Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer vs komputer.

Rekomendowane odpowiedzi

OT konkursowy dla rozluźnia po tygodniu w pracy. Pucharek do wygrania, dla tego kto pierwszy odgadnie tytuł filmu w którym wykorzystano fragment tego utworu 🙂

1 godzinę temu, volmaster napisał:

Było też setki razy, że jeśli coś się zmieni w kwestii sreamingu, zostajemy z niczym. Np. zachwalany tu iFi obsługuje tylko dwa serwisy. Co, gdy np. TIDAL zniknie z rynku, bo jakiś nowy ciekawszy serwis go wygryzie? Tidala wykupi jakiś Google lub Netflix, zmieni warunki licencji lub kodowanie i ZENA jako podstawkę pod doniczkę będzie można używać. W tym problem. 

IFI to bardzo mocna marka na rynku więc nie boję się o aktualizacje,do tego kosztuje grosze

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ale tu? Nie ma wątku o kablach USB?

ok ,to napiszę prywatnie do kolegi Adasza  jeżeli jest ciekawy wyniku

1 godzinę temu, volmaster napisał:

👍🏻 Mam już nawet swój typ na wypadek problemów z Zenkiem 😉

za duża firma żeby były problemy jakieś

16 minut temu, folab napisał:

,to napiszę prywatnie do kolegi Adasza  jeżeli jest ciekawy wyniku

Aż tak to nie, ale uszanuj temat dyskusji. Jest obok wątek "jakosć streamingu" (czy jakoś tak), jeśli uważasz, ze kabel USB ma wpływ na jakosć streamingu to może tam?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Aż tak to nie, ale uszanuj temat dyskusji. Jest obok wątek "jakosć streamingu" (czy jakoś tak), jeśli uważasz, ze kabel USB ma wpływ na jakosć streamingu to może tam?

Komputer czy streamer łączymy z dac również za pomocą kabla USB dlatego uważam, że opinie o tym elemecie systemu audio powinny znaleźć się w tym wątku.

18 godzin temu, volmaster napisał:

Może być to jednak Mac Mini, którego można wcisnąć gdzieś między graty i obsługiwać z telefonu.

Nowe mini pc. Niewielki wystarczająco wydajny by być centrum rozrywki i co jest sporą zaletą brak jakichkolwiek wiatraków. U mnie działa od ponad roku bez najmniejszych problemów. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3 godziny temu, volmaster napisał:

Np. zachwalany tu iFi obsługuje tylko dwa serwisy. Co, gdy np. TIDAL zniknie z rynku, bo jakiś nowy ciekawszy serwis go wygryzie? Tidala wykupi jakiś Google lub Netflix, zmieni warunki licencji lub kodowanie i ZENA jako podstawkę pod doniczkę będzie można używać. W tym problem. 

Dlatego warto brać coś co na rynku jest od jakiegoś czasu i jest na bieżąco aktualizowane.

Bluesound taki jest. Jego cena jest normalna i raczej nie będzie miał problemów z aktualizacją, przez najbliższe lata. W tej cenie trudno aktualnie o sensowną konkurencję jeśli chodzi o prostotę obsługi, wielość obsugiwanych serwisów streamingowych itd. Tym bardziej gdy ktoś używa go tylko jako źródła.

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Przemysław_51508 napisał:

Nowe mini pc. Niewielki wystarczająco wydajny by być centrum rozrywki i co jest sporą zaletą brak jakichkolwiek wiatraków. U mnie działa od ponad roku bez najmniejszych problemów. 

Ukryta Zawartość

Dlatego warto brać coś co na rynku jest od jakiegoś czasu i jest na bieżąco aktualizowane.

Bluesound taki jest. Jego cena jest normalna i raczej nie będzie miał problemów z aktualizacją, przez najbliższe lata. W tej cenie trudno aktualnie o sensowną konkurencję jeśli chodzi o prostotę obsługi, wielość obsugiwanych serwisów streamingowych itd. Tym bardziej gdy ktoś używa go tylko jako źródła.

Ja lubię Intel NUC, ze względu na możliwość zainstalowania Roon Core w wersji dedykowanej. Ale kosztowo jest droższy, ponieważ... Intel :)

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, KotD napisał:

Komputer czy streamer łączymy z dac również za pomocą kabla USB dlatego uważam, że opinie o tym elemecie systemu audio powinny znaleźć się w tym wątku.

Sory, ale nie bardzo. Jeśli sam tytuł nie jest dla Ciebie zbyt wymowny, to przeczytaj pierwszy post a zorientujesz się, że autor zainteresowany jest różnicami pomiędzy streamerem a komputerem. Uważasz, że kablem USB można jakosć dźwięku poprawić? Przedstawienie takiej możliwości i link do właściwego tematu do wszystko co potrzeba, a powstało OT, w którym autor nie uczestnicy.

Ps.

Dla mnie "wszystko gra tak samo", ale to nie przeszkadza z audiofilami o funkcjonalności pogadać. Więc do sedna koledzy.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Uważasz, że kablem USB można jakosć dźwięku poprawić? 

Co ja uważam to moja sprawa i nie zamierzam Ciebie o tym informować.

Jeżeli w tym wątku Ktoś wspomina o przeprowadzeniu testu kabla USB, to w tym wątku chętnie o tym przeczytam. 

Edytowane przez KotD

Też nie miałem problemów z pi 3.

Obecnie działała z moode. Ale volumio też było testowane. 

Teraz czekam aż w końcu pojawi się 4 żeby wyrwać dwie sztuki . 

Piotr 

3 godziny temu, Przemysław_51508 napisał:

Bluesound taki jest. Jego cena jest normalna i raczej nie będzie miał problemów z aktualizacją, przez najbliższe lata.

Nie wiadomo, jak długo będzie dostępna aktualizacja oprogramowania. KEF LS50 Wireless, produkowane od 2017 r. miały ostatnią aktualizację firmware z 2019 r.

3 godziny temu, Przemysław_51508 napisał:

Tylko że IFI ma lepszy dźwięk i to o klasę

36 minut temu, folab napisał:

Tylko że IFI ma lepszy dźwięk i to o klasę

Wait a minute, what do you mean? 😎 Chciałbyś rzec, że to tak, jakby ktoś przesiadł się z kompaktowego doopowozu do conajmniej klasy średniej lub jeszcze wyższej? 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Myślałem, że to jak gra transport zależy od DAC'a i wzmacniacza do którego jest podłączony 😁

To się grubo mylisz 🙂

Teraz, volmaster napisał:

To się grubo mylisz 🙂

A, i o kablu USB pamiętaj. Dobry podniesie pół klasy wyżej 😀

Kiedyś przez długi czas nie rozumiałem jak to możliwe że xbox one s tak niesamowicie dobrze gra po optyku....lepiej jak malina z nakładka hifiberry.

Większe wypełnienie pokoju dźwiękiem, dźwięk bardziej nasycony 😁

...nawet na jakichś forach pisałem o co tu może chodzić.....

....no cóż w końcu sam doszedłem, że wystarczyło wyrównać poziomy do porównywania 😁😁😊

4 minuty temu, volmaster napisał:

To się grubo mylisz 🙂

A, i o kablu USB pamiętaj. Dobry podniesie pół klasy wyżej 😀

Podniesie wyżej to jak kontynuować dalej, ale w Hi-End poprawna polszczyzna nie jest tak bardzo istotna. Chwytliwe pojęcia jak, Quantum czy Audiophile sprawiają, że słyszymy więcej 🙂

16 minut temu, Ajothe napisał:

....no cóż w końcu sam doszedłem, że wystarczyło wyrównać poziomy do porównywania 😁😁😊

Gdzieś czytałem, że to podstawa do rzetelnych porównań. Bez wyrównania poziomów nie odróżnisz piknikowego głośniczka bluetooth od domowego stereo 😁

OK. Niech i tak będzie. Może jest dużo prawdy, że dla dwóch podobnej klasy wzmacniaczy, bez wyrównania poziomów nie ocenisz ich jakości. Ale tak bardzo mało skomplikowany element jakim jest kabel audiofilski sygnaturę brzmienia prawie głuchy usłyszy bez żadnego wyrównywania. To jest zagadka? 

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, folab napisał:

dziś dotrze do mnie kabel USB Audioqest Forest i będę porównywał do Wirewold fiolet i jakiś Chiński wypas z Alegro który ma setki świetnych opinii ,jeżeli kogoś to interesuję mogę napisać jak każdy z nich wpływa na brzmienie mojego zestawu audio

Wal smialo, to nie jest forum na wylacznosc. Zarowno fiolet jak i forest to niski poziom jakosci zmian, nie tylko u mnie.

A co to za chinol, bo znam/uzywam dobrego azjate..

39 minut temu, Cezary_58669 napisał:

A co to za chinol, bo znam/uzywam dobrego azjate..

z tym że chinol wypadł tak sobie , '' cyfrowo" że tak powiem ,chociaż detalicznie

On 7/7/2022 at 2:50 PM, iFi Audio said:

Komputer do Roona nie musi być nie wiadomo jaki na szczęście :) Większa moc obliczeniowa jest potrzebna gdy chcemy się bawić funkcjami DSP. Byłe był SSD i można działać :)

Zgadza się. W temacie dodam tylko tyle że po zainstalowaniu Roon na komputerze jakość odtwarzanej muzyki z Tidal wskoczyła na o wiele wyższy poziom, jak dla mnie porównywalnie do iFi Zen Stream (grając przez USB), przy lokalnych plikach też była poprawa. Kolejnym przeskokiem było zrobienie dedykowanego serwera Roon ROCK na bazie Intel NUC, taki ROCK gra naprawdę dobrze.

Komputer może być bardzo dobrym transportem, wszystko zależy od konfiguracji, no i trzeba się trochę pobawić. 

5 minut temu, pawlardo napisał:

Komputer może być bardzo dobrym transportem, wszystko zależy od konfiguracji, no i trzeba się trochę pobawić. 

Ja pokusiłbym się o stwierdzenie, że nie tylko może, ale jest. Wszystko zależy od nastawienia czy chcemy mieć jakość dźwięku dobrą czy sięgającą ideału, do którego bezskutecznie dążą fanatyczni audiofile poprzez dozbrajanie systemu przez różne przytaczane tu i w innych wątkach gadżety. Podoba mi się to co napisałeś. Zbudowałeś sobie ciekawą konfigurację i domyślam się, że gra Ci to bardzo dobrze bez udziwnień z tysiącami dodatkowych audiofilskich gadżetów, które tylko rozbudzają wyobraźnie. 

15 minut temu, volmaster napisał:

Ja pokusiłbym się o stwierdzenie, że nie tylko może, ale jest.

niska jakość zasilania wyklucza zastosowanie komputera jako wysokiej jakości transportu ,tak uważam 

13 minut temu, folab napisał:

niska jakość zasilania wyklucza zastosowanie komputera jako wysokiej jakości transportu ,tak uważam 

Nie mam na myśli wysokiej jakości. Mi komputer bez żadnych izolatorów służy od wielu lat i jestem zadowolony. Wbrew argumentom o niskiej jakości dźwięku przez niską jakość zasilania komputera, cały system gra bardzo dobrze. Nie jest to tylko moja ocena, ale i kilku znajomych, którzy posiadają graty dużo lepsze, łącznie ze streamerami bez komputera w roli transportu.

11 minut temu, volmaster napisał:

Nie mam na myśli wysokiej jakości. Mi komputer bez żadnych izolatorów służy od wielu lat i jestem zadowolony. Wbrew argumentom o niskiej jakości dźwięku przez niską jakość zasilania komputera, cały system gra bardzo dobrze. Nie jest to tylko moja ocena, ale i kilku znajomych, którzy posiadają graty dużo lepsze, łącznie ze streamerami bez komputera w roli transportu.

Prawdopodobnie gra ci bardzo dobrze z tego powodu że ładnie wszystko zgrałeś ,połączyłeś umiejętnie mocne i słabe strony wszystkich elementów toru albo tak ci wyszło przypadkiem.Mając do dyspozycji bawet najlepszy sprzęt  można osiągnąć na końcu średni efekt.                                                                                                                                                           Często doradzam że jak jesteś zadowolny z tego co masz to zośtań z tym bo wydasz kasę a może być gorzej ,sam tak miałem           

• Pokaż nowe odpowiedzi