Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn Magnat Transpuls 1500

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat środek mają wykasowany i to dość mocno, więc bez dłuższego

posłuchania się nie obejdzie - był link do pomiarów w # 23.

Więc co do wzmacniacza do nich to bym się nie spieszył 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, Luque napisał:

Witam,

Noszę się z zamiarem kupna Magnatów Transpuls 1500. Mają grać ciężkie brzmienia: trash metal, death metal, beatdown hardcore, hard rock. Dlaczego Transplusy? Sporo naczytałem się o tym, że maja wyraźne środkowe pasmo, a mi zależy na wyraźnym wybrzmiewaniu ciężkich gitar. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć, czy to są odpowiednie kolumny do takich brzmień? Byłbym wdzięczny za wskazówki odnośnie wzmacniacz do tych kolumn.

Pzdr

Nie wiem jak grają Transpuls 1500, ja mam Transpuls 1000, Metallica czy Rammstein brzmi na nich świetnie. Nie wiem jak zagra na nich np. Slayer czy Sepultura, ale jutro mogę sobie posłuchać i opisać wrażenia. Dzisiaj już tego nie zrobię, bo mnie sąsiad zastrzeli.

Średnica to dość szeroki zakres. Ja bym nie powiedział że one mają wykastrowane to pasmo. Tam po prostu góra pasma oraz dół przy prawidłowym wysterowaniu jest mocno akcentowany. Taka vka ale zdrowa. 

To nie są kolumny do których łatwo dobrać wzmak. Albo mozna bardzo wypłycic zakres niskotonowy. Będzie kartonowy albo przesadzić w jego ilości. 

Przy tych kolumnach sporo też robi akustyka pomieszczenia.

Ciekawie grają z magnatem ma900 i starszymi wyższymi denonami

Jak ktoś szuka z tych kolumn dobrego basu to nie ten adres. Ten sztywny glosnik rodem z kolumny estradowej nie nadaje się do tego. 

?👈

Dzięki Wam za wszystkie odpowiedzi. W sumie to dość rozczarowujące, miałem nadzieję, że Transpulsy 1500 ładnie oddadzą ciężkie gitarowe przestery, ale z tego, co piszecie, to chyba nie mogę na to liczyć. Ktoś ma pomysł na kolumny (najlepiej razem ze wzmakiem), które byłby do tego zdolne? Jakieś kolumny nie z wyciętym, ale wyraźnym środkiem, najlepiej niższym środkiem?

@Luque

Jeszcze dobrze byłoby wiedzieć - gdzie szukać, bo z dostawą bywa różnie.

Nie wiem, czy próbowałeś ich kolumn, ale bywają tanie Cantony np. 607 DC

lub modele pokrewne z nieco większymi wooferami i jest ich trochę na rynku.

Ceny czasem śmieszne, ale dlatego, że nie są "kultowe" na naszym rynku

i bywają często ostatnio, jednak z kolumnami dostawa to loteria.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, audioburak napisał:

@Luque

Jeszcze dobrze byłoby wiedzieć - gdzie szukać, bo z dostawą bywa różnie.

Nie wiem, czy próbowałeś ich kolumn, ale bywają tanie Cantony np. 607 DC

lub modele pokrewne z nieco większymi wooferami i jest ich trochę na rynku.

Ceny czasem śmieszne, ale dlatego, że nie są "kultowe" na naszym rynku

i bywają często ostatnio, jednak z kolumnami dostawa to loteria.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znam tych kolumn. Nie wiem czy mają parametry, na których mi zależy, nie wiem jak sprawdzić. Internet jest pełen sprzecznych informacji. Naczytałem się w mnóstwie miejsc o średnicy w Transpulsach, teraz okazuje się, że to nieprawda. Musiałbym się wybrać na odsłuch, ale i to nie jest takie proste. Nie w każdym salonie mogę znaleźć sprzęt, który byłbym chętny odsłuchać. Wiele jest też opinii, że brzmienie głośników może się zmienić z czasem, więc żadna gwarancja, że sprzęt w salonie będzie dotarty/wygrzany. Trudna sprawa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest oczywiście ten aspekt - im więcej czytasz, tym coraz więcej wątpliwości,

bo opinie rozbieżne. Ale i druga sprawa - ktoś, kto by nawet coś polecił

musi znać punkt wyjścia czyli coś od czego startujesz i czego w nim brak.

Poza tym widzę, że chodzi tu o nówki; w związku z tym powinieneś polegać

na setach polecanych przez salony i szukać możliwości posłuchania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

W dniu 3.04.2023 o 15:44, Luque napisał:

Dzięki Wam za wszystkie odpowiedzi. W sumie to dość rozczarowujące, miałem nadzieję, że Transpulsy 1500 ładnie oddadzą ciężkie gitarowe przestery, ale z tego, co piszecie, to chyba nie mogę na to liczyć. Ktoś ma pomysł na kolumny (najlepiej razem ze wzmakiem), które byłby do tego zdolne? Jakieś kolumny nie z wyciętym, ale wyraźnym środkiem, najlepiej niższym środkiem?

Gitary elektrycznej oddadzą.

Basowej ? Gorzej.

Sprowdz stare klipsche serii synergy albo icon wf nie kf.

Heco metasy XT

Monitor audio rx8

A z nowych 

Kefy serii R

Paradigmy. 

Dziekuję za podpowiedzi odnośnie głośników. Trudno ogarnąć te  wszystkie opcje. Z używanymi o tyle trudno, że nie posłucham w sklepie.

Co sądzicie o Cerwin Vega XLS 15 do ciężkiej muzyki? Macie jakieś doświadczenia/poglądy?

Edytowane przez Luque

Tego modelu dokładnie raczej nie słyszałem, ale kiedyś porównywałem je

z kilkoma innymi kolumnami i CV może dokładnie trafiać w oczekiwania.

Kolumna CV grała w sposób estradowy, ale bez agresji, jak starsze modele

Paradigma, Focala czy Klipscha. Jak masz niedaleko warto spróbować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

51 minut temu, audioburak napisał:

Tego modelu dokładnie raczej nie słyszałem, ale kiedyś porównywałem je

z kilkoma innymi kolumnami i CV może dokładnie trafiać w oczekiwania.

Kolumna CV grała w sposób estradowy, ale bez agresji, jak starsze modele

Paradigma, Focala czy Klipscha. Jak masz niedaleko warto spróbować.

Ukryta Zawartość

A możesz napisać co to znaczy, że Cerwin Vega grały w sposób estradowy? Próbowałem wyczytać coś o tym w internecie, ale nie za bardzo mi to rozjaśnia sprawę. Chodzi o koncentrację na pewnych pasmach? Czytałem takie rzeczy, tzn. o brzmieniu estradowym, o Magnatach Transpuls 1500 i miało to taki sens, że  to kolumny skupione na paśmie średnim z nietypowym, bo nieschodzącym głęboko, ale raczej szybkim, basem. Odpowiedzi na moje pytanie wyżej sprawiły jednak, że już tak nie wierzę w tę średnicę. Postaram się pojechać ich posłuchać.

Ukryta Zawartość

@Luque

Dla mnie estrada to na pewno nie skupianie się na szczegółach, ale ściana

dźwięku o dobrej dynamice i rytmie a do tego z podparciem w basie.

Ale oczywiście szczególnie w przypadku kolumn ( najważniejsze ) warto

posłuchać samemu, bo opisy czasem bywają wręcz rozbieżne 😉 

Są jakieś dłuższe sample  z tymi kolumnami CV na YT - poszukaj.

25 minut temu, audioburak napisał:

@Luque

Dla mnie estrada to na pewno nie skupianie się na szczegółach, ale ściana

dźwięku o dobrej dynamice i rytmie a do tego z podparciem w basie.

Ale oczywiście szczególnie w przypadku kolumn ( najważniejsze ) warto

posłuchać samemu, bo opisy czasem bywają wręcz rozbieżne 😉 

Są jakieś dłuższe sample  z tymi kolumnami CV na YT - poszukaj.

Takich kolumn właśnie szukam, z tym detalem, że bardzo mi zależy na wyraźnych tonach średnich. Słuchałem tych sampli i  nagrane przez mikrofon komórkowy i skompresowane na YouTube brzmiały lepiej niż Eltax PWR 1959, lepiej niż Magnaty Transplus 1500, lepiej niż Tonsil 350, bardziej wyraźne i do przodu, z wyraźniejszą średnicą. Chyba tylko Infinity SM 255 brzmiały tak samo dobrze. Co ciekawe i Cerwin Vega i Infinity to kolumy amerykańskie, Problem na ile mogę ufać takim samplom, no ale brzmiały lepiej niż nagrywane w tych samych warunkach inne kolumny, więc jakiś stopień wiarygodności musi być. Popytam tych gości, którzy umieszczali te sample.

Polk Audio czy Klipsch też niby made in USA 😉 bo Paradigm już Kanada.

Najlepsze są wypowiedzi osób, które kolumn Magnat Transpuls 1500 nigdy nie miały w swoim systemie i w ogóle ich nigdy nie słuchały. Szczególnie autorytatywne opinie jegomościa, który napisał, że Magnat Transpuls 1500 ma głośnik basowy 25cm ;). Magnat Transpuls 1500 ma 38cm - 15 cali bas, 16cm średniotonowy i dwie kopułki wysokotonowe w małej tubie.

Należy zwrócić uwagę, że właścicielem marki Magnat i np. Klipsch jest ta sama firma Voxx i konstrukcje powstają pod tym samym dachem. Za projektem Transpuls 1500 od Magnata stoi ten sam ciekawy człowiek, który był inicjatorem powstania arcyciekawej konstrukcji wzmacniacza lampowego Magnat RV1. To wielki miłośnik techniki lampowej ;).

Słuchałem tych Magnatów Transpuls 1500 w różnych konfiguracjach i mogę jedynie potwierdzić słowa Q21, że te kolumny potrzebują konkretnego wzmacniacza i dobrego źródła.

Do metalu, do bluesa, do jazzu, do wokalu, jak dla mnie jest bardzo ale to naprawdę bardzo OK 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Witam serdecznie. Z ciekawością śledzę poruszany tutaj temat kolumn Transpuls, jako szczęśliwy posiadacz wzmacnicza Emotiva Basx 2 sam zastanawiam się nad wymianą moich Paradigm Monitor 3 na Transpuls 1000 ewentualnie 1500.  Słucham muzyki z głośników głównie podczas normalnych zajęć domowych, do "przeżywania" zakładam słuchawki. Co sądzicie o takim zestawieniu? Muzyka to lata '80, rock, blues, pokój 33m2. Pozdrawiam Roman.

Ja także nie skreślałbym tych kolumn ale nie podłączałbym do nich byle czego.

Problem polega na bardziej skomplikowanym odsłuchu tych paczek.

Nie są one małe a są wrażliwe na wzmacniacz i akustykę pomieszczeń dlatego mało osób sprawdza je w domowych warunkach docelowych. 

Jeśli zależy Ci na miłym środku to posłuchaj heco z linii aleva GT. 

Od pewnego czasu są nieco trudniejsze w dostępności ale warto poszukać.

• 9 miesięcy później...
W dniu 2.04.2023 o 19:23, Luque napisał:

Witam,

Noszę się z zamiarem kupna Magnatów Transpuls 1500. Mają grać ciężkie brzmienia: trash metal, death metal, beatdown hardcore, hard rock. Dlaczego Transplusy? Sporo naczytałem się o tym, że maja wyraźne środkowe pasmo, a mi zależy na wyraźnym wybrzmiewaniu ciężkich gitar. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć, czy to są odpowiednie kolumny do takich brzmień? Byłbym wdzięczny za wskazówki odnośnie wzmacniacz do tych kolumn.

Pzdr

Nie wiem, czy te kolumny nadają się do tego typu muzyki. Średnica jest nieco wycofana, brzmienie jest konturowe. Jazz, blues itp. Gra świetnie, ale puszczając ciężką muzyke, mam wrażenie, że kolumny się nieco gubią, może tu też mieć związek fakt, iż tego typu nagrania często są gorszej jakości. Z Nightwish i Metallica obecnie zrezygnowalem całkowicie, kolumny bardzo uwydatniają braki jakościowe.

W dniu 8.04.2023 o 19:25, roman.r napisał:

Witam serdecznie. Z ciekawością śledzę poruszany tutaj temat kolumn Transpuls, jako szczęśliwy posiadacz wzmacnicza Emotiva Basx 2 sam zastanawiam się nad wymianą moich Paradigm Monitor 3 na Transpuls 1000 ewentualnie 1500.  Słucham muzyki z głośników głównie podczas normalnych zajęć domowych, do "przeżywania" zakładam słuchawki. Co sądzicie o takim zestawieniu? Muzyka to lata '80, rock, blues, pokój 33m2. Pozdrawiam Roman.

Te kolumny są świetne do muzyko której słuchasz, oddają klimat tych czasów. Ubmnie dopiero z Onkyo A-10 i Onkyo A-7090 pokazały co potrafią, za źródło robi odbiornik Lavaudio DS200pro i telefon z LDAC. Potrzebują ogromnej ilości czasu do wygrania się, przez kilka tygodni rozczarowują basem, potem staje się głęboki, szybki, powoduje silne odczucia w klatce piersiowej :D. Myślę, że jak kupisz te kolumny, dobierzesz źródło i wzmacniacz to odstawisz słuchawki do odczuwania muzyki 🙂

W dniu 14.01.2024 o 11:20, adies napisał:

Z Nightwish i Metallica obecnie zrezygnowalem całkowicie, kolumny bardzo uwydatniają braki jakościowe.

Prawdziwy audiofil.🫵

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 7.04.2023 o 21:02, bluesboss napisał:

Najlepsze są wypowiedzi osób, które kolumn Magnat Transpuls 1500 nigdy nie miały w swoim systemie i w ogóle ich nigdy nie słuchały. Szczególnie autorytatywne opinie jegomościa, który napisał, że Magnat Transpuls 1500 ma głośnik basowy 25cm ;). Magnat Transpuls 1500 ma 38cm - 15 cali bas, 16cm średniotonowy i dwie kopułki wysokotonowe w małej tubie

Lepiej późno niz w cale. Pomyliłem z modelem 1000. Ciężko się domyślić. Co nie zmienia faktu że to sztywny glosnik estradowy i żadna elektrownia mu nie pomoże jak ktoś oczekuje dobrego zejścia jak z normalnej kolumny "domowej" BR. 

?👈

W dniu 14.01.2024 o 11:20, adies napisał:

Z Nightwish i Metallica obecnie zrezygnowalem całkowicie, kolumny bardzo uwydatniają braki jakościowe.

Czyli słuchasz sprzętu a nie muzyki.

🙂

that's the spirit! Takich ludzi tu potrzebujemy:)

W dniu 17.01.2024 o 05:21, Misio38 napisał:

Prawdziwy audiofil.🫵

Audiofil to obraźliwe określenie. Gdybym był audiofilem, kupowałbym podstawki do kolumn czy pasty do tranzystorów. Mam całkiem niezłą wiedzę elektroniczną i akustyczną. Wykonuję sporo napraw i renowacji sprzętu audio i myślę, że podchodzę do tematu całkiem racjonalnie 😉

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli słuchasz sprzętu a nie muzyki.

🙂

that's the spirit! Takich ludzi tu potrzebujemy:)

Myślę, że każdy na tym forum "słucha sprzętu". Jeśli chodziłoby tylko o słuchanie muzyki, słuchałbyś jej nawet na wbudowanym w telefon głośniczku, a nie inwestował w sprzęt, płyty CD, vinyle czy też wysokiej jakości pliki plus dobry DAC. Jeśli rozróżniasz brzmieniowo kolumny głośnikowe, wzmacniacze, różnice pomiędzy plikami MP3 a FLAC (tego nie usłyszysz z wyjścia słuchawkowego laptopa, przeciętnego telefonu czy odbiornika BT z kodekiem SBC) to szybko zauważysz, że nie każdy zestaw pasuje do każdego gatunku muzyki. Poruszyłem temat jakości nagrań, ponieważ wielu wykonawców od lat nagrywa w tragicznej jakości. Ważny jest tu temat dynamiki nagrań, Reduktor Szumu nagrał kiedyś o tym odcinek przekazujący w prosty sposób podstawową wiedzę. W pewnym momencie słuchanie niektórych nagrań staje się wręcz nieprzyjemne. Przykładowa Metallica ma nagrania tak zmasakrowane i krzykliwe, że równie dobrze można słuchać reklamy Media Expert (starsze płyty są nawet ok). To jest subiektywne, jednak moim zdaniem już nawet System of a Down słucha się znacznie lepiej. Myślę, że nie ma co ciągnąć dalej tego wątku w tym miejscu, to temat o doborze wzmacniacza do kolumn Transpuls 1500, a nie kwestii tego kto "słucha sprzętu" lub kto "słucha muzyki", a może kto robi jedno i drugie 😉

7 godzin temu, adies napisał:

Jeśli chodziłoby tylko o słuchanie muzyki, słuchałbyś jej nawet na wbudowanym w telefon głośniczku

Jeśli okoliczności tego wymagają to słucham i ten sposób. Aczkolwiek wole przyzwoite stereo czy słuchawki.

Kiedyś rozważałem te Transpuls, model 1000, ale uznałem, że są za duże. Z Denon chyba 1510, albo 1520 grało to dobrze, a może nawet znakomicie. Obecnie skończyłem z głośniczkami 13 cm z zatkanym basrefleksem.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

18 godzin temu, adies napisał:

Audiofil to obraźliwe określenie. Gdybym był audiofilem, kupowałbym podstawki do kolumn czy pasty do tranzystorów. Mam całkiem niezłą wiedzę elektroniczną i akustyczną. Wykonuję sporo napraw i renowacji sprzętu audio i myślę, że podchodzę do tematu całkiem racjonalnie 😉

Zgadzam się. To jest choroba która niesie za sobą negatywne konsekwencje. 

Tu się zgadzam.

17 godzin temu, adies napisał:

Myślę, że każdy na tym forum "słucha sprzętu". Jeśli chodziłoby tylko o słuchanie muzyki, słuchałbyś jej nawet na wbudowanym w telefon głośniczku

Dlatego mówię, takich ludzi tu potrzebujemy.

Ale , nigdy!! Nigdy w swojej karierze nie pozostawiłem płyty, kawałka na który miałem ochotę tylko dlatego że brzmiał źle. A uwaga z tego powodu zmieniłem system i to dobre parę razy.

• Pokaż nowe odpowiedzi