Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem fajny temat na tym forum, gdzie opisujecie brzmienie vincenta, caspiana oraz unisona i z niego można wywnioskować, że model 237 jest takim must have do przetestowania, użytkownik poszukujący dla siebie wzmocnienia również chwalił 1600ne za dolne pasmo.

W dniu 21.07.2022 o 19:12, Adam 38 napisał:

To jak sama nazwa mówi - Super wzmacniacz, więc i super mocny 😉 Dla jednego pociągnie a dla drugiego nie pociągnie, jak zawsze w tym hobby.

Nie ma co gdybać tylko wypożyczać, Salony Denon mają demo, które wysyłają chętnym. Do roboty 🙂

Potwierdzam, Panowie chętnie wypożyczają. Miałem 2 tygodnie na wypożyczeniu z Poznania Denona PMA1600NE do kolumn MA Silver 500 6G. Nie wiem jak by to było z Pylonami, ale za MA fajne granie, właśnie coś w takim stylu jak szuka założyciel tematu, średnica i góra nie wychodziły przed dolne pasmo. 

11 godzin temu, SlaveNoise napisał:

model 237 jest takim must have do przetestowania

Potwierdzam. A także Magnat MA 1000, chociaż bardziej 237 dla Ciebie 🙂

@Varkasm Zatrzymałeś go czy wybrałeś coś innego? Jeśli tak to co Ci nie pasowało w denku?

@quatrossmagnat ma 100 chyba już nie do wypożyczenia,a tym bardziej dostania w sklepach  z tego co widzę to tylko rynek wtórny,

Godzinę temu, SlaveNoise napisał:

smagnat ma 100 chyba już nie do wypożyczenia,a tym bardziej dostania w sklepach

Z wypożyczeniem może być kłopot. Dostać można jeszcze od Niemców albo Włochów 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U nas na zamówienie. 

Ukryta Zawartość

No u nas go już nie ma jakiś czas. Z odsłuchem będzie ciężko. 

Ale pozostałe modele zostało ich ile? 4-5? Nic tylko testować. To raczej popularne modele dostępne w sklepach które wypożyczają. 

Piotr 

"MA1000 to potężna konstrukcja, której zadaniem jest swobodne zasilenie kolumn, również tych o niskiej skuteczności. Wzmacniacz MA1000 ma tendencję do podkreślania dolnych rejestrów a więc wydobywania z nagrania pokładów basu. Brzmienie MA1000 nie jest ukierunkowana na bas, raczej jest to brzmienie słodkie i kolorowe, zwąc je "muzykalne".
MA1000 naszym zdaniem jest doskonałą propozycją dla zespołów głośnikowych, które mają tendencję na eksponowania sopranów, tutaj wzmacniacz spisuje się idealnie, temperując to co ostre do postaci przyjemnie wygładzonych wysokich tonów.
Świetna propozycja dla muzyki jazzowej i wszędzie tam, gdzie nagranie pozwala wydobyć koloryt barw dźwięków"

Tobie bardziej raczej przypadnie do gustu MA 900 lub SV 227, 237MK .

36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Lub Caspian

Założycielowi wątku chodzi raczej o tłusty bas z analogowym środkiem 

i aksamitną (prawdopodobnie) górą  😉

3 godziny temu, SlaveNoise napisał:

@Varkasm Zatrzymałeś go czy wybrałeś coś innego? Jeśli tak to co Ci nie pasowało w denku?

Ja jeszcze testuje. Denon był jako pierwszy, wczoraj odesłałem Unisona Research Unico Due, który tez jest świetnym wzmacniaczem, ale drogi (ciężko go będzie kupić poniżej 8500, a mam budżet 6500 w porywach do 7000), chcę jeszcze sprawdzić Vincenta SV-227MK i Pier Audio MS-680SE i mam nadzieję, że wybiorę coś z tej trójki. Denen nie został u mnie skreślony jest cały czas w grze, gdybym go wybrał to zastanawiałbym się tylko jeszcze nad tym czy wziąć nową 1600NE czy używany 2020AE (jest na OLX za 6000). 

Edytowane przez Varkasm
21 minut temu, quatross napisał:

Założycielowi wątku chodzi raczej o tłusty bas z analogowym środkiem  😉

Dokładnie, mięsisty dół, najlepiej jeszcze większy i mocniejszy niż w denonie.

4 minuty temu, SlaveNoise napisał:

Przy tych preferencjach bym w pierwszej kolejności wypróbował Vincent SV-237

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Varkasm
W dniu 27.07.2022 o 13:09, quatross napisał:

Założycielowi wątku chodzi raczej o tłusty bas z analogowym środkiem 

i aksamitną (prawdopodobnie) górą  😉

No to wtedy nie.

To wtedy unison.

W dniu 27.07.2022 o 13:28, Varkasm napisał:

zastanawiałbym się tylko jeszcze nad tym czy wziąć nową 1600NE czy używany 2020AE (jest na OLX za 6000). 

2020 jest znacznie lepszy

W dniu 27.07.2022 o 13:31, SlaveNoise napisał:

I będzie coś takiego w tej cenie?

Może wystarczy nad 375 i jakiś fajny pre amp

Piotr 

31 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Może wystarczy nad 375 i jakiś fajny pre amp

Lub NAD 356 Też potrafi przeładować basem 

Choć nie wiem czy jest jeszcze produkowany ?

7 minut temu, mdavis napisał:

Lub NAD 356 Też potrafi przeładować basem 

Choć nie wiem czy jest jeszcze produkowany ?

Nie jest. 

I ma być tłusto. 

To w 375. W cenie dalej jesteśmy. Nawet z fajnym pre 

Nada 375 testowałem z Diamondami, nie wiem jakby się spisał z Jasperami możliwe, ze tutaj byłaby synergia bo te revelatory grają trochę inaczej, ale z D28 pomimo, że słyszałem opinie, iż to cieme granie to nie do końca takie było u mnie nad eksponował zbyt mocno wysokie tony, męczyło mnie to i ten bas też nie był taki jak mi się podoba tzn chodzi mi o jego kształt. Jak tylko przełączyłem ze znajomymi na denona to poczułem ulgę , ładniejsze uderzenie i kształt dołu, jakaś taka lekkość i wokale szybowały w górę w nadzie chyba trochę wychodził lub były na linii kolumn, nie pamiętam, ale ten wzmak był trochę bez życia (może był niezbyt wygrzany) i nie była to tylko moja jednostronna opinia.To co mi się podobało w nadzie to jego moc, czuć było zapas i że ma energię.

Jak ktoś słyszał słuchaweczki sennheiser hd 25 C- II to dla mnie najlepsze granie i kształt basu.

Na dzień dzisiejszy po dwóch tygodniach grania brzmienie jasperów trochę się zmieniło, wydaje mi się, że czasami są agresywniejsze na górze, wokale zyskały na masie i się lekko zwiększyły, na początku były trochę przyciemnione co było akurat dla mnie fajne, obecnie jest bardziej otwarcie, ciekawi mnie jak to finalnie zabrzmi, ale dalej docieram, liczę, że zajdą jeszcze jakieś kosmetyczne zmiany. Myślę , że za tydzień maks półtora będę mógł już wypożyczyć którąś z propozycji.

8 godzin temu, SlaveNoise napisał:

Na dzień dzisiejszy po dwóch tygodniach grania brzmienie jasperów trochę się zmieniło, wydaje mi się, że czasami są agresywniejsze na górze, wokale zyskały na masie i się lekko zwiększyły, na początku były trochę przyciemnione co było akurat dla mnie fajne, obecnie jest bardziej otwarcie, ciekawi mnie jak to finalnie zabrzmi, ale dalej docieram, liczę, że zajdą jeszcze jakieś kosmetyczne zmiany

Jeżeli masz Jasper nowe nie wygrzane to minimum tak około 300 godz grania Przez ten czas dźwięk będzie się zmieniał Potem testuj wzmacniacze PS Moje Usher wygrzewały się powyżej 350 godzin Sam nie mogłem uwierzyć jak zmieniało się brzmienie 👌

W dniu 29.07.2022 o 21:01, quatross napisał:

Ja bym popytał branży o SV-228. W q21 chyba już testują  😉

(Nic o nim nie wiem oprócz wyglądu) .

A ja sprawił bym!!! to co znamy przede wszystkim A jak pod powiadasz nowości! 

Mogą być zaskoczeniem ? 

I to też  dobra droga .

Szybkie pytanko, czysto techniczne czy Diamondy 28 są bardziej zmiękczone na basie, niż Jaspery 25? Jak słucham dobrze znanych kawałków to mam wrażenie, iż revelatory są jakby lekko twardsze na uderzeniu czy jednak moja percepcja słuchowa płata figle i się mylę? To moje pierwsze spotkanie z konstrukcją revelatora i do końca nie znam ich 100% możliwości, więc proszę o wyrozumiałość za laickie pytanie.

Na pewno wyższa półka Jasper 25 to lepsza konstrukcja..  Tak na szybko się nie da . Poczekaj aż kolumny się " dotrą " głośniki ułożą .

Tak czy inaczej będzie to bardziej ! dużo bardziej !! dojrzałe, wyrafinowane lepsze granie jak Diamond  28 . 

I znowu ALE  czy Tobie takie granie będzie pasować???

Edytowane przez bogus18
W dniu 5.08.2022 o 06:43, SlaveNoise napisał:

To moje pierwsze spotkanie z konstrukcją revelatora i do końca nie znam ich 100% możliwości, więc proszę o wyrozumiałość za laickie pytanie.

Kolego daj im się wygrzać Jeżeli po wygrzaniu i wymianie wzmacniacza o ile do tego dojdzie, nadal będziesz niezadowolony z brzmienia to je sprzedaj 👍 Będziesz dalej poszukiwał, proponuje monitory Usher V 601 lub kolumny Usher V 602 

PS Tylko daj im się wygrzać jak wcześniej w wątku wspominałem 👌

Spokojnie sobie wygrzewam,  właśnie zacząłem słuchać na głośniejszym volumie, aby się trochę rozruszały, zapytałem z czystej ciekawości.

Ushery to czasami nie jaśniejsze granie? one nie mają podkręconej góry?  Z tego co kojarze to chyba wyszła jakaś druga wersja i jesli chodzi o bas to znalazłem taki opis z recenzją:

"Bas, czy to z powodu żeliwa na spodzie czy tez wskutek innych zabiegów producenta, najwyraźniej uległ pewnej poprawie, choć może to zbyt odważne stwierdzenie, biorąc pod uwagę to, jak długi okres dzieli odsłuchy obu wersji. Charakterystyka brzmienia niskich tonów nie zmieniła sie zasadniczo: nadal mamy do czynienia zbasem, który określiłbym jako „nieabsorbujący” uwagi, równy, pozbawiony podbicia w średnim czy górnym podzakresie. W rzeczy samej, niskim tonom wciąż trochę brakuje twardego ataku, rockowego wykopu, jednak to, co dzieje sie poniżej 50 Hz, zasługuje na słowa uznania. Rozciągniecie jest naprawdę niezłe, bas sie nie rozmywa, jest czytelny, nawet jeśli z reguły odrobinę zmiękczony"

Ukryta Zawartość

@mdavispotwierdzasz? Pamiętam, że chwaliłeś je w temacie D28.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SlaveNoise
Godzinę temu, SlaveNoise napisał:

Bas ma odpowiedni wykop i ciężar Jest zarówno mocny sprężysty ale potrafi byś tez masywny Wszystko zależy od połączenia z wzmacniaczem 

PS Basu jest odpowiednio dużo 👍

1 godzinę temu, SlaveNoise napisał:

Spokojnie sobie wygrzewam,  właśnie zacząłem słuchać na głośniejszym volumie, aby się trochę rozruszały, zapytałem z czystej ciekawości.

Ushery to czasami nie jaśniejsze granie? one nie mają podkręconej góry?  Z tego co kojarze to chyba wyszła jakaś druga wersja i jesli chodzi o bas to znalazłem taki opis z recenzją:

"Bas, czy to z powodu żeliwa na spodzie czy tez wskutek innych zabiegów producenta, najwyraźniej uległ pewnej poprawie, choć może to zbyt odważne stwierdzenie, biorąc pod uwagę to, jak długi okres dzieli odsłuchy obu wersji. Charakterystyka brzmienia niskich tonów nie zmieniła sie zasadniczo: nadal mamy do czynienia zbasem, który określiłbym jako „nieabsorbujący” uwagi, równy, pozbawiony podbicia w średnim czy górnym podzakresie. W rzeczy samej, niskim tonom wciąż trochę brakuje twardego ataku, rockowego wykopu, jednak to, co dzieje sie poniżej 50 Hz, zasługuje na słowa uznania. Rozciągniecie jest naprawdę niezłe, bas sie nie rozmywa, jest czytelny, nawet jeśli z reguły odrobinę zmiękczony"

Ukryta Zawartość

Kolego , masz problem taki sam jak koj brat z audio w samochodzie. Oryginalne audio podobalo mu sie , slucha duzo rapu itp. Dostal w prezencie profesjonalny upgrade , wszystkie glosniki wymienione wraz z porzadnymi zwrotnicami. Okazalo sie ze musi sobie dorzucic suba , bo wszystko jest zbyt czytelne a basu jakby malo… chociaz wiem ze teraz jest poprostu dobrze kontrolowany i ma inna barwe. Dodatkowo doszedl glosnik sredniotonowy, ktorego nie bylo w oryginale i to go wkurza… 

mysle ze ty masz ten sam problem. Kolumny zbyt wyrafinowane w przekazie  i wzmacniacz zamula. Ja mialem podobnie jak sie przezucilem z Ampli onkyo na wzmak roksana k3 . Teraz juz do ampli nie wroce w stereo.

pomysl czy przypadkiem nie masz problemu ze skrzywionym odbiorem poprzedniego setu. Ten Denon to dno i muł w przekazie …. Stad moze twoje problemy.

Na twoim miejscu zrobilbym tak

Pylony i Denon do sprzedania.

pojechal do salonu przesluchac inne zestawy w tym takie , ktore maja suba.

Np Dynaudio podstawki jakies plus rel ht1205/T7i/x plus cambridge audio cxa81 lub denon 1600/1700

pzdr

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Audiolubny napisał:

Np Dynaudio podstawki jakies plus rel

Albo Vienna Acoustics podłogowe + ROTEL lub inny wzmacniacz, chociaż te PYLONy powinny dawać radę 🙂

Zapewne jest jak pisze @Audiolubnyi wybacz ale rap czy hip hop nie jest jakąś mega wymagającą muzyką i moim zdaniem wystarczyło do D28 znaleźć odpowiedni wzmak i po temacie, bo tych Jasperów to szkoda do hip hopu. Sory ale to tylko moje zdanie, masz 4 revelatory które moim zdaniem z byle czym zagrają byle jak, wiem bo miałem 2 i dopiero z Supernaitem to fajnie grało. Potrzebujesz małej spawarki żeby je utrzymać w ryzach. Szkoda trochę hajsu bo zamierzony cel moim zdaniem mogłeś osiągnąć z D28 bo za hajs jaki wydałeś na Jaspery znalazłbyś taki wzmak do D28 że usiadłbyś na tyłek a teraz żeby Jaspery zagrały pełnią swoich możliwości to naprawdę potrzeba trochę gotówki.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

5 godzin temu, Tal napisał:

teraz żeby Jaspery zagrały pełnią swoich możliwości to naprawdę potrzeba trochę gotówki.

To prawda 👍👌

Jasper kosztują powyżej 20 tys zł, to wzmacniacz też przynajmniej w granicach tej kwoty żeby dobrze kolumny zagrały 

Kolega ma 100% racje do hip-hop, rap itd…. szkoda tych kolumn 

Decyzji zakupu Jasperów ogólnie nie potępiam bo to autorowi ostatecznie ma się podobać ale żeby pokazały na co je stać to potrzeba trochę wysiłku.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• Pokaż nowe odpowiedzi