Skocz do zawartości
IGNORED

iFi Zen Phono - przetestuj i wygraj!

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, bolo_senor napisał:

po 23 będą zdjęcia rozbierane ?

Prosisz masz :)

spacer.png

A dla bardziej ciekawskich jest też dokument nieco bardziej techniczny o budowie tego phono. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takie dokumenty są dostępne na naszej stronie dla większości produktów iFi :)

Ukryta Zawartość

No to teraz moja kolej na recenzję...

O wyglądzie się nie rozpisuje.W tej cenie bez zastrzeżeń.Po wyjęciu z pudełka sprawia solidne wrażenie-po rozmiarach spodziewałem się mniejszej wagi.Na co dzień używam pre lampowego-konstrukcja diy.Podłączyłem też stary wzmacniacz teac gdzie stopień wzmocnienia riaa jest na tanim pojedyńczym scalaku.I do tych 2 urządzeń odniosę porównanie.Użyte wkładki 2mRed i 2mSilver,przewody-od gramiaka argentum sg 0,2/2,na wyjściu kubala sosna fascination.

Co do brzmienia potwierdzam uwagi bolo senora.Basu jest sporo.Nie jest on zbytnio kontrolowany,ale jest go dużo.Średnica i wysokie zlane są w jedną masę ale na elektronice fajnie się tego słucha.Singiel Da Hoola ''Meet her at the love parade''zabrzmiał naprawdę nieźle.Poleciałem dalej z tematem w kierunku coraz mocniejszego brzmienia-Szwagierkolaska,AcDc,Iron i Sarcofago.Tutaj Ifi niestety poległ.Na lampiaku wyraźnie słychać że muzyka jest nie tylko na boki i w przód,ale też ma górę i tył.Ifi tego nie potrafi i momentami gdyby nie trzaski pomyślałbym że leci CD.Na + dla tego pre (w porównaniu do tego wbudowanego we wzmacniacz teaca) że wyłapuje niektóre błędy w realizacji nagrań.Tyle z wczorajszych odsłuchów.Dzisiaj wieczorem podepnę dodatkowy zasilacz i zobaczymy co się zmieni.

Na tą chwilę patrząc na cenę uważam że jest to niezły przedwzmacniacz.Z przeznaczeniem na dobry początek przygody z gramofonem.Młodzieży może się podobać-elektronika brzmi całkiem całkiem.

Zastanawia mnie tylko filtr subsonic-czy on wogóle działa?

U mnie w brzmieniu nie zmienia absolutnie nic.Na gramofonie nie robi żadnego wrażenia,wychylenie membran takie same czy jest włączony czy nie.

Pozdrawiam wszystkich.

W dniu 10.09.2022 o 10:59, piku bb napisał:

O wyglądzie się nie rozpisuje.W tej cenie bez zastrzeżeń.Po wyjęciu z pudełka sprawia solidne wrażenie-po rozmiarach spodziewałem się mniejszej wagi.Na co dzień używam pre lampowego-konstrukcja diy.Podłączyłem też stary wzmacniacz teac gdzie stopień wzmocnienia riaa jest na tanim pojedyńczym scalaku.I do tych 2 urządzeń odniosę porównanie.Użyte wkładki 2mRed i 2mSilver,przewody-od gramiaka argentum sg 0,2/2,na wyjściu kubala sosna fascination.

Co do brzmienia potwierdzam uwagi bolo senora.Basu jest sporo.Nie jest on zbytnio kontrolowany,ale jest go dużo.Średnica i wysokie zlane są w jedną masę ale na elektronice fajnie się tego słucha.Singiel Da Hoola ''Meet her at the love parade''zabrzmiał naprawdę nieźle.Poleciałem dalej z tematem w kierunku coraz mocniejszego brzmienia-Szwagierkolaska,AcDc,Iron i Sarcofago.Tutaj Ifi niestety poległ.Na lampiaku wyraźnie słychać że muzyka jest nie tylko na boki i w przód,ale też ma górę i tył.Ifi tego nie potrafi i momentami gdyby nie trzaski pomyślałbym że leci CD.Na + dla tego pre (w porównaniu do tego wbudowanego we wzmacniacz teaca) że wyłapuje niektóre błędy w realizacji nagrań.Tyle z wczorajszych odsłuchów.Dzisiaj wieczorem podepnę dodatkowy zasilacz i zobaczymy co się zmieni.

Na tą chwilę patrząc na cenę uważam że jest to niezły przedwzmacniacz.Z przeznaczeniem na dobry początek przygody z gramofonem.Młodzieży może się podobać-elektronika brzmi całkiem całkiem.

U mnie w brzmieniu nie zmienia absolutnie nic.Na gramofonie nie robi żadnego wrażenia,wychylenie membran takie same czy jest włączony czy nie.

Pozdrawiam wszystkich.

Cześć, dzięki za recenzję :) Nasz subsonic jest cięty dosyć nisko, więc nie będzie wyłapywał 100% subbasu, ale za to mniej wpływa na pasmo akustyczne. Coś za coś :)

W dniu 31.08.2022 o 11:10, bolo_senor napisał:

z racji , że nie dostałem adresu od mistrela , a już idzie drugi tydzień w piątek wyślę do ciebie , jak nie będzie odzewu

Cholera ... to jak ktoś odsłucha już prośba o oznaczenie mnie żeby jakieś powiadomienie poszło bo przegapiłem 😉

20 minut temu, mister22 napisał:

Cholera ... to jak ktoś odsłucha już prośba o oznaczenie mnie żeby jakieś powiadomienie poszło bo przegapiłem 😉

Wysyłam jutro do panajarka.Jak coś to z nim się kontaktuj.Pozdrawiam.

Pamiętajcie, że możecie oznaczać innych użytkowników w postach wpisując "@" a następnie bez spacji ich nick :) 

@piku bb jakieś pierwsze wrażenia przed recką?

• 2 tygodnie później...

@mister22 przesyłać do Ciebie? Tylko potrzebuje jeszcze 2-3 dni. Na kolumnach już osłuchałem ale chce na słuchawkach i potrzebuje jakiegoś wzmacniacza. 

16 minut temu, Panjarek napisał:

@mister22 przesyłać do Ciebie? Tylko potrzebuje jeszcze 2-3 dni. Na kolumnach już osłuchałem ale chce na słuchawkach i potrzebuje jakiegoś wzmacniacza. 

Tak. Wysłałem dane na priv. 

Witam, jeśli można to chciałbym. Go röwnież przetestować. Miałem i phono i większość dostępnym pre ampów więc mogė coś wartościowego od siebie dorzucić. 

• Redaktorzy
Godzinę temu, topolo napisał:

Witam, jeśli można to chciałbym. Go röwnież przetestować. Miałem i phono i większość dostępnym pre ampów więc mogė coś wartościowego od siebie dorzucić. 

Topolo, jak chcesz, to odstąpię Ci swoje miejsce na liście. Tylko potwierdź.

W czasie gdy będzie moja kolej - będę mocniej zajęty zawodowo i chyba nie znajdę czasu na uczciwe i dość długie osłuchiwanie nowego klocka w systemie. Szkoda, że w lipcu-sierpniu-wrześniu nie udało się.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

10 godzin temu, kangie napisał:

Topolo, jak chcesz, to odstąpię Ci swoje miejsce na liście. Tylko potwierdź.

W czasie gdy będzie moja kolej - będę mocniej zajęty zawodowo i chyba nie znajdę czasu na uczciwe i dość długie osłuchiwanie nowego klocka w systemie. Szkoda, że w lipcu-sierpniu-wrześniu nie udało się.

Witam, chętnie wezmę kolegi kolejkę, weekend mi wystarczy. Pozdr wszystkich

• Redaktorzy
23 minuty temu, topolo napisał:

Witam, chętnie wezmę kolegi kolejkę, weekend mi wystarczy. Pozdr wszystkich

W takim razie lista wygląda tak:

1. Payong
2. hudykot
3. tadeo
4. mister22
5. piku bb
6. bolo_senor
7. Panjarek
8. Marcinus
9. Lisor1

10. topolo /kangie-rezygnacja/

11. julius-6

Żałuję, ale od października czasu na hobby będę miał dużo mniej niż teraz. No, ale zawsze po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój...

Dajcie koledzy znać u kogo aktualnie jest preamp i do kogo teraz pojedzie. Możecie listę zaktualizować, bo pamiętam, że były niewielkie roszady. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• 2 tygodnie później...
W dniu 10.09.2022 o 10:59, piku bb napisał:

Pozdrawiam wszystkich.

Jestem po pierwszym słuchaniu i mam prawie identyczne odczucia do Waszych oprócz jednego - to ciekawe ale u mnie z basem jest odwrotnie. Jutro opiszę 🙂

Edytowane przez mister22
  • Moderatorzy
3 godziny temu, mister22 napisał:

Sprzęt dotarł dziś do mnie. Kto kolejny w kolejce ? @Marcinus ?

Chyba jakieś roszady robiliście, bo z tego co sprawdzałem na liście, byłem po Panjarek. 

Teraz, Marcinus napisał:

Chyba jakieś roszady robiliście, bo z tego co sprawdzałem na liście, byłem po Panjarek. 

Moja kolejka przepadła i wpadła po Panjarek ale w środę postaram się wysłać. Napisz dane do wysyłki na priv 😉 pzdr

Jako, że akurat 😉 testuję przedwzmacniacze gramofonowe to przesłuchałem kilka placków z wykorzystaniem:

Sansui G9000 klon
ESDAREK  MM-3
ifi ZEN Phono

Każdy był jakiś....  niemniej ifi niestety wypadł najbardziej blado - chociaż nie znaczy, że to zły pre. W porównaniu zarówno do Sansui jak i Esdarka było mniej dynamiki, węższa prezentacja sceny.  W kwestii wypełnienia średnicy zarówno Ifi jak i Sansui wypadły podobnie. Esdarek natomiast wykazał sie w tych zakresach nie do pokonania. Mocna średnica, szczegółowa niemniej naturalnie odwzorowująca dźwięki. Stopa perkusji w tym przypadku rzeczywiście łomocze w klacie 😉
Ifi jest jakby ściśnięty, delikatniejszy... trochę okryty kocykiem. W moim torze wraz z Dualem 714q oraz Vincentym SV-226 Esdarek absolutnie wygrywa. 
Dodatkowo w Ifi troszkę zabrakło pokazania solidnej podstawy basowej co w parze z Kappa 8.2 i powinno być wręcz oczekiwane. Zupełnie nie wykorzystał zasobów powietrza przez 30cm głośnik niskotonowy. Trochę miałem wrażenie jakbym przesiadł się z powrotem na magnata mr780 😉
Dla jasności w kwestii prezentacji szerokiej sceny najlepiej wypada Sansui.
Kolejność zatem w tym zestawieniu:

Miejsce I   ESDAREK MM-3
Miejsce II  Sansui g9000  klon
Miejsce III iFi Zen Phono

Fajnie było posłuchać wszystkich razem bo więcej wniosków można wyciągnąć.

23 godziny temu, mister22 napisał:

Jako, że akurat 😉 testuję przedwzmacniacze gramofonowe to przesłuchałem kilka placków z wykorzystaniem:

Sansui G9000 klon
ESDAREK  MM-3
ifi ZEN Phono

Każdy był jakiś....  niemniej ifi niestety wypadł najbardziej blado - chociaż nie znaczy, że to zły pre. W porównaniu zarówno do Sansui jak i Esdarka było mniej dynamiki, węższa prezentacja sceny.  W kwestii wypełnienia średnicy zarówno Ifi jak i Sansui wypadły podobnie. Esdarek natomiast wykazał sie w tych zakresach nie do pokonania. Mocna średnica, szczegółowa niemniej naturalnie odwzorowująca dźwięki. Stopa perkusji w tym przypadku rzeczywiście łomocze w klacie 😉
Ifi jest jakby ściśnięty, delikatniejszy... trochę okryty kocykiem. W moim torze wraz z Dualem 714q oraz Vincentym SV-226 Esdarek absolutnie wygrywa. 
Dodatkowo w Ifi troszkę zabrakło pokazania solidnej podstawy basowej co w parze z Kappa 8.2 i powinno być wręcz oczekiwane. Zupełnie nie wykorzystał zasobów powietrza przez 30cm głośnik niskotonowy. Trochę miałem wrażenie jakbym przesiadł się z powrotem na magnata mr780 😉
Dla jasności w kwestii prezentacji szerokiej sceny najlepiej wypada Sansui.
Kolejność zatem w tym zestawieniu:

Miejsce I   ESDAREK MM-3
Miejsce II  Sansui g9000  klon
Miejsce III iFi Zen Phono

Fajnie było posłuchać wszystkich razem bo więcej wniosków można wyciągnąć.

Dzięki za opinię :)

Testowałem ten przedwzmacniacz przez ponad tydzien z różnymi sprzetami. Gramofon Sony ps 11 i wkładka Shure m75 6-s.

Zarówno wzmacniaczami klasy D jak i wzmacniaczem lampowym. 

Sporo męczyłem go pod Cyrus One i bezpośrednio porównywałem z pre wbudowanym we wzmacniacz. Wypadł bardzo podobnie. Bas tak jak Koledzy napisali. Dużo ale trochę rozlany. 

Podłączyłem go później pod swój wzmacniacz lampowy (konstrukcja diy 2x10W) i tu jak dla mnie ten przedwzmacniacz grał rewelacyjnie. 

Nie mógem przestać słuchać. Basu dużo (może nawet za) ale nie był rozlany, nie dominował nad pozostałym pasmem tylko precyzyjne i szybkie udrzenia. 

Jeśli chodzi o tony wysokie to bardzo łagodne brzmienie lamp dostało charakteru. Kobiece wokale miały więcej detali ale nie były ostre jak pod Cyrusem. Co dla mnie ważne (być może najważniejsze), to wszelkie dźwięki dobrze docierają nawet gdy słucha się cicho. 

Odpalam wieczorem, lampy robią klimat a muzyka gra. Przeważnie przy cichym słuchaniu czegoś mi zawsze brakowało. 

Testowałem ifi również pod słuchawkami, jeden to Wzmacniać diy a drugi xduoo 05 plus. Słuchawki planarne Sivga p2 oraz dokanalowe Dunu Falcon Pro. 

Dokanałowych używam głównie aby dostrzegać detale i tu rzeczywiście trzeba przyznać że jest bardzo przyzwoicie choć trochę za ostro i na dłuższą metę męczyło słuch. Na słuchawkach wokolusznych (których w domu słucham najczęściej) było bardzo przyjemnie. Mniej ostre wysokie tony ale też średnica bardziej wycofana. Basu oczywiście dużo. Pod cyforwym układem wzmacniającym xduoo trzeba było trochę zmniejszyć. Męczyłem ten Preamp sporo czasu pod tym xduoo z płytą Hans Zimmer the classical i naprawdę brzmiało to super. 

Jednak tak jak wcześniej pisałem - połączenie iFi Zen Phono z moim wzmacniaczem lampowym jak dla mnie jest rewelacyjne. Ciężko było się rozstać z tym pre. Choć wcześniej miałem przyjemność posłuchać preampow chwalonych przez innych to tu ten ifi podobał mi się najbardziej. Kolega @mister22 potwierdzi, że średnio spieszyłem się z dalszą przesyłka.

Myślę że to kwestia pozostałego sprzętu. Zawsze do określenia synergii podchodziłem z dystansem ale chyba zaczynam rozumieć. Polecam ten Preamp to wzmacniacza lampowego. Do cyfry średnio. Jako że głównie słucham lampowca to trzeba będzie pomyśleć nad takim Ifi. 

Dziękuję za możliwość przetestowania. Trochę to zmieniło moje spojrzenie na mój gramofon no i że swojego lampowca jestem jeszcze bardziej zadowolony niż dotychczas 😉

Edytowane przez Panjarek
23 godziny temu, Panjarek napisał:

Testowałem ten przedwzmacniacz przez ponad tydzien z różnymi sprzetami. Gramofon Sony ps 11 i wkładka Shure m75 6-s.

Zarówno wzmacniaczami klasy D jak i wzmacniaczem lampowym. 

Sporo męczyłem go pod Cyrus One i bezpośrednio porównywałem z pre wbudowanym we wzmacniacz. Wypadł bardzo podobnie. Bas tak jak Koledzy napisali. Dużo ale trochę rozlany. 

Podłączyłem go później pod swój wzmacniacz lampowy (konstrukcja diy 2x10W) i tu jak dla mnie ten przedwzmacniacz grał rewelacyjnie. 

Nie mógem przestać słuchać. Basu dużo (może nawet za) ale nie był rozlany, nie dominował nad pozostałym pasmem tylko precyzyjne i szybkie udrzenia. 

Jeśli chodzi o tony wysokie to bardzo łagodne brzmienie lamp dostało charakteru. Kobiece wokale miały więcej detali ale nie były ostre jak pod Cyrusem. Co dla mnie ważne (być może najważniejsze), to wszelkie dźwięki dobrze docierają nawet gdy słucha się cicho. 

Odpalam wieczorem, lampy robią klimat a muzyka gra. Przeważnie przy cichym słuchaniu czegoś mi zawsze brakowało. 

Testowałem ifi również pod słuchawkami, jeden to Wzmacniać diy a drugi xduoo 05 plus. Słuchawki planarne Sivga p2 oraz dokanalowe Dunu Falcon Pro. 

Dokanałowych używam głównie aby dostrzegać detale i tu rzeczywiście trzeba przyznać że jest bardzo przyzwoicie choć trochę za ostro i na dłuższą metę męczyło słuch. Na słuchawkach wokolusznych (których w domu słucham najczęściej) było bardzo przyjemnie. Mniej ostre wysokie tony ale też średnica bardziej wycofana. Basu oczywiście dużo. Pod cyforwym układem wzmacniającym xduoo trzeba było trochę zmniejszyć. Męczyłem ten Preamp sporo czasu pod tym xduoo z płytą Hans Zimmer the classical i naprawdę brzmiało to super. 

Jednak tak jak wcześniej pisałem - połączenie iFi Zen Phono z moim wzmacniaczem lampowym jak dla mnie jest rewelacyjne. Ciężko było się rozstać z tym pre. Choć wcześniej miałem przyjemność posłuchać preampow chwalonych przez innych to tu ten ifi podobał mi się najbardziej. Kolega @mister22 potwierdzi, że średnio spieszyłem się z dalszą przesyłka.

Myślę że to kwestia pozostałego sprzętu. Zawsze do określenia synergii podchodziłem z dystansem ale chyba zaczynam rozumieć. Polecam ten Preamp to wzmacniacza lampowego. Do cyfry średnio. Jako że głównie słucham lampowca to trzeba będzie pomyśleć nad takim Ifi. 

Dziękuję za możliwość przetestowania. Trochę to zmieniło moje spojrzenie na mój gramofon no i że swojego lampowca jestem jeszcze bardziej zadowolony niż dotychczas 😉

Dzięki! 

Podstawa w HiFi to synergia między urządzeniami i widzę, że u Ciebie się pojawiła :)

Topolo się melduje jestem po Lisor, więc proszę o info.jak nadejdzie czas  Można na emaila. [email protected] pozdrawiam. Miłego słuchania.

• Moderatorzy

@Lisor - z listy wynika, że teraz Twoja kolej, więc poproszę namiary na PW.

Ja w wolnej chwili opiszę swoje wrażenia z weekendowego odsłuchu 🙂 

2 minuty temu, Marcinus napisał:

@Lisor - z listy wynika, że teraz Twoja kolej, więc poproszę namiary na PW.

Ja w wolnej chwili opiszę swoje wrażenia z weekendowego odsłuchu 🙂 

... dobry miesiąc temu zgłosiłem swój akces do rezygnacji 😥z testowania, o czym powiadomiłem organizatora i Kolektyw.

A więc następny z kolejki...

• Moderatorzy
1 minutę temu, Lisor napisał:

... dobry miesiąc temu zgłosiłem swój akces do rezygnacji 😥z testowania, o czym powiadomiłem organizatora i Kolektyw.

A więc następny z kolejki...

W takim układzie @topolo jest następny.

W dniu 24.10.2022 o 20:18, Marcinus napisał:

W takim układzie @topolo jest następny.

Jakieś wstępne wrażenia? :)

• Moderatorzy
8 godzin temu, iFi Audio napisał:

Jakieś wstępne wrażenia? 🙂

Ładne pudełko 🙂 

A tak serio to skrobnę coś w wolnej chwili i trochę fotek. Ostatnio cierpię na nadmiar zajęć.

• Moderatorzy

iFi Zen Phono,

Zacznę od wyglądu, 

Pudełeczko małe, zgrabne, estetycznie wykończone i bardzo ciężkie. Całe wykonane z aluminium, łącznie z przyciskami. Duży plus 👍

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_8019.thumb.jpg.e564c4f428b183f5c9d43a05f4853007.thumb.jpg.58e1d355ddc9937356695270b7b428b1.jpg

Podłączałem do tego zgrabnego pudełeczka wkładki MC: Ortofon MC200, Ortofon Rondo, Ortofon Quintet i DL 103.

Sporym zaskoczeniem było dla mnie, że iFi był w stanie wzmocnić sygnał z niskonapięciowej (0,09 mV) MC200.

Urządzenie zaskakuje również bardzo niskim poziomem szumów. Co nieczęsto się zdarza w tańszych pre phono. 

Dźwięk.

Tak, dźwięk się wydobywa 🙂 , co zapewne jest wskazane.  Sporo, może czasem nawet zbyt wiele niskich tonów. NIe ma przesterów, jest OK.

Niestety brakuję trochę rozdzielczości, stereofonii i tzw. sceny.

Wobec powyższego, postanowiłem zatrudnić dodatkowo SUT-y. Po podpięciu transformatorków, sytuacja zmienia się diametralnie. Pojawia się stereofonia, sporo szczegółów i jest "jaśniej", choć nie ubyło dołu pasma. Jest fajnie 🙂.

Moja konkluzja.

Przedwzmacniacz powinien się sprawdzić u początkującego "gramofoniarza" w połączeniu z wkładkami MM (niestety w trakcie testowania nie posiadałem żadnej na stanie). Każdy "basolub", powinien być usatysfakcjonowany. Szczególnie cięższa muzyka fajnie na tym brzmi, np. dość płasko nagrane Master of Puppets dawało się słuchać (było mocno).

Na koniec, chciałem podziękować @iFi Audio za możliwość obcowania z tym małym pudełeczkiem. I jeszcze kilka fotek:

IMG_8015.thumb.jpg.cb96f77818666e52ecea957b5854f7c0.thumb.jpg.dec0733634e403462c38b8a83490102c.jpgIMG_8012.thumb.jpg.41e431e2e34e9085aff5cc28a09ae0b0.thumb.jpg.b1ee580a3289be157953ffeae8d04e1e.jpgIMG_8021.thumb.jpg.68f536a0c601a4a5f918b97856d8bc23.thumb.jpg.4cfcae1ff1130a7e4d496d0d9e2c5552.jpgIMG_8022.thumb.jpg.e00df8c7aa01e8db99620bd828bfcfda.thumb.jpg.7575b81606992b3197485cc672aafdbf.jpgIMG_8028.thumb.jpg.321001c253d367a161944605fb715d66.thumb.jpg.9738c432c0714e6ce62f4ba8247d5a48.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Marcinus jak ifi zagrał z denonem ?

jak słuchałem ifi to właśnie dla mnie ta wkładka w głowie siedziała , że mogła by stanowić udaną symbiozę z ifi-m

Edytowane przez bolo_senor
  • Pokaż nowe odpowiedzi