Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon max 1500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

co polecicie z gramofonów do tej kwoty?

Gramofon którego szukam powinien być automatyczny z funkcją "repeat", napęd bezpośredni oraz wbudowany przedwzmacniacz.

Posiadałem Audio Technice ale za dużo miał bajerów i był manual.

Z góry dzięki za wskazówki!

https://www.audiostereo.pl/topic/159217-gramofon-max-1500-z%C5%82/
17 minut temu, nestro napisał:

Cześć,

co polecicie z gramofonów do tej kwoty?

Gramofon którego szukam powinien być automatyczny z funkcją "repeat", napęd bezpośredni oraz wbudowany przedwzmacniacz.

Posiadałem Audio Technice ale za dużo miał bajerów i był manual.

Z góry dzięki za wskazówki!

Audio Technica ma też w ofercie gramofon automatyczny jak model LP-3, jednak zwróć uwagę, że gramofony automatyczne są produkowane raczej tylko w podstawowej/budżetowej półce cenowej. Jak stawiasz na jakość dźwięku/wykonania to automaty bym sobie odpuścił. Jak już koniecznie coś automatycznego, to w tym wypadku celowałbym chyba na coś z epoki. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

w tej chwili znalazłem takie o to modele:

TECHNICS SL-D30
Pioneer PL-300
Technics SL-QD33
TECHNICS SL-Q21
Technics SL-DD33
Technics SL QX 300
SONY PS-313 FA
Tensai TD 750QZ
Technics SL-Q30

czy któryś z nich jest godny nabycia?

Witaj!
Z nowych sprzętów warto wybrać Pro-Jecta lub Regę 🙂 
Dwójka najlepszych producentów na rynku! Rega zagra nieco cieplej, bardziej dociążonym dźwiękiem. Pro-Ject będzie żywszy, bardziej neutralny. Polecamy oczywiście modele w pełni manualne - są najmniej skomplikowane i dzięki temu najlepiej wykonane.

Rzuć okiem na Pro-Jecta Debut Carbon DC, Essential III oraz na Regę Planar 1.

Zapraszamy na odsłuchy oraz po indywidualne wyceny! 😄 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z Regą bym był ostrozny, to był mój pierwszy gramofon. Wspominam jak najgorzej, od nowości buczał i dopiero wymiana okablowania pomogła - 300zł, potem siadł silnik serwis wymienił ale trochę to trwało. Moze te droższe modele są lepsze ale RP1 nie polecam.

W dniu 14.07.2022 o 15:32, Q21 napisał:

Pro-Jecta Debut Carbon DC

Na początek drogi analogowo-gramofonowej ten patefon będzie dobry. 

W dniu 14.07.2022 o 10:23, nestro napisał:

Płacisz za automatykę i inne bajery tracąc na jakości ramienia, wkładki plinty itp. Gramofon manualny paskowy albo napęd bezpośredni. Q21ma rację.

Jeśli nowy to z naszej oferty polecam do tej kwoty Audio Technica LPW40WN. Całkiem nieźle wykonany gramofon z wkładką AT VM95E gdzie można z czasem założyć lepszą igłę jak Micro Line czy nawet Shibata. Tym sposobem poprawisz dźwięk bez żadnych dodatkowych ustawień itp. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 14.07.2022 o 11:03, nestro napisał:

dokładnie tak - mam na myśli używane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak masz blisko to zobacz tego Denona , pre kupisz osobno i masz dobre granie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy
2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Całkiem nieźle wykonany gramofon z wkładką AT VM95E gdzie można z czasem założyć lepszą igłę jak Micro Line czy nawet Shibata. Tym sposobem poprawisz dźwięk bez żadnych dodatkowych ustawień itp.

No, tutaj powinno zapalić się światełko, bo tak ostre szlify wymagają precyzyjnego ustawienia / skalibrowania wkładki. Przy koślawo ustawionym przesięgu lub/i azymucie, pod lupą będą widoczne wióry z rowka płyty. Szkoda niszczyć bezpowrotnie wysokie tony na płycie. Toczymy na tokarce, frezujemy na frezarce. Na gramofonie kładźmybpłytę i nie niszczy jej nożem tokarskim. Podpieranie konikiem na niewiele się zda. 😉 Sercówkę możnaby zapiąć, ale nie brnijmy już w to.

Ja takie szlify igieł zdecydowanie odradzam amatorom wszelakiej maści gramofonów z pełną automatyką i "prostymi" ramionami w sensie - bez pełnej regulacji geometrii ruchu igły. Jeśli ramię nie posiada wszystkich niezbędnych regulacji - pozostańmy przy szlifach sferycznych lub/i eliptycznych.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W dniu 16.07.2022 o 09:25, Tomaszdaniel napisał:

Z Regą bym był ostrozny, to był mój pierwszy gramofon. Wspominam jak najgorzej, od nowości buczał i dopiero wymiana okablowania pomogła - 300zł, potem siadł silnik serwis wymienił ale trochę to trwało. Moze te droższe modele są lepsze ale RP1 nie polecam.

Cześć,

Z naszego wieloletniego doświadczenia z gramofonami Rega, faktycznie wcześniej bywały z nimi pewne drobne problemy które mogły rzutować na komfort użytkowania. Od ok 2-lat Rega powołała dodatkowy dział kontroli jakości i obecnie nowe wersje P1 nie cierpią już na przypadłości które dotykały wcześniejsze modele RP1. Rega P1 nie jest może gramofonem idealnym, ale w mojej ocenie w tym budżecie jest on jednym z najbardziej muzykalnych na rynku. Potwierdza to również sprzedaż na rynku audio. U nas Pro-Ject Debut Carbon jak i Rega P1 cieszą się największym zainteresowaniem...

Pozdrawiam,

Q21.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Może z Regą teraz jest faktycznie inaczej. Moja jak bym nie wymienił kabli to nadawała się na śmieci. Do szału  doprowadzało   mnie buczenie, im głośniej słuchałem tym bardziej   to przeszkadzało. Rega nie ma osobnego kabla uziemienia i pomogła tylko  wymiana całego okablowania. Do tego doszła wymiana silnika i dalej to nie gra jak powinno. Wiem że za takie pieniądze trudno wymagać cudów ale gramofon powinien być jednak sprawny. Chcę oddać gdzieś to do naprawy ale boje się że koszt przewyższy wartość tego gramofonu. Podejrzewam ze jednak świadomie sprzedano mi bubla.

• 1 miesiąc później...