Skocz do zawartości
IGNORED

Obraza uczuć politycznych obok obrazy uczuć religijnych . Czy nam to grozi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Obraza uczuć politycznych .

Obraża uczucia polityczne ten. 

Kto nie głosuje na partię rządząca podlega karze pozbawienia wolności od 25 lat do dożywocia łącznie z karą śmierci.

Kto krytykuje członków oraz przywódców partii politycznych  podlega karze pozbawienia wolności od 25 lat do dożywocia łącznie z karą śmierci .

Kto głosuję na opozycję w wyborach parlamentarnych i samorządowych oraz nie bierze w nich udziału jest uważany za zdrajcę partii i narodu i podlega karze śmierci przez publiczne powieszenie.

Podałem w skrócie przykład . 

Obraza uczuć religijnych już jest i działa. Czas na obrazę uczuć politycznych jako dodatek do pasztetu poprawności politycznej zwłaszcza w Polsce.

3 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

Podałem w skrócie przykład . 

Ale masz jazdy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ale masz jazdy.

Mam . Wadza , a zwłaszcza ta w kolorze green ma jeszcze większe . Obraza uczuć religijnych jest już w kodeksie karnym RP. Co by wadzy przeszkadzało żeby wiecznie być na stołku wprowadzić obrazę uczuć politycznych ?

Nic. 

3 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

Obraza uczuć religijnych jest już w kodeksie karnym RP. Co by wadzy przeszkadzało żeby wiecznie być na stołku wprowadzić obrazę uczuć politycznych ?

Rzecz w tym, że przepisu o obrazie uczuć religijnych być nie musi, żeby ukarać za obrażenie uczyć religijnych. Zachowania obraźliwe ogólnie rzecz biorąc są zabronione i karane, a uczucia religijne nie stanowią tu wyjątku. Istnienie przepisu szczegółowego co najwyżej ułatwia rozpatrzenie sprawy i działa prewencyjnie. Natomiast brak przepisu szczegółowego nie oznacza bezkarności, bo wtedy obowiązują przepisy ogólne.

Na razie niekochających władzę pałuje się i wali im gazem w oczy. A przecież można by ich zamykać i odbierać majątki. No i ludziom w d... się przewraca od tej wolności ;-).

Jestem Europejczykiem.

W dniu 28.06.2022 o 22:29, szymon1977 napisał:

Istnienie przepisu szczegółowego co najwyżej....

Zauważ jedynie że to co autor nam tu napisał z tym co będzie w nowych przepisach (o ile powstaną), czyli z tym o czym Ty piszesz nie ma NIC WSPÓLNEGO......te o których ironicznie pisze NIGDY nie powstaną.

To tylko insynuacje nakręcające nienawidzących władzę do granic nieprzyzwoitości, mające na celu dalsze dzielenie ludzi.

Co najgorsze ci biedni najbardziej naiwni ludzie, jeszcze nam w to wierzą.....   🙂

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Już przepisy o obrazie uczuć religijnych są niezgodne z konstytucją, która gwarantuje wolność słowa , więc i obraza uczuć politycznych to debilizm, bo i wolność poglądów jest zapewniona (poza nielicznymi, ale słusznie zabronionymi wyjątkami).

Ograniczenie wolności politycznej wpisało y się we właśnie ten wyjątek, bo to bylby iście nazistowski przepis.

Podobnie, jak narzucanie wszystkim "kakowskiego" punktu widzenia, bo większość ludzi nie jest regijnymi oszołomami.

Godzinę temu, porlick napisał:

Już przepisy o obrazie uczuć religijnych są niezgodne z konstytucją, która gwarantuje wolność słowa...

Nie! Wolnosć słowa to przepis ogólny, zgodnie z teorią prawa ograniczony jest przepisami szczegółowymi. Ale bez obaw, wypowiedzi kulturalnych, rzeczowych i na temat nie można uznać za obraźliwe tylko dlatego, że ktoś czuje się urażony. Subiektywne poczucie nie jest tu żadnym wyznacznikiem - jest nim obiektywne stwierdzenie, czy coś jest obraźliwe i prezentowanie faktów się tutaj nie łapie, ale wyzywanie całej grupy np od "pedofili" owszem.

Edytowane przez szymon1977

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

prezentowanie faktów się tutaj nie łapie, ale wyzywanie całej grupy np od "pedofili" owszem

Ok, więc stwierdzenie, że kk jest grabieżcą polskiego majątku narodowego i bezprawnie wchodzi w posiadanie coraz większej jego części, oraz wbrew prawu chroni wielu pedofilów i zboczeńców działających w szeregach kościoła, przez uniemożliwianie prowadzenia śledztw, to proste stwierdzenie faktu.

Edytowane przez porlick
13 minut temu, porlick napisał:

Ok, więc stwierdzenie, że...?

No i co?

Domyśl się.

To przykład suchego faktu, który oszołomy religijne chcieliby widzieć, jako obrazę uczuć. Podobnie byłoby z obrazą uczuć politycznych. Każde stwierdzenie faktu nie po myśli rządzących, możnaby uznać za obrazę. 

Od uchwalenia takiej ustawy Polska byłaby porównywalna do Korei Płn.

Art. 194 oraz 195 kodeksu karnego dotyczy wszystkich kościołów i związków religijnych zarejestrowanych w Polsce. I korzysta z niego wiele np. żydzi, muzułmanie czy i kościoły niekatolickie.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

2 godziny temu, porlick napisał:

...chcieliby...

Być może, ale ja nie komentowałem co by chcieli, a Twoja tezę.

3 godziny temu, porlick napisał:

Każde stwierdzenie faktu nie po myśli rządzących, możnaby uznać za obrazę. 

Nie możnaby, bo żeby uznać za obraźliwe, musi być obiektywnie obraźliwe.

Od uchwalenia takiej ustawy Polska byłaby porównywalna do Korei Płn.

Do tego nie potrzeba żadnej ustawy.

18 godzin temu, szymon1977 napisał:

No i co?

Jak to co.....   🙂

Chce by uogólnianie, przypisywanie komuś winy, bez udowodnienia, bez wyroku mogło być sankcjonowane w przestrzeni publicznej.
Tu ma trochę racji, potrzebne jest prawo do oskarżeń (np. medialnych) w uzasadnionych przypadkach....tyle tylko że oni domagają się prawa do nadinterpretacji, oskarżania o np. pedofilię czy ich obrońców całej grupy katolików którzy mają odwagę zwracać uwagę na fakt że wykorzystuje się takie nadinterpretacje do walki z Kk.
Chce CIĄGLE coś wmawiać, np. że regułą jest że Kk "uniemożliwia przeprowadzanie śledztw" w sprawach o pedofilię.....chce prawa do wmawiania powyższego bez obowiązku wskazania przykładu takiej sytuacji.

Chce by tych których uczucia niemal CODZIENNIE (w wiadomym temacie i nie tylko) mają w (czterech literach) mógł sobie bez problemu nazywać "oszołomami".

W dniu 28.06.2022 o 22:29, szymon1977 napisał:

Zachowania obraźliwe ogólnie rzecz biorąc są zabronione i karane, a uczucia religijne nie stanowią tu wyjątku.

Oni są ponad to, mają się za mądrzejszych i uzurpują sobie prawo do "krytyki wierzących a gusła" wszelkimi sposobami.....łącznie, a raczej przede wszystkim obrażając i wyśmiewając, bez tego nie osiągają pełnego zadowolenia,  to ich tak już nie kręci gdy brak w ich wywodach ubliżania, znieważania..  😉 

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

Do tego nie potrzeba żadnej ustawy.

Wystarczą (nie)odpowiedni ludzie w aparacie (nie)sprawiedliwości. Chodzący na sznurku szarej eminencji.

Ale jeszcze przyjdzie czas rozliczenia...

Maju- takie podejście, jak reprezentujesz, widząc wyłącznie skrajności i przypisując innym wyłącznie skrajne postawy oraz wrzucanie wszystkich oponentów do jednego worka nie przystoi komuś chcącemu być postrzeganym jako inteligentna i godna, by z nią dyskutować, osoba.

Albo czytaj ze zrozumieniem posty, które komentujesz, albo się nie ośmieszaj i nie pisz głupot.

Edytowane przez porlick

Nic nie przypisuję, faktem jest że wmawiasz jakoby istniało lobby chcące zamykać usta w sytuacji krytyki działań Kk, nazywając wyimaginowanych "oszołomami" dajesz o sobie świadectwo.
Faktem jest że insynuujesz działania Kk mające na celu wstrzymywanie działań w sprawie wymiaru sprawiedliwości np. pedofilom.....faktem  jest że nie podałeś uzasadnienia takich opinii.....to o czym piszę jest zawarte w twoich postach.....nie wiesz co piszesz czy nie rozumiesz co do ciebie piszę?    🙂

Ps. To co piszę tu o innych można bez trudu znaleźć w temacie o Kościołach.
Nie wszystko oczywiście, te najdrastyczniejsze bezpodstawne ataki na katolików zgłaszam a Moderacja je sukcesywnie usuwa.....ostatni jeszcze nie zdążyła.  😉

Edytowane przez Maju

Wystarczą (nie)odpowiedni ludzie w aparacie (nie)sprawiedliwości. Chodzący na sznurku szarej eminencji.

Ale jeszcze przyjdzie czas rozliczenia...

Rozliczenia nie będzie. Sprawa zaniknie cichutko i szybciutko wraz ze zmianą pokoleń. Wszak młodzi nie chodzą do Kościoła.

Dzisiejszym młodym wydaje się że będą wiecznie np. trzydziestolatka mi . " Młodzi bogowie" 

Za 20 czy 30 lat też pobiegną do kościoła tego czy innego gdy zauważą że czas mija a od nich niewiele zależy.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

26 minut temu, marek-1969 napisał:

Dzisiejszym młodym wydaje się że będą wiecznie np. trzydziestolatka mi . " Młodzi bogowie" 

Za 20 czy 30 lat też pobiegną do kościoła tego czy innego gdy zauważą że czas mija a od nich niewiele zależy.

jak rozumiem, ludzie o małych rozumkach biegną wtedy do kościoła posłuchać ichnich bajek, tak? 🙂 

50 minut temu, marek-1969 napisał:

Za 20 czy 30 lat też pobiegną do kościoła

Na zachodzie tak się nie stało, kościół przestał być częścią społeczności.

po raz kolejny napiszę, niezmiennie dziwię się dorosłym, wykształconym ludziom wierzącym w mitologie sprzed 2000 lat 🙂 

Edytowane przez kostropaty
10 minut temu, kostropaty napisał:

po raz kolejny napiszę, niezmiennie dziwię się dorosłym, wykształconym ludziom wierzącym w mitologie sprzed 2000 lat 🙂 

Zdziwienie jest efektem braku zrozumienia... ale to nie w tym wątku.

4 godziny temu, Maju napisał:

Faktem jest że insynuujesz działania Kk mające na celu wstrzymywanie działań w sprawie wymiaru sprawiedliwości np. pedofilom.....faktem  jest że nie podałeś uzasadnienia takich opinii..

A po co mam to uzasadniać, skoro już dawno dokladnie opisano fakt nie udostępnienia akt przez kk, tłumaczone tym, że należą do Watykanu i prokuratura może się po nie zwrócić drogą dyplomatyczną? Oczywiście może, ale nie musi ich dostać. Przestań stosować takie zagrywki, bo tu nic nie ginie i można przeszukać, znaleźć i udowodnić, że lejesz wodę. 

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Rozliczenia nie będzie. Sprawa zaniknie cichutko i szybciutko wraz ze zmianą pokoleń. Wszak młodzi nie chodzą do Kościoła.

Ale społeczeństwo upomni się o zagarnięty majątek narodowy.

6 minut temu, porlick napisał:

Ale społeczeństwo upomni się o zagarnięty majątek narodowy.

Raczej nie, bo w świadomości następnych pokoleń Kościół istnieć będzie jedynie jako fakt historyczny, a sam majątek zostanie wyprzedany za grosze gdy utracona zostanie płynność finansowa.

-----

2 godziny temu, kostropaty napisał:

nie rozumiem

Racja... ale to nie w tym wątku.

16 godzin temu, kostropaty napisał:

A ja niezmiennie dziwię się dorosłym , wykształconym ludziom że wierzą w zabójczość CO2 czy 56 płci 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.