Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam dobrego źródła DAC lub CD-player

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Niestety coraz więcej producentów odchodzi od CD 😞

Na szczęście są tacy, którzy dbają o rozwój tego formatu i wypuszczają na rynek nowe modele.  Choćby trzymając się tematu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Sznup napisał:

Jak wygląda kwestia dostępności lasera itp ?

Tego niestety nie wiem,ale to nie jest jakiś bardzo stary odtwarzacz także myślę,że z dostępnością nie powinno być problemu.

W dniu 17.07.2022 o 09:44, Sznup napisał:

Btw ... czy nie wydaje się pewną niedorzecznością wkładanie archaicznych i niezbyt stabilnie działających lamp w tak nowoczesne i super precyzyjnie działające urządzenie cyfrowe jakim jest przetwornik? 

Lampowe analogi w DACa to bardzo, bardzo dobre rozwiazania, takie Daci robi między innymi Audio Note, lampizator, kolega z forum Muzg, ale aby nabyc takie rozwiązania budżet masz trochę za mały. 

Nie będę się spieral co jest bardziej archaiczne. Ale warto posłuchać napier czegoś na analogu lampowym a następnie zastnowic sie co jest lepszym rozwiazaniem. 

55 minut temu, Mariusz03 napisał:

Lampowe analogi w DACa to bardzo, bardzo dobre rozwiazania, takie Daci robi między innymi Audio Note, lampizator, kolega z forum Muzg, ale aby nabyc takie rozwiązania budżet masz trochę za mały. 

Moim zdaniem w dobie tak rozwiniętej techniki cyfrowej stosowanie lamp na wyjściu jest jedynie zabiegiem mającym za zadanie ukryć "ułomności" sekcji analogowej daca. Nie ma to znaczenia czy jest to AN, Lamizator czy inna firma. Zabieg taki mz służy jedynie maskowaniu niedociągnięć "analogu" w przetworniku.

10 minutes ago, Sznup said:

Zabieg taki mz służy jedynie maskowaniu niedociągnięć "analogu" w przetworniku.

Gdyby tak było stopnie na lampach byłyby w urządzeniach z gorszej jakości dacami. A PCM63p-k pcm1704(k), Ultra Analog czy AD186x to akurat najlepsze co powstało w dobie uzyskiwania maksymalnej jakości z 16-24 bitów ( i jest wystarczające również do topowego grania dzisiaj także ze streamu)

Nie brales pod uwagę Primare CD 35  ?Topowy model ma wszystko czego szukasz + ewentualnie moduł prisma dodaje możliwości sieciowe .

Bez lamp na pokładzie .

Można wypożyczyć i sprawdzić u siebie .

Godzinę temu, Sznup napisał:

Moim zdaniem w dobie tak rozwiniętej techniki cyfrowej stosowanie lamp na wyjściu jest jedynie zabiegiem mającym za zadanie ukryć "ułomności" sekcji analogowej daca. Nie ma to znaczenia czy jest to AN, Lamizator czy inna firma. Zabieg taki mz służy jedynie maskowaniu niedociągnięć "analogu" w przetworniku.

Co za głupie gadanie. 

Przecież te lampy, to właśnie stopień analogowy. Owszem zdarzają się wynalazki gdzie lampa jest dodana za właściwym stopniem analogowym, np. na opampach i stanowi przysłowiowy kwiatek do kożucha, działa jako bufor delikatnie wygładzając dźwiek. Ale to chyba tylko w chińskich wynalazkach. 

17 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Przecież te lampy, to właśnie stopień analogowy.

Tak to stopień analogowy, który można by zrobić (jeżeli się potrafi) na bardzo wysokim poziomie jakości dźwięku. Jeżeli się nie potrafi i wychodzą pewne mankamenty to tuszuje się to lampami.

31 minut temu, bogus18 napisał:

Nie brales pod uwagę Primare CD 35  ?

Nie brałem pod uwagę, bo nie znałem tego modelu. Przyjrzę się, dzięki.

1 godzinę temu, Sznup napisał:

Zabieg taki mz służy jedynie maskowaniu niedociągnięć "analogu" w przetworniku.

Widzę że nigdy nie słyszałeś dobrego analogu lampowego. Jeśli masz takie opinie. Powiem więcej żadnego nie słyszałeś. Lampy królują w hiendzie głównie przez przekaz neutralny dla ucha ludzkiego. A pod wzgledem barwy czy nasycenia oraz średnicy moimi zdaniem bez konkurencji. Dokładność przekazu i prezentacji dorownuja najlepszym r2r. Przy tym zazwyczaj są sporo tansze. 

Chyba że preferujesz kliniczny dźwięk, to w lampie takiego nie znajdziesz. 

Może sonnet morpheus Cię zainteresuje to holenderska firma. W Twoim budżecie.

Dziwię się że na starcie odrzucasz bardzo dobre chińskie zabawki. Zwłaszcza denafrips venus ii bo terminator to inna liga. To samo HoloAudio Spring 3 .

Mi również bliżej do producentów którzy nie stosują archaicznych lamp jak Wadia, dCS, Mytek, czy Lumin 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Wiem że się "chińczków brzydzisz " ale Shanlinga CD 3.2 bym nie skreślał miałem na odsłuchach może się podobać. Sprawdź i wtedy odrzuć  jeśli nie podpasuje. 

1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Widzę że nigdy nie słyszałeś dobrego analogu lampowego.

Ano nie słyszałem. Tranzystorowe tory które słyszałem zawsze grały lepiej. 

Godzinę temu, Tal napisał:

Mi również bliżej do producentów którzy nie stosują archaicznych lamp jak Wadia, dCS, Mytek, czy Lumin 

Tu nie o samą archaiczność chodzi a raczej o możliwości obu technik, lampowej i tranzystorowej. Jak na to nie patrzeć, na tranzystorach jest możliwość skonstruowania lepszego technicznie sprzętu a więc i brzmieniowo również.

Tranzystor czy generalnie półprzewodniki ich upakowanie w scalak i technika mikroprocesorowe gdzie się da jest stosowana. Choćby w dacu, modelowanie w R2R to dzięki półprzewodnikom mamy świetną konwersje. W torze wyjściowym producenci mają dwie drogi. Oczekiwane brzmienie lampowe łatwiej uzyskać na lampach. Po co udawać?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Z tym że od źródła oczekuję neutralnego i czystego sygnału a nie tłustego i zmiękczonego.

może nie ma co kombinować i do kompletu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Tal napisał:

może nie ma co kombinować i do kompletu...

Ukryta Zawartość

Tylko, że następnym krokiem miała być wymiana wzmacniacza. 

Ukryta Zawartość

9 hours ago, Tal said:

Z tym że od źródła oczekuję neutralnego i czystego sygnału a nie tłustego i zmiękczonego.

Dobre lampowe stopnie nie brzmią ani tłusto ani nie są zmiękczone. Nie wchodźmy tu na ścieżkę tranzystor kontra lampa, to nie posłuży tematowi. Tym bardziej że autor otrzymał propozycję urządzeń w których może samodzielnie porównać wady i zalety obydwu rozwiązań  bez uprzedzeń. Także co do wybranych chińskich produktów nie powinno się mieć uprzedzeń. Można się nie zgadzać z programem "partii" ale trzeba Chińczykom oddać że niektóre grajki mają bardzo dobrze zrobione ( i brzmiące)

22 minuty temu, Airmike napisał:

Dobre lampowe stopnie nie brzmią ani tłusto ani nie są zmiękczone. Nie wchodźmy tu na ścieżkę tranzystor kontra lampa, to nie posłuży tematowi. Tym bardziej że autor otrzymał propozycję urządzeń w których może samodzielnie porównać wady i zalety obydwu rozwiązań  bez uprzedzeń. Także co do wybranych chińskich produktów nie powinno się mieć uprzedzeń. Można się nie zgadzać z programem "partii" ale trzeba Chińczykom oddać że niektóre grajki mają bardzo dobrze zrobione ( i brzmiące)

Pięknie powiedziane.

Zaproponowałem autorowi tematu produkty Lectora z firmy z kilkudziesięciu letnim stażem (nie jakaś wydmuszka), która poprzez swoja politykę (brak sieci dystrybucyjnej oraz marketingu) oferuje bardzo dobrze brzmiące produkty w "rozsądnej cenie" a nawet nie chce dać im szansy. A wiadomo bez testowania to można np. skarpetki kupić 😉

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

W dniu 19.07.2022 o 06:54, Sznup napisał:

Tylko, że następnym krokiem miała być wymiana wzmacniacza. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Padła ciekawa i dość rzadko polecana konstrukcja primare. Miałem z nią styczność przez chwilę u znajomego znajomego dosłownie ze 3 tygodnie temu. Trochę pogadaliśmy o jego systemie i świadomie po odsłuchach wybrał ten model. Więc faktycznie warto go wziąć na testy do domu. 

Ja ze swojej strony polecam Caspian CD od Roksana albo dcs.

Piotr 

7 godzin temu, Tal napisał:

Ukryta Zawartość

Tego akurat słuchałem ... okropnie rzęził a scena stereo żenująco słaba.

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Sznup napisał:

scena stereo żenująco słaba.

Gdzieś czytałem, że dokładnie tak może być przy otwarzaniu płyt CD. Ten odtwarzacz, to zadziwiający twór, który swoje możliwości podobno pokazuje dopiero z krążkami SACD.

W temacie też mowa o DACu zatem nie zakładam nowego wątku.

Jak uważacie czy zmiana Pre Box RS2 Digital na zestaw preamp Haiku IRIS Line + Vincent DAC-7 to będzie krok w przód czy raczej w bok.

1 godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

W temacie też mowa o DACu zatem nie zakładam nowego wątku.

Jak uważacie czy zmiana Pre Box RS2 Digital na zestaw preamp Haiku IRIS Line + Vincent DAC-7 to będzie krok w przód czy raczej w bok.

Patrzac na konstrukcje to widzę kilka problemow przede wszystkim zasilanie są słabo zaprojektowane zewnetrzny zasilacz w Pre Box RS2 Digital to nie jest to. Bardzo dobry zasilacz liniowy na pewno wiele wniesie.

Vincent DAC-7 to klasa chord qutest jednak podlaczając do chorda dobry zasilacz liniowy (a nie takie gó.no jakie producent daje) gra to dobrze. 

Choć wolałbym dodać trochę grosza i wybrac coś z r2r. 

Vincent DAC-7 ma dziwne analog zrobiony lampy (dobrze) pomieszane z opa chyba siedzą tam 4 sztuki. Z tego dźwięku na wysokim poziomie nie może być. Opampy to wąskie gardło ograniczajace pasma. 

Szkoda że producenta nie pomieszal lamp z tranzystorami jak zaczynaja to robic inni producenci wtedy na pewno zagloby to o niebo lepiej. 

Co do pre Haiku IRIS Line nie powiem nic, nie słuchałem tego i żadnych zdjec z wewnątrz nie znalazłem.

Edytowane przez Mariusz03
5 godzin temu, Elhaz_77 napisał:

Autorowi tematu polecam tego CDka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że mają jeszcze daca. Słuchałeś może tego przetwornika? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, Elhaz_77 napisał:

Nie. Słuchałem tylko SD300 i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Myślę, że warto dać szansę sprzętom Soulnote.

Dziwne ale nie ma wejścia usb

To nie jest dziwne. Raczej niektóre firmy które robią wyższej klasy CD nie uważają że ktoś będzie tam podłączał MP3.

Też polecam Qutest!

Piotr 

W dniu 24.07.2022 o 09:33, Piotr Sonido napisał:

To nie jest dziwne. Raczej niektóre firmy które robią wyższej klasy CD nie uważają że ktoś będzie tam podłączał MP3.

Usb nie jest raczej utożsamiana z Mp3, można przecież podpiąć dobrej klasy transport pc.

W dniu 24.07.2022 o 09:33, Piotr Sonido napisał:

Też polecam Qutest!

Z jakim sprzętem słuchałeś Qutest?

Edytowane przez Sznup
  • Pokaż nowe odpowiedzi