Skocz do zawartości
IGNORED

Maciupeńki subwoofer do zestawu Rotel A12 & KEF LS50

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, audioburak napisał:

Jak ktoś umie się trzymać śrubokręta czy lutownicy to są takie gotowce:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wystarczy założyć widełki i dołożyć kabel Y RCA z drugiej; powinno działać.

Tak... tylko po co? Żeby sub nie nadający się do stereo podłączyć do stereo? A później łazić po forum i paplać, że sub do stereo to się nie nadaje bo tylko dudni i buczy? Pomijając już nawet samą jakość dźwięku, to suby bez wejścia hi-level nie mają niezbędnej do zgrania z kolumnami stereo regulacji i dlatego nie należy takich prób robić, szkoda czasu i pieniędzy na coś, co musi okazać się porażką.

-----

13 godzin temu, xajas napisał:

Wejscie Speakon (High Level Input) laczysz z wyjsciem glosnikowym wzmacniacza

Elektronicznie speak-on w REL (i chyba w SVS) to takie samo wejście hi-level jak w BW608, tylko zamiast terminali głośnikowych użyto wtyku/gniazdka z rynku pro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

#48 - to inny sposób podłączenia suba z wysokiego poziomu, ale bez speakon'a ...

Czyli REL T5 nie nadaje się do stereo ?  ..... a już miało być tak pięknie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

19 minut temu, audioburak napisał:

Czyli REL T5 nie nadaje się do stereo ?

To twój pomysł - jak na niego wpadłeś?

To była propozycja autora wątku i spytał jak połączyć Rotela A 12 z REL'em

Co do jego przydatności czy do stereo nie mam zdania, bo jest tu

cała chmara mądrzejszych ode mnie ...  a sam nie używam suba do stereo,

chyba, że z secie działkowym 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czyżby coś urodziło się z tego posta?

• No właśnie, miało być pięknie, do dziś wychodziło, jak zawsze.
  • W sumie fakt, kabel połączeniowy można zrobić, wystarczą cztery widły, kabel głośnikowy Melodika 2x1,5mm dwie żyły i wtyczka Speakon Neutrik 4-pin i voilà - nie ma problemu, zgadza się. Okazuje się, jak sprawdziłem, że odpada lutowanie, to dam to radę ogarnąć.
  • Rel t5 nie nadaje się do stereo - fakt.
  • Okazuje się że w promieniu 20km od mojej lokalizacji jest ładnie zachowany REL Q200e. Ale pozostaje jeszcze w dalszym ciągu w miarę nowa konstrukcja B&W ASW608 również nadająca się do uzupełnienia dolnego pasma. oraz wy-guglałem jeszcze REL Q200E. O nim generalnie użytkownicy piszą, że nadaje się typowo do muzyki 2.1, nie do kina i oto chodzi. Powiem tak, REL to muzealne rozwiązanie z początku wieku, trzeba brać pod uwagę, że przetwornik i wzmacniacz zgodnie z prawem Murphy'ego o niezawodności urządzeń elektronicznych ma spore szanse na zgon. Ma niższe zejście basowe, lepszą regulację wzmacniacza, niż nowsza konstrukcja Bowersa - cenowo z drugiej ręki ładny egzemplarz zarówno jednego, jak i drugiego to podobny wydatek. No i jakby babka miała wąsy to co by zrobiła>
55 minut temu, audioburak napisał:

To była propozycja autora wątku i spytał jak połączyć Rotela A 12 z REL'em

Ale - na Boga!  nie przez linkowany przez Ciebie konwerter bo pozbawisz się możliwości synchronozacji suba z kolumnami. REL ze wzmacniaczem stereo łączy się przez dedykowane wejście hi-level w gniazdku speak-on, które zadadniczo niczym się nie różni od terminali głośnikowych na wejściu do BW608.

Co do jego przydatności czy do stereo nie mam zdania

Zadadniczo jeśli sub nie ma wejścia hi-level, to nie ma też gałek pozwalających na zgranie z kolumnami i do stereo po prostu się nie nadaje.

bo jest tu

cała chmara mądrzejszych ode mnie

Spoko, szacun za dobre chęci, ja 3m-ce temu też NIC na ten temat nie wiedziałem, nadal wiem niewiele.

-----

45 minut temu, Gardener Undertaker napisał:

Rel t5 nie nadaje się do stereo - fakt.

Dlaczego? Pytam bo nie wiem.

Edytowane przez szymon1977

49 minut temu, Gardener Undertaker napisał:

Q200E... ma niższe... lepszą regulację wzmacniacza, niż nowsza konstrukcja Bowersa...

BW608 ma wszystko to, co ma q200e a nawet więcej.

Jeśli chodzi o REL to są modele z "i" i bez "i", np T5 i T5i - czym się różnią nie wiem.

Czy jednak zarówno wejście wysokopoziomowe "zaciskowe" czy też speakon

nie jest po prostu zwykłym dzielnikiem obniżającym napięcie żeby i tak

korzystać z wejścia o niskim poziomie ?

Pewnie prędzej taki  niby "podział" nastąpi w subwooferze biernym, bo zabierze

dolną część pasma do samego głośnika ...

3 minuty temu, audioburak napisał:

Czy jednak zarówno wejście wysokopoziomowe "zaciskowe" czy też speakon

nie jest po prostu zwykłym dzielnikiem obniżającym napięcie żeby i tak

korzystać z wejścia o niskim poziomie ?

Chodzi o to, że wejście lo-level omija gałki i przyciski, co uniemożliwia zgranie suba z kolumnami. Bo w KD zgranie realizowane jest poprzez nagranie basu w osobnej ścieżce i autokalibrację we wzmacniaczu. W stereo do suba dochodzi cały sygnał i dlatego trzeba gałkami i przyciskami wybrać, to co ma zagrać z głośnika.

No jak omija, jak nie omija 😉 skoro są sprzęty TYLKO z low level i  regulacje typu faza 

czy częstotliwość tudzież poziom .... jakoś jednak działają 😉 

Zacznij głowy używać nie tylko do konsumpcji ...

14 minut temu, audioburak napisał:

No jak omija, jak nie omija 😉 skoro są sprzęty TYLKO z low level i  regulacje typu faza 

czy częstotliwość tudzież poziom .... jakoś jednak działają 😉 

...

Serio? Pokaż, bo ja takich w sprzęcie niskobudżetowym nie nalazłem. Jeśli tak, to można próbować.

17 godzin temu, Gardener Undertaker napisał:

💡Proszę objaśnić niedouczonego, jak ja mam podpiąć takiego REL T5 do Rotel A 12, żeby to miało sens? (On by mi do rogu biura spasował.

Jeśli chodzi o połączenie elektryczne żeby sub wydobył z siebie dźwięk już padła odpowiedź natomiast pozostaje zarządzanie basem, czyli podział pasma między kolumny a suba, korekcja pasma, opóźnienie sygnału. Takie funkcje mają przeważnie amplitynery kina domowego, a wzmacniacze przeważnie nie mają. Mam wrażenie, że nikt tego problemu nie zauważa.

[mention=44568]szymon1977[/mention] nie wprowadzaj dezinformacji. Pojęcie o subach masz jak o autach hybrydowych. Właśnie słucham stereo z dwoma subami podłączonymi do wyjść niskopoziomowych amplitunera i gałki subów od wzmocnienia, częstotliwości odcięcia jak i przełącznik fazy jak najbardziej działają.

Do założyciela wątku, postawienie suba na zasadzie wcisnę go tam gdzie się zmieści nie gwarantuje basu w miejscu odsluchu. Należy wziąć to pod uwagę przed wydaniem pieniędzy bez możliwości zwrotu suba.

6 minut temu, J.Jerry napisał:

...pozostaje zarządzanie basem, czyli podział pasma między kolumny a suba, korekcja pasma, opóźnienie sygnału. Takie funkcje mają przeważnie amplitynery kina domowego, a wzmacniacze przeważnie nie mają. Mam wrażenie, że nikt tego problemu nie zauważa.

Wprost przeciwnie, właśnie dlatego cały czas o tym piszemy, że sub do steteo musi mie regulację fazy i głośności.

17 minut temu, przmor napisał:

Właśnie słucham stereo z dwoma subami podłączonymi do wyjść niskopoziomowych amplitunera i gałki subów od wzmocnienia, częstotliwości odcięcia jak i przełącznik fazy jak najbardziej działają.

"...nie wprowadzaj dezinformacji" bo to, że w Twoim działają nie znaczy, że działają w każdym. "Pojęcie o subach masz jak o autach hybrydowych" więc co to wnosi do wątku, w którym autor posiada wzmacniacz bez wyjścia lo-level pytać nie będę.

Moim zdaniem lepiej podzieli pasmo subwoofer pasywny, ale ja się nie znam ...

Aktywny będzie grał swoje, bo monitory współpracujące nie są odcinane tak,

jakbyśmy sobie życzyli.

43 minuty temu, audioburak napisał:

Aktywny będzie grał swoje...

Nie do końca, bo odkąd będzie grać sobie wyregulujemy, za to pasywny nie bedzie mieć dedykowanej końcówki mocy np 250W. Symma summarm nie bez powodu subów pasywnych w zasadzie nie ma na rynku, a nawet jesli, to napędza się he dedykowaną końcówką mocy.

Kabel speakon ma zwykle dwa banany - więc nie ma znaczenia do którego
kanału się podpiąć, czy też ma to znaczenie ... np.

speakon to nie kabel tylko typ/stadard gniazd/wtyczek, wiec nie ma zwykle bananow, ale rzeczywiscie czy kanaly L/R sa wlasciwie polaczone nie ogrywa roli, bo ich sygnal w subwooferze i tak bedzie zsumowany
Jak ktoś umie się trzymać śrubokręta czy lutownicy to są takie gotowce:

Ukryta Zawartość

Wystarczy założyć widełki i dołożyć kabel Y RCA z drugiej; powinno działać.

zupelnie zbedne, przeciez REL ma wejdcie wysokopoziomowe
Jeśli chodzi o połączenie elektryczne żeby sub wydobył z siebie dźwięk już padła odpowiedź natomiast pozostaje zarządzanie basem, czyli podział pasma między kolumny a suba, korekcja pasma, opóźnienie sygnału. Takie funkcje mają przeważnie amplitynery kina domowego, a wzmacniacze przeważnie nie mają. Mam wrażenie, że nikt tego problemu nie zauważa.

sa subwoofery, ktore maja te funkcje, pisalismy o tym juz wiele razy

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem lepiej podzieli pasmo subwoofer pasywny, ale ja się nie znam ...
Aktywny będzie grał swoje, bo monitory współpracujące nie są odcinane tak,
jakbyśmy sobie życzyli.

to jest bez sensu.
takie cos funkcjonuje tylko wtedy gdy kupujesz set monitorow z subwooferem ktore do siebie pasuja (patrz np. rozne skutecznosci)
do tego dochodzi problem (duzego) dodatkowego obciazenia dla wzmacniacza.
13 minut temu, xajas napisał:

speakon to nie kabel tylko typ/stadard gniazd/wtyczek, wiec nie ma zwykle bananow, ale rzeczywiscie czy kanaly L/R sa wlasciwie polaczone nie ogrywa roli, bo ich sygnal w subwooferze i tak bedzie zsumowany

Jesteś pewien?

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

W instrukcji bw608 piszą żeby przy wejściu wysokopoziomowym nie mylić kanałów, bo może to skutkować złym dźwiękiem.

6 minut temu, xajas napisał:

...dochodzi problem (duzego) dodatkowego obciazenia dla wzmacniacza.

Trzeba by wzmacniacz np 2x250W... a mając taki można mieć kolumny schodzące do 30Hz... a mając takie kolumny to po co subwoofer?

6 godzin temu, Gardener Undertaker napisał:

Q200 vs B&W 608 - ten pierwszy jest dużo mocniejszy, miałem jeden jak i drugi. Obydwa nadają się do stereo jednakowo, kwestia ustawień. Rel ma wg mnie minimalnie lepiej kontrolowany bas, żywszy bas. B&W taki trochę spokojniejszy, kulturalny, mniej efektowny.

Zejście nawet podobne,  bardzo niskie w jednym i drugim, tylko B&W jest wtedy mocno ograniczony głośnością, mały głośnik - 20cm bardzo się wychyla, niemniej można mu ustawić takie głębokie zejście (ma bodajże 3 presety z teco co pamiętam)

Edytowane przez don111
Godzinę temu, don111 napisał:

Q200 vs B&W 608 - ten pierwszy jest dużo mocniejszy, miałem jeden jak i drugi. Obydwa nadają się do stereo jednakowo, kwestia ustawień. Rel ma wg mnie minimalnie lepiej kontrolowany bas, żywszy bas. B&W taki trochę spokojniejszy, kulturalny, mniej efektowny.

Zejście nawet podobne,  bardzo niskie w jednym i drugim, tylko B&W jest wtedy mocno ograniczony głośnością, mały głośnik - 20cm bardzo się wychyla, niemniej można mu ustawić takie głębokie zejście (ma bodajże 3 presety z teco co pamiętam)

Bardzo cenna dla mnie uwaga, ktoś, kto miał się wypowiedział.

Próbowałeś już z korektotem? Tak sobie patrząc na charakterystykę Twoich kolumn myślę, że nawet jeśli z subem zrobisz bas z pudełkowatego na przyjemny, to będzie go zbyt dużo.

Tu mi brakuje basu w KEF-ach -> 🤷‍♂️ W Bowersach 685 miałem: Strauss: Eine Alpensinfonie

• Jasne, spróbowałem też szukać basu do tych KEFów LS50, softwarowo, w zakresie 50-120Hz chwilę temu jakąś podpowiadanym w wątku programem korekcyjnym, ale to nie niestety w tym przypadku porażka dla mnie, zwłaszcza, jak się słucha wielu gatunków muzyki 😁 Choćby Straussa
  • Nie słucham głośno muzyki, w tym przypadku, z tego, co wyczytałem w odpowiedziach do postu, to idealne rozwiązanie dla mnie - mały sub, zarówno, jeden jak i drugi z tych, co don11 proponuje.
  • Oba gabarytowo przełknę, są małe, biuro jest małe, a do muzyki typu jep,jep,jep się oczywiście nie nadają, ale o to mi nie chodziło, od tego mam Focala Bombę w samochodzie, efekty wybuchów w filmach ogarniam na słuchawkach German Maestro.

Nie pozostaje chyba nic innego chyba , niż ich poszukać, bo jakoś innych modeli nie widać na horyzoncie, a moje pytanie i propozycje z założenia tematu były bezsensowne, dobrze, że jest tu na tyle grzecznie, że nikt tego nie zhejtował. Odezwę się jeszcze oczywiście, jak się uposażę w jeden z nich. Z wykształcenia, jako inżynier mechanik, bardziej skłaniam się ku Bowersowi 608, bo to nowsza konstrukcja. Dzięki za zainteresowanie moim problemem. Tłumaczy się teraz winny, po prostu na wsi z dala od dużego miasta i przy masie pracy brak czasu na latanie z klockami po salonach audio na odsłuchy. Coś czuję, że nie wtopię teraz z zakupem. Dzięki. Jeszcze dziś i jutro poczytam, jakby Panowie mieli jakieś dodatkowe uwagi, zaczynam risercz za używkami.

Edytowane przez Gardener Undertaker
7 minut temu, Gardener Undertaker napisał:

Tu mi brakuje basu w KEF-ach -> 🤷‍♂️ W Bowersach 685 miałem

To dlaczego nie zamienisz KEF na B&W?

Są powody:

• KEFY idą wysoko i szczegółowo, szerzej niż Bowersy, widzieliście jak rozstawiłem pułkowniki na uchwytach, nie ma miejsca na standy, biurko jest narożne, kwestia lokalizacji. Scena się oddala za monitor jakieś pół metra w porównaniu do Bowersów. Audiofile to nazywają większą sceną, jako laik, dla mnie to lepiej lokalizuje instrumenty.
  • Nie mogę mieć takich samych, jak córka, a ona jest minimalistką i jej prosty kanciasty Bowers odpowiada.
  • Kupiłem je jako nowe w świetnej cenie.
  • Jakością wykonania to dzieło sztuki inżynierskiej, wśród znajomych mam ksywę Inspektor Gadged 😁
  • Wcześniej miałem dokładnie w tym miejscu zestaw 2+1 (Razer Mako, który potrafił zatrząść tym miejscem, mimo małych gabarytów, no ale prawo Murphy'ego po ośmiu latach na niego zadziałało) Dlatego wpadłem na pomysł dwa podstawkowce na ścianę, to znów nie zadziałało, jak należy, teraz dochodzi sub, bo to jednak rokuje, że zadziała, jak oczekuję.
  • Tak, jak z kobietą, wygląd ma pierwszorzędne znaczenie, potem wnętrze.

Chyba starczy wyliczanki... Ktoś tu wcześniej pisał, że sprzedaż/kupno to nie jest zbyt inteligentne rozwiązanie problemu. Lepiej niech ta flaszka pozostanie u mnie. Nota bene KEFY kupiłem od gościa, któremu żona je wystawiła przed dom, z racji właśnie ich nowoczesnego wyglądu 😁 Nie pasowały do mebli 🤷‍♂️

Skoro tak, to z pasmem od 79Hz sub będzie miał co robić. Ciekawy jestem czy po wsadzeniu gąbek w otwory BR spadnie górka około 100Hz, ale pewnie nie. Trzeba będzię ją korektorem przyciąć.

4 godziny temu, Gardener Undertaker napisał:

Chyba starczy wyliczanki...

Słucham metalu na onkyo a5vl i bw606+608 - powiem tak: wielka strata kolego.

I tu się w pełni zgadzam kolego, moja córka również słucham metalu tak jak ty i dokładnie ile takim samym wzmacniaczu tylko na Bowersach 586. W tym zestawieniu nawet Suba nie trzeba.

5 godzin temu, Gardener Undertaker napisał:

I tu się w pełni zgadzam kolego, moja córka również słucham metalu tak jak ty i dokładnie ile takim samym wzmacniaczu tylko na Bowersach 586. W tym zestawieniu nawet Suba nie trzeba.

Trzeba - nie trzeba. Można więc czemu nie? Miałem kilka podłogowych, ale powrotu do stereo bez suba nie widzę.

Chyba 685?

• Pokaż nowe odpowiedzi