Skocz do zawartości
IGNORED

Tani DAC grający duuużym dźwiękiem - jest taki?

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Zero wyostrzen, raczej gladkosc i kultura. Przyczyny sa gdzie indziej..

Dokladnie. Predzej nazwalbym go lagodnym miekkim niz ostrych

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Tak jak powiedziałem każdy z nas ma własną definicję gładkości ,jak dla mnie ten kabel na tą chwile jest jż za słaby i nie chodzi tylko o wyostrzenia a całokształt 😉 Choć jak mowiłem w tym budżecie 150-200pln to mega okazja .

Mam dosłownie furmankę kabli z ali i z czasem też już wiem że te kable prawie wszystkie maja swoje wady takie chinskie wady typu brak własnego charakteru duszy , są poprawne słabe i bardzo słabe ale  żadne nie mają swojej tzw,,magii

Edytowane przez freju

To trzeba bylo kupić furmankę kabli żeby się przekonać że to lipa ? Nie lepiej raz a dobrze 😉 .Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

He no właśnie trzeba bo tylko wtedy sie upewnisz jak jest naprawdę ,bo czytąjac laurki nie dowiesz sie nic 😉 

Ale nie wszystkie są słabe bo parę rodzynków zostawiłem w systemie 😉 żeby nie było np linn k800 sieciówki bardzo lubie , wszystkie te pseudo nordosty odiny są kulawe jedynie xlr ma jescze jakis potencjał ,ale usb aes ebu czy coax nawet te odin 2 to dla mnie bieda jest 😉

Edytowane przez freju

Można wypożyczyć ze sklepu i się przekonać organoleptycznie czy to coś warte , ot filozofii tu żadnej nie ma 😊 .Pzdr

Brawo 👍 

Raz a dobrze to jakoś z aliexpress mi się nie łączy . Pzdr

4 hours ago, Piopio said:

Zera i jedynki przesyłane za pomocą prądu bez żadnych pasożytniczych zakłóceń. Lepiej ?

To nie do konca jest tak. Tam wystepuja zaklocenia. A najczesciej efekt ogromnych zaklocen widac w sygnale radiowym, ktory niekiedy konczy sie zerwaniem lacznosci na poziomie logicznym. Tak w ramach doprecyzowania 😉

Oczywiscie poza tym sie calkowicie z Toba zgadzam, ze w torze cyfrowym dzialajacym w "normalnych" warunkach, jak nasze domy, nie ma prawa nastapic takie przeklamanie sygnalu, zeby komunikat nadawczy byl inny od komunikatu odbiorczego. Innymi slowy nawet jesli w trakcie przesylu w wyniku zaklocen 0 zostanie podmienione z 1 (tak naprawde to w kanale transmisyjnym nie musi to byc 0 oraz 1 bo "0-1" jest logicznym odpowiednikiem  -1V oraz +1V, albo przesuniecia fazowego, zmiany polaryzacji albo jeszcze innych ciekawych kodowan) to odbiornik sprawdza sobie pewna sekwencje. Wtedy moze poprosic o retransmisje albo wrecz poprawic te przeklamania. Tak czy inaczej, jesli zostalo nadane AAABA, doszlo AABAA to i tak odbiornik przetlumaczy to na pierwotne AAABA.

Jedyne problemy jakie moga wystapic to przenoszenie zaklocen z urzadenia do urzadzenia. Transmisja w sieciach typu ethernet sygnal jest przesylany pradowo i odbiorniku nastepuje jego konwersja na napiecie (to jest uproszczenie) w sposob galwaniczny z zalozenia.

Ja rozumiem, ze slyszycie swoje talary, ale prosze, nie siejcie zametu w glowach ludzi. Brzmi to tak jakbyscie mowili, ze slyszycie przelaczanie tranzystorow. Zlitujcie sie.

Dlatego można kupić przewód który nic nie  psuje , bo są poprawnie zbudowane np. Neotech - raz a dobrze.. Pzdr

Edytowane przez dedal75

11 minut temu, Biedronek napisał:

To nie do konca jest tak. Tam wystepuja zaklocenia.

Zakłócenia na odcinku jednego metra po przejściu sygnału przez izolację galwaniczną ? Jeśli mamy zewnętrzne urządzenie. Jeśli izolacja galwaniczna jest w DAC to ścieżka sygnału ma kilka cm. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja myślę że największą bolączką tego Topping E50 jest brak porządnego zasilacza. Pożyczcie jakiś zasilacza liniowy na 5v np. Shanti wtedy proszę sprawdzić. Jak bedzie poprawa to polecam kupić coś lepszego na tranzystorach. 

14 minutes ago, Piopio said:

Zakłócenia na odcinku jednego metra po przejściu sygnału przez izolację galwaniczną ? Jeśli mamy zewnętrzne urządzenie. Jeśli izolacja galwaniczna jest w DAC to ścieżka sygnału ma kilka cm. 

Nie znam standardu USB i wlasciwie to mialem na mysli kable sieciowe-komputerowe. Inna sprawa, ze projektujac nawet na kilka cm to niekiedy i tak trzeba odpowiednio zadbac o sygnal, np PCIe ma noise cancellation (wiem, wiem, inne czestotliwosci).

26 minut temu, Mariusz03 napisał:

Ja myślę że największą bolączką tego Topping E50 jest brak porządnego zasilacza. Pożyczcie jakiś zasilacza liniowy na 5v np. Shanti wtedy proszę sprawdzić. Jak bedzie poprawa to polecam kupić coś lepszego na tranzystorach. 

Dokładnie tak. Potrzeba mu porządnego zasilania.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Amirm czyli guru audiosciencereview pomierzyl kabel usb wireworld i wyszlo ze faktycznie wychodzi lepiej niz zwykly kabel drukarkowy 

Cześć, co sądzicie o tym dac`u ? źródło to laptop --- usb dac----wzmacniacz. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Jarx5 napisał:

Cześć, co sądzicie o tym dac`u ? źródło to laptop --- usb dac----wzmacniacz. 

Ukryta Zawartość

Tylko USB 1.0, o asynchronicznym USB 2.0 nie ma mowy. Tak dla informacji 😉

Godzinę temu, biniek napisał:

Sabre raczej nie gra duzym dzwiekiem ale rozdzielczym precyzyjnym i skupionym

Jak się znajdzie właściwa aplikacja, to nawet niezbyt popularne TDA1543 zagra dużym dźwiękiem 😉😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez AudioAddicted

Jeżeli dźwięk ma być duży, to polecam popatrzeć na iFi Zen DAC na kościach Burr-Browna. Myślę, że się wpasuje 🙂

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

2 godziny temu, Jarx5 napisał:

Ok, a które urządzenia są oparte  na kości pcm1794? 

Rozmowa toczy się w okół kabelków i innych peryferiów, a pytanie było proste, tani DAC grający dużym dźwiękiem. Temat jest o wiele bardziej złożony. Cała reszta toru ma kolosalne znaczenie. kolumny, przedwzmacniacz, jeśli takowy występuje, stopień analogowy w DAC, minimalizacja ilości kondensatorów w torze, oczywiście dobre zasilanie liniowe na dobrych elementach, itd... To wszystko wpływa na końcowy przekaz.

ja ze swojej strony mogę tylko dodać, że po latach eksperymentów z przetwornikami potrafiącymi czytać formaty w wysokiej rozdzielczości, wróciłem do podstaw. zrobiłem DAC na starym przetworniku TDA1541 ze stopniem analogowym  lampowym, i stwierdziłem że przez wiele lat błądziłem jak dziecko we mgle. Muzyki słucham na Rpi z nakładką DigioneSignature. częstotliwość próbkowania podstawowa, czyli 16-44.1 i jest wszystko czego przez ostatnie lata mi brakowało mniej i bardziej. sprzedałem dosyć zacny DAC znanej firmy, a wszystkie elementy toru wykonałem sam. Czasem warto zatoczyć takie koło, a efekty mogą naprawdę zaskoczyć 😉

3 godziny temu, Jarx5 napisał:

Ok, a które urządzenia są oparte  na kości pcm1794? 

Wspomniany iFi korzysta z kości z tej rodziny, tj. PCM179X. Chyba 95 jak pamiętam. One wszystkie mają podobny styl grania. 

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

52 minuty temu, Jarx5 napisał:

a co powiecie o Topping D10s, czy ktoś z tutaj obecnych go używa? zbiera dobre opinie i solidnie zrobiony.

Mam tego dac-a. Mi pasuje jego brzmienie. Może robić też jako konwerter usb-spdif.

U mnie gra z opampem Stacatto. Wg mnie wielkie granie. Miałem Bursona za ponad 3 tysiące ale Topping został bo jest tańszy a ja różnic dużych (żadnych) nie słyszałem.

dzięki za podpowiedź,  u mnie by grał z laptopem  acer -- arcam alpha 7r --- tannoy mercury m1, póki co, słucham plików flac przez gniazdo słuchawkowe w laptopie, ale kolumny planuję niebawem zmienić.

W dniu 27.02.2022 o 12:08, Jarx5 napisał:

a co powiecie o Topping D10s, czy ktoś z tutaj obecnych go używa? zbiera dobre opinie i solidnie zrobiony.

Mam, uzywam pod komputerem.

Podlaczalem na probe pod glowny system audio i bez zaskoczenia. Budzetowy sprzet to budzetowy dzwiek. Bieda straszna. Wasko, plasko, bezbarwnie - ale czego oczekiwac?

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 6 miesięcy później...

Cześć, odświeżę temat, mam pytanie czy ktoś zna, używa Arcam rPAC? czy jest godny zainteresowania? moje hi-fi wymienione post wyżej

• Pokaż nowe odpowiedzi