Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

Artur. Wpisując R2R Dac w wyszukiwarce Ali sporo rzeczy wyskakuje. A takie coś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

19 minut temu, (nie)przecietniak napisał:
Godzinę temu, arturp napisał:

Teoretycznie można podmienić na 16 -bitowe AD1856 bo ten pracuje z takimi samymi napięciami zasilania i jest 16-bitowy .

I to jest ew. warte rozważenia.

Wylutuj PCM56 , wlutuj podstawki i możesz w nie wstawiać inne przetworniki - na przykład AD1851 ale jest warunek - on znosi napięcia zasilania max +/-5V , więc pomierz ile tam masz na nogach 1,3,8 i 16 PCM-ów . 

25 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Słuchałeś go na "czystym" NOS-ie?

Tak , w trzech dac-ach . Jeden niemal identyczny jak twój ( na forum taki kiedyś robiliśmy , kilkanaście lat temu 🤔) , drugi to dac VIVAro a trzeci to dac Holgina (obsolete ) . Każdy z 18 bitowców wypadał lepiej - moim skromnym zdaniem. PCM56 mocno upraszczał dźwięk , brakowało mu finezji .  No ale to też kwestia gustu i pozostałych urządzeń zestawu audio . Trudno powiedzieć czy tobie ,, podejdą " 18 bitowce . Zawsze na koniec ,,dobrych rad" i tak jest - ,, posłuchaj i sam oceń " .

34 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:
Godzinę temu, arturp napisał:

Masz jeszcze Dac in The Box na AD1860 ? 

Tak.

Jego można przerobić na nos i dodać analog lampowy na wyjściach prądowych . Samo przestawienie w tryb nos nie zmieni brzmienia radykalnie ale analog już z tak bo to co tam gra to wyjścia napięciowe na opampach wbudowanych w strukturę AD1860 i dodatkowo filtr zbudowany na opampie zewnętrznym - to jest główna przyczyna ograniczenia brzmienia . No ale trzeba trochę popsuć oryginał .

...there is no spoon...

18 minut temu, arturp napisał:

PCM56 mocno upraszczał dźwięk , brakowało mu finezji

Koniecznie musisz 😉 to rozwinąć, może być na przykładach typu - np. tu (18bit) trąbka tak a tu (16bit) tak, tu blachy tak, a tu tak itp.

18 minut temu, arturp napisał:

Każdy z 18 bitowców wypadał lepiej

Nie wiem, powiem szczerze, co mogłoby byc lepiej, jak dla mnie. Oprócz tego co pisałem jest energia, kontury makro i mikro, przejrzystość, barwy, wybrzmienia, scena... no i zaskocznia, niespodzianki, czary, bas też jest baaardzo ok.

Może zasilacz miałeś kiepski przy zasilaniu PCM56, może inne napięcie podane były na kostki niż u mnie (to się okaże jakie).

Wiem jedno na pewno - nigdy, przenigdy, już delta sigma albo R2R z filtrem!

P.S. A lampa do tego? Na tą chwilę nawet nie myślę o tym, ale jeśli bym kiedyś pomyślał (brrr!) to nie mogłaby nawet w najmniejszym stopniu szumieć w kolumnach oraz nie mogłaby piszczeć i się wzbudzać 🙂 😉

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

45 minut temu, Wito76 napisał:

Artur. Wpisując R2R Dac w wyszukiwarce Ali sporo rzeczy wyskakuje. A takie coś?

Ukryta Zawartość

nie wygląda źle ale jest kilka spraw do wyjaśnienia :

- jak jest rozwiązana komunikacja ( logika) między CS8412 i AD1865 ? Jeśli tak jak w Audio Note kit 1.1 itp to może być mało góry i utrata detali ale za to bardzo łagodnie , ciepło , masywnie i muzykalnie .

- nie wiem jak brzmi lampa 6N11 i w jakim układzie została zastosowana , teoretycznie piszą ,że to jest to samo co 6922 czyli ecc88 ale w praktyce nigdy tak ładnie nie wychodzi zamiana 

- no i jest sporo elementów do wymiany ( rezystory , stabilizatory zasilania , okablowanie sygnałowe i przede wszystkim kondensatory wyjściowe , które są duże i jest ryzyko ,że porządne nie wejdą do tej obudowy ) 

Można kupić i zacząć zabawę o upgrade ale ja bym kupił coś lepiej zrobionego za te same pieniądze ale bez obudowy . Zwłaszcza ,że do tej ceny z aliexpress doliczą koszty vatu i cła bo przekracza kwotę zwolnioną .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

No i jeszcze @arturpuprzejma prośba o porównanie  do najprostszego (analogicznie jak mój NOS na PCM56) NOS-a na TDA1541, czego po nim można się spodziewać Twoim zdaniem?

6 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

jest energia, kontury makro i mikro, przejrzystość, barwy, wybrzmienia, scena...

Ogólnie to nie wiem jak to ująć słowami ale w skrócie to 18 bitowce mają to wszystko co napisałeś tylko więcej i lepiej niż PCM56 . Wszystko jest barwniejsze , więcej planktonu , bogatsze w alikwoty itd .

9 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

bas też jest baaardzo ok

tak , bas ma fajny 

43 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

A lampa do tego?

Układów lampowych jest sporo , które tu pasują . Moim zdaniem najlepiej brzmi SRPP . Ale to już drożyzna bo główny koszt to dobre lampy ( od 150w górę ) , trafo do nap.anodowego ( od 200 w górę ) i kondensatory miedziane  albo przynajmniej topowe MKP ( od setek do tysięcy za parkę ) .

...there is no spoon...

10 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

o porównanie  do najprostszego (analogicznie jak mój NOS na PCM56) NOS-a na TDA1541, czego po nim można się spodziewać Twoim zdaniem?

W skrócie TDA1541A z analogiem lampowym to trudny do osiągnięcia poziom przez cokolwiek innego . Piszę tylko na podstawie moich doświadczeń . Najlepsze przetworniki ( AD1865 , PC1702 ) mogą dodać nieco swojego charakteru ale czy to ci będzie odpowiadać ? AD1865 gra podobnie do TDA , może cieplej i łagodniej ale to też zależy od aplikacji . PCM1702 bardziej przestrzennie , klarownie i detalicznie ale chłodniej i nie tak ,, klimatycznie" . Natomiast PCM56 nigdy nie osiągnie takiego poziomu bo to gorsza konstrukcja i to widać w parametrach . Czasem czytam ,że TDA1541A ma mało mikrodetali albo jego dźwięk jest ,, drewniany" . Nic podobnego  - w trybie NOS ma wszystko to co inne najlepsze przetworniki a ponadto jest muzykalny i z lampami tworzy synergię . Soczyste barwy , ładna góra , solidny kontrolowany bas , klarownie , czysto bo ma wyjątkowo niskie THD , przestrzennie itd - moim zdaniem jego cechą charakterystyczną jest to ,że ma wszystko to co mają inne znakomite przetworniki a do tego jest bardzo muzykalny , wciągający i spójny . Ale oczywiście są warunki - musi być dobrze zaaplikowany . To 16 bitowiec więc ja sobie odpuściłem upsampling , oversampling , skomplikowane filtry i analogi na opampach odbierające mu kolory, wybrzmienia , smaczki itp. Testowałem wiele i to mi nie gra . Do tego porządne rozdzielone zasilanie , porządny odbiornik (CS8414 , WM8804 , DIR9001 ) , porządny analog lampowy na dobrych elementach i porządny transport CD .  

W stosunku do PCM56 wszystko skacze o dwie klasy wyżej , oprócz basu - tu różnica nie jest tak duża ale zyskuje trochę na ,, mięsistości " i zróżnicowaniu .

...there is no spoon...

Dzięki.

20 minut temu, arturp napisał:

W stosunku do PCM56 wszystko skacze o dwie klasy wyżej

Nie podważam, ale brzmi nieprawdopodobnie 🙂

Nie jestem osłuchany w NOS-ach R2R ani w żadnych innych oprócz PCM56.

A żeby nie pozostawiać wrażenia (bo tak by wyglądało), że PCM56 to kiepski dac - dam link (może znasz), ktoś się zebrał i zaprojektował... a mógł na innym przetworniku  🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

11 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Nie podważam, ale brzmi nieprawdopodobnie 🙂

Może jestem trochę nieobiektywny bo rzadko mi się zdarza , że coś złożę , uruchamiam i siedzę z otwartą gębą jak zauroczony . Ale kiedy pierwszy raz zrobiłem nos dac-a na TDA1541A z analogiem lampowym SRPP na 6N2P-EW to tak wyglądałem . A miałem już za sobą eksperymenty z różnymi przetwornikami i modyfikacjami CD-eków , w tym na TDA1541A . To było jakieś 7 lat temu i do dzisiaj pamiętam jak pierwszy raz uruchomiłem , siadłem na podłodze przed monitorami , z bananem od ucha do ucha i wystękałem tylko ,, No k...wa" . 

Oh My Wow GIF

...there is no spoon...

32 minuty temu, arturp napisał:

,, No k...wa"

Ja prd...le.

----------------------------------

Przy wyjściu, oprócz widocznych rezystorów na stronie głównej płytki, znajdują się po dwa kondensatory na kanał 1uf 50v i 10uf 35v.

Z drugą stroną płytki na pewno Cię zaskoczę, bo nie tego się spodziewałeś:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Nie odniesiesz się @arturpdo tekj płytki? Wygląda na jakiś masakrycznie nieskomplikowany projekt, aż dziw, że to tak "gra".

Nie powinienem może się tak uzewnętrzniać, ale powiem Wam w zaufaniu, że dzisiaj słuchając jednego z utwórów rockowych, wcale nie sentymentalnego w swej  formie.... po prostu na chwilę się wzruszyłem. Nie było przekleństw ze zdziwienia i zachwytu, ale głęboko osobiste uświadomienie sobie tego, że ......Boże, tyle lat czekałem na taki dźwięk, a Ty ot, po prostu dajesz mi go za darmo.... ehh.

P.S. Gdybym miał takie uprawnienia jako autor wątku - zamknąłbym go w tym momencie. Tu już naprawdę nie ma nic z mojej strony do dodania.

35 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Tu już naprawdę nie ma nic z mojej strony do dodania.

Ja tylko pozwolę sobie dodać, że jeśli urządzenie >NIEKOMPLETNE< gra lepiej niż te wszystkie chińskie pierdzidełka DS w cenie dobrego obiadu to raz, że miałem rację odnośnie tych pierdzidełek, dwa niestety także w temacie tego, że kolega jeszcze klasowego grania nie miał okazji słuchać. Te PCMy nie mają stopnia analogowego i podłączając je pod obciążenie (wzmacniacz) sieją zniekształceniami a pasmo przenoszenia jest zapewne ostro poszarpane. Tylko kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że opinie ludzi, którzy "słuchają" są mocno zbajasowane ich nastrojem.

16 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Z drugą stroną płytki na pewno Cię zaskoczę, bo nie tego się spodziewałeś

Fakt , nie tego się spodziewałem . Nie widzę znanej mi ,,logiki" ale chyba , że to te dwa cudaki wyglądające jak stabilizatory napięcia SMD .

51 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

aż dziw, że to tak "gra".

jeśli masz jakieś wolne MKP o pojemności kilku mikrofaradów to zamień te kondensatory elektrolityczne na wyjściu , albo przynajmniej zbocznikuj te co są. Będzie bardziej klarownie , czytelnie i barwnie ale trochę ostrzej . 

38 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Tu już naprawdę nie ma nic z mojej strony do dodania.

Spokojnie . Dopiero się zaczyna ciekawa jazda . Posłuchasz nos-a na jakimś przetworniku z pierwszej ligi z porządnie zrobionym analogiem i sam się przekonasz o czym tu się produkuje od lat  . 😉 

...there is no spoon...

55 minut temu, arturp napisał:

Nie widzę znanej mi ,,logiki" ale chyba , że to te dwa cudaki wyglądające jak stabilizatory napięcia SMD .

Nie wiem co to jest, ale z bliska wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Ja tylko pozwolę sobie dodać (...)

Ale w jakim trybie chcesz coś dodawać? Sprostowania? Przecież nie masz tego daca, nie słuchałeś, nie mierzyłeś. Teoretyzujesz jednym słowem.

1 godzinę temu, Robsonik napisał:

Wygląda na stabilizator.

11 minut temu, MateuszZ napisał:

Pojedyncze 74HC04.

Mozna liczyć na rozstrzygnięcie?

10 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Mozna liczyć na rozstrzygnięcie

Tak 🙂. Kolega dobrze napisał. Wydawało mi się że jest tam 6 nóżek a jest 5.

24 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Teoretyzujesz jednym słowem.

Brak analogu to nie teoria a bez niego ten dac nie ma prawa zagrać - jak to niby gra to wprowadza kolega czytających w błąd co jest smutne. Najsilniejszą kością która coś tam z siebie bez analogu wydaje jest tda1543 a i tak jest to bardzo słabe jak nie ma chociaż głupiego bufora.

Edytowane przez Daniel_68412
8 minut temu, Daniel_68412 napisał:

jak to niby gra to wprowadza kolega czytających w błąd co jest smutne.

Mam Ci zafundować tego daca , bo nie stać Cię żeby go kupić za 160PLN i dopiero się wypowiadać?

Ostrzegam Cię, jeśli jeszcze raz rzucisz jakieś insynuacje pod moim adresem i oskarżenia, to na priva usłyszysz to czego tutaj nie wypada napisać.

2 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Mam Ci zafundować tego daca , bo nie stać Cię żeby go kupić za 160PLN i dopiero się wypowiadać?

Mam kilka kości pcm56 i wiem co jest na tych wyjściach jak się je obciąży - po co mam kupować kolejne? Ta kość nie ma wystarczająco prądu, żeby wysterować kolejny stopień.

2 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Ostrzegam Cię, jeśli jeszcze raz rzucisz jakieś insynuacje pod moim adresem i oskarżenia, to na priva usłyszysz to czego tutaj nie wypada napisać.

Groźby o to, że obnażam kolegi amatorszczyznę? Przecież to kolega sam się kompromituje skacząc z kwiatka na kwiatek generując tony zachwytów, które mogą kogoś wprowadzić w błąd. Dodajmy, że przecież kolega już DAC r2r z lampami na wyjściu parę lat temu miał (tda1541). Teraz były zachwyty nad DS zeby za chwilę sie zachwycać pcm56, który nie jest nawet poprawnie zaaplikowany. Z tego by wynikało, że tda1541 to jest szajs a tylko pcm56 ma rację bytu i to po 160pln a to nie jest prawda. Mam wrażenie, że kolega zbyt emocjonalnie do tego podchodzi. Co do privów to nie pogadamy bo to po prostu wyląduje w koszu nieprzeczytane.

Forum jest publiczne i pozwalam sobie w sposób otwarty i spokojny przedstawić taką oto krytykę - cóż poradzić takie, życie Bożenko...

53 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Mozna liczyć na rozstrzygnięcie?

Po przebiegu ścieżek widać ze sygnał z tych układów wchodzi na nóżki nr 6 PCM-ów , czyli LE . Czyli jest to prosta ,, logika" . W tej sytuacji jest pewnie lekkie przesunięcie fazowe ale czy to słychać ... w dac-ach Audio Note też tak robili . 

...there is no spoon...

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Groźby o to, że obnażam kolegi amatorszczyznę? Przecież to kolega sam się kompromituje skacząc z kwiatka na kwiatek generując tony zachwytów, które mogą kogoś wprowadzić w błąd. Dodajmy, że przecież kolega już DAC r2r z lampami na wyjściu parę lat temu miał (tda1541). Teraz były zachwyty nad DS zeby za chwilę sie zachwycać pcm56, który nie jest nawet poprawnie zaaplikowany. Z tego by wynikało, że tda1541 to jest szajs a tylko pcm56 ma rację bytu i to po 160pln a to nie jest prawda. Mam wrażenie, że kolega zbyt emocjonalnie do tego podchodzi. Co do privów to nie pogadamy bo to po prostu wyląduje w koszu nieprzeczytane.

Forum jest publiczne i pozwalam sobie w sposób otwarty i spokojny przedstawić taką oto krytykę - cóż poradzić takie, życie Bożenko...

Ja nie kryję się ze swoimi poszukiwaniami i droga na przestrzeni kilku lat, którą podążałem jest łatwa do odtworzenia, bo to nie jest nic czego mogę się wstydzić.

Piszesz w liczbie mnogiej ("dodajmy") - dobrze się czujesz, czy próbujesz manipulować czytającymi?

Do reszty Twoich wniosków nie ustosunkuję się - gdyż są one nielogiczne. Nie masz poprawnie zaaplikowanej logiki moim zdaniem.

Powinieneś zapamiętać jedną rzecz - nie głoszę tutaj "prawd objawionych", tylko dzielę się swoimi odczuciami, wrażeniami, przemyśleniami, zakupami itp. - i nikt nie musi się razem ze mną pod tym podpisywać. A Ciebie to najwyraźniej drażni i nie daje spokoju - podejdź do tego z dystansem i staraj się być kulturalny bo nie jesteś u siebie.

4 hours ago, (nie)przecietniak said:

Boże, tyle lat czekałem na taki dźwięk, a Ty ot, po prostu dajesz mi go za darmo.... ehh. [...]
P.S. Gdybym miał takie uprawnienia jako autor wątku - zamknąłbym go w tym momencie. Tu już naprawdę nie ma nic z mojej strony do dodania.

Cóż to jest innego niż prawda objawiona? Jakby kolega napisał - wczoraj był to dac na wyjątkowej analogówce od pewnego genialnego chińczyka a jutro zapewne znowu coś nowego przyjdzie z Ali - spoko potraktowałbym jak temat pt. "pacuła 2.0".

5 minutes ago, (nie)przecietniak said:

podejdź do tego z dystansem i staraj się być kulturalny

nikomu nie grożę (jak wyżej) ani nie oceniam personalnie (jak wyżej) ani nie obrażam (jak wyżej) - spokojnie neguję to co jest tutaj opisywane czyli zasadniczo można podsumować to tak: grają dosłownie wszystkie urządzenia w zależności od nastroju :] No tak niestety nie jest - każdy ma prawo do zachwytów, każdy ma prawo do poszukiwań. Gorzej jak to wszystko zatacza kółka i staje się mało wiarygodne.

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Cóż to jest innego niż prawda objawiona?

No to skoro według Ciebie jest - to tak ją potraktuj - na poważnie.

6 minut temu, Daniel_68412 napisał:

nikomu nie grożę

Przestrzegłem Cię żebys nie przekraczał czerwonej linii. Rozumiem, że i Ty masz potrzebę pogadania, jednak proszę Cię żebys to robił godnie, skoro nie możesz z poczuciem humoru.

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

spokojnie neguję

Niestety nie.

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

można podsumować to tak: grają dosłownie wszystkie urządzenia w zależności od nastroju :]

Nie można. Gdyby mi ktoś zabrał tego daca na PCM56 to wiem, którego bym używał z tych opisywanych. Jeśli jednak już go mam - to jego wybieram. Mam z czego wybrać. To, że one wszystkie dla Ciebie są a priori gówno warte - to jest prawdziwy problem - ale nie mój.

4 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Niestety nie.

Niestety tak - podałem konkretne argumenty a zamiast odpowiedzi dostałem ataki personalne. Wcześniej byłem obrażany, że śmiem twierdzić, że kolega nie odróżnia sensownego grania a teraz jak to zostało samo z siebie udowodnione to jestem atakowany a jedyny argument jest typu kobiecego: "mam prawo mówić cokolwiek mi slina na język...." - spoko każdy ma do tego prawo ale nie oczekuj drogi kolego w takim układzie poważnego traktowania kolejnych rewelacji.

były ad186x, był tda1541, teraz były DS + obecnie pcm56 o 1540 nie wspominając ;]

Nie będe Cię głaskał po główce i Ci przytakiwał. Otrzymałeś to co sam dałeś. A ponieważ nie bierzesz na poważnie moich próśb - to grzecznie i kulturanie wypraszam Cię w tej chwili za drzwi. Mam nadzieję, że rozumiesz po polsku.

21 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Nie będe Cię głaskał po główce i Ci przytakiwał.

Takie prowokowanie ale z kulturą! to jest dopiero klasa drogi kolego - ciekaw czy w realu też takiś mocny w gębie czy tylko tutaj wchodzisz swoje braki emocjonalne łatać :]

23 minutes ago, (nie)przecietniak said:

to grzecznie i kulturanie wypraszam Cię w tej chwili za drzwi. Mam nadzieję, że rozumiesz po polsku.

coż tu do rozumienia - myślenie ma być po myśli lub nie ma być go wcale - znam takie przykłady z historii...

Drzwi obecnie są zamknięte. Jak wrócisz za jakiś czas, i będziesz pokojowo nastawiony, to może uda się ze wzajemnością normalnie pogadać.

• Pokaż nowe odpowiedzi