem żeby było jak najlepsze…

52 minuty temu, malyelektronik napisał:

a cofnij się 2 strony w tym wątku i porównaj przepaść. To wygląda nie jak inna liga tylko inna dyscyplina 😱

Rozumiem , ze piszesz o płytce Artura..

I na podstawie zdjęcia już wiesz ze lipa i ze nie gra tak?

Ktoś może słuchał:

Ukryta Zawartość

wiem,  że chińczyk, ale może ktoś się skusił i ma własne spostrzeżenia. Szczególnie chodzi mi o wersję 3 lub 5 z obsługą zegara.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
15 minut temu, Scott L.F. napisał:

Rozumiem , ze piszesz o płytce Artura..

I na podstawie zdjęcia już wiesz ze lipa i ze nie gra tak?

W żadnym wypadku. Ja szanuję Artura bo jest diyowcem buduje sprawdza itd. Sam pisał że ostatnio ciągle coś projektuje. Prawdopodobnie z wieloma rzeczami byśmy się nie zgodzili (ja-Artur). Wydaje mi się że mamy odmienne poglądy na pewne zagadnienia. Mówię to tylko i wyłącznie z obserwacji bo on sporo publikuje osobiście chłopa nie znam ale pozdrawiam 🙂 Forum jak to forum czyli każdy pisze swoje zdanie dlatego się ścieramy. Moje zdanie jest takie że ludzie typu Muzg Gavron i paru innych to zupełnie inny level. To gołym okiem widać. 

Wydaje mi się że odbiegliśmy trochę od tematu bo był o AD1865?
😉 Wiem że sam miałem w tym swój udział ale może nie mieszajmy za bardzo

Kupował ktoś  kostki z tej strony?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek

Ja kupowałem tu:

Sprawdzone ,wszystko OK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodatkowa uwaga. Języczkiem u wagi bardzo często jest analog jaki podepniemy do przetwornika.
Powiedzmy, że mamy DAC'a AD1865 np. z pasywnym przetwarzaniem na rezystorze konwersji. Wartości rezystorów mogą być całkiem różne, np. od 300 om do czasami nawet 1k5.
Uzyskany sygnał podajemy na preamp mający na wyjściu pewną wartość amplitudy sygnału.

Jeśli ktoś robił DAC'a na AD1865, i pomierzył na oscyloskopie  jaką ma amplitudę sygnału na wyjściu ze swojego rezystora konwersji i o jakiej wartości zastosował ten rezystor - to proszę o taką informację dla celów badawczych.

O co chodzi?
Bawię się od pewnego czasu modelowaniem w Qspice kilku znanych preampów często stosowanych jako tzw. analogi do DAC.
Program pozwala uzyskać dla zastosowanych modeli symulowaną charakterystykę FFT.
Jest pewien aksjomat z takiego modelowania - jaki układ jest audiofilski, to ma ładną pierwszą harmoniczną, ma ładną i często lubianą wysoką drugą harmoniczną, i ma przynajmniej o 20dB niżej trzecią harmoniczną.
Do tego dochodzi jakość i szerokość pasma, oraz THD.

I tu pojawia się haczyk - powiedzmy że zbudowaliśmy przyzwoity analog do DAC'a, Tworzymy symulację, okazuje się, że w zależności od tego, jak duży sygnał wyprowadzimy z DAC'a - to ma to wpływ na rozkład harmonicznych.
I teraz - jak mamy szczęście, nasz analog jest akurat właściwy, otrzymujemy w pomiarze całkiem audiofilski rozkład harmonicznych - i będziemy zadowoleni.
Ale wystarczy dość często, że z DAC będzie napięcie nawet różniące się o np.tylko o 0.2V - i rozkład harmonicznych będzie już groźny dla jakości odbioru.

Tak mi wychodzi z testowania symulowanych kilku różnych analogów  - jedne wolą większy sygnał, inne niewielki - ale jest też film na YT, który pokazuje, jak zmieniają się harmoniczne przy nawet niewielkiej zmianie wielkości amplitudy sygnału. Więc uczulam - nie tylko DAC i kość się liczy, ale również to, co jest za nią. Bowiem zdarza się, że narobimy się, zbudujemy sobie DAC'a na AD1865, ale to do czego go podepniemy, ten analog, zburzy nam całe zadowolenie.

8 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Pozabierabym Wam te symulatory

Można i oscyloskopy, i analizatory... ;-)

Ukryta Zawartość

"W międzyczasie zbudowałem swojego klona i wykonałem kilka pomiarów. Rzeczywiście, ten przedwzmacniacz ma niezwykłe pasmo przenoszenia i najwyższą odpowiedź fali prostokątnej.
Poszedłem nieco dalej, aby zmierzyć zniekształcenia. Użyłem oprogramowania Arta, karty dźwiękowej Xonar U7 MKII i generatora sinusoidy Akitika 2ppm 1K.
Oto wyniki na zrzutach ekranu pokazanych poniżej. Zgodnie z oczekiwaniami, zniekształcenia są niskie, 0,0019% przy 100 mVRMS na wyjściu i rosną wraz ze wzrostem napięcia wyjściowego do 0,32% przy 500 mVRMS. Wygląda na to, że ten przedwzmacniacz może być używany do 300 mV RMS na wyjściu. Wymiana rezystora 100R na 1K przyniosła niewielką poprawę."

Ukryta Zawartość

Z tymi oscyloskopami i analizatorami to można popaść w depresję.

Z symulacji wychodzi tło -150dB (niektórym to i nawet poniżej 200dB 😉) a w analizatorze zakłócenia sieciowe osiągają -80dB...

Jak żyć?...

🙂

Przyjąć -80dB jako wynik upragniony/ doskonały bo w sumie to chyba tak jest. A potem i tak lampowy analog robi -60dB a zachwyt nadal pozostaje 🙂 

Schodzę poniżej szumów kości dac skoro mam ją badać... ale wymaga to pogłówkowania.

W symulatorach niczego nie trzeba topologicznie kombinować. To świat idealny...

2 godziny temu, malyelektronik napisał:

analog robi -60dB a zachwyt nadal pozostaje

... bo jak gra muzyka to i szumów nie słychać...

O czym ty mówisz ? Masz jakiś problem ze sobą ? Co jest nie tak z wypowiedzią że -60dB to zakłócenia których praktycznie nie słychać? Często lampówki się tak robi żeby chociaż te -60dB uzyskać odstępu od brumu. Ktoś ci złoty bezpiecznik połamał ? 

mam na sprzedaż takie płytki, 800zł sztuka Płytka + trafo

płytka z aliexpress, ad1865 i odbiornik oryginalne, jeden gradacja N, drugi NK.

rezystory shinkoh 2W tantal, diody schottky, kondy philips, w sekcji spdf duelund, na wyjsciu miflex miedziany.

w około chipów - bakelitowe ROE  (najbliższe wg mnie brzmieniue black gate N).

dedykowane do tego dac trafo

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

nowe2.JPG

nowe.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi