Skocz do zawartości
IGNORED

Transport plików z sieci

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, piotrek7 napisał:

Albo po prostu ty nie słyszysz różnicy

A do tego jesteś niekonsekwentny. Patrz post #107

Nie, nie ma między nimi różnic, to jest założenie (można to uprościć, że puszczamy dwa razy to samo, np. cofamy płytę i puszczamy). Ludzie natomiast różnice (istniejące lub nie) słyszą albo nie. Słyszenie różnic i rzeczywiste różnice są skorelowane różnie, w większości dyskusyjnych przypadków bardzo słabo. 

Dlatego dyskusja może mieć sens jeżeli chodzi o rzeczywiste różnice, a nie słuch czy gust. 

nagrywamy.com

A konkretnie?

4f8c71a81fe8b22f1e6c9bd71dc86456.jpg
Masz umowne pojęcia - koło, obwód, średnica i umówny system dziesiętny, który te relacje między umownymi pojęciami jest w stanie przedstawić w przybliżeniu, które też jest umowne. Nie ma żadnego 2x2=4 tylko człowiek, który przy pomocy tego 2x2=4 próbuke porządkować rzeczywistość, z lepszym lub gorszym skutkiem
7 minutes ago, dzarro said:

Masz umowne pojęcia - koło, obwód, średnica i umówny system dziesiętny, który te relacje między umownymi pojęciami jest w stanie przedstawić w przybliżeniu, które też jest umowne. Nie ma żadnego 2x2=4 tylko człowiek, który przy pomocy tego 2x2=4 próbuke porządkować rzeczywistość, z lepszym lub gorszym skutkiem

Niektórzy sądzą inaczej, np.: Roger Penrose. 

Teraz mogę napisać, że to był dobry ruch z zamianą Yamaha WXC-50 na Moon Mind ver.1. Dźwięk zrobił się bardzie przestrzenny. Teraz te same utwory z Deezera HIFi co mam na CD mają praktycznie ten sam poziom. Gra to wspaniale. Jest szerzej, więcej środka, dźwięk stał się wg mnie taki pełny, komplementarny. W Yamasze bardziej czułem wyższość CD nad streamingiem. Teraz już tak tego nie czuć. 

Godzinę temu, hlary napisał:

Teraz mogę napisać, że to był dobry ruch z zamianą Yamaha WXC-50 na Moon Mind ver.1. Dźwięk zrobił się bardzie przestrzenny. Teraz te same utwory z Deezera HIFi co mam na CD mają praktycznie ten sam poziom. Gra to wspaniale. Jest szerzej, więcej środka, dźwięk stał się wg mnie taki pełny, komplementarny. W Yamasze bardziej czułem wyższość CD nad streamingiem. Teraz już tak tego nie czuć. 

Chociaż tyle 😉 Pozbyłeś się błędnych przekonań.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Chociaż tyle 😉 Pozbyłeś się błędnych przekonań.

Ale ja uważam cały czas, że technika i jakość materiałów oraz wykonanie mają wpływ na muzykę. Więc kable, sprzęt, dobry transport, DAC mają wpływ. Inaczej bym nie kupował.

Teraz, hlary napisał:

Ale ja uważam cały czas, że technika i jakość materiałów oraz wykonanie mają wpływ na muzykę. Więc kable, sprzęt, dobry transport, DAC mają wpływ. Inaczej bym nie kupował.

To zależy 😉 Część rzeczy ma wpływ, część na granicy percepcji. Moim skromnym zdaniem sceptyka.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
Natomiast, jeżeli już się poruszamy w tym świecie, to 2x2=4 i tak ma być na każdym komputerze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
nowość..nawet sensowne ceny.

Dystrybucja robi w PL firma Audio Atalier z Wrocławia - bardzo fajni ludzie .
Ma go

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I bardzo chwali.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ma wbudowane Software do Deezera i innych sieci ? Bo ja teraz nie mogę się nasłuchać jak pięknie Moon Mind zgrał się z M-DAC+. Wersja 1  naprawdę warta rozważenia. Chociaż wszędzie są recenzje ver. 2. 

Edytowane przez hlary
18 minut temu, piotrek7 napisał:

Nie. Ma Tidal, Amazon, Qobuz i Spotify

To dla mnie odpada, bo na Deezer mam już całą listę zespołów i utworów i lubię Deezera. Mam plan HiFi Family. Chociaż nad Silent Angel też się zastanawiałem i nad NuPrime Stream-9. Ale NuPrime był droższy niż Moon Mind.

Edytowane przez hlary
On 4/29/2022 at 3:36 PM, dzarro said:

OMG. Określenie "realizm" w ogóle nie odnosi się do reprodukcji - bo powstało w czasach, w których nie było reprodukcji. "Realizm" w sztuce to - w uproszczeniu - mimesis czyli jedna z podstawowych kategorii estetycznych. Akurat pojawienie się mediów opartych na reprodukcji, fotografii choćby, podważyło sens "realizmu" - bo to co miało być punktem dojścia stało się dostępne "na wyjściu".  W filozofii jest wiele odmian realizmu - np. określenie "sygnał cyfrowy" to swoista nieświadoma parodia tzw. "realizmu pojęciowego". 

Natomiast Twój "realizm" polega na tym, że wierzysz, że Twoje subiektywne przeświadczenie jest bytem obiektywnym. "Izolacja galwaniczna" to amulet, który nosisz na szyi - z dziada pradziada - jak przestaniesz go nosić to Bogowie się od Ciebie odwrócą i będzie źle.  Sorki - ale wg mnie Zeus albo inny Enki - nie istnieją. 

Piopio chyba miał na myśli, to że jest "racjonalistą", a nie "realistą".

• Pokaż nowe odpowiedzi