Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko po co mi taka "bestia", skoro na 20m2 mój 80 watowy wzmacniacz klasy D napędza moje kolumny 4 omowe o skuteczności 92dB w taki sposób, że już przy 16% jest wystarczająco bardzo przyjemnie? Waży 50 razy mniej i kosztuje zapewne też tyle samo mniej.

6 godzin temu, daris666 napisał:

Tonsil też ma tradycje 🙂 🙂

Nawet dłuższą 🙂

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

2 hours ago, (nie)przecietniak said:

wzmacniacz klasy D napędza moje kolumny 4 omowe o skuteczności 92dB w taki sposób, że już przy 16% jest wystarczająco bardzo przyjemnie

To że jest głośno przy 16proc nie znaczy że napędza. Zrozumiałem co znaczy napędzić głośniki jak podłączyłem Ugode do moich 90-92db. Usłyszenie tej różnicy nie jest banalne przynajmniej dla mnie. 

2 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

Tylko po co mi taka "bestia", skoro na 20m2 mój 80 watowy wzmacniacz klasy D napędza moje kolumny 4 omowe o skuteczności 92dB w taki sposób, że już przy 16% jest wystarczająco bardzo przyjemnie?

Ale przy 16% czego? Poziomy dobrane jak w amplitunerze yamahy? 😉

nagrywamy.com

Powinieneś zatem spróbować klasy D, np. TPA3255 albo rzeczonego w tym wątku MA12070. Miałem dwie Ugody, jedna sprzedana, druga kurzy się na półce i choć to naprawdę super wzmacniacze, to klasa D je wyparła.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

4 minutes ago, frobek said:

Powinieneś zatem spróbować klasy D

Możliwe że kiedyś spróbuję - tor w pełni cyfrowy z i2s to już na pewno ale niech się to jeszcze rozwinie i za 10lat obadam. Póki co składa się aleph mini. Będzie jeszcze kt88, coś na dwóch parach mosfetow lateralnych no i cały szereg dacow czeka w kolejce. Spokojnie 10lat zejdzie. 

Z klasą D mam ten problem ze nie jest kiss. 

Godzinę temu, przemak napisał:

Ale przy 16% czego? Poziomy dobrane jak w amplitunerze yamahy? 😉

Możliwe, że to akurat schrzaniono w sabaju. W Toppingu PA3s na MA12070 jest to ok. 40%, oba w klasie D, ale jednak zupełnie inne konstrukcje choć obie 80W przy 4omach - ten pierwszy ma regulację głośności cyfrową a Topping analogową.

Edytowane przez (nie)przecietniak

9 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Możliwe, że to akurat schrzaniono w sabaju. W Toppingu PA3s na MA12070 jest to ok. 40%, oba w klasie D, ale jednak zupełnie inne konstrukcje choć obie 80W przy 4omach - ten pierwszy ma regulację głośności cyfrową a Topping analogową.

No tak ale to NIC nie znaczy. Poziom na wyjściu to jest poziom na wejściu razy wzmocnienie. Nic więcej tam się nie dzieje. Jeżeli wzmocnienie jest za duże to utrudnia eksploatację. 

nagrywamy.com

5 minut temu, przemak napisał:

Jeżeli wzmocnienie jest za duże to utrudnia eksploatację. 

W przypadku Sabaja robię to z pilota, albo dotykowo na panelu przednim - nie ma kuriozalnych gwałtownych skoków głośności - nie sprawdzałem co się dzieje z dźwiękiem powyżej 21%, w Toppingu zaś przy kręceniu "gałą" głośność przyrasta bardzo powoli. Nie wiem co bardziej wygodne, oba są ok. dla mnie.

10 godzin temu, krzysieks_2007 napisał:

Tak droższym, fizyki i marketingu nie oszukasz. 

...

Wiecej=drożej =lepiej. 

Nie zrozumiałeś co napisałem.

47 minut temu, Ajothe napisał:

Obniżenie poziomu sygnału na wejściu nie załatwi sprawy? 

Mi nic nie przeszkadza, to @przemakcoś sugerował 🙂

W dniu 5.05.2022 o 16:39, (nie)przecietniak napisał:

Poniżej (...) zdjęcie z modyfikacji zwrotnicy kogoś, kto już tych kolumn słuchał (ale o tym na razie nie rozmawiamy)

Zanim kolumny do mnie dotarły, to w pierwszym poście na ich temat napisałem m.in to co powyżej. Od początku "czułem" (miałem intuicję), że coś w tych kolumnach będzie nie tak, bo być musi, skoro firma ma kilka innych "linii" swoich produktów, o wiele droższych, ale byłem tego świadomy, miałem nadzieję, że do poprawy będzie niewiele. I tu się nie zawiodłem, gdyż:

- bas i średnie są dla mnie więcej niż dobre, odpowiednie, nie mam zastrzeżeń, nic nie razi - jest very good.

- stereofonia - rewelacja

- separacja instrumentów - wystarczająco dobra

- barwa niskich i średnich - prawidłowa

no i 

- wysokie (talerze perkusji, końcówki wokali na "s") - są płyty gorzej nagrane - i z nimi jest super, ale w innych, niestety - talerze wpadają w "podzwonkiwanie" i metaliczność, jest to dla mnie nie do przyjęcia. Jak się wie jak powinno być, to pojawia się irytacja.

Człowiek z innego forum zwrotnice poprawił tak:

spacer.png

Ja nie mam takich wymagań, chcę poprawić (uszlachetnić) tylko wysokie, nic więcej. 

Zgłębiam obecnie inny temat na naszym forum: 

Jak zobaczyłem zwrotkę w kolumnach kilkukrotnie droższych (2 way) - to się tylko uśmiechnąłem

Poniżej więc wklejam zdjęcia zwrotnicy moich kolumn, i podaję dla całościowego oglądu sytuacji -  wartości kondensatorów (wszystkie na 50V) patrząc od górnego rzędu od lewej do prawej (trzy kondensatory na górze zdjęcia, dwa na dole): 10uf, 5,6uf, 18uf, / 100uf, 6,8 uf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1722450519_zwr1strona_1.thumb.jpg.938a27f646c54a1b73d79ffee2103910.jpg595952431_zwr2strona.thumb.jpg.eeeee8ebd2d2fad1ec9d936bb430be8a.jpg

Proszę uprzejmie Kolegów o wskazanie, które i na jakie kondensatory wymienić (a może wystarczy tylko jeden - jakiś newralgiczny?). Jak sie zorientowałem sekcja twittera to chyba górny rząd (na zdjęciu). Odwdzięczę się - opisem (subiektywnym) uzyskanych efektów 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

9 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Proszę uprzejmie Kolegów o wskazanie, które i na jakie kondensatory wymienić

najlepiej niczego nie wymieniać bo wymiana na kondensatory MKP wcale nie gwarantuje ,że dźwięk się ,, poprawi" . Producent takie zastosował bo dawały określony efekt . A że to nie są kondensatory , które powinny być stosowane w zwrotnicach głośnikowych to zupełnie inna sprawa .

Możesz wymienić ale koszt będzie wysoki ( kilkaset złotych ) , efekt niepewny a na koniec będzie to wielkie i kłopotliwe w montażu wewnątrz obudowy . Po zdjęciu trudno ocenić , który z tych kondensatorów pełni rolę filtra dolno/górno-przepustowego albo pułapki rezonansowej a także dla którego z głośników . Trzeba rozrysować schemat po przebiegu ścieżek . No i te kondensatory mają rozrzut pewnie +/- 20% a polipropylenowe +/-2-5% i diabli wiedzą co z tego wyniknie - mogą się przesunąć częstotliwości podziałów , może wzrosnąć ilość informacji i ,, głośność " średnicy czy góry pasma ... 

...there is no spoon...

10 hours ago, (nie)przecietniak said:

Człowiek z innego forum zwrotnice poprawił tak

Wcisnąć inne kondy czy rezystory to każdy może więc po czym wnosisz, że poprawił? Wrzucił pomiary?

1 godzinę temu, arturp napisał:

Najlepiej niczego nie wymieniać bo wymiana na kondensatory MKP wcale nie gwarantuje ,że dźwięk się ,, poprawi" . Producent takie zastosował bo dawały określony efekt . A że to nie są kondensatory , które powinny być stosowane w zwrotnicach głośnikowych to zupełnie inna sprawa .

Możesz wymienić ale koszt będzie wysoki ( kilkaset złotych ) , efekt niepewny a na koniec będzie to wielkie i kłopotliwe w montażu wewnątrz obudowy . Po zdjęciu trudno ocenić , który z tych kondensatorów pełni rolę filtra dolno/górno-przepustowego albo pułapki rezonansowej a także dla którego z głośników . Trzeba rozrysować schemat po przebiegu ścieżek . No i te kondensatory mają rozrzut pewnie +/- 20% a polipropylenowe +/-2-5% i diabli wiedzą co z tego wyniknie - mogą się przesunąć częstotliwości podziałów , może wzrosnąć ilość informacji i ,, głośność " średnicy czy góry pasma ... 

Dziękuję Artur za b. "oficjalną", poprawną politycznie, jednak niepraktyczną dla mnie - wypowiedź i radę. Nie mogę tych "wysokich" zostawić takie jakie są. Po prostu nie mogę ! 🙂 

Na YT na filmiku jednego Włocha, który spalił w tych kolumnach twitter widać, że wymieniał ten 5,6 uf - i ja też się chyba nim zajmę.

1 godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Wcisnąć inne kondy czy rezystory to każdy może więc po czym wnosisz, że poprawił? Wrzucił pomiary?

Nie wrzucił, a to artysta. Ale jak ja doprowadzę (daj Boże) do normalności wysokie poprzez wymianę kondensatora (-ów) o tej samej wartości, to mi uwierzysz bez pomiarów, mam nadzieję?  🙂

Koledzy zrozumcie mnie proszę, chcę poprawić tylko wysokie, nie chcę wydawać setek zł. na "grubasy", z którymi będzie problem montażowy, nie chcę zmieniać charakteru brzmienia itd itp. Jeśli nie uzyskam od Was podpowiedzi najlepszej i najkrótszej drogi, to będę eksperymentował i na początek np. wymienię kondensator 5,6uf na taki też elektrolityczny ale znanej firmy, i zobaczę czy są zmiany na lepsze czy nie:

spacer.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te małe kondensatory rzędu kilku uF możesz spokojnie zastąpić polipropylenami. Jak podejdziesz do tematu rozsądnie i zamiast kupować Mundorfy itp. za kilkaset kupisz np. Kemeta za kilkanaście/kilkadziesiąt złotych, to operacja Cię nie zrujnuje 🙂

Niewykluczone, że zmianę ESR będziesz musiał skorygować rezystorem. Przydały by się pomiary przed i po zmianach, na ucho to raczej niewiele da się wywnioskować. W każdym razie, jak wolę polegać na przyrządach pomiarowych niż na moim ułomnym słuchu 🙂

Edytowane przez frobek

Godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Nie mogę tych "wysokich" zostawić takie jakie są. Po prostu nie mogę ! 🙂 

W sumie to ja cię rozumiem. Bakcyla złapałeś to już nie ma rady . Wysłałem ci pomocną informację na ,,wiadomości" .

...there is no spoon...

1 hour ago, (nie)przecietniak said:

Nie wrzucił, a to artysta. Ale jak ja doprowadzę (daj Boże) do normalności wysokie poprzez wymianę kondensatora (-ów) o tej samej wartości, to mi uwierzysz bez pomiarów, mam nadzieję? 

Nie uwierzę bo swojemu słuchowi nie ufam a co dopiero cudzemu. 

30 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Nie uwierzę bo swojemu słuchowi nie ufam a co dopiero cudzemu. 

Godzinę temu, frobek napisał:

Niewykluczone, że zmianę ESR będziesz musiał skorygować rezystorem. Przydały by się pomiary przed i po zmianach, na ucho to raczej niewiele da się wywnioskować. W każdym razie, jak wolę polegać na przyrządach pomiarowych niż na moim ułomnym słuchu 🙂

To, co i czym się mierzy w takim przypadku jak mój (wysokie lekko "dzwonią")?

57 minut temu, arturp napisał:

Wysłałem ci pomocną informację na ,,wiadomości" .

Dzięki, zaraz się zapoznam.

14 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Poniżej więc wklejam zdjęcia zwrotnicy moich kolumn

Przypomnisz jakie to model kolumn ? Nie mogę znaleźć w wątku . W sieci powinny być jakieś pomiary fabrycznych i z tego można już wnioskować dlaczego sybilanty są podkreślone . Nie wszystkie kolumny są strojone przez producenta tak aby miały liniowa ,równą ,płaską charakterystyką - czasem coś dodają lub odejmują dla osiągnięcia jakiegoś efektu - tu może być więcej wysokich tonów i dlatego jest ostro . Często głośniki wysokotonowe mają własne charakterystyki bardzo nierówne i podbijają określone podzakresy .

Trzeba eksperymentować . Jeśli zdecydowałeś ,że chcesz to zrobić a nie masz systemu pomiarowego to tylko metoda prób i błędów .

...there is no spoon...

11 minut temu, arturp napisał:

Przypomnisz jakie to model kolumn ?

Magnat Monitor Supreme 1002, mi się nie udalo natrafić w necie niestety na żadne pomiary/dane charakterystyk producenta.

51 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

nie udalo natrafić w necie niestety na żadne pomiary/dane charakterystyk producenta.

Jest trochę pomiarów innych głośników tego producenta . Można nich wywnioskować ,że są specyficznie strojone- dużo basu i dużo góry . Spore ilości basu mogą być przydatne w dużych pomieszczeniach ale wysokie tony już tak ładnie się nie ,, wkomponują" i zawsze będzie ich dużo . Może po prostu wystarczy je dodatkowo tłumić ale wtedy ogólne wrażenie będzie takie ,że głośniki grają ,, ciemno" , mało detalicznie , zbyt ciepło i zbyt masywnie . 

Czyli trzeba wymienić kondensatory i przy okazji pobawić się tym rezystorem ceramicznym zwiększając jego wartość lub jeszcze lepiej -  dołożyć drugi rezystor ( między tym ceramicznym - na schemacie R1 , a głośnikiem wysokotonowym , ten rugi /dodany oznaczony jest na schemacie R2) zwierający sygnał do masy . I eksperymentować z wartościami np- 15R ,22R , 47R .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

38 minut temu, arturp napisał:

Spore ilości basu mogą być przydatne w dużych pomieszczeniach

Poczyniłem już pewne obserwacje w swoich kolumnach i przy moim posiadanym sprzęcie - jak nie ma dużo basu na płycie (w utworze), to i nie ma ich w kolumnach - jest naprawdę dobrze pod tym względem. Wysokie też nie rażą ilością a jedynie w pewnych sytuacjach, tylko jakością

Może po prostu wystarczy je dodatkowo tłumić ale wtedy ogólne wrażenie będzie takie ,że głośniki grają ,, ciemno" , mało detalicznie , zbyt ciepło i zbyt masywnie . 

Nie chcę.

Czyli trzeba wymienić kondensatory

No i to zamierzam. A ideałem byłoby prawdopodobnie, jak widziałem w innych wątkach dot. modernizacji już posiadanych kolumn, zaprojektowanie przez znająca się na rzeczy osobę, od nowa zwrotnicy, rozmieszczając w niej  optymalnie jej komponenty lepszej klasy, ale nie wiem czy chce mi się iść tą drogą. Gdyby jednak ktoś, kto się zna, chciałby mnie na to namówić i  się w to pobawić w formie wykonania usługi, to ew. zapraszam na pw.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Wymiana kondensatorów może nić nie dać. Mam jedne Magnaty Vector 55, to były moje pierwsze "pożądne" kolumny, ale ucywilizowanie ich wymagało wymiany tweetera (oryginalny bardziej skrzeczał niż grał) i zrobienia nowej zwrotnicy razem ze zmianą objętości skrzyń, bo basu jednak było dużo za dużo. Teraz jakoś nawet grają ale do ideału dalej im sporo brakuje.

19 minut temu, frobek napisał:

Wymiana kondensatorów może nić nie dać

Nie sprawdzę to się nie dowiem.

19 minut temu, frobek napisał:

ale ucywilizowanie ich wymagało wymiany tweetera

W moich kolumnach jest niejaki 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , inny niż był w twoich Vectorach. Ciekawe czy udało by się dopasować lepszy zamiennik - może tak (co jest ew. godne polecenia?), ale pewnie bez ingerencji w zwrotnicę i tak by się nie obyło.

spacer.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

27 minutes ago, (nie)przecietniak said:

zaprojektowanie przez znająca się na rzeczy osobę, od nowa zwrotnic

Gotowe zwrotki do magnat 1500 są po 700 sztuka. Projekt drugie tyle to byłoby jak za darmo. Włożysz takie pieniądze a później się okaże że twittery są do kitu i zabawa od nowa. Jak ci nie leżą oddaj jeśli jeszcze możesz bo utopisz kasę w czymś czego nie sprzedasz za więcej niż połowa ceny która dales w sklepie. 

Edytowane przez Daniel_68412
8 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Włożysz takie pieniądze a później się okaże że twittery są do kitu i zabawa od nowa.

Nie planuję 🙂

8 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Jak ci nie leżą oddaj

No co Ty, tak łatwo się nie poddam 🙂

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

bo utopisz kasę w czymś czego nie sprzedasz za więcej niż połowa ceny która dales w sklepie

Wręcz odwrotnie, zamierzam dla siebie, w swoim przekonaniu, zwiększyć ich "wartość" a nie zmniejszyć. No, chyba, że twitter jest do du..y. Zobaczymy.

3 minuty temu, daris666 napisał:

Już widzę że idzie modowanie magnatów 🙂 🙂

Zaraz modowanie... Wymieni się kondensator/ki i po sprawie 🙂

A ja w przeciwieństwie do kolegów zachęcam do tej zabawy. Nawet jak kolumny stracą na wartości to Ty zyskasz znacznie więcej w postaci nowej wiedzy. Zawsze warto jest się czegoś nowego nauczyć. Jednakowoż zalecałbym zacząć do pomiarów i na ich podstawie potem wyciągać wnioski. Spróbuj poszukać jakiegoś mikrofonu pomiarowego np. UMIK-1, do tego darmowy program REW i do dzieła. Zobaczysz, że kiedyś jeszcze będziesz mi "wdzięczny" za tę poradę 🙂 .

No ja się z tym zgadzam że nauka i własne ręce do roboty. Tylko wtedy zabawa a nie słuchanie jest celem. Trzeba sobie uczciwie odpowiedzieć. Nauka to duży koszt który jakby włożyć w pracę i zarobić kasę to starczyłoby na wypas głośniki. 

• Pokaż nowe odpowiedzi