Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

Tak tylko dodam, że nominalnie różnica w poziomach home i pro (g10 i +4) to 12dB, przy czym zwrotnice pro pracują "na czerwonym" i mają headroom w okolicy 20dB, a w domu wręcz przeciwnie pracujemy sporo poniżej poziomu nominalnego. Daje to w rezultacie jakieś 30dB mniejszy s/n, co przy optymistycznym 90-100 dla takich tanich zwrotnic (i cyfrowych i analogowych) oznacza spore szumy. 

nagrywamy.com

Rozpoczynam prace remontowe kolumn Telefunken TL-800.

Plan:

- wymienić wszystkie kondensatory w zwrotnicy

- wymienić wszystkie rezystory w zwrotnicy

- dołożyć terminale głosnikowe.

Voila:

zwrotka jeszcze na miejscu po odmotaniu z wełny:

0gsqEg.jpg

Już pusto:

DD3CZo.jpg

Zwrotka na stole:

tDGvDC.jpg

hbbZ1I.jpg

InxOTW.jpg

AbXk4W.jpg

rLo2Se.jpg

Xh6Dlz.jpg

Tak się w 1973 roku robiło. Porządny laminat, porządne ścieżki, wszystkie elementy umieszczone na piankach czy taśmach tłumiących drgania.

Pomiary kondów:

Małe wyszły znakomicie:

konLkV.jpg

LpGuvs.jpg

uDJ6EP.jpg

Elektrolity popatrzcie sami:

XDHtc5.jpg

Tu tragedia:

H6mMML.jpg

Duże kondy na granicy tolerancji:

v1QCeL.jpg

6eRS0Z.jpg

0c8b3t.jpg

6JSJC0.jpg

Idę dziergać dalej.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Tak to wygląda na płytce:

8d8Mma.jpg

Wielki kondensator 150uF który powinien siedzieć po lewej stronie zostanie zamontowany na obudowie i podłączony przewodami do płytki zwrotnicy. Podobnie duże radzieckie kondensatory olejowe PIO z prawej strony płytki o pojemnościach 3,3uF, 4,0uF i 6,8 uF.

Dla przypomnienia schemat:

RxP6tK.jpg

Ale to już jutro bo będzie trochę "stolarskiej" roboty i potrzebne porządne światło.

Pozdro

Na pierwszy ogień, na rozgrzewkę, poszły dzisiaj terminale i okablowanie:

kMc950.jpg

6Xmexk.jpg

Jak widac gniazda nie są jakieś specjalnie audiofilskie. Ot. bardzo dobrej jakości terminale z pozłacanego mosiądzu. Mam też z czystej miedzi ale te zostawiłem na zwrotkę JBL4343 😉 .

Kabel to Belden 9497. Jak widać na pierwszym zdjęciu pozostawiłem oryginalny kabel ponieważ jest zrobiony z czystej miedzi. Kiedyś też robiono znakomite kable. Jak ktoś będzie chciał może przytargać audiofilskiego hiendowego węża zrobimy porównanie z tym cieniasem Telefunkena 🙂 .

Przejdźmy do montażu kondensatorów.Jak pisałem wcześniej ze względu na ich wagę i gabaryty musiałem je przenieść na obudowę. Tutaj 4uF zostało złożone z trzech pojemności: 1.90uF, 1.85uF i 0,25uF=4uF. Stoją na gumie.

2KmzJa.jpg

Te walcowe zielone olejaki stoją na specjalnych podkładkach przystosowanych do montażu trytytką, dodatkowo na podkładce z gumy:

fLRHIv.jpg

To 3.3uF i 6.8uF:

ON23TN.jpg

No dolnej ściance polipropylen 150uF:

g4vqd2.jpg

Tak to wygląda finalnie:

FrULsa.jpg

Pozostało zrobić wyprowadzenia z płytki do odpowiednich kondensatorów i je podłączyć, podłączyć do płytki przewody od przetworników i terminali i ... finito 🙂 .

No nie ... jeszcze druga sztuka do wykonania ale tu już pójdzie szybciej bo praca koncepcyjna i projektowa jest już odrobiona 🙂 .

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Takiej ceny jeszcze nie widziałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak to się handlarze nakręcają 😉 .

W Niemczech co kilka miesięcy trafia się para za 200-400 EUR.

W Rumunii wisiały z pół roku na ok. 1400 zł.

A u nas ... wysyp w cenach 3000-6000 tys zł. Brawo !!!

Ukryta Zawartość

Bo handlarze czytają fora i to co google PL im wypluje w rezultatach.

Wystarczyło parę razy napisać że są do dupy i może wreszcie po wywaleniu tysiaka na zwrotnice jakoś te stare paździerze zagrają 😉

Zwrotnice Accuphase F-20 i F-25 są multivoltage. Właśnie przestawiłem F-20 ze 100 na 230V i śmiga bez problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozostało zrobić wyprowadzenia z płytki do odpowiednich kondensatorów i je podłączyć, podłączyć do płytki przewody od przetworników i terminali i ... finito 🙂 .

Akurat. Kilka godzin zajęło mi składanie tej pierwszej kolumny do kupy.

10x double check bo np. w necie są błędy opisu wyprowadzeń z płytki na przetworniki. Miałem zdjęcia i kabel po kablu, punkt po punkcie w zwrotnicy dochodziłem czy czasem nie zrobiłem jakiegoś błędu. Do tego trzy przetworniki ustawione są w przeciwfazie. 

A jak już doszedłem do końca z tym elektrycznym sprawdzaniem to okazało się, że to nie jest wszystko tak łatwo do kupy złożyć. Np. zasłoniłem sobie nowymi elementami dojście do śrub przykręcających całą zwrotkę do obudowy. A pamietałem o tym montując nowe elementy. Musiałem wywalić ten kond 150uF bo mi przeszkadzał i przesunąć dwa kondy na płytce. Oczywiście po ponownym wyjęciu zwrotki 😡.

No cóż, ta kolumna jest dość skomplikowana. Gdybym w ten sposób zarabiał na życie to właściciel złapałby się za głowę po usłyszeniu "cena mojej roboczogodziny razy ich liczba" 🙂 .

Tak w środku wygląda finalnie:

0zvooE.jpg

Enc2CD.jpg

EiTbRf.jpg

Jak widzicie podoklejałem karteczki co by potomnośc wiedziała co jest co 🙂 .

Pozostało napchać wełnę i dokręcić tylną ściankę. Podłączyć, sprawdzić i wygrzewać nowe elementy.

Dzisiaj jestem skonany, jutro druga sztuka.

Pozdro

Dobro do środka napakowane:

U36GFS.jpg

Podłączyłem, szybka Zdrowaśka, odpaliłem. Wszystko gra ... nic nie sper....em 🙂 🙂 🙂 .

Mam nadzieję, pomny doświadczeń z Grundigami, że dźwiek będzie mi odpowiadał. Jakoś nie wyobrażam sobie ponowne wymontowywanie tej zwrotki i wymianę elementów.

Na szczęście wiem jak grają grafitowe rezystory z ołówka. Tu nie ma skuchy. Podobnie Miflexy na dole pasma. Zastanawiałem się czy nie dać tego konda 12.5uF także z tych radzieckich. Ale tam oryginalnie był elektrolit więc uznałem, że poprawa i tak będzie znaczna. Na szczęście dostęp do tych kondów na tweeterze i na kopułce średnio-wysokotonych jest łatwy. Odlutowuje się te przewody doprowadzające do płyty i można wymieniać na inne.

Hulaj dusza na tyle na ile kasa pozwoli ... np. Duelund RS for Laudspeakers:

3.3uF - 181 GBP/szt

3.9uF - 182 GBP/szt

6.8uF - 240 GBP/szt

Razem komplet na dwie kolumny ... 1206 GBP czyli ok. 6.000 zł. Minus zniżka 20% da 5.000 zł. Mozna się bawić ???

🙂 .

A wracając do moich Telefunkenów, jeśli wszystko się powiedzie i zagrają one po wygrzaniu tak jak przewidywałem to ... zmiotą wszelkie inne nowe kolumny z aktualnej dystrybucji powiedzmy do ... 50-80 tys PLN.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Mam nadzieję, pomny doświadczeń z Grundigami, że dźwiek będzie mi odpowiadał. Jakoś nie wyobrażam sobie ponowne wymontowywanie tej zwrotki i wymianę elementów.

Napracowałeś się 😉 Czy jednak nie pomyślałeś choćby przez chwilę o tym żeby tę pylącą po latach watę szklaną wyrzucić i wytłumić kolumnę współcześnie dostępnym materiałem tłumiącym?

Zwrotnica urosła w objętości, zmieniło to proporcje obudowy wewnątrz. Inne elementy, inne parametry ale O.K. Czy rozważałeś przeniesienie zwrotnicy do oddzielnej obudowy na zewnątrz?

Widziałem takie rozwiązanie w formie podstawki/ nadstawki pod/ nad kolumnę o identycznej szerokości i głębokości jak sama kolumna i w takim samym wykończeniu zewnętrznym.

Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Dzieki za uwagi.

Pracy dopiero polmetek 😉 .

Wytlumienie zostawilem oryginalne wychodzac z zalozenia, ze producent je jakos wyliczyl. Nie znam sie na tym i nie wiem jakim materialem mozna wprost zastapic to co tam bylo. Np. robione przeze mnie wczesniej juz trzy pary Jansen Model 4 nie mialy w srodku zadnego wytlumienia. A Grundugi byly wypelnione jakimis materialowymi wiorkami/skrawkami (pokazalem chyba na zdjeciu).

Co do objetosci … masz racje. Moze zadam sobie jutro trud i oblicze ile jej ubylo w stosunku dooryginalnych elementow. Nie sadze zeby roznica byla znaczaca. Strzelam w 2% 🙂 .

Zastanawialem sie nad zwrotnicą zewnetrzna. Nawet mnie na taka namawiano. Taka powstanie w JBL4343, tam bebechy juz dawno wybebeszone bo korzystam ze zwrotki aktywnej + pasywna na podzial HF/UHF. Telefunkeny to kolumny kompaktowe w porownaniu do moich JBL. I maja specyficzna obudowe o zaokraglonych krawedziach. Ciezko byloby dopasowac jakas gotową obudowe zwrotki. Doszedl by stolarz. Mialoby to wiekszy sens gdybym odnawial obudowy ale one sa w znakomitym stanie jak na 50-o letnie kolumny.

Do tego stoja na standach. Zewnetrzna zwrotnica nie bylaby dla mnie wygodna. Ale moze kiedyś? Na szczescie sa wielopinowe konektory Neutrika z rynku pro, musze tu wyprowadzic na zewnatrz 8 przewodow.

Rzeczywiscie pracy bylo huk, nigdy wymiana elemntow w zwrotnicy nie zajela mi tyle czasu. Jutro pojdzie latwiej i mam nadzije szybciej bo musze posprzatac ten bajzel 🙂 .

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Aaaa … do Telefunkenow czekaja juz maskownice z pianki. Wymienie jak sie wygrzeja, przyzwyczaje sie do dzwieku, zeby zobaczyc czy i jaki maja wplyw. Oryginal jest dosc  ocno tlumiacy, to taka specjalna siatka. Zobaczymy.

Taka pianka jak w JBL L100?

Dzisiaj w Japonii poszly JBL 4345 za €5200:

Ukryta Zawartość

Poszly z miejsca, warto bylo nawet przy 1000e wysylce.

Ukryta Zawartość

Pianka pewnie ta sama, tylko ksztalt inny 😉 .

Taka: 

Ukryta Zawartość

Obawiam sie, ze taka ryflowana bedzie kosztowac majatek. Ktos gdzies pisal, ze ktos taka w Polsce robi. Na razie poslucham jak bedzie brzmiec ta plaska.

12 minut temu, Marek.S napisał:

Taka pianka jak w JBL L100?

Dzisiaj w Japonii poszly JBL 4345 za €5200:

Ukryta Zawartość

Poszly z miejsca, warto bylo nawet przy 1000e wysylce.

Plus clo, plus VAT niestety.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Dzisiaj tylko jeden kond poważniej odbiegał od parametrów, 20%:

0JSh5O.jpg

Co ciekawe ten elektrolit 25uF, który wczoraj był strasznie odjechany w tej kolumnie całkiem, całkiem.

Jak pisałem elektrolity to zło. Nie dość, że słabo brzmią, bas nie jest dobrze kontrolowany i sie rozłazi, do tego parametry się rozłążą w czasie.

Dzisiaj zwrotkę wyjąłem i przerobiłem w ... dwie godzinki. Jeszcze godzinka po południu i złożę do kupy.

Pozdro

Słuchał ktoś kolumn Diatone? Zastanawiam się nad ściągnięciem pary DS-1000/2000 albo na początek takich:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, pmcomp napisał:

Pianka pewnie ta sama, tylko ksztalt inny 😉 .

Taka: 

Ukryta Zawartość

Obawiam sie, ze taka ryflowana bedzie kosztowac majatek. Ktos gdzies pisal, ze ktos taka w Polsce robi. Na razie poslucham jak bedzie brzmiec ta plaska.

Plus clo, plus VAT niestety.

🙂

chyba ja. Compress_20231215_151950_0175.thumb.jpg.bd0c1ae070b56c44c9fe836abf9f16f4.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaszcze1
7 godzin temu, pmcomp napisał:

Dzisiaj tylko jeden kond poważniej odbiegał od parametrów, 20%:

Ukryta Zawartość

Co ciekawe ten elektrolit 25uF, który wczoraj był strasznie odjechany w tej kolumnie całkiem, całkiem.

Jak pisałem elektrolity to zło. Nie dość, że słabo brzmią, bas nie jest dobrze kontrolowany i sie rozłazi, do tego parametry się rozłążą w czasie.

Dzisiaj zwrotkę wyjąłem i przerobiłem w ... dwie godzinki. Jeszcze godzinka po południu i złożę do kupy.

Pozdro

Ja z pewnością bym tak nie robił ,fakt że też bym chciał jak najszybciej złożyć i słuchać .Finalnie ,niewiadomą ,co poprawia ,co psuje i gdzie później szukać słabego punktu.Miflexy fakt poziom jakiś reprezentują ,grafity (?)  dla mnie niepowtarzalne i w dodatku muły . Choć porównanie do starych elementów ...  Przydał by się z pewnością pomiar , kiedyś się naprawdę przykładali 👍

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, tedi02 napisał:

Ja z pewnością bym tak nie robił ,fakt że też bym chciał jak najszybciej złożyć i słuchać .Finalnie ,niewiadomą ,co poprawia ,co psuje i gdzie później szukać słabego punktu.Miflexy fakt poziom jakiś reprezentują ,grafity (?)  dla mnie niepowtarzalne i w dodatku muły . Choć porównanie do starych elementów ...  Przydał by się z pewnością pomiar , kiedyś się naprawdę przykładali 👍

To sa chyba piate komuny, ktore robie na tych elementach tj. na Miflexach i grafitach. Jedyna niewiadoma w tych sa dla mnie radzieckie olejaki. Zasfosowalem je do tej pory tylko w jednych kolumnach. Do nich dostep jest latwy.

Pozdro

Radzieckie olejaki akurat tu myślę że nie popsują , kiedyś bawiłem się nimi w Grundig box .  Drogo trochę ale takie rezystory mundorfa ultra ,dały by radę   ,max przejrzyste ,przestrzenne. No ale co kto lubi 🙂

38 minut temu, tedi02 napisał:

Drogo trochę ale takie rezystory mundorfa ultra ,dały by radę   ,max przejrzyste ,przestrzenne. No ale co kto lubi 🙂

Mialem takie w zwrotce JBL4343. Ale wymienilem na Pathaudio, lepiej mi pasuja, grafity sa so nich podobne. Mundorfy byly ciut za ostre.

Jestem po pierwszych kilkugodzinnych odsluchach.

Napisze tak … trafione w punkt … 10/10. Jestem super zadowolony. Warto bylo poswiecic im troche czasu.

🙂 .

Edytowane przez pmcomp

18 godzin temu, pmcomp napisał:

Mialem takie w zwrotce JBL4343. Ale wymienilem na Pathaudio, lepiej mi pasuja, grafity sa so nich podobne. Mundorfy byly ciut za ostre.

Jestem po pierwszych kilkugodzinnych odsluchach.

Napisze tak … trafione w punkt … 10/10. Jestem super zadowolony. Warto bylo poswiecic im troche czasu.

🙂 .

No to poprosimy o szerszy opis 🙂

Grundig Box 2500a Pro.

Jeśli komuś nie przeszkadza stan to ... cena jest baaardzo atrakcyjna: 

Ukryta Zawartość

A na pewno jako dawca części.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

5 godzin temu, Horizon44 napisał:

No to poprosimy o szerszy opis 🙂

Co chcesz wiedzieć?

Mnie nie płacą za pisanie tak jak Pacule, Dybie i innym nadredaktorom audio 😉 .

Edytowane przez pmcomp

32 minuty temu, pmcomp napisał:

Co chcesz wiedzieć?

Mnie nie płacą za pisanie tak jak Pacule, Dybie i innym nadredaktorom audio 😉 .

Ciekaw jestem tych zmian na jeszcze lepsze. Piszę "jeszcze" bo posiadając TL800 nie sprawdzałem co jest w środku, a co za tym idzie parametrów podzespołów, a grają dla mnie tak znakomicie, że aż trudno mi sobie wyobrazić aby można było z nich więcej wycisnąć.

Oczywiście piszę na podstawie swojego gustu, właściwości akustycznych pomieszczenia, słuchu itp.

Poprawił się subbas i mid bas. Jest szybszy i lepiej kontrolowany. A wcześniej myślałem, że lepiej się nie da. Dało się.

Zmieniła się barwa na górze. Teraz talerze i brasy brzmią bardziej jak z miękkiej kopułki szmacianej (które zreszta tam przecież są 😉 ) niż z kopułki twardej. Są bardziej delikatne ale uderzenie pałki w brassowy talerz dalej brzmi jak powinno. Wcześniej było troszkę bardziej twardo.

Aspekty sceny 3D nie uległy zmianie, są dalej na bardzo bardzo wysokim poziomie. Jednak instrumenty na scenie wydają się być bardziej czytelne.

Najlepiej przyjechać "ze starymi" i porównać "łeb w łeb". Najbliżej do mnie ma chyba @Pawte.

To tak na szybko. Muszę więcej posłuchać, a dzisiaj ... idę przecież na koncert do Filharmonii:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To wygląda ciekawie. Rehdeko Rk 145a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi