Skocz do zawartości
IGNORED

Centralnego Portu Komunikacyjnego nikt nie widział. Nie istnieje - a generuje blisko 250 mld zł straty.

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, AudioLand napisał:

Gdynię też ambitnie budowaliśmy

Co znaczy Gdynia przy CPK, czy choćby przekopie mierzei???

😉

8 godzin temu, porlick napisał:

Co znaczy Gdynia przy CPK, czy choćby przekopie mierzei???

A czym dla Ciebie jest przekop ?

dla mnie to kolejna proba przeprowadzenia dowodu, że jesteśmy niezależni od ruskiego „brata” …. Ekonomicznie zero; wywalona kasa na połechtanie ambicji pewnej części polskiej gawiedzi. 

4 godziny temu, AudioLand napisał:

A czym dla Ciebie jest przekop ?

Powodem do śmiechu, choć biorąc pod uwagę koszty, to raczej czarny humor.

Ja bym proponował Horale zrobić przekop od Jeziora Solińskiego do Bałtyku🙂. To byłby idealny kanał węglowy dla suwerena🙂

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Płock żąda dostępu do morza! 😁

Zakopane już ma- Morskie Oko.

3 godziny temu, endriuw napisał:

Ja bym proponował Horale zrobić przekop🙂🙂

A ja lobotomię.

W dniu 16.07.2022 o 18:35, ałopos napisał:

Wygląda na to, że odpowiedzialny za projekt Marcin Horała posiada odwrotność dotyku Midasa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ta zdolność w partii naczelnych jest powszechna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mrok
16 godzin temu, AudioLand napisał:

Ekonomicznie zero;

Zero to jeszcze byłoby jak cię mogę, ale to jest kilka miliardów na minusie.

12 godzin temu, Ajothe napisał:

Płock żąda dostępu do morza! 😁

Jak się Antarktyda stopi to będzie miał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Życie jest niezwykłym darem, pełnym możliwości i potencjału. Każdy z nas ma w sobie niepowtarzalne zdolności i pasje, które mogą kształtować świat wokół nas.

Właśnie skoczyłem odsłuch audiobooka „1984” Orwella. Książka wydana w 1949, a mam wrażenie jakbym słuchał połowę czasu o rządach PiS w 2022. Przerażajace jest to, że Orwell był doskonałym obserwatorem i pewne socjotechniki będą skuteczne zawsze. Trzeba tylko trafić na podatny grunt. W PiS robią to wyśmienicie, trafiają do planktonu intelektualnego, któremu są w stanie wcisnąć wszystko, bo wiedzą, że człowiekowi z przeciętnym IQ urąga popieranie takich bredni i takich ludzi.

Życie jest niezwykłym darem, pełnym możliwości i potencjału. Każdy z nas ma w sobie niepowtarzalne zdolności i pasje, które mogą kształtować świat wokół nas.

A pamiętecie jak Ochódzki tłumaczył metodę na słomianego Misia? Przecież to klon, tylko skala większa. Później miś (CPK) zgnije i spisze się go na straty... 

Polacy to jeden z najbardziej złodziejskich narodów na kuli ziemskiej. Sami oczywiście tego nie zauważamy i się do tego nie przyznajemy. Obowiązuje zasada: jak ktoś cię złapie za rękę - mów, że to nie twoja ręka. Społecznie obowiązuje też zasada wyparcia tego faktu w znaczeniu psychologicznym z naszej zbiorowej świadomości. dowiodą tego minusy jakie spadną na ten komentarz.

Gość

(Konto usunięte)

Ja widziałem , tylko w wersji bezobjawowej , tak jak rakiety patriot . Cały wic polega na tym żeby zapłacić za coś czego nie ma , nie było i nie będzie . Nawet afera w stylu nagiego króla nic nie zmieni , pozostanie tylko samo zachwyt wadzy i głupi uśmiech ciemnego ludu.

Edytowane przez Gość
On 7/16/2022 at 8:37 PM, Ajothe said:

Narazie finezyjna trasa kolejowa przez jezioro mnie urzekła 😁

A jezioro damy tutaj. Niech sobie stoi w zieleni....

System gra dobrze, albo nie....

On 7/17/2022 at 10:13 AM, il Dottore said:

A z Warszawą wciąż takiego połączenia nie mam. Co za d*bil odpowiada za system autostrad w Polsce?

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad

On 7/17/2022 at 10:13 AM, il Dottore said:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1) Ten mem nie odpowiada na bardzo sensowne pytanie, po co nam nowy port lotniczy. A warto by się nad tym zastanowić.
2) Trzaskowski nie powiedział, a przynajmniej ja nie znalazłem, słów które próbuje się mu przypisać w różnych memach czy akcjach na Twitterze. Bardzo sensownie zadał pytanie, czy taki port ma sens, jeżeli będzie musiał konkurować z portem w Berlinie. Ewentualna konieczność takiej konkurencji mocno zmienia rachunek ekonomiczny. Zdaniem wielu ekspertów nie będzie musiał, ale to inny temat.

3) Myślę, że istotą problemu w temacie poruszonym przez autora wątku, jest nie tyle sama idea budowy tego portu, ale czy postęp prac odpowiada ponoszonym aktualnie kosztom.

Z mojego punktu widzenia, temat CPK, lub generalnie transportu w Polsce, jest bardziej skomplikowany. Np. lotnisko w Modlinie jest tego przykładem. Planując budowę tak dużego portu, z infrastrukturą kolejową, budowa portów regionalnych nie miała uzasadnienia, bo najprawdopodobniej dojdzie do ich kanibalizacji. Patrząc geograficznie, to osobiście uważam że CPK + sensowna siatka SZYBKICH połączeń kolejowych, jest lepszym rozwiązaniem niż duża ilość portów regionalnych. I generalnie nasz kraj jest doskonale nadaje się do tego, aby dominującym transportem wewnętrznym był transport kolejowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

W dniu 25.07.2022 o 10:36, ałopos napisał:

Przerażajace jest to, że Orwell był doskonałym obserwatorem

On nie był żadnym obserwatorem. Chyba że znał ZSRS, ale nie jestem pewien. Dawniej myślałem, że 1984 jest książką o komunie. Nieprawda. To jest zajebista i uniwersalna powieść o mechanizmach władzy. Każdej władzy.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 25.07.2022 o 13:21, ałopos napisał:

Polacy to jeden z najbardziej złodziejskich narodów na kuli ziemskiej. Sami oczywiście tego nie zauważamy i się do tego nie przyznajemy. Obowiązuje zasada: jak ktoś cię złapie za rękę - mów, że to nie twoja ręka. Społecznie obowiązuje też zasada wyparcia tego faktu w znaczeniu psychologicznym z naszej zbiorowej świadomości. dowiodą tego minusy jakie spadną na ten komentarz.

A może zacząć dyskusję nad przyczynami , dla czego tak jest ? Obecnie pretendujemy do nacji jedynych niewolników świata . Dlaczego Polacy kradną ? Bo są biedni i głupi . Bieda Polaków i złodziejstwo to okres przejściowy do niewolnictwa. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.