Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki streamer lub DAC z transportem do muzyki klasycznej?

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc osoby z doświadczeniem. Jedzie do mnie Yamaha AS1200. Na razie będzie grała z Tannoy prcision 6.1, które w przyszłości również będę chciał wymienić. Problem w tym, że do tej pory grał mi amplituner, który miał DAC, teraz zostałem z komputerem, odtwarzaczem bluray i mi boxem, jako transporty. Wiem, że powinienem był zacząć od kolumn, ale jest jak jest. Co warto brać pod uwagę w przypadku, gdy słucham głównie muzyki klasycznej i filmowej, a co na pewno się nie sprawdzi? Potrzebuję urządzenia do streamingu, grania z płyt CD oraz przez usb z komputera. Rozważam zakup streamera, który będzie miał DAC, lub osobno DAC i  transportu. Od muzyki oczekuję szczegółowości (lubię wsłuchiwać się w instrumenty na dalszych planach), odpowiedniego basu (kotły mają brzmieć jak kotły a nie pudełka po butach) oraz wysokich tonów, które przy trąbkach Johna Williamsa z gwiezdnych wojen nie spowodują u mnie krwawienia z uszu. 🙂 Wiem, że najważniejsze będą tu kolumny, ale to pieśń przyszłości. Czy na etapie wyboru, jak w temacie, polecicie coś Panowie i Panie? Budżet do 5 tys.

Jeśli ktoś poleci Ci przetwornik do muzyki klasycznej, oznaczać to będzie, że wciska Ci wielkie G..... Dobry DAC ma równie dobrze grać Bacha jak i kapelę kurpiowską. Szukaj przetwornika na rynku wtórnym. Chord Qutest byłby optymalny choć pochłonie całość budżetu. Ale to sprzęt, który naprawdę sprawi Ci wiele satysfakcji. Tylko, że będziesz musiał pomyśleć o jakimś tymczasowym transporcie. Tańszą opcją jest popularny RME. I tu zostanie  przynajmniej trochę kasy na streamer. Choćby jakiś na bazie maliny

OK, wielkie dzięki za podpowiedź. Zerknąłem na tego Chord Questa i po raz kolejny nie mogę się nadziwić, że takie maleństwo tyle kosztuje. Człowiek chyba podświadomie oczekuje, że im większy klocek, tym wyższa jakość. 🙂 Naczytałem się opinii o różnych sprzętach i na logikę zgadzam się z tym co piszesz, że przetwornik będzie miał stosunkowo mniejsze znaczenie niż na przykład kolumny. Dlatego nie chciałbym przepłacać za DAC, żeby jak największą kwotę móc przeznaczyć na głośniki. Zastanawiam się nawet, czy nie iść w używkę Dacmagic 100 lub np. topping 50, żeby móc skoncentrować się na kolumnach a streamer/DAC zostawić sobie jako wisienkę na torcie... Tylko, że do zakupu kolumn daleka droga a czegoś trzeba słuchać...

3 minuty temu, WK75 napisał:

na logikę zgadzam się z tym co piszesz, że przetwornik będzie miał stosunkowo mniejsze znaczenie niż na przykład kolumny.

Ale ja wcale tego nie napisałem. NIESTETY. PRZETWORNIK MA ZNACZENIE. Tak samo jak każdy inny element systemu

A im lepsze głośniki, tym wyraźniej pokażą, niewydolność i ograniczenia źródła (w tym przypadku DAC-a). I koło się zamyka

4 minuty temu, WK75 napisał:

czy nie iść w używkę Dacmagic 100 lub np. topping 50,

Odpuść sobie tego Toppinga. Nie warto. Chyba, że koniecznie sam chcesz się przekonać na własnej kieszeni 

A w przypadku tego Chorda, płacisz za jakość dźwięku a nie za wygląd. 

Tak samo z RME

36 minut temu, piotrek7 napisał:

Chord Qutest byłby optymalny choć pochłonie całość budżetu. Ale to sprzęt, który naprawdę sprawi Ci wiele satysfakcji. Tylko, że będziesz musiał pomyśleć o jakimś tymczasowym transporcie. Tańszą opcją jest popularny RME. I tu zostanie  przynajmniej trochę kasy na streamer. Choćby jakiś na bazie maliny

Dokładnie tak - Qutest ma genialne wybrzmienia, choć dla siebie wybrałem Rme Adi bo ma DSP. Oba są OK. 

7 minut temu, piotrek7 napisał:

Odpuść sobie tego Toppinga. Nie warto. Chyba, że koniecznie sam chcesz się przekonać na własnej kieszeni 

Topping jest fajny,  do czasu porównania z czymś lepszym 😄 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

15 minut temu, piotrek7 napisał:

Ale ja wcale tego nie napisałem. NIESTETY. PRZETWORNIK MA ZNACZENIE. Tak samo jak każdy inny element systemu

Oczywiście, doczytałem między wierszami. 🙂 Wiem, że każdy element ma znaczenie inaczej nie prosiłbym bardziej doświadczonych o rady. Po prostu założyłem, że kolumny mają większe znaczenie, co nie znaczy, że przetwornik go nie ma. Pomysł z zakupem taniej używki przyszedł mi do głowy po to, żeby na już mieć co słuchać a po zakupie kolumn skupić się na DACu z prawdziwego zdarzenia i mieć to tanie urządzenie do porównania "na własne ucho", a potem je sprzedać z niewielką stratą. Choć oczywiście najlepiej byłoby od razu kupić coś, co by już ze mną zostało na długo... Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!

7 minut temu, WK75 napisał:

Pomysł z zakupem taniej używki

Jak coś to polecam E30 Toppinga. Grał podobnie jak D90 i w swojej cenie jest super razem z SMSL 10mk2. Nie stracisz na nim, a gra jak wszystkie lepsze chińczyki 

Edytowane przez marcinmarcin

47 minut temu, WK75 napisał:

Oczywiście, doczytałem między wierszami. 🙂 Wiem, że każdy element ma znaczenie inaczej nie prosiłbym bardziej doświadczonych o rady. Po prostu założyłem, że kolumny mają większe znaczenie, co nie znaczy, że przetwornik go nie ma. Pomysł z zakupem taniej używki przyszedł mi do głowy po to, żeby na już mieć co słuchać a po zakupie kolumn skupić się na DACu z prawdziwego zdarzenia i mieć to tanie urządzenie do porównania "na własne ucho", a potem je sprzedać z niewielką stratą. Choć oczywiście najlepiej byłoby od razu kupić coś, co by już ze mną zostało na długo... Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!

Proponuję SMSL SU-9. Znakomity DAC w swojej cenie nie do pobicia. Znacznie lepszy niż tańsi bracia. Granie bez kompromisów. Do tego transport iFi Zen Stream. Warto też dokupić Topping HS01 😉

Możesz grać też z PC (Topping już niezbędny) z Roon (subskrypcja ok 55 zł/mc).

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Również polecam Chord Qutest. Zagra dobrze każdy rodzaj muzyki. Oglądasz zdjęcia i myślisz, że to mały niepozorny DAC prawie jak zabawka, ale gdy go zobaczysz, dotkniesz to zmienisz zdanie. Bardzo dobrze zrobione urządzenie.

Pamiętaj, że im lepsze urządzenia na początku toru audio tym lepsze granie końcowe. Nawet kable zasilające mają duże znaczenie o czym się niedawno przekonałem chociaż byłem bardzo sceptyczny w tym temacie.

Słucham podobnej muzyki. Mnie najbardziej odpowiada DAC w systemie R-2R Denafrips Ares II, ale jest to już zamknięcie systemu. Udało mi się pożyczyć wygrzany egzemplarz od znajomego i odsłuchać w moim docelowym systemie (już nie gonię króliczka). Inne odsłuchiwane DAC oparte na delta/sigma coś muzyce zabierały, pianino nie było tak naturalne jak na sali koncertowej.  Planuję zakup dopiero jesienią. Jeżeli jeszcze nie masz kolumn to raczej skoncentruj się na ich doborze a dopiero później zamknij swój system odpowiednim transportem i DAC.

Pierwsza rzecz i najważniejsza - najlepiej kupić oddzielnie DAC i transport plików bo w tym ostatnim co chwilę pojawia się coś ciekawego. Np. ostatnio iFi Zen Stream. Z DAC ostatnio zrobiliśmy test NuPrime DAC-9 i Topping 90SE. Kosztują poniżej 4000 zł i duża część tego porównania dotyczyła muzyki poważnej. 

Całość testu tutaj wraz z linkami do innych testów i porównań tych urządzeń: https://sklep.htaudio.pl/blog/nuprime-dac-9-vs-topping-d90se-podsumowanie-testu-przetwornikow-dac

W dniu 8.06.2022 o 19:09, WK75 napisał:

🙂przetwornik będzie miał stosunkowo mniejsze znaczenie niż na przykład kolumny. 

Wręcz przeciwnie. To źródło gra muzykę i ono jest cholernie ważne, rzekłbym, że najważniejsze. 

Nic nie dadzą świetne kolumny ani wzmacniacz jeśli źródło nie poda świetnej muzyki. 

Nie da się zaoszczędzić na jednym elemencie i polepszyć innym. Oszczędność na źródle natomiast zemści się natychmiast.

A co do klocków, to popatrz może znajdziesz używany soul note sd300 w dobrej cenie. W klasyce jest cudowny bo ma pewną specyficzną cechę, nie wiem jak ją dokładnie opisać, ale bez żadnej trudności, kiedy chcesz możesz śledzić jakiś konkretny instrument a kiedy chcesz się tylko zrelaksować bez problemu ogarniasz całość bez natarczywości szczegółów. Jest po prostu utrafiony w punkt pod tym względem. To jest dac, preamp i headamp. Nie ma streamera

Edytowane przez arturpj
14 minut temu, arturpj napisał:

Nic nie dadzą świetne kolumny ani wzmacniacz jeśli źródło nie poda świetnej muzyki. 

To kup sobie Bartoka do Altusow.😃

2 minuty temu, NRK napisał:

Malina to nie Dac kolego 🤣🤣

Oczywiście że są maliny z daciem, jak nie wiesz to sprawdzaj zanim napiszesz żeby nie wyjść na ignoranta. 

Po drugie to nie ma znaczenia bo rozmawiamy o streamerze i dacu. Kupowanie super sprzętu i parowanie go z innym z bardzo bardzo niskiej półki (tak wiem, dla połowy forumowiczów malina to absolutny hajend) jest po prostu bez sensu. Źródło jest cholernie ważne i oszczędzanie na nim żeby kupić dwie klasy lepsze kolumny jest bez sensu po prostu. 

11 minut temu, NRK napisał:

Bez sensu to jest twój tok myślenia. No ale masz do tego pełne prawo.

No bardzo zgrabne bonmoty rzucasz, to już wiemy, a coś bardziej merytorycznego? Dasz radę? Co konkretnie jest bez sensu w łączeniu ze sobą sprzętu tej samej klasy i nie łączeniu nieprzystających jakościowo? Uważasz że system gra tak jak jego najgorszy czy najlepszy odcinek? Który z elementów toru ma wg Ciebie największy wpływ na brzmienie?

21 minut temu, arturpj napisał:

tak wiem, dla połowy forumowiczów malina to absolutny hajend

Zdziwiłbyś się 😉

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Zdziwiłbyś się 😉

Miałem malinę, jest szalenie przeciętna. Jako streamer odrobinę lepsza od Onkyo 6170 i to wszystko. 

Dobry komp z dobrym zasilaniem liniowym i polepszaczami od ifi da Ci więcej niż malina...

Edytowane przez arturpj
14 minut temu, arturpj napisał:

Który z elementów toru ma wg Ciebie największy wpływ na brzmienie?

Kolumny, to zawsze i wszędzie będzie priorytet.

5 minut temu, NRK napisał:

Kolumny, to zawsze i wszędzie będzie priorytet.

Czyli jest sens wydać 80% budżetu na świetne kolumny i 20% na trzy klasy słabsze źródło tak?

1 minutę temu, arturpj napisał:

Czyli jest sens wydać 80% budżetu na świetne kolumny i 20% na trzy klasy słabsze źródło tak?

Zgadza się.

2 minuty temu, arturpj napisał:

No cóż, za swoje pieniądze każdy ma prawo błądzić 🙂

I vice versa.

Jak u ciebie za streaming odpowiada wcześniej wspomniane przez ciebie onkyo i komputer, 

to nawet Altusy do tego nie pasują. Kto wie, może sam coś zbiłeś z desek.😀

26 minut temu, NRK napisał:

I vice versa.

Jak u ciebie za streaming odpowiada wcześniej wspomniane przez ciebie onkyo i komputer, 

to nawet Altusy do tego nie pasują. Kto wie, może sam coś zbiłeś z desek.😀

Naprawdę w bonmotach jesteś świetny, w kabarecie pod wyrwigroszem powinieneś się zatrudnić. Chętnie posłuchamy wszyscy jakie masz doświadczenie ze sprzętem, co miałeś i czego słuchałeś. Tak, grałem kiedyś na kompie, który był tak ogarnięty pod streaming że połykał wszystkie te hajendowe maliny, bluesoundy, Onkyo itp. i ja się nie wypowiadam ze szklanej kuli tylko wszystko to u mnie było i zostało przesłuchane. Dziś gram na sprzęcie z zupełnie innej półki, zarówno w systemie stereo jak i w systemie słuchawkowym. 

Jak nic pozostaje mi pogratulować super streamerow, dacow i Bóg wie czego jeszcze. Z wyjątkiem kolumn bo pewnie nie ma czego, w końcu po co, jak to tylko dodatek do reszty. 😃

23 minuty temu, NRK napisał:

Jak nic pozostaje mi pogratulować super streamerow, dacow i Bóg wie czego jeszcze. Z wyjątkiem kolumn bo pewnie nie ma czego, w końcu po co, jak to tylko dodatek do reszty. 😃

W której klasie jesteś skoro jeszcze nie było czytania ze zrozumieniem?

• Pokaż nowe odpowiedzi