Skocz do zawartości
IGNORED

Mini salka 5.1 | Auro3D

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

W innym temacie pisałem że Kino będę chciał zrobić ponownie w tym samym pokoju ale dzisiaj przemyślałem to i jednak zostanie to w salonie, przednie zestawy głośnikowe będą miały więcej miejsca po bokach a tylne surround będą oddalone o 2,3 metra a nie tak jak w tym mniejszym 1,2 metra... 

Po pracy byłem w markecie budowlanym i kupiłem 5 sztuk lameli na ścianę, po zamontowaniu zobaczymy czy coś to wniesie, jeżeli tak to dokupię jeszcze 6 sztuk a jak nie to zostanie jako odzoba😎

IMG_0822.thumb.jpeg.ce7fb8787dd0d26125ba21917fd8fa79.jpeg

A tak wygląda zamieszczona charakterystyka pochłaniania, nie liczę na nie wiadomo co ale jak coś wniesie to będę się cieszył

IMG_0823.thumb.jpeg.244be365c25a511fd80cf4baa09f2383.jpeg

Tak mi napisał profesjonalista, kiedy się dowiedział, że przechodzę na system multi głośnikowy.
„Your 2 channel setup is a killer and will sound way better then any multichannel setup will. A Trinnov will not produce as good SQ. Plus you really dont gain from all those speakers and stuff. Its just more things that have electrical noise and issues. If you can stay pure 2 ch I would do that.”

Zrozumialem to dopiero wtedy, jak wróciłem do stereo.

….be still and know….

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, Seth_A_Rider napisał:

Tak mi napisał profesjonalista, kiedy się dowiedział, że przechodzę na system multi głośnikowy.
„Your 2 channel setup is a killer and will sound way better then any multichannel setup will. A Trinnov will not produce as good SQ. Plus you really dont gain from all those speakers and stuff. Its just more things that have electrical noise and issues. If you can stay pure 2 ch I would do that.”

Zrozumialem to dopiero wtedy, jak wróciłem do stereo.

Kolego, prosiłem! Pisz sobie to wszystko w dziale stereo! Mnie nie interesuje głupie stereo, robię to co robię dla filmów! Wielkie Gów...o, mnie nie interesuje Twój geniusz i temat o stereo. 

8 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

nie mogłem się oderwać od RDR2 i odkrywałem tą grę na nowo

To kup 6 tych DAC-ow RDR2 i podłącz je do wyjsc cyfrowych Trinova. Kolumny tez mozesz zmienic na te które uzywasz do stereo. Kup kilka par. Bedziesz miec cechy dzwięku stereo tylko ze w 12 kanałach.

PS. Stereo to tez multi-channel. Atmosa mozna bez problemu przekierowac do dwóch głośników stereo. Oczywiscie wszystko zależy od miksu/masteringu, ale w wiekszosci wydania Atmos maja duzo wieksza dynamikę niz wydania CD-audio i brak tej ekstremalnej kompresji jaka jest na 90% płyt CD.

Edytowane przez maxijazz
Przed chwilą odebrałam paczki, a w nich uchwyty x4 oraz banany x9... czwartek wolne więc zapowiada się pracowity dzień...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Dobre uchwyty, mam na nich górne głośniki heco aurora 300. Trzymają porządnie.

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, MarcinRejek napisał:

Przed chwilą odebrałam paczki, a w nich uchwyty x4 oraz banany x9... czwartek wolne więc zapowiada się pracowity dzień... 💪

Ukryta Zawartość

Brawo Ty...💪

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, RAF77 napisał:

Dobre uchwyty, mam na nich górne głośniki heco aurora 300. Trzymają porządnie.

No u mnie będą B&W 601 wszystkie czyli  trzy zestawy głośnikowe oraz fronty też B&W ale LCR6s2

Gość

(Konto usunięte)

Panowie, wiem że bardzo mało osób obserwuje ten temat ale mam sprawę...

Czy jako Lewy, Centralny, Prawy warto zostawić B&W LCR6s2 czy go wymienić?  Jak dla mnie jest on dużo lepszy niż 601s1 oraz 602s1 ale ponoć w Auro3D wszystkie kanały powinny być takie same😬 wcześniej oprócz właśnie frontu miałem resztę taką samą i dało się odczuć różnicę🥴

Pomóżcie... 

Ja to bym zastosował te, które subiektywnie grają dla mnie lepiej i nie przejmował się tym, zeby wszystkie były identyczne. Ewentualnie postarałbym się, zeby wszystkie były tymi lepszymi 😉

Oczywiście są pewne granice, których nie ma sensu przekraczać i dlatego np u mnie jako atmosy (tak wiem, to temat o auro) powiesiłem mniejsze głosniki.

Przeciez na tym setupie będziesz zapewne oglądać równiez w natywnym np 7.1 albo 5.1, to chyba lepiej, zeby głośniki L, C oraz R były tymi lepszymi głosnikami. Raczej nie ma sensu równać w dół, byle tylko były identyczne. Jak juz, to w górę 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
13 godzin temu, brewka87 napisał:

Przeciez na tym setupie będziesz zapewne oglądać równiez w natywnym np 7.1 albo 5.1, to chyba lepiej, zeby głośniki L, C oraz R były tymi lepszymi głosnikami. Raczej nie ma sensu równać w dół, byle tylko były identyczne. Jak juz, to w górę 😉

5.1 ale cały rydz w tym że nie chcę kupować nic lepszego na chwilę obecną,  seria 600 dzisiaj jest tania na rynku wtórnym ale też i nie całkowicie tania bo np w cenach których sobie wołają handlarze za zdewastowane kolumny można by było kupić nowe Klipsch-e 500mk2. Natomiast użytkownicy tych że kolumn za stan idealny też nie mało wołają w Polsce, u Niemca można dużo taniej kupić... 

W takim razie zostaje tak jak jest, nic nie kombinuje już więcej, mam wszystko co potrzebuje by uruchomić 9.1

Edytowane przez MarcinRejek
Gość

(Konto usunięte)

No i mam już 150 cm paneli przyklejonych, czy jest różnica? Jest, ale nie jest to tak że od razu mamy efekt jak w komorze bezechowej... delikatna różnica na plus, ale czy warto było wydać więcej na lamele akustyczne? Myślę że tak, ja jestem zadowolony bo i sonicznie i wizualnie się poprawiło👍👌

Klej nakładałem w ten sposób:

IMG_0834.thumb.jpeg.2f2d83becebd95b62a12ddcb0b43376b.jpeg

A tak wygląda to z tego samego miejsca co wcześniej robiłem zdjęcie:

IMG_0835.thumb.jpeg.85f6a3f573f348f4d61ebcd44e17eb5e.jpeg

Teraz przyszedł czas na montaż uchwytów pod zestawy głośników kanałów prawych... 🤣

9 minut temu, MarcinRejek napisał:

No i mam już 150 cm paneli przyklejonych, czy jest różnica? Jest, ale nie jest to tak że od razu mamy efekt jak w komorze bezechowej... delikatna różnica na plus, ale czy warto było wydać więcej na lamele akustyczne? Myślę że tak, ja jestem zadowolony bo i sonicznie i wizualnie się poprawiło👍👌

Klej nakładałem w ten sposób:

Ukryta Zawartość

A tak wygląda to z tego samego miejsca co wcześniej robiłem zdjęcie:

IMG_0835.thumb.jpeg.85f6a3f573f348f4d61ebcd44e17eb5e.jpeg

Teraz przyszedł czas na montaż uchwytów pod zestawy głośników kanałów prawych... 🤣

Spoko wyszło. Nie idziesz z tymi lamelami jeszcze bardziej w lewo?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
47 minut temu, brewka87 napisał:

Nie idziesz z tymi lamelami jeszcze bardziej w lewo?

Pójdę jeszcze o kolejne 170 cm ale w następnym miesiącu... jestem spłukany po urlopie w Polsce😬😞 teraz muszę za 200€ wyżyć do 28 listopada🥴🫣😭

I i jestem po montażu... Tak to wygląda od strony siedzącego☺️

IMG_0839.jpeg

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, RAF77 napisał:

Ładnie to wygląda.

Dzięki, mnie też się podoba... Rafał podłączyłem dziś ampli i jednak jest już Auro3D wykupione choć sprzedający twierdził że nie ma... Ta informacja też mnie cieszy☺️

55 minut temu, RAF77 napisał:

Ładnie to wygląda.

Te membrany nawet pasują do lameli 🙂

41 minut temu, MarcinRejek napisał:

podłączyłem dziś ampli i jednak jest już Auro3D wykupione choć sprzedający twierdził że nie ma... Ta informacja też mnie cieszy☺️

To dobrze, bo teraz już byś tego nie włączył. Marantz zakończył świadczenie usługi aktualizacji do Auro. Nie są mi znane inne metody aktualizacji.

Gość

(Konto usunięte)

@RAF77 mam parę pytań do Ciebie ale zastanawiam się czy nie napisać do Ciebie na PW🤔 Chodzi o sprzęt Marantz-a oraz jeszcze innych rzeczy... 

Nie będziesz miał mi za złe że tam się odezwę? 

44 minuty temu, brewka87 napisał:

Marantz zakończył świadczenie usługi aktualizacji do Auro

Z tego co mi wiadomo to tyczy się to pierwszych modeli ( 7009 oraz 7010 ) ale jak jest w rzeczywistości to tego nie wiem

Gość

(Konto usunięte)

Właśnie odpaliłem PS4Pro i zamiast Dolby TrueHD mam tylko Multi Ch na Marantz-u... na Denon-ie 4310 miałem normalnie, o co chodzi? 

Nadmienię że Denon nie jest top topów ale jest cięższy, większy i lepiej wykonany niż Marantz... a tam jest 7 końcówek mocy zaś w Marantz-u 9 końcówek mocy ale za to mniejsze trafo😬 ta końcówka jest potrzebna, nie ma zmiłuj 

No i jeszcze jedno mnie wkurza w Marantzu🤬 przy ustawianiu kolumn na duże nie da się odciąć krosowera a w Denonie się to dało... Shit... 

Gość

(Konto usunięte)

Coś widzę że z roku na rok jest coraz to mniej usherów którzy się kiedyś udzielali... trochę to smutne😞

A tak na marginesie, mam pytanie?

Jaki przewód będzie najlepszym wyborem? Real Cable BM250 czy Van Den Hull Clearwater? Obecnie mam VDH jako front i jestem z niego zadowolony, troszeczkę temperuje górę w B&W ale i też daje przyjemną średnicę... w muzyce jestem zadowolony, w kinie też bo wokal i jego pochodne częstotliwości brzmią bardzo przyjemnie... Co byście wybrali do zasilenia frontowej strefy nagłośnieniowej? 

[mention=63713]RAF77[/mention] mam parę pytań do Ciebie ale zastanawiam się czy nie napisać do Ciebie na PW Chodzi o sprzęt Marantz-a oraz jeszcze innych rzeczy... 
Nie będziesz miał mi za złe że tam się odezwę? 
Z tego co mi wiadomo to tyczy się to pierwszych modeli ( 7009 oraz 7010 ) ale jak jest w rzeczywistości to tego nie wiem
Pisz śmiało.
5 godzin temu, MarcinRejek napisał:

co mi wiadomo to tyczy się to pierwszych modeli ( 7009 oraz 7010 ) ale jak jest w rzeczywistości to tego nie wiem

Możliwe. Patrzyłem na mój 7010 i pojawiła się taka informacja. Tak czy inaczej jeśli wycofali wsparcie dla mojego modelu to znaczy że dla nowszych wycofają niebawem😑

Ciesz się że u Ciebie już jest 😉

2 godziny temu, DrWredman napisał:

Aż się prosi schować te kable za lamelami. Dlaczego tego nie zrobiłeś?

Kable pojdą w szpary w lamelach 😉

Gość

(Konto usunięte)

@RAF77 ustawiłem już chyba wszystko co się da i jestem zadowolony, co prawda lewa strona nie jest tak jak prawa ( chodzi o poziomy wysokości i nakierowanie ) ale wszystko śmiga aż miło☺️ 

Jestem mega, mega zadowolony☺️☺️☺️ rzekłbym że jest nawet dużo lepiej niż wcześniej miałem😎

IMG_0845.jpeg

Gość

(Konto usunięte)

Czy za pomocą amplitunera da się wyłączyć dolną warstwę by słyszeć tylko górne kanały od Auro3D nie zmieniając nic w ustawieniach? Bo wcześniej miałem Końcówkę mocy na dół emotivy, to se wyłączałem w każdej chwili gdy chciałem sprawdzić jak gra Auro w górnej warstwie, w każdej scenie... Obecnie oglądam Harrego Pottera w Auro i to wypełnienie jest b.dobre👌 przestrzenne.... fajnie że filmy bez Auro można odtwarzać przez Auromatic natomiast filmy bez Atmosa to tylko Dolby TrueHD+Dolby Surround by górne odtwarzały ścieżkę dzwiękową... ale tam szczerze nic prawie nie słychać, nie to co w Auro☺️

Godzinę temu, MarcinRejek napisał:

Czy za pomocą amplitunera da się wyłączyć dolną warstwę by słyszeć tylko górne kanały

Myślę, że z poziomu menu amplitunera nie ma takiej opcji. Zewnętrzne końcówki to sobie tak mozna wyłączać ale nie sądze żeby jakikolwiek amplituner miał taką mozliwość. Musiałbyś puścic kanały dolne poprzez jakiś przełącznik ale to trochę bez sensu jesli miałoby to słuzyc jedynie do tego aby raz na jakiś czas sprawdzić jak gra góra.

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, brewka87 napisał:

Musiałbyś puścic kanały dolne poprzez jakiś przełącznik ale to trochę bez sensu jesli miałoby to słuzyc jedynie do tego aby raz na jakiś czas sprawdzić jak gra góra.

Nie, nie... broń Cię panie boże, Ja właśnie chcę kupić końcówkę Marantz-a MM7055 by obsługiwała dolne kanały, ale to w przyszłości. Myślałem że się da w Marantz-u to jakoś ogarnąć... a Presety? Tak jak w Denon-ie? 

No i przeleciałem wszystko i nie zauważyłem by dało się wypuścić sygnał na Pre Out we wszystkich wydaniach😞 tylko górne ( 5 chanel ) dało radę gdy wybrałem dekodowanie 12.1 natomiast dołu już nie da rady poprzez pre out... chyba że jest gdzieś to schowane😬

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 14.11.2024 o 17:43, MarcinRejek napisał:

Jaki przewód będzie najlepszym wyborem? Real Cable BM250 czy Van Den Hull Clearwater?

Odpowiem sobie sam ale przy okazji was poinformuję...

Kupiłem 80 metrów kabla o przekroju 2x1,5mm2 firmy Bitner na wszystkie kolumny

@RAF77 i @brewka87, przy obsłudze 9-ciu kanałów podczas seansu filmowego grzeje się wam też mocno Amplituner?

Volume mam w tedy na 60, ECO wyłączone, impedancja na 8 ohm

Zastanawiam się czy nie kupić sobie jakiegoś wentylatora na górę, chyba że po dodaniu końcówki mocy na dolne kanały temperatura spadnie🤔

• Pokaż nowe odpowiedzi