Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 3020 - czy jeszcze jest wart uwagi?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.06.2022 o 06:26, frank1 napisał:

To są mity, prawda jest bardziej okrutna

NAD 3020 to fajny i przyjemny piecyk, moim zdaniem obecnie wart 200-300 pln

Tak tylko szalency wyceniają go na 1500 🙂

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

• 8 miesięcy później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na zdrowie na pewno membranom nie wychodzi, ale chyba ten typ tak ma ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 1.07.2022 o 06:20, Dimension napisał:

Tak tylko szalency wyceniają go na 1500 🙂

Ukryta Zawartość

jesli to szaleńcy , to jak nazwać tego jegomościa ….

Ukryta Zawartość

Ilu ludzi tyle opinii

Hehhe, wzmacniacz ok 1000zl, i tak w tej kwocie raczej nic nie ma podjazdu, ale moze nie wszystjo slyszalem, robocizna i koszt materialow, pewnie drugie tysiac a moze i więcej, cholera wie.

Moj tez ma wszystkie nichicon gold, a tak to seria, frapuje mnie tylko ten strzal.

Realnie, ciezko go wycenic, mam wzmacniacz za 10k, a ten nad i tak brzmi porpostu fajnie przyjemnie 

Właśnie ktoś, kto go tak ocenia pod względem barwy może się dać namówić.

Ludzie nie takie wynalazki kupują, a szczególnie wśród kolumn są dziwne

"kultowe" produkty nawet wśród naszej Unitry , co dziwne bardzo 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 minut temu, bujalone napisał:

frapuje mnie tylko ten strzal

Niestety ten typ tak ma .Posiadałem 3225 PE ,puk był i nie uszkodził mi kolumn 🙂

5 godzin temu, bujalone napisał:

Prosze rozwiejcie moje watpliwosci, strzal w glosnik przy wlaczaniu i wylaczaniu, to normalne czy jedbak ma miekki start ten wzmak, nad3020a hmmmmm?

Ten typ tak ma, wersja A ma tylko muting sygnału na tranzystorach ale glosniki są podpięte caly czas

2 godziny temu, bujalone napisał:

Hehhe, wzmacniacz ok 1000zl, i tak w tej kwocie raczej nic nie ma podjazdu, ale moze nie wszystjo slyszalem, robocizna i koszt materialow, pewnie drugie tysiac a moze i więcej, cholera wie.

Moj tez ma wszystkie nichicon gold, a tak to seria, frapuje mnie tylko ten strzal.

Realnie, ciezko go wycenic, mam wzmacniacz za 10k, a ten nad i tak brzmi porpostu fajnie przyjemnie 

Czy powinno się wszędzie wkładać nichicona gold? zdaje się, że współczesna Yamaha tak robi,  no chyba, że w tych Nadach kondy mają marginalny wpływ na dźwięk tak też może być.

Przy dzisiejszym standardzie, czyli jakości 3020 jest przymulony niedorzecznie.

Można zachodzić w głowę, jak kiedyś mogliśmy to akceptować.

Bo dla wielu osób, to był pierwszy wzmacniacz z audiofilskiej firmy (tj. nie od Technicsa czy Sony).

2 godziny temu, Bumpalump napisał:

Ten typ tak ma, wersja A ma tylko muting sygnału na tranzystorach ale glosniki są podpięte caly czas

Dzieki, w tskim razie musze z tym zyc, zapewne serwisant mowil mi podobnie.

Godzinę temu, bujalone napisał:

musze z tym zyc

Gdyby nie ceny energii i ochronę środowiska ,można trzymać go cały czas pod prądem,nie ma za dużego transformatora 🙂

30 minut temu, baltfan napisał:

Gdyby nie ceny energii i ochronę środowiska ,można trzymać go cały czas pod prądem,nie ma za dużego transformatora 🙂

Heheh, w sumie tak robie, również tak robie z moim atollem, zobaczymy po miesiącu co to będzie.

19 godzin temu, Dune napisał:

Czy powinno się wszędzie wkładać nichicona gold? 

Zdecydowanie NIE ponieważ większa ilość tych kondensatorów robi brzmienie przygaszone, mdłe itd

NAD 3020 to jest wart kilka stów nie więcej i to jedynie z sentymentu jakiegoś. Za około 800zł można kupić model C350 który pod każdym względem jest dużo lepszym modelem.

Też bym wolał Nad350 od 3020 tyle, że na tak zbudowany wzmacniacz 20 lat to już dużo,  z tymi kondensatorami to też chyba trzeba wiedzieć czy ich wymina coś zmieni w ogóle czy są w torze audio

• 1 miesiąc później...

Ze względu na dość abstrakcyjnie wywindowane ceny 3020 proponuję raczej poszukać modelu 3240PE za 1/3 ceny 3020.

Zrobiłem tak sam i to naprawdę fajny wzmacniacz. Jest bardzo szczegółowy i pięknie rysuje scenę. Ogólnie gra jasno więc miłośnicy potężnego basu raczej go nie pokochają. Biorąc pod uwagę ceny 3240PE to już nie wiem co może dać dzisiaj lepszy stosunek koszt/efekt. :) Po zakupie dałem prewencyjnie na pełen przegląd. Było tylko trochę zimnych lutów do poprawki i grrrra muzyka. Nawet jeśli w głównym torze wymienię go na coś innego to na pewno nie pójdzie na handel tylko wyląduje w sypialni, itp.

• 1 rok później...

Jak podpiąć się bezpośrednio omijając wzmacniacz ? Jak to zrobić w praktyce? Gdzie wpiąć się z DAC- a wyjściami analogowymi RCA ? Co ze zworkami ? Rafał 

Jeśli masz DAC'a z głęboką regulacją poziomu to wejdziesz na main in, ale jeśli nie,

to na zwykłe wejście jak CD, tuner czy inne źródło.

Próbowałem wejść na końcówkę odtwarzaczem CD z regulacją -20 dB i był za wysoki

poziom; musiałem do tego dorabiać tłumik.

Bardzo dziękuję za informacje. Dużo mi to pomogło. Mam Daca z regulacją mocy, tylko nie wiem czy to wystarczy. Zastanawia mnie , jak będzie lepiej brzmieć: przez mainstream in czy przez inne wejście .Narazie chodzi na wejściu play i do tej pory bałem się podpiąć pod wejście mainstream . Nie wiedziałem też co ze zworkami ?

12 godzin temu, audioburak napisał:

Jeśli masz DAC'a z głęboką regulacją poziomu to wejdziesz na main in, ale jeśli nie,

to na zwykłe wejście jak CD, tuner czy inne źródło.

Próbowałem wejść na końcówkę odtwarzaczem CD z regulacją -20 dB i był za wysoki

poziom; musiałem do tego dorabiać tłumik.

Zworki trzeba wyjąć i wejść na NORMAL IN - tak to przeważnie wygląda.

Wtedy wszelkie regulacje tylko z poziomu DAC'a.

Co do brzmienia, to teoretycznie powinno być lepsze, niż z pre NAD'a.

Ale jak ma dobry przedwzmacniacz ta różnica może być ŻADNA 😉 

O kabel też czasem trzeba zadbać, ale to już zależy, czego szukasz w barwie.

21 minut temu, audioburak napisał:

Ale jak ma dobry przedwzmacniacz ta różnica może być ŻADNA 😉 

O kabel też czasem trzeba zadbać, ale to już zależy, czego szukasz w barwie.

Będzie lepsze na 100%. Ćwiczyłem to na swoim NAD 3020 i 7130 ze 20 lat temu. Różnica była tak niesamowita, że pamiętam to do dzisiaj.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Pewnie stąd tyle upgrade'ów wycinających pre dotyczących właśnie tej firmy ...

46 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

"Pewien znany youtuber" w którymś z odcinków stwierdził że to właśnie przedwzmacniacz wyróżnia tą konstrukcję 🙂

I pewnie tak jest. Z tym, że nie tak jak niektórzy by chcieli.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Zacząłem eksperymentować ze wzmacniaczem.  Najpierw przed podpieciem zmieniłem zworki z normal na lab a także wyłączyłem soft clipping. Efekt . Zaczęło burczeć w głosniku, następnie wydobył się mały dym ze wzmacniacza i lekko czuć było spalenizną. Poszły bezpieczniki. Po wymianie bezpieczników nic nie pomogło . Znowu  poszły.  Co to się mogło stać ? Tranzystor, czy coś innego ? Jak myślicie? Bardzo proszę o poradę.  Może ktoś miał podobny problem ? Rafał 

11 godzin temu, Rafael777 napisał:

Bardzo proszę o poradę

Proszę bardzo, oto moja porada. Nie kombinujesz dalej sam bo tylko pogorszysz sytuację. Pakujesz sprzęt do pudełka i wysyłasz do pana Krzysztofa.

Pewnie by się znalazł ale po pierwsze pan Krzysztof naprawił wiele tych wzmacniaczy więc ma doświadczenie w ich budowie i naprawie, a po drugie po co Ci ktoś inny skoro i tak gdzieś go musisz wysłać? Zdalnie urządzenia naprawić się przecież nie da.

• Pokaż nowe odpowiedzi