Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny monitor vs podłoga

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, arturpj napisał:

Nikt nie pomoże?

Oni też mają kilka opcji godnych uwagi…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tylko ceny jednak ponad budżet.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30

Sly, jesteś blisko … nie Akustyk tylko … akustyka pomieszczenia autora watku.

Pisalem, najpierw zlikwiduj wszystkie cechy i wady kwadratowego pomieszczenia czyli dokonaj adaptacji akustycznej, potem sluchaj wybranych kolumn w tymze pomieszczeniu i na tej podtsawie dokonaj wyboru. Biorac pod uwage koty i zone stawiam, ze bedziesz mial bardzo maly margines. Ale to musisz rozwiązać w swoim zakresie.

PS. moje koty skaczą po ogrodzie, a nie po moim sprzęcie grajacym.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Pisalem, najpierw zlikwiduj wszystkie cechy i wady kwadratowego pomieszczenia czyli dokonaj adaptacji akustycznej, potem sluchaj wybranych kolumn w tymze pomieszczeniu i na tej podtsawie dokonaj wyboru. Biorac pod uwage koty i zone stawiam, ze bedziesz mial bardzo maly margines.

dla nas, to normal, dla niektórych już rewolucja 😉 

Gość

(Konto usunięte)

Tego nie wiem, bo nie znam kolumn wydłubanych w garażu, ale na pewno najlepszy dźwięk, jest z kolumn custom made, projektowanych i wykonanych przez zawodowców(CAD/CAM,CNC), na bazie najlepszych materiałów i podzespołów, driverów i elementów zwrotnic.

Fakt, nawet nie ma garażu. Firma krzak - fabryki brak
Dwóch cwaniaczków wciskających naiwnym listwy i kable sieciowe.
Kolumny też składają w tym biurowcu?

I Ty toto chcesz porównać z Tannoyem? Ośmieszyłeś się tylko, pokazując swoją ignorancję techniczną.

f814a15ca6767f469a78df01740bdae6.jpg
24 minuty temu, pmcomp napisał:

Sly, jesteś blisko … nie Akustyk tylko … akustyka pomieszczenia autora watku.

Pisalem, najpierw zlikwiduj wszystkie cechy i wady kwadratowego pomieszczenia czyli dokonaj adaptacji akustycznej, potem sluchaj wybranych kolumn w tymze pomieszczeniu i na tej podtsawie dokonaj wyboru. Biorac pod uwage koty i zone stawiam, ze bedziesz mial bardzo maly margines. Ale to musisz rozwiązać w swoim zakresie.

PS. moje koty skaczą po ogrodzie, a nie po moim sprzęcie grajacym.

Z żoną a raczej partnerką problemu nie ma, koty są pewnym ograniczeniem. Jeszcze większym to, że kanapa musi stać tu gdzie stoi. Akustyką już jest na dobrej drodze, zwężenie bazy dało dużo, jeszcze będą dyfuzory na suficie i myślę że temat akustyki będzie zakończony. 

Co do equilibrium to spokojnie, coś tam kiedyś odsluchiwalem od nich, nie powalało mnie. 

Gość

(Konto usunięte)

Tu zdjecie w pokoju [mention=12283]umka[/mention]

O, no to właśnie jego recenzja Tannoy Kensington GR jest:

„Mianowicie zadały kłam czasem powielanej w kuluarach wystaw, bardzo krzywdzącej je opinii o suchym, pozbawionym basu i swobody prezentacji wysokich rejestrów graniu.

Gdy prześledzicie nasze kolejne starcia testowe, zauważycie, iż naprawdę zaliczyły aż trzy odsłony z różnymi wzmacniaczami lampowymi i zapewniam, ani razu nie złapałem ich na wspomnianych, teraz wiem, że wyssanych z przysłowiowego palca przywarach.”

https://soundrebels.com/tannoy-kensington-gr-2/

Czyli jeżeli Sly nie słyszy dołu i góry, to ma problemy ze słuchem - wystarczyłby zapewne korektor czy DPS.
33 minuty temu, arturpj napisał:

Z żoną a raczej partnerką problemu nie ma, koty są pewnym ograniczeniem. Jeszcze większym to, że kanapa musi stać tu gdzie stoi. Akustyką już jest na dobrej drodze, zwężenie bazy dało dużo, jeszcze będą dyfuzory na suficie i myślę że temat akustyki będzie zakończony. 

Widzę, że umieszczasz jakieś panele na pałę. Akustyka nie polega na myśleniu tylko na obliczeniach, to czyta matematyka.

Zrób pomiary programem REW, a jak nie umiesz to komuś zleć. Poszukaj w zakładce Akustyka. Wtedy dowiesz co i w jakich miejscach jest potrzebne. Za całość zapłacisz kilka tysięcy złotych.

Jak zrobisz dobrze adaptację akustyczną to potem zaoszczędzisz tysiące albo lepiej na kablach kształtujących brzmienie i na ciągłej wymianie i dopasowywaniu sprzetu i niepotrzebnych akcesoriów.

Edytowane przez pmcomp

37 minut temu, arturpj napisał:

Co do equilibrium to spokojnie, coś tam kiedyś odsluchiwalem od nich, nie powalało mnie. 

Kiedyś, a dziś to inny świat. Model Evolta mk2, za 35tys.gra o 3 klasy lepiej niż dowolny Tannoy. Ale to nawet nie ma znaczenia. Dowolne kolumny, polskiej czy innej manufaktury, dobrze zbudowane, w dobrej obudowie, z dobrymi driverami i porządną zwrotnicą, 3-drożne….zagrają dużo lepiej niż Tannoye. Tyle, że oferta polskiej, tej czy innej manufaktury, będzie po prostu tańsza. A zachodniej marki, będzie kilka razy droższa, bo za znaną nazwę po prostu trzeba słono zapłacić. 

Edytowane przez Marcinus
13 minut temu, sly30 napisał:

Kiedyś, a dziś to inny świat. Model Evolta mk2, za 35tys.gra o 3 klasy lepiej niż dowolny Tannoy. Ale to nawet nie ma znaczenia. Dowolne kolumny, polskiej czy innej manufaktury, dobrze zbudowane, w dobrej obudowie, z dobrymi driverami i porządną zwrotnicą, 3-drożne….zagrają dużo lepiej niż Tannoye. Tyle, że oferta polskiej, tej czy innej manufaktury, będzie po prostu tańsza. A zachodniej marki, będzie kilka razy droższa, bo za znaną nazwę po prostu trzeba słono zapłacić. 

Sly, tobie Tannoy jakąś krzywdę zrobił? Oszukali cie na kasę? Córkę ci porwali? Mieszkanie zalali? Opony przebili?

Jedna z najbardziej zasłużonych marek na świecie, kilkudziesięcioletnie doświadczenie, wspaniała historia. Znakomite głosniki do końca ubiegłego wieku, w tym wieku gorzej ale też rodzynki się zdarzają, takie czasy bo rządzą wysokie słupki.

Sam pisałeś że nigdy Tannoya nie miałes więc skąd ten jad ???

Słuchałes kiedyś tego w dobrej obudowie:

GRF01.JPG

spacer.png

Nieeeeee, nie słuchałeś bo to są głośniki 40-60o letnie ... czyli goowno wiesz, w nogach śpisz ... jak zwykle zesztą.

🙂 

Nie miałem okazji słuchać ale ... jestem sobie w stanie wyobrazić:

DJt1VHgW0AAU2UX?format=jpg&name=large

Tego słuchałem:

TANNOYWESTMINSTERROYAL-PRESTIGEFLOORSTAN

f9d5a67ac371772f458b74153bda0885.jpg

Zobacz jakie cudeńka: 

Ukryta Zawartość

Westminster-Royal-SE-medium.jpg

I zobacz jak jest zrobiona zwrotnica i porównaj do swojej na Jantzenach, he, he, he:

Duelund-crossover.jpg

Odwiedź @Lutek , on jakoś po sąsiedzku do ciebie mieszka. Posłuchasz, a na pewno usłyszysz wszystko o całej historii tej firmy i jej produktach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

skąd ten jad ???

O jad zapytaj tego naganiacza na Tannoye. U mnie jest tylko moja, prywatna ocena. Słuchałem kilku modeli i to był jeden z najgorszych dźwięków jakie było dane mi słyszeć. Tą samą opinie mam od dekady, jak słusznie zauważył Piano. Wkładu historycznego firmy nie kwestionuje, ale dziś dla dźwięku, nie ma to żadnego znaczenia. Jeśli jednak ktoś lubi takie granie to ok. Każdy może lubić co chce. Opinia chłopaków z Soundrebels na pewno cenna, ale jakoś nikt z nich nigdy nie brał pod uwagę zakupu dla siebie żadnych kolumn tej firmy. Różne się tam przewijały, różne czasowo gościły, zawsze wysokie lub topowe modele różnych firm, ale jakoś nie pamiętam topowych Tannoy-i, nawet przez chwilę. To nie wymaga komentarza. 

35 minut temu, sly30 napisał:

Jesteś bezczelnym kłamcą i obrażasz ludzi o których nic nie wiesz. Kolumny robią 20x lepsze niż to padło, które próbujesz tu wciskać ludziom. Chciałeś ośmieszyć, a sam się skompromitowałeś. 
Tannoy to trup z dawnych lat. Firma zdechła, bo już nikt nie chciał tego kupować. Personel uciekł z tonącego titanica i założył inną firmę, żeby mieć z czego żyć, a resztki po trupie, wykupili Chińczycy i tłuką szajs jadąc na nazwie i historii. Taka jest bolesna prawda. 

To powyżej to twoje prawda?

Jak to nie jest jad to co to jest? Wyznanie miłości? Biznesowe gratulacje? Wyrazy uznania?

🙂 

Ty właśnie wyraziłeś OPINIĘ, goowno wartą zresztą jak wszystkie opinie bo kompletnie nie znasz tych głosników i stawiam dulary przeciwko orzechom, że u siebie ich nie słuchałeś.

BTW mam jedne Tannoye u siebie. Od ponad 20-u lat grają u mnie w sypialni. Tannoy M1:

8253c8d34cd08f0f0d884d897f3484a6cf5a38d3

Nówki ok. 22óch lat temu nówki kosztowały ok. 1000 zł. Nie znalazłem wtedy w takiej cenie lepszych małych monitorków.

A tego co ten Pan

ishiwata-marantz-02.jpg

potrafił wyczarować z nich na Audio Show w roku 2000-ym z elektroniką Marantza nie zapomnę do końca życia. Ludzi co chwila pytali które to kolumny grają. Za 1000 zł !!! Można?

BTW wieksze Tannoy M2 albo M2.5

49f5fc094e4e8694ec49753d8473

to do dziś znakomity zakup z rynku wtórnego za smieszne pieniądze.

A Tannoy R3 za dzisiaj ok. 1500 zł to już baaaardzo dobre granie:

54a0873c6ed2a1a4507aca596b72a1e7e8f7731c

A wymieniłem ci najtańszą wtedy serię Tannoya, która wtedy na swojej półce cenowej nie miała wielu konkurentów.

Z drigiej strony masz wspomniane Westminstery.

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, pmcomp napisał:

Ty właśnie wyraziłeś OPINIĘ,

A co w moim wpisie nie jest prawdą? Ludzie przestali to kupować….fakt, firma przez to zdechła…fakt, personel uciekł z tonącej firmy i założył inną firmę…fakt, resztę wykupili Chińczycy….fakt….itd

22 minuty temu, pmcomp napisał:

Odwiedź @Lutek , on jakoś po sąsiedzku do ciebie mieszka. Posłuchasz, a na pewno usłyszysz wszystko o całej historii tej firmy i jej produktach.

Właśnie mnie zaprosił, bym podpowiedział mu trochę w temacie odgród. Tannoye już go nie interesują. Ale ja się słabo znam, więc ty pomożesz lepiej. Historia firmy mnie nie interesuje. Książki nie pisze. Interesuje mnie tylko dźwięk.

Edytowane przez sly30
6 minut temu, sly30 napisał:

A co w moim wpisie nie jest prawdą? Ludzie przestali to kupować….fakt, firma przez to zdechła…fakt, personel uciekł z tonącej firmy i zaliczył inną….fakt, resztę wykupili Chińczycy….fakt….itd

Nie CO tylko JAK to napisałeś.

To się nazywa właśnie ... JAD. Jak tego nie rozumiesz to się lecz.

A o brzmienu Tannoyów nie masz bladego pojęcia.

Tannoy to jest firma z prawdziwego hi-endu, która umiała przenieść swoje pomysły na dźwięk nawet na najniższą półkę cenową.

A ty jesteś przy nich ze swoimi Equlibriumami ... "malutki, zakompleksiony robaczek" 🙂  ... oto moje zdanie.

Edytowane przez pmcomp

7 minut temu, sly30 napisał:

Ja nie produkuje kolumn. 

Jedne wyprodukowałeś ... w tym super garażu na własne zlecenie. Tylko przyoszczędziłeś na elementach zwrotnicy. Jak cię stać to zamontuj tej klasy co w pokazanej kilka postów zwrotnicy to usłyszysz różnicę. Wciśnięto ci po prostu słabej klasy tanie elementy. Jest przynajmniej szansa, że masz cewki z tej samej firmy, która sprzedaje Jantzena w Polsce, masz do nich niedaleko do Swiebodzina, Polink się nazywa. Cewki robią sami i sprzedają do największych producentów na świecie pod ich brandami. Chyba, że znowu wsadzono ci najtańsze truchło.

Raczej nikt ciebie nie zapamięta jak pamięta się Tannoya. Całe szczęście.

14 minut temu, sly30 napisał:

Interesuje mnie tylko dźwięk.

To posłuchaj, a potem pisz.

Edytowane przez pmcomp

11 minutes ago, pmcomp said:

To powyżej to twoje prawda?

Jak to nie jest jad to co to jest? Wyznanie miłości? Biznesowe gratulacje? Wyrazy uznania?

🙂 

Ty właśnie wyraziłeś OPINIĘ, goowno wartą zresztą jak wszystkie opinie bo kompletnie nie znasz tych głosników i stawiam dulary przeciwko orzechom, że u siebie ich nie słuchałeś.

BTW mam jedne Tannoye u siebie. Od ponad 20-u lat grają u mnie w sypialni. Tannoy M1:

Ukryta Zawartość

Nówki ok. 22óch lat temu nówki kosztowały ok. 1000 zł. Nie znalazłem wtedy w takiej cenie lepszych małych monitorków.

A tego co ten Pan

ishiwata-marantz-02.jpg

potrafił wyczarować z nich na Audio Show w roku 2000-ym z elektroniką Marantza nie zapomnę do końca życia. Ludzi co chwila pytali które to kolumny grają. Za 1000 zł !!! Można?

BTW wieksze Tannoy M2 albo M2.5

49f5fc094e4e8694ec49753d8473

to do dziś znakomity zakup z rynku wtórnego za smieszne pieniądze.

A Tannoy R3 za dzisiaj ok. 1500 zł to już baaaardzo dobre granie:

54a0873c6ed2a1a4507aca596b72a1e7e8f7731c

A wymieniłem ci najtańszą wtedy serię Tannoya, która wtedy na swojej półce cenowej nie miała wielu konkurentów.

Z drigiej strony masz wspomniane Westminstery.

No dobra, pisałeś o akustyce, powiedz nam zatem, czy masz dalej kanapę między kolumnami i kolekcję butelek po whisky?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I nie chciałem pisać tego wszystkiego, co sądzę o tych retro pralkach. Sugerowałem żeby gość koniecznie posłuchał i nie kupował w ciemno. Nie chciałem afery, ale wszcząłeś awanturę, to teraz masz w necie kilkadziesiąt wpisów o tej marce  i jej marnym końcu. Pięknie przyczyniłeś się do wizerunku firmy. Pozostaje mi pogratulować inteligencji godnej fana marki lub/i sprzedawcy i pomysłu na reklamę firmy…. :-)) 

Gość

(Konto usunięte)

A co w moim wpisie nie jest prawdą? Ludzie przestali to kupować….fakt, firma przez to zdechła…fakt, personel uciekł z tonącej firmy i założył inną firmę…fakt, resztę wykupili Chińczycy….fakt….itd

Masz tu ignorancie, bo nawet Ci się przeczytać nie chce.

1926
Foundation
Tulsemere manufacturing company founded in London, UK by Guy R. Fountain.

1928
High Tensile Branding
Company changes its name to "Tannoy".
...

1974
Harman International Industries
Tannoy is acquired by Harman International Industries, and Guy R. Fountain retires.

1976
A New Home
Tannoy relocates production from London to Coatbridge, Scotland.

Potrafisz wyciągnąć wnioski samodzielnie?

I nie chciałem pisać tego wszystkiego, co sądzę o tych retro pralkach. Sugerowałem żeby gość koniecznie posłuchał i nie kupował w ciemno. Nie chciałem afery, ale wszcząłeś awanturę, to teraz masz w necie kilkadziesiąt wpisów o tej marce  i jej marnym końcu. Pięknie przyczyniłeś się do wizerunku firmy. Pozostaje mi pogratulować inteligencji godnej fana marki lub/i sprzedawcy i pomysłu na reklamę firmy…. :-)) 

Gdyby Ukraina się poddała, to nie byłoby wojny - to jest Twój tok myślenia, niestety :(
24 minuty temu, tomek4 napisał:

Potrafisz wyciągnąć wnioski samodzielnie?

A ty potrafisz? Co ma do tego rok 1976, czy starsze daty? Tannoy zdechł i w zasadzie zbankrutował kilka lat temu. Reklamuj dalej firmę… :-))…i po co ci to było?… :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30
Godzinę temu, pmcomp napisał:

I zobacz jak jest zrobiona zwrotnica

a to przypadkiem nie spod ręki Jeff Place, który tworzył zwr, pod Altec Stokowsky? 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, piano napisał:

a to przypadkiem nie spod ręki Jeff Place, który tworzył zwr, pod Altec Stokowsky? 😉

Ukryta Zawartość

Owszem, podałem przecież link.

Sly, miałeś u siebie takich gości ... patrz mój link 😉 

3-Nelson-Pass-at-home.jpg

18-Peter-and-single-malts.jpeg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

29 minut temu, piano napisał:

Fajnie, że o tym wspomniałeś, warto rzucic okiem tu: 

Ukryta Zawartość

63-Stokowski-Altecs-1024x768.jpg

64-Duelund-CAST-Sn-Cu-XOs-1024x768.jpg

Cytując ten text napiszę o wspomnianej przeze mnie wcześnie legendzie Altec A5 Voice of Theatre, napędzanych tutaj lampą 45:

PC110004-768x1024.jpeg

3-TL-45-EVO-1024x683.jpeg

@sly30, dalej twierdzisz, że to 50-o czy 60-o letnie korniki i śmieci. Posłuchać nie posłuchasz bo jesteś za krótki, poczytaj chociaż i pociesz oczy jak wygląda prawdziwy głośnikowy hi-end 🙂 .

Sly, przecież transformatory Hashimoto z 1958 roku n ie maja prawa grać bo przez ostatnie prawie 70 lat nastąpił ogromny postęp w metalurgii i mamy przecież cyfrowe maszyny, he, he, he ...

I popatrz jeszcze, że źródłem jest też twój znienawidzony analog w postaci winylu z monofonicznym basem i wszechobecnymi trzaskami uniemożliwiającymi słuchanie muzyki, z kultowego napędy Garrard 301 z lat 50/60:

9-Classic-301-1024x683.jpeg

To k...a nie ma prawa grać !!! A Pass, Qvortrup czy Stokovski nie znają się i muszą się mylić !!!

Ukryta Zawartość

to już konsekwentnie. Ty wspomniałeś 😉

Ja już kiedyś w innym wątku. 

sly będzie przeszczęśliwy, ale co tam.. 😉

Bladości nie mam jak gada Altec Stokovski, ale nos mi podpowiada, że przytuliłbym to to w ciemno. 

1 minutę temu, sly30 napisał:

Co to obchodzi autora tematu? 

nie tupał nogami, nie krzyczał, to się towarzystwo swawoli 😉

Też racja, pora wracać. 

Gość

(Konto usunięte)
A ty potrafisz? Co ma do tego rok 1976, czy starsze daty? Tannoy zdechł i w zasadzie zbankrutował kilka lat temu. Reklamuj dalej firmę… :-))…i po co ci to było?… :-))

Nadal nie ogarniasz, że założyciel firmy, sprzedał ją Harmanowi w 1974.

„In 2002, Tannoy was acquired by TC Group, and TC Group was subsequently acquired by Music Group in 2015.”

Film Diory Świdnica jest z września ubiegłego roku.

Autor wątku ma już zapewne serdecznie dość że wpadł na pomysł zapytać... 😂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Od dekady trąbisz, ze Tannoy to lipa, a mimo tego znajdują nabywców.

Jest takie powiedzenie „kazda potwora znajdzie swojego amatora“

I to cale szczescie.

Przeciez to by byly straszne nudy, gdyby wszyscy lubieli sonusy napedzane levinsonem.

No i o co by sie wszyscy spierali na forum?
Pozostal by tylko PiS i sieciowki
  • Pokaż nowe odpowiedzi