Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry metalowi podróżnicy.

Duźo rozmawiamy tu o płytach, a znacie serial o norweskiej kapeli, która nazywa się Dethklok?

Nie biorą jeńców🙂

• Redaktorzy
Godzinę temu, jezz napisał:

Dzień dobry metalowi podróżnicy.

Dzień dobry.

Godzinę temu, jezz napisał:

Duźo rozmawiamy tu o płytach, a znacie serial o norweskiej kapeli, która nazywa się Dethklok?

Ja znam tylko serial o Kari Bremnes. Ponoć w szpilkach ma 195cm wzrostu. Dla kochającego ją mężczyzny/kochającej kobiety jest dość spore pole do popisu. Ot, taki żarcik z rana mnie się trzyma.

Edytowane przez kangie
Dopisane dwa słowa

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy
2 minuty temu, jezz napisał:

Jak pan sobie życzy🙂

Rżnęli ostro w sierpniu zeszłego roku we Wrocławiu.

9 godzin temu, Ajothe napisał:

Sieczki i pralki zazwyczaj mi się nudzą po pierwszych taktach, no z wyjątkiem tej:

🤣

Prawie  tak dobre jak Dethklok.🙂

Piękna pogoda, wywalam wszystko z chałuoy, myję podłogi, słucham dobrej muzy, mam power, że hej i wiecie co wam powiem, prawdziwy rock'n'roll jest lepszy, niż 1000 metali.🙂

Edytowane przez jezz

A córka rysuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jezz

Ja przerabiam powoli australijską kapelę Ne Obliviscaris.
Ciekawy rodzaj metalu - na przemian rzeźnia i liryczne, akustyczne fragmenty z pięknymi gitarowymi akcentami. Dwa wokale - jeden rzygający, drugi czysty i spokojny. Co ciekawe ten drugi wokal należy do skrzypka, którego gra w tej muzyce sporo wnosi kolorytu.
Da się tego słuchać, a to dla mnie jest już bodziec, by poznać ich muzyki więcej.

• Redaktorzy
2 godziny temu, Adi777 napisał:

Może być? 😉

Może być.

W refrenie podobny do "Seek and destroy" 😉

Padło pytanie o publikę Pantery.

Podobnie jest z nieuczestniczeniem we młynie czyli pogo. Okularników też brak.

A skoro o Panterze - warto jeszcze wspomnieć o D.R.I. (Dirty Rotten Imbecils) albo o Butthole Surfers (Żeglarze Odbytu) ale to raczej pankowcy.

Za to Ścieki Komunalne czyli Municipal Waste już mniej koniecznie. 

Teleturniej z nagrodami poniżej:

Niech będzie że to pankowo metalowy cross over (na który to "nałożono ograniczenie wiekowe i jest dostępny tylko w YT", jak gdyby to cokolwiek zmieniało).

[Czemu żadne cytowanie nie działa?]

PS.

Przy okazji napisów na filmie mam pytanie:

Czy Metal jest nie dla dzieci?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Redaktorzy
1 godzinę temu, xetras napisał:

Padło pytanie o publikę Pantery.

Tak. Pisała @Wera666

Aż dzisiaj puszczę kilka kawałków tej formacji.

I know she waits below
Only to rise on command
When she comes for me
She's got my life in her hands
Lady of the lake

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
21 minut temu, Wera666 napisał:

Lady of the lake

Pięknie.

Rainbow, Dio, Lady, Lake...

W dniu 22.06.2023 o 22:28, kangie napisał:

Ja głośno chrapię.

Chrapiesz growlem?

-----

12 godzin temu, soundchaser napisał:

Ja przerabiam powoli australijską kapelę Ne Obliviscaris.

Powiem tak: do tego wątku pasuje tylko pierwsza płyta "Portal of I" - to prawdziwe arcydzieło, jakiego wcześniej ani później w metalu nie było (oczywiście są arcydzieła w innym klimacie). Co ciekawe debiut powstawał jakieś 10lat od założenia zespołu, co nietrudno zauważyć w progresie kompozycja z kompozycji.

Pozostałe płyty choć niezłe, to mam wrażenie jakby nieco przypadkowe fragmenty ułożono w sprawdzony schemat, przede wszystkim brakuje już niesamowitego przeplatania dwóch różnych wokali, śpiewających w dwóch różnych tempach, różnych melodiach i różne teksty.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

44 minuty temu, szymon1977 napisał:

Co ciekawe debiut powstawał jakieś 10lat od założenia zespołu

Trzy utwory z tej płyty zostały wydane 5 lat wcześniej na EPce w wersjach bardziej surowych (demo). Mam wrażenie, że brzmią one lepiej niż te z debiutu, które są jakby niepotrzebnie wygładzone. 

A mnie pod namiot byście przygarnęli?
Niedawno do wątku dołączyłem, więc raczej nie. Ok. Najlepsze albumy heavy metalowe, czyli progresive death metalowa kapela wszechczasów z Francji , czyli wielka Gojira!!! Albumy lepsze to te starsze, ale chłopaki piłują, niebywale klimatycznie i poetycko, muzyka o dużej dawce spokoju, kontakt z nie zapewnia spokój, radość i spełnienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , co do nawrócenia, to najpiękniejsze przeżycie każdego człowieka. Jako katolik często mam ochotę zmienić kościół na protestencki, bo biskupi swoimi wypowiedziami zaprzeczają nauce Jezusa, religia w szkole to największa porażka kościoła, powinna być jak najszybciej zlikwidowana itd. KK zawsze jakoś w historii stał po złej stronie barykady, bliżej mu zawsze było do władzy i pieniędzy. Mówię o samej hierarchii, a nie o idei. Według mnie wszelkie podziały są bez sensu, wszyscy wierzymy w tego samego Boga, a to pieprzenie obecne w KK , że zbawiony będziesz tylko wówczas, gdy jesteś katolem, to słabe kłamstwo. KK musi w Polsce zniknąć, jeśli kościoły będą zamieniane na dyskoteki i sklepy, a władza rozłączy się od hierarchii KK, to wówczas nastąpi odrodzenie religii. Ale na to potrzeba czasu. Tymczasem polecam Gojira!! Udanej niedzieli!

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Godzinę temu, jarrro napisał:

Gojira!!

Było o tej kapeli jakiś czas temu. Nawet sam się przekonałem ale tylko do dwóch płyt:
Magma i Fortitude.

@jarrro spokojnie byłbyś mile widziany na ewentualnym rock n' rollowym zlocie 🙂 pomimo że wielu z nas zadeklarowało chęć spotkania jednak obawiam się że nie wszyscy byliby obecni z różnych powodów. Dla mnie bardzo zachęcająca byłaby to przygoda ale niestety obecnie jestem na etapie rozmów o pracę i w razie pozytywnego rozpatrzenia musiałbym poświęcić temu czas tak więc chęci są tylko nie w tym momencie 😞

W kwestii duchowieństwa kościoła katolickiego ogólnie rzecz biorąc zgadzam się z Tobą i masz racje. Jesteś kolejnym z wielu rozgoryczonych katolików którzy z pogardą i obrzydzeniem obserwują jak kler jest zepsuty i pogubiony do szpiku kości. Księża nie mogą być autorytetami w kwestiach wiary i prawd Ewangelii skoro nie żyją zgodnie z nauką i prawdą Słowa Bożego. Kościół katolicki jest zdeprawowany od wewnątrz dlatego że upodobał sobie bogactwo tego świata i pieniądze mimo że Jezus wyraźnie nauczał że: "Nikt nie może dwom panom służyć, gdyż albo jednego będzie nienawidził, a drugiego będzie miłował, albo jednego będzie się trzymał, a drugim pogardzi. Nie możecie służyć Bogu i mamonie." (Mat 6:24) @jarrro skoro jesteś człowiekiem wierzącym i cenisz sobie duchowy rozwój zachęcam Cię gorąco do odwiedzenia Zboru Kościoła chrześcijan baptystów w Twojej okolicy i wzięcia udziału w protestanckim nabożeństwie które jest gorliwie oparte na Słowie Bożym które wierzę że cenisz bardziej niż tradycje z którą niestety ludzie są tak zżyci że nie znają Pisma ani mocy Boga dlatego błądzą (Mt 22:29).

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

38 minut temu, Tal napisał:

@jarrro spokojnie byłbyś mile widziany na ewentualnym rock n' rollowym zlocie 🙂 pomimo że wielu z nas zadeklarowało chęć spotkania jednak obawiam się że nie wszyscy byliby obecni z różnych powodów. Dla mnie bardzo zachęcająca byłaby to przygoda ale niestety obecnie jestem na etapie rozmów o pracę i w razie pozytywnego rozpatrzenia musiałbym poświęcić temu czas tak więc chęci są tylko nie w tym momencie 😞

W kwestii duchowieństwa kościoła katolickiego ogólnie rzecz biorąc zgadzam się z Tobą i masz racje. Jesteś kolejnym z wielu rozgoryczonych katolików którzy z pogardą i obrzydzeniem obserwują jak kler jest zepsuty i pogubiony do szpiku kości. Księża nie mogą być autorytetami w kwestiach wiary i prawd Ewangelii skoro nie żyją zgodnie z nauką i prawdą Słowa Bożego. Kościół katolicki jest zdeprawowany od wewnątrz dlatego że upodobał sobie bogactwo tego świata i pieniądze mimo że Jezus wyraźnie nauczał że: "Nikt nie może dwom panom służyć, gdyż albo jednego będzie nienawidził, a drugiego będzie miłował, albo jednego będzie się trzymał, a drugim pogardzi. Nie możecie służyć Bogu i mamonie." (Mat 6:24) @jarrro skoro jesteś człowiekiem wierzącym i cenisz sobie duchowy rozwój zachęcam Cię gorąco do odwiedzenia Zboru Kościoła chrześcijan baptystów w Twojej okolicy i wzięcia udziału w protestanckim nabożeństwie które jest gorliwie oparte na Słowie Bożym które wierzę że cenisz bardziej niż tradycje z którą niestety ludzie są tak zżyci że nie znają Pisma ani mocy Boga dlatego błądzą (Mt 22:29).

Jeden błąd  popełniasz @Tal, czyli uogólniasz, a to zawsze  jest przekłamywaniem  rzeczywistości. Jest wielu  księży czy zakonnic naprawdę  oddanych Bogu. Co do  propozycji odwiedzin zboru, to bardzo  dziękuję,  znam te klimaty  znakomicie , bo jestem   wychowankiem  grup Odnowy W Duchu Św, które  kopiowały  nabożeństwa    protestanckie. Nie w pełni mój  post zrozumiałeś. Widzę  zgniliznę  kościoła, mimo to  odnajduję  w Nim Boga. W  zborze  są także  pewnie różni  ludzie, poza tym  KK  ma wspaniałą  instytucję  spowiedzi, tego nigdzie  nie znajdę.

No i kobiet jako  kapłanów  bym  nie zaakceptował . Nie to, bym  kobiety  uważał za gorsze, są  po   prostu inne od mężczyzn  i to jest  piękne. Facet nigdy  nie urodzi  dziecka , a kobieta  nigdy  nie  będzie  ...Ja  już niczego  duchowo  nie szukam, bo znalazłem. Tylko  wstyd  mi , że KK wobec ogromu zła PIS-u  milczy. Mnie to przeraża. 

Co do spotkania  nad morzem, raczej  jestem  sceptyczny, bo  urodziłem  się  nad morzem, ciągnie  mnie co roku w Tatry, które  kocham i tam jeżdżę. Co nie znaczy, że  nie pojechałbym  nad Bałtyk, tym bardziej, że my wszyscy  mniej więcej w tym samym  wieku jesteśmy, zatem  byłoby  cudownie. Udanej niedzieli

Masz rację  @Tal, bardziej cenię  Pismo Św, od tradycji, poza tym  nie podoba  mi się  podejście KK do  Ksiąg Św.  KK chce w ludzi zrobić  idiotów, by  nie znali tekstów po to, by  nimi  manipulować. DO dzisiaj  tak jest,  mało który ksiądz zachęca   do lektury  Pisma Św. A  kontakt z żywym słowem to podstawa  dla ludzi  wierzących

Edytowane przez jarrro

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Czy metal i Venera (planeta z jej cyklem) mają coś wspólnego?

Chyba dopiero to że Motörhead grało dla motorzystów czyli dla odrębnej publiki przyczyniło się do wyodrębnienia publiki metalowców.

Czyli - od pojawienia się metali zaistniał metal.

(Co za bełkot! Uprasza się o wybaczenie. Nie czytajcie tych rozkminek powyżej)

Skoro debiut BS uważa się za początek stoner rocka albo początek metalu (ale przez 20 lat nikt tego tak nie nazywał, tylko: hard heavy) to i Marca Bolana z TyrannosaurusRex można uznać za Metalowego Guru.

(Albo np. Iana Kilmistera)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Całkiem niezły album. Awangardowy metal ze skrzekliwym wokalem, na jazzowo. 

Ostatni utwór, tytułowy, dość zaskakujący.

Edytowane przez Adi777

Ukryta Zawartość

Szacun, bardzo trudna muza, nie ogarniam jej chwilowo, prawdziwe wyzwanie dla słuchacza. Czyli tak brzmi jazz grany przez ambitnych artystów... Takiego zapętlenia nie słyszałem. To bardzo ambitne granie. Trzeba mieć nastrój. Ale zapiszę sobie kapelę, kiedyś, przy zmianie nastroju, pewnie posłucham

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

45 minut temu, jarrro napisał:

bardzo trudna muza,

Właściwie, to nie jest jakaś bardzo trudna czy skomplikowana, choć rozumiem, że może sprawiać takie wrażenie.

Edytowane przez Adi777

Na pewno eksperymentalna, wymagająca osłuchania. Wielbiciele Black Sabbath, LED zeppelin, Judas Priest nie będą tego słuchać, chyba że także cenią jazz, ale w tej trudniejszej odmianie

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

• Pokaż nowe odpowiedzi