Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp Aikido i brum

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Tomek 1685 napisał:

. Najpierw sprawdź i doprowadź do porządku to żarzenie, bo zbyt wysokim napięciem zniszczysz lampy. 2A z transformatora to w Twoim układzie dużo i na pewno napięcie po obciążeniu z 19VDC nie spada do 12,6VDC.

Zmierzyłem napięcie z lampami:

U żarzenia - 12,99-13 V

U anodowe - 270 V

Później może uda mi się zmostkować/zewrzeć kanały na płytce audio to dam znać co i jak.

Hmmm. Zrobiłem zwarcie wejścia na płytce audio. 

Okazało się, że brumi końcówka także sama. Podejrzewam, że pozbędę się tego operacją rezystorem 10R i uziemieniem sygnału audio.

Ale aikido po tym zwarciu delikatnie podbiło brum końcówki. Niesamowite!
Oznacza to, że coś spitoliłem w potencjometrze?? Da się to zrobić w ogóle? 

Potencjometr zgłaśnia sygnał kręcąc w prawo. Do dwóch wyjść podłączony jest regulowany sygnał (jeden pin od źródła, drugi do aikido), a na trzecim masy sygnałów wejściowego i wyjściowego potencjometru.

Tu jest coś nie tak?

To teraz spróbuj podłączyć potencjometr. Najlepiej pojedynczymi drucikami/kabelkami zgodnie z jego pinoutem. Jeśli przydźwięk się zwiększy, spróbuj zaekranować połączenie, podłączając ekran do masy ukladu tylko od strony płytki.

Możesz spróbować też zwiększyć pojemność filtrującą zasilanie anodowe przez dodanie elektrolitów 10-100uF/400-450V blisko anody lamp na które podane jest B+.

38 minut temu, Tomek 1685 napisał:

spróbuj zaekranować połączenie, podłączając ekran do masy ukladu tylko od strony płytki.

Mam trochę przewodu mikrofonowego cienkiego to akurat się nada i położę osobne na sygnał i masę. Ewentualne ekranowanie podłączyć pod masę bezpośrednio do płytki Aikido czy na kółek obudowy?

40 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Możesz spróbować też zwiększyć pojemność filtrującą zasilanie anodowe przez dodanie elektrolitów 10-100uF/400-450V blisko anody lamp na które podane jest B+.

Jeśli dobrze czytam schemat to chodzi o kondensatory C1 i C2 na płytce Aikido. Zgadza się?

Muszę sprawdzić w końcówce masę audio czy jest połączona z masą zasilaczy i filtrów. Bo jeśli tak, to mogę zastosować ten sam myk z 10R i masę zasilaczy usunąć?

15 minut temu, ba5tek napisał:

Jeśli dobrze czytam schemat to chodzi o kondensatory C1 i C2 na płytce Aikido. Zgadza się?

Chyba głupoty napisałem. Chodzi C7-C10 raczej....

Ewentualny ekran na kablach sygnałowych podłącz tylko od na PCB audio.

Kondensatory dodaj tam gdzie jest podane zasilanie lamp na 1 i 6 nogę lampy wejściowej i wyjściowej odpowiednio czyli równolegle do kondensatora C5 na schemacie aikido.

Heh widzę ,że przechodzisz przez to samo ,co ja nie dawno przy budowie mojej końcówki DIY , tyle że na mosfetach. Przy odłączonych wtyczkach sygnałowych cisza , jak połączałem jeden kanał cisza ,a podłączenie drugiego powodowało przydźwięk . U mnie częściowo problemem było trafo, bo jak wyjąłem je na zewnątrz obudowy ,to brum ustawał. Więc trzeba było zrobić toroida na zamówienie , który będzie dobrze ekranowany. Niestety ekranowane trafo nie rozwiązało do końca problemu . Wziąłem więc gruby drut miedziany i przykładałem między masami tu i tam patrząc, co się dzieje. Pierwszy punkt , w którym nastąpiła wyraźna poprawa , to gniazda cinch . Zlutowałem masy grubym drutem , druga sprawa , to połączenie mas między końcówkami mocy  (masy obu końcówek łączą się przy zasilaczach) w miejscu wejścia sygnału audio. U mnie te zabiegi spowodowały upragnioną ciszę .

6 minut temu, Rosomak19 napisał:

Pierwszy punkt , w którym nastąpiła wyraźna poprawa , to gniazda cinch . Zlutowałem masy grubym drutem , druga sprawa , to połączenie mas między końcówkami mocy  (masy obu końcówek łączą się przy zasilaczach) w miejscu wejścia sygnału audio. U mnie te zabiegi spowodowały upragnioną ciszę .

Hehe, super, że nie jestem są💪🤩

Wlutowałem interconecty bezpośrednio w końcówki mocy, więc gniazda odpadają. 

Ale nie bardzo rozumiem co zrobiłeś z masami końcówek...🤷

Po prostu tam, gdzie jest wejście audio na płytce, połączyłem masy tego wejścia pomiędzy obiema płytkami. Tylko co najważniejsze , to musi być gruby drut. Dodam taką ciekawostkę ,że początkowo zwierając masy cinch zwykłym przewodem (linką) brum troszkę ustawał , jakie było moje zdziwienie , gdy wziąłem gruby drut i zlutowałem masy cinch i brum znacząco się zmniejszył . A próbowałeś wywalić gdzieś dalej od traf ten przedwzmacniacz ? U mnie na początku jak miałem zwykły toroid nie ekranowany , to jakoś dziwnie oba kanały się sprzęgały (niestety płytki nie są małe ,a trafo duże pomiędzy nimi) , bo jak nim obracałem to było różne natężenie brumu.

Edytowane przez Rosomak19

Niestety tego nie próbowałem.....ale muszę zewrzeć jakieś luźne gniazda i zrobię ten eksperyment.

W ogóle moja końcówka jest prawie dual mono. Prawie, bo mam jedno trafo. Zastanawiam się czy mam zewrzeć ze sobą masy audio obu kanałów czy tylko odpowiednie masy audio wejścia dać do masy filtracji danego kanału. Chyba tak będzie najlepiej...

to tylko dodatek, podstawą jest uzyskanie braku przydźwięków i brumów na samej płytce.Czy goła płytka na desce też brumi?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

W dniu 30.03.2022 o 08:48, ba5tek napisał:

Ale jest jeden moment, gdy system nie brumi. Wystarczy, że tylko odłączę jeden obojętnie który interconect od preampu i robi się piękna cisza i sprzęt ślicznie gra w drugim kanale. Ewidentnie, gdy stykam masę odłączonego interconecta z masą gniazda RCA zaczyna się brum.

Chodzi o IC między pre a wzmacniaczem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podłączenie 2 IC zwiera masy obydwu kanałów - pytanie, czy w pre , czy we wzmacniaczu? Tam trzeba zacząć szukać.

Co jest źródłem sygnału ?

W dniu 30.03.2022 o 08:48, ba5tek napisał:

Jest tak, że uziemienie zasilacza części anodowej jest jakoś zrobione przez PRE.

Może narysuj sobie schemat połączenia mas i uziemień między płytkami, a może wtedy znajdziesz jakieś połączenie gdzie uziemienie i masa idzie jednym przewodem, albo coś jest niepodłączone.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, artw napisał:

to tylko dodatek, podstawą jest uzyskanie braku przydźwięków i brumów na samej płytce.Czy goła płytka na desce też brumi?

Pre czy końcówka? W ramach tych wszystkich eksperymentów okazało się,że jest brum końcówki również. 

Po ominięciu potencjometru i zwarcia wejść na płytce Aikido brum zrobił się ciut głośniejszy. 

Do wszystkich tych prób nie było podpięte żadne źródło.

Dziś postaram się opiąć Aikido na nowo i sprawdzę co w końcówce jest grane i powalczę tam również z masami.

39 minut temu, J.Jerry napisał:

Podłączenie 2 IC zwiera masy obydwu kanałów - pytanie, czy w pre , czy we wzmacniaczu? Tam trzeba zacząć szukać.

I tu jest właśnie zagadka, bo masy od źródła łączą się tylko na potencjometrze i dalej idą osobno do aikido i osobne wychodzą na gniazda RCA. Więc pre raczej odpada. 

Teraz koniec mocy....

Dziś, tak jak pisałem spreparuje gniazda RCA i zewrę wejście w końcówce. Dam znać co się stanie.

Wielkie dzięki za odzew w sprawie.

W zasadzie masy kanałów są zawarte jeszcze w selektorze przed potencjometrem.... Ale może mógłbym te same masy kanału lewego i prawego dać bezpośrednio do aikido,że pominąć selektor i pot?🧐

11 minut temu, ba5tek napisał:

I tu jest właśnie zagadka, bo masy od źródła łączą się tylko na potencjometrze i dalej idą osobno do aikido i osobne wychodzą na gniazda RCA. Więc pre raczej odpada.

Wychodzą osobno na RCA i łączą się przez IC, ale powinny się łączyć również przy wyjściowych RCA.

Ciekawe jak we wzmacniaczu masy poprowadzone...rca też masy mają niepołączone przy gniazdach?

Teraz, J.Jerry napisał:

Ciekawe jak we wzmacniaczu masy poprowadzone...rca też masy mają niepołączone przy gniazdach

Nie podłączone. Przewody IC mam wlutowane bezpośrednio w płytki kanałów.

Na jednym ze zdjęć widać że masy zbiegają się w jednym punkcie, więc podłączenie mas RCA nie ma znaczenia jeśli masz tak samo zrobioną płytkę. Tak samo powinno być we wzmacniaczu i w ten sposób nie ma znaczenia czy podłączasz jeden lub dwa IC

Ukryta Zawartość

7 minut temu, ba5tek napisał:

Nie podłączone. Przewody IC mam wlutowane bezpośrednio w płytki kanałów.

Czyli masz oddzielne płytki kanałów? To może być ta właściwa przyczyna...IC zwiera masy płytek i brumi.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, J.Jerry napisał:

Czyli masz oddzielne płytki kanałów? To może być ta właściwa przyczyna...IC zwiera masy płytek i brumi.

Tak, osobne. Czyli tak jak jeden z kolegów wcześniej pisał zewrzeć masy wejść końcówek mocy.

8 minut temu, ba5tek napisał:

Tak, osobne. Czyli tak jak jeden z kolegów wcześniej pisał zewrzeć masy wejść końcówek mocy.

Zwarcie robisz przez podłączanie 2 IC, więc zwarcie mas powinno dać ten sam efekt. W ten sposób będziemy mieli pewność, że rozwiązanie problemu leży we wzmacniaczu, powinno brumieć przy odłączonych obu IC

najpierw pisałeś o pre , a teraz się okazuje ,że brumi wzmacniacz.Zacznij od wzmacniacza i jak nie będzie brumił przejdź do pre.Pierwszym krokiem powinno być odłączenie wszystkich kabli sygnałowych od wejść wzmacniacza i zwarcie wejść do masy

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

4 minuty temu, artw napisał:

najpierw pisałeś o pre , a teraz się okazuje ,że brumi wzmacniacz.Zacznij od wzmacniacza i jak nie będzie brumił przejdź do pre.Pierwszym krokiem powinno być odłączenie wszystkich kabli sygnałowych od wejść wzmacniacza i zwarcie wejść do masy

Kurde wyszło na to, że nieźle namieszałem, ale wyszło to niestety w trakcie. Zrobię zwarcie i dam znać.

9 minut temu, ba5tek napisał:

.Pierwszym krokiem powinno być odłączenie wszystkich kabli sygnałowych od wejść wzmacniacza i zwarcie wejść do masy

Sprawdziłem. Jest cisza absolutna! 

Czyli w końcówce mam coś do zrobienia w takim przypadku czy nie? Już zgłupiałem. 

12 godzin temu, artw napisał:

Gola płytka, znaczy bez źródła, tak?

Tylko na gołych działam.

W dniu 2.04.2022 o 20:41, Rosomak19 napisał:

Dalej do zasilaczy , masa jest prowadzona grubymi przewodami . Rozumiem ,że jak zewrzesz do masy wejścia to jest cisza ?

Tak jest cisza przy zwarciu.

Zrobiłem most pomiędzy masami kanałów i dodatkowo puściłem  przewody z każdego kanału na masę filtracji. Nic się nie zmieniło 🤷

Jak patrzę na płytkę końcówki to jest to rozwiązane w ten sposób,że w jednym punkcie jest masa sygnału wejściowego i wyjściowego. Czy to możliwe,że przez to może być brum?

Czy powinno się masę wejścia odizolować i dać prosto na masę filtracji...?

Nastąpił przełom! Odlutowałem interconecty od płytek i wróciłem do gniazd RCA. Na płytki końcówek podałem tylko sygnał, a masy gniazd zwarłem ze sobą i do punktu wspólnego z masą zasilaczy (te masy przez RC). 

I jest mega cisza!

Jutro podwójne preamp. Będę meldował.

Witam wszystkich chętnych do pomocy!

Dzięki wielkie za każdą, nawet najmniejszą pomoc. Zastosowałem Wasze porady, doczytałem przesłane linki z dokumentacją i się udało!

Końcówka mocy generuje grobową ciszę! Ale niestety po podłączeniu nawet jednego IC zaczyna się mały brum. Drugi koniec IC jest luźny...

Podłączyłem Aikido to brum się lekko powiększył.

Podłączyłem kompakt pod końcówkę i gra wszystko dobrze, ale z brumem.

Co teraz? IC ekranowane pasywnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi