Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dzisiejszym odcinku zapraszamy Was na merytoryczną dyskusję o przewodach. Przeanalizujemy w jaki sposób adekwatnie dobierać je do konkretnego systemu audio oraz do preferencji użytkownika. Postaramy się odpowiedzieć na fundamentalne pytanie; czy cena to najlepszy wyznacznik warunkujący wybór, a jeżeli nie, to co może nim być? Zapraszamy na video, postaramy się rozwiać wiele wątpliwości w tym zakresie i podzielić się naszym doświadczeniem w temacie przewodów audio. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/159168-pogadajmy-o-przewodach-audio/

O nie! Proszę. 

Oliwa do ognia

Płachta na byka

Kij w mrowisko

Kable w audio. 

Ale wejść i dyskusji spodziewam się sporo. Więc chyba zadziała 🙂

Piotr 

12 godzin temu, AiM-TV napisał:

Temat przemielony od bieguna do bieguna aż chce się 🤮

Wątpię, żeby się komuś chciało zaczynać znowu jakąś dyskusje.

A po co? Bas moich B&W606 mogłem poprawić kablami za £300 - poprawiłem subem B&W608 za £300. To wszystko. Nie ma sensu tracić czasu na rozważanie czy kable grają, skoro wydatek pozbawiony jest sensu. 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Każdy na swój sposób system poprawi. Jeden kablem, inny subem, kolejny przemaluje obudowę i dostanie olśnienia...

Przecież sami wiemy co dla nas dobre, co nie? 😈

14 godzin temu, Q21 napisał:

Zapraszamy na video, postaramy się rozwiać wiele wątpliwości w tym zakresie...

A omówiliście te podstawowe?

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

A omówiliście te podstawowe?

Hahaha 

Widzę że też wideo nie otworzyłeś:)

Sam temat wystarczył 

Piotr 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Widzę że też wideo nie otworzyłeś:)

Otworzyłem, ale jak zobaczyłem czas trwania to się przeraziłem. Bo jeśli nie otrzymam odpowiedzi na zadane pytanie, to bedę musiał obejrzeć cały żeby skomentować.

27 minut temu, przmor napisał:

Ja obejrzalem do momentu kiedy padło stwierdzenie, że w kablu cyfrowym płynie prąd a nie zera i jedynki.

To akurat jest prawda, ale tę prawdę trzeba rozumieć.

-----

Obejrzałem kilka minut. Co rzuca się w oczy? Kiepscy aktorzy, bo Ci mają wyraz twarzy jak komik, który zaraz wybuchnie śmiechem pod wrażeniem dowcipu, który właśnie powiedział.

Edytowane przez szymon1977

6 minut temu, Ajothe napisał:

No płynie, tak samo przez hdmi płynie prund no i co....? 

Właściwie to nic.

Podłączanie hdmi proszę robić na wyłączonych sprzętach. Można se uwalić płytkę hdmi w amplitunerze przełączając na żywca. Jak kiedyś miałem marantza to na forach trochę tego było, a taka uwalona płytka hdmi piechotą nie chodzi....

17 godzin temu, Ajothe napisał:

Podłączanie hdmi proszę robić na wyłączonych sprzętach. Można se uwalić płytkę hdmi w amplitunerze przełączając na żywca. Jak kiedyś miałem marantza to na forach trochę tego było, a taka uwalona płytka hdmi piechotą nie chodzi....

Co najsmutniejsze wystarczy kilka centów na diody TVS, żeby praktycznie wyzerować szanse na takie uszkodzenie...

Na stronie "producenta" kabli audiofilskich czytałem, że w miedzianym przewodzie tworzą się mikrodiody i dlatego przewód należy podłączyć zgodnie z kierunkiem strzałek. Tylko czy prąd w przewodzie głośnikowym płynie w jedną stronę od plusa do minusa?

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Zwróćcie uwagę na jeden fajny szczegół!

Mówiono o kierunkowości a jak tellurium jest podłączany do wzmacniacza :):)

Kierunek dobrany na ucho.

Edytowane przez szymon1977

Żeby to miało sens trzeba mieć kierunkowy wzmacniacz, kierunkowe źródło, kabel zasilający, listwę też kierunkową, no i przewody w kolumnie. 

Sam głośnikowy kabel kierunkowy nie wystarczy bo  już za zwrotnica się kierunek pogubi. 

Godzinę temu, przmor napisał:

Na stronie "producenta" kabli audiofilskich czytałem, że w miedzianym przewodzie tworzą się mikrodiody i dlatego przewód należy podłączyć zgodnie z kierunkiem strzałek. Tylko czy prąd w przewodzie głośnikowym płynie w jedną stronę od plusa do minusa?

Mikro diody tworzą się jak miedź jest niskiej czystości i zasyfiona np. krzemem w miedzi czystości 7N gdzie indziej jest przyczyna

Za to jest zmiana kierunku utwardzania miedzi w wyniku przeciągania drutu na coraz mniejsze średnice i tworzące się kryształy miedzi ( której tak do końca nie można wyczyścić stąd w takim np 7N jest 5-7długich kryształów w wyniku atomowych wtrąceń będących zalążkiem krystalizacji)

Jedyny sposób żeby kable były bezkierunkowe jest uzyskanie przejścia metalu z stanu płynnego w stały żeby zjawisko krystalizacji nie nastąpiło. Niestety obecne technologie tego nie umożliwiają a każda obróbka mechaniczna choćby przeciąganie drutu na dany wymiar tą krystalizację wywołuje

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Czyli wszystkie kable są kierunkowe, tylko nie wszystkie mają oznaczony kierunek? 😁

Dobierz właściwy na ucho a strzełkę sobie domaluj.

-----

Obejrzałem kilka minut i tak sobie myślę: może by tak obejrzeć całość i rzetelną recenzję napisać? Szkoda mi na to czasu.

15 minut temu, ASURA napisał:

Mikro diody tworzą się jak miedź jest niskiej czystości i zasyfiona np. krzemem w miedzi czystości 7N gdzie indziej jest przyczyna

Za to jest zmiana kierunku utwardzania miedzi w wyniku przeciągania drutu na coraz mniejsze średnice i tworzące się kryształy miedzi ( której tak do końca nie można wyczyścić stąd w takim np 7N jest 5-7długich kryształów w wyniku atomowych wtrąceń będących zalążkiem krystalizacji)

Jedyny sposób żeby kable były bezkierunkowe jest uzyskanie przejścia metalu z stanu płynnego w stały żeby zjawisko krystalizacji nie nastąpiło. Niestety obecne technologie tego nie umożliwiają a każda obróbka mechaniczna choćby przeciąganie drutu na dany wymiar tą krystalizację wywołuje

Przypomina mi to teoretyczne rozważania nt magnetyzera z pominięciem, że w praktyca poprawa parametrów jest zbyt mała by była zauważona. Może i masz rację, ale co z tego?

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Dobierz właściwy na ucho a strzełkę sobie domaluj.

Zapomniałem, że w filmiku jest złota rada. Jak nie ma strzałek to przewody należy podłączać zgodnie z kierunkiem napisów na kablu od kolumny do wzmacniacza ( a nie na odwrót od wzmacniacza do kolumny ) 😁

W dniu 7.07.2022 o 20:35, przmor napisał:

Ja obejrzalem do momentu kiedy padło stwierdzenie, że w kablu cyfrowym płynie prąd a nie zera i jedynki. Dalej już nie oglądałem.

A płyną zera i jedynki?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Sam głośnikowy kabel kierunkowy nie wystarczy bo  już za zwrotnica się kierunek pogubi. 

dlatego za kolumnami mam znaki nakazu i zakazu bo bez tego był totalny chaos,ciagłe kraksy i wypadki,po jakimś czasie nawet Policja nie chciała przyjeżdzać jak dzwoniłem na komende

Pewnie się bali, że sprawcą znowu jest ktoś z VIP'ów ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi