Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Przetestowałem wspomnianego Magnata Ma900 i zdecydowanie granie nie dla mnie, wokale lekko podgrzane, przynajmniej miałem takie wrażenie, nie bardzo podobają mi się takie zabiegi ( powiększenie lub ich wypych) wysokie mimo, iż dużo osób podkreślało, że mogą być cofnięte to ja tego nie uświadczyłem w wielu numerach czułem dość mocną i dobitną ich obecność co mnie męczyło i irytowało, nie napisałbym, iż jest to granie ciemne bardziej ciepłe co do basu to trzeba było go podkręcić, żeby jako tako porządnie uderzyło, jak się skręciło MID do tyłu i dodało basu to mogłem słuchać, przełączyłem na denka i od razu ulga, przyjemnie, niemęcząco, bas dla mnie lepszy, wokal niezbyt duży i szybują do góry no i nie, aż tak męczące wysokie. Co do Magnata to chciałbym podkreślić dla potencjalnych przyszłych nabywców, że trzeba go dokładnie obejrzeć, jest tandetnie wykonany, krzywe potencjometry, jak się je dotyka to ma się wrażenie jakby miały wypaść, lampy też jakoś tak nieułożone równo czuć taką chińszczyznę, potencjometr głośności dziwnie reaguje jakby po chwili?  i volume przy podgłaśnianiu leci na minusie, nie podobało mi się to (może gdzieś w opcjach jest zmiana, ale nie grzebałem)są to pierdoły,ale niektórych mogą denerwować.

Następny w kolejce Denon 1600ne już dawno chciałem go połączyć z pylonami tylko z tymi cenami na niego powariowali.

A słuchałeś Arcama?

Ja mam połączenie A28 z Pylonami Opal20, piękne granie. Bardzo neutralne ale muzykalne, są wybrzmienia na basie na górze, bez nachalności, średnica dość żywa. Całość robi wrażenie grania z jajem ale powściągliwie, bas coś ala poruszania liściem na wietrze. Ja tak lubie

Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka

Musica curat cor meum et animam meam delenit

@cygaret Jeszcze nie, może w sobotę uda mi się sprawdzić go w salonie jak dzwoniłem to mieli w jednym, ale sa20.

Sprawdź i tego 

W sa30 będzie tylko lepiej.

A faktycznie denon nieco poleciał z cenami ale jak 1700 ci spasuje to może warto polować na starszy 2020ae? Będzie tylko lepiej 

Piotr 

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Sprawdź i tego 

W sa30 będzie tylko lepiej.

A faktycznie denon nieco poleciał z cenami ale jak 1700 ci spasuje to może warto polować na starszy 2020ae? Będzie tylko lepiej 

Piotr 

Jeżeli będziesz szukał starszego Denona to mam na sprzedaż 2000AE w bardzo dobrym stanie.

Teraz, Varkasm napisał:

Jeżeli będziesz szukał starszego Denona to mam na sprzedaż 2000AE w bardzo dobrym stanie.

Ja? Nie mi nie jest potrzebny. 

Mam dwa wzmacniacze w domu. W zasadzie 3.

To dla autora wątku. 

Piotr 

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Ja? Nie mi nie jest potrzebny. 

Mam dwa wzmacniacze w domu. W zasadzie 3.

To dla autora wątku. 

Piotr 

Tak, to była informacja dla autora wątku.

2 godziny temu, SlaveNoise napisał:

@VarkasmCo Ci nie podeszło w 2000AE? Pamiętam, że szukałeś wyrównanego brzmienia w każdym paśmie.

Hej. Ja coraz bardziej zaczynam się przekonywać, że mój problem leży w kolumnach. Strasznie ciężko dobrać coś do tych MA Silver 500. W połączeniu z Denonem na początku jest fajnie, ale po dłuższym graniu słuchanie zaczyna mnie męczyć. Chcę jeszcze popróbować z kablami, zamówiłem sobie zasilający Taga Harmony TPC-TS (teraz mam Wireworld Aurora 7) i RCA i Melodiki, który ponoć ma zniwelować efekt ostrej góry. Ponadto zamówiłem sobie jeszcze na testy Unison Research Unico Nouvo (w jednym sklepie była dobra oferta na niego) i chyba jednak będę celował w hybrydy, bo najlepiej spisywały się na tych głośnikach. Słuchając Pier Audio było zupełnie odwrotnie niż z Denonem, tam po 2-3 godzinnym słuchaniu chciało się jeszcze mimo tego, że w Pier Audio góra i średnica są na pierwszym planie, jednak ich brzmienie jest tak gładkie i przyjemne, że chce się tego słuchać. Przede mną jeszcze trochę testów,  ale już chyba wiem jaki kierunek obrać.   

@VarkasmNie wiem w jakich odmianach muzycznych gustujesz, ale miałem takie same odczucia tzn Silvery przez tą kopułkę na górze męczyły na potęgę, nie szło tego słuchać i do tego jakiś ten dół słabiutki -  do mojego gatunku kompletnie się nie nadawały i tak jak sprawdzam wyższe modele wzmacniaczy to dodatkowo każdy jeden potęguję wyższe rejestry. 

Daj znać czy zaszły jakieś radykalne zmiany z góra po przemianie kabli oraz wzmaka.

32 minuty temu, SlaveNoise napisał:

@VarkasmNie wiem w jakich odmianach muzycznych gustujesz, ale miałem takie same odczucia tzn Silvery przez tą kopułkę na górze męczyły na potęgę, nie szło tego słuchać i do tego jakiś ten dół słabiutki -  do mojego gatunku kompletnie się nie nadawały i tak jak sprawdzam wyższe modele wzmacniaczy to dodatkowo każdy jeden potęguję wyższe rejestry. 

Daj znać czy zaszły jakieś radykalne zmiany z góra po przemianie kabli oraz wzmaka.

Słucham różnej muzyki, nie jestem jakoś ukierunkowany gatunkowo. Lubię polskie kapele typu Maanam, Lady Pank, Bajm, Rojka, ale słucham też muzyki elektronicznej, rap, pop, rock, lubię też stare kawałki z lat 80 i 90, bo to moje lata młodości, wszystko w zależności od nastroju. Jednych słucha się na Denonie dosyć przyjemnie ale niektóre męczą, to gitara za ostra, albo wokal. Dziś mają przyjść kable to posłucham sobie przez weekend, a w poniedziałek powinien być u mnie Unison to zrobię bezpośrednie porównanie. No i jeszcze nie wspomniałem o jednej zmianie DAC-a CA MagicDac 200M zastąpi iFi Zen One Signature.

W dniu 30.08.2022 o 18:55, SlaveNoise napisał:

Przetestowałem wspomnianego Magnata Ma900 i zdecydowanie granie nie dla mnie, wokale lekko podgrzane, przynajmniej miałem takie wrażenie, nie bardzo podobają mi się takie zabiegi ( powiększenie lub ich wypych) wysokie mimo, iż dużo osób podkreślało, że mogą być cofnięte to ja tego nie uświadczyłem w wielu numerach czułem dość mocną i dobitną ich obecność co mnie męczyło i irytowało, nie napisałbym, iż jest to granie ciemne bardziej ciepłe co do basu to trzeba było go podkręcić, żeby jako tako porządnie uderzyło, jak się skręciło MID do tyłu i dodało basu to mogłem słuchać, przełączyłem na denka i od razu ulga, przyjemnie, niemęcząco, bas dla mnie lepszy, wokal niezbyt duży i szybują do góry no i nie, aż tak męczące wysokie. Co do Magnata to chciałbym podkreślić dla potencjalnych przyszłych nabywców, że trzeba go dokładnie obejrzeć, jest tandetnie wykonany, krzywe potencjometry, jak się je dotyka to ma się wrażenie jakby miały wypaść, lampy też jakoś tak nieułożone równo czuć taką chińszczyznę, potencjometr głośności dziwnie reaguje jakby po chwili?  i volume przy podgłaśnianiu leci na minusie, nie podobało mi się to (może gdzieś w opcjach jest zmiana, ale nie grzebałem)są to pierdoły,ale niektórych mogą denerwować.

Następny w kolejce Denon 1600ne już dawno chciałem go połączyć z pylonami tylko z tymi cenami na niego powariowali.

A bierzesz pod uwagę, że ten Twój Denon DJ-ski to po prostu bardzo mizerne źródło, nieprzystające do Jasperów, Twoich ambicji ?

Może obok wzmaka powinieneś pomyśleć o zmianie i tego elementu toru.

@maciek36 Nie bo gra dla mnie idealnie, wcześniej zajmowałem się djingiem i posiadałem konsolę zbudowaną oczywiście z pionieerów,ale po latach sprzedałem całość i pozostał mi zapasowy denek, który daje dość soczystszy dźwięk, nie wymieniłbym go na żadne inne rozczarowujące, audiofilskie źródło - pamiętam jak w latach premiery był to drogi produkt, mimo wszystko delikatnie różni się od brzmienia pionieerów i bardziej mi się podoba od klubowej legendy.

Edit: Zastanawiam się czy nie podpiąć pod jaspery Rela S510 bo jednak T9x to trochę niższy model , a jestem mega ciekawy produktów z linii S jaka jest różnica w brzmieniu. Rel na stronie ma dopasowanie suba do kolumn jednak brak tam pylonów w zestawieniu, a szkoda.

[mention=10465]maciek36[/mention] Nie bo gra dla mnie idealnie, wcześniej zajmowałem się djingiem i posiadałem konsolę zbudowaną oczywiście z pionieerów,ale po latach sprzedałem całość i pozostał mi zapasowy denek, który daje dość soczystszy dźwięk, nie wymieniłbym go na żadne inne rozczarowujące, audiofilskie źródło - pamiętam jak w latach premiery był to drogi produkt, mimo wszystko delikatnie różni się od brzmienia pionieerów i bardziej mi się podoba od klubowej legendy.
Może i drogi, ale może skrojony na dźwięk do klubu.
Ja tam bym jednak spróbował,chic Twoja kasa i system.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Patrycja już się zorientowała , ze to nie kolumny do hip-hopu

Ukryta Zawartość

Ilu ludzi tyle opinii

W dniu 3.09.2022 o 08:40, SlaveNoise napisał:

Edit: Zastanawiam się czy nie podpiąć pod jaspery Rela S510 bo jednak T9x to trochę niższy model , a jestem mega ciekawy produktów z linii S jaka jest różnica w brzmieniu. Rel na stronie ma dopasowanie suba do kolumn jednak brak tam pylonów w zestawieniu, a szkoda.

S to lepsze brzmienie.

Ale t9x jest na prawdę świetny w stereo. Nie wiem czy nie wolał bym dwóch takich.

Godzinę temu, morawka napisał:

Ukryta Zawartość

Patrycja już się zorientowała , ze to nie kolumny do hip-hopu

Ciekawe ile poleżą.

W dniu 2.09.2022 o 09:03, Varkasm napisał:

Hej. Ja coraz bardziej zaczynam się przekonywać, że mój problem leży w kolumnach. Strasznie ciężko dobrać coś do tych MA Silver 500. W połączeniu z Denonem na początku jest fajnie, ale po dłuższym graniu słuchanie zaczyna mnie męczyć. Chcę jeszcze popróbować z kablami, zamówiłem sobie zasilający Taga Harmony TPC-TS (teraz mam Wireworld Aurora 7) i RCA i Melodiki, który ponoć ma zniwelować efekt ostrej góry. Ponadto zamówiłem sobie jeszcze na testy Unison Research Unico Nouvo (w jednym sklepie była dobra oferta na niego) i chyba jednak będę celował w hybrydy, bo najlepiej spisywały się na tych głośnikach. Słuchając Pier Audio było zupełnie odwrotnie niż z Denonem, tam po 2-3 godzinnym słuchaniu chciało się jeszcze mimo tego, że w Pier Audio góra i średnica są na pierwszym planie, jednak ich brzmienie jest tak gładkie i przyjemne, że chce się tego słuchać. Przede mną jeszcze trochę testów,  ale już chyba wiem jaki kierunek obrać.   

Z hybrydami nadal to masz? Próbowałeś wymienić zworki w kolumnach?

Piotr 

Ukryta Zawartość

@Piotr Sonido Ale testowałeś eskę z jakimś kolumnami ? Sklepy raczej nie są zbyt przychylne do wypożyczenia s510 co masz na myśli, iż jest to lepsze brzmienie ? Ten bas jest głębszy ? Jest go więcej czy po prostu różnica jest tylko w mocy ? 

Spotaklem się np z opinia gdzie ludzie bardziej chwalili t9i niż t9x ale niestety nie potwierdzę tej teorii bo jedynie miałem T9x i T7x .

a jak jest np z 2x t5x w systemie, dają radę?

Edytowane przez SlaveNoise
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Z hybrydami nadal to masz? Próbowałeś wymienić zworki w kolumnach?

Piotr 

Nie, z hybrydami jest o wiele lepiej, ale chyba znalazłem też świetny tranzystor, który gra już u mnie 2 dni i jak na razie jest najlepszy z tych wszystkich które słuchałem - Musical Fidelity m5si. Świetna kontrola, dynamika, gładka góra i całkiem dobry bas. Naprawdę przyjemnie się go słucha, mam go w policzeniu z iFi One Signature przez RCA Melodiki Purple Rain i zasilający Taga Harmony TPC-TS. W poniedziałek przyjedzie jeszcze drugi konkurent Unico Nouvo jeżeli nie okaże się lepszy od MF to go zostawiam u siebie.

Slave i co tam, testowałeś coś przez weekend?

Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka

Musica curat cor meum et animam meam delenit

@cygaretNie udało mi się z weekendowymi testami, jedynie odesłałem magnata i otrzymałem ciekawą odpowiedź od załogi rela mianowicie do 35m2 oraz Jasperów rekomendują s/510 ze względu na szybszą oraz responsywną moc niż T9x sub ma się płynniej łączyć oraz przez potężną moc wyjściową ma wypełnić odpowiednio całą przestrzeń.Na dzień dzisiejszy cena niestety zabija mnie i mój portfel 🙂 Na razie przerwa w wypożyczaniu, pogoda też nie dopisuję, doszedłem do wniosku z partnerką, że chyba wybierzemy się na wycieczkę np. do @Q21 zarezerwujemy jakiś wolny dzień od pracy jeśli tylko będą mieli 25 na stanie to sobie przetestuję kilka wzmacniaczy oraz innych kolumn.

Propo jeszcze J25 MKII kolumny przeszły delikatną zmianę, mianowicie mam wrażenie, że się bardziej otworzyły, wokale są podawane w taki mocny sposób , ale całość jest dość spójna, nie do końca równa bo czasami czuć , że wysokie jakby były w pewnych miejscach dyskretnie podkreślone , mimo wszystko czuć delikatność to brzmienie ma coś w sobie i potrafi wciągnąć ,nie wiem jak to nazwać, ale w przy strukturze basu odczuwalne jest  takie "papierowe zabarwienie" przynajmniej tak to odbieram, ogólnie przyciszyłbym delikatnie górę i podkręcił pasmo gitary basowej , nie wiem czy jeszcze zajdą jakieś zmiany, ale liczę, że finalnie tak.

13 godzin temu, SlaveNoise napisał:

ogólnie przyciszyłbym delikatnie górę i podkręcił pasmo gitary basowej

O widzisz, to w Q21 sprawdź też Supernaita. Podkręci to na czym Ci zależy a góra jest delikatnie wycofana, zwłaszcza ta "najwyższa". Drugi typ to wzmacniacze Regi ale tu już z pewnością Salon Q21 sam z siebie je zaproponuje 🙂 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W dniu 4.09.2022 o 10:49, SlaveNoise napisał:

@Piotr Sonido Ale testowałeś eskę z jakimś kolumnami ? Sklepy raczej nie są zbyt przychylne do wypożyczenia s510 co masz na myśli, iż jest to lepsze brzmienie ? Ten bas jest głębszy ? Jest go więcej czy po prostu różnica jest tylko w mocy ? 

Spotaklem się np z opinia gdzie ludzie bardziej chwalili t9i niż t9x ale niestety nie potwierdzę tej teorii bo jedynie miałem T9x i T7x .

a jak jest np z 2x t5x w systemie, dają radę?

Prawdę mówiąc nie. Test odbył się samego suba. Good point. Moim zdaniem on przy zachowaniu kontroli i szybkości serii T daje więcej mięsa., Jest głębszy. 

Czy i jest inne od x? Na pewno. Ale który lepszy? Chyba nie umiał bym wskazać.

Dwie 5tki dadzą radę ale w mniejszym pomieszczeniu. Chyba i tak byłbym za dwoma T niż jednym S.

W dniu 4.09.2022 o 13:30, Varkasm napisał:

Nie, z hybrydami jest o wiele lepiej, ale chyba znalazłem też świetny tranzystor, który gra już u mnie 2 dni i jak na razie jest najlepszy z tych wszystkich które słuchałem - Musical Fidelity m5si. Świetna kontrola, dynamika, gładka góra i całkiem dobry bas. Naprawdę przyjemnie się go słucha, mam go w policzeniu z iFi One Signature przez RCA Melodiki Purple Rain i zasilający Taga Harmony TPC-TS. W poniedziałek przyjedzie jeszcze drugi konkurent Unico Nouvo jeżeli nie okaże się lepszy od MF to go zostawiam u siebie.

A no właśnie. Musical ma bardzo specyficzna gładka górę. Z nim kolumny aby zagrały jasno to muszą być jakieś nie udane już :p

W dniu 7.09.2022 o 10:05, Adam 38 napisał:

O widzisz, to w Q21 sprawdź też Supernaita. Podkręci to na czym Ci zależy a góra jest delikatnie wycofana, zwłaszcza ta "najwyższa". Drugi typ to wzmacniacze Regi ale tu już z pewnością Salon Q21 sam z siebie je zaproponuje 🙂 

Ale supernait jest drogi. To już wolał bym accuphase albo KARAN.

Piotr 

• 2 tygodnie później...

Z ciekawości zapytam czy ktoś już testował nową serię Polków reference R600 oraz R700 ? Jak one wypadają na tle Diamondów czy też Jasperów? Produkt dość nowy, wiec mało prasy u mnie we Wro jedynie najmniejszy model do odsłuchu z całej serii.

Mi się udało ich odsłuchać krótko nie w swoim salonie 

I powiem że było to , to czego się oo nich spodziewałem. Rozwinięcie brzmienia Polk. Dźwięk jest szybszy. Bardziej zdyscyplinowany o lepszej średnicy niż seria niżej. Ale czuć było że producent ten sam 

Podoba mi się ale nie porwało. 

Mniejszy , podstawkowy? I tak odsłuchaj będziesz wiedział o czym pisze. 

600tki są malutkie.

Piotr 

@Piotr Sonido

Czy ja wiem, czy takie malutkie - R600 to 106 cm na 28 cm front i dość głębokie,

bo mają 38 cm. Klasyczne podłogówki - nawet powiedziałbym spore 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, audioburak napisał:

@Piotr Sonido

Czy ja wiem, czy takie malutkie - R600 to 106 cm na 28 cm front i dość głębokie,

bo mają 38 cm. Klasyczne podłogówki - nawet powiedziałbym spore 😉 

Mój błąd pomyliłem z r500. 

Tak r600 to już klasyczna kolumna. Pełnowymiarowa 

R700 nie słuchałem.

Piotr 

To mój ostatni wpis w tym temacie;

Do hip-hopu użyłbym trojdroznych dużych DYnaudio i wysokiego modelu ROTELa (ale nie MICHI). 

Założyciel wątku długo chyba będzie szukać własnego brzmienia.

Adios und powodzenia 🤣

Edytowane przez quatross
Bzdury! Mówię ci 😂
W dniu 15.08.2022 o 10:34, SlaveNoise napisał:

Devialety to już jakiś wynalazek hmm wyglądowo kompletnie nie przekonują, wręcz są imo szkaradne i jakoś nie chce mi się wierzyć, że te małe skrzynki mają potęgę basową i to chyba jeszcze opcja połączenia tylko blooth? No je przynajmniej moge sprawdzic i odslcuhac.

Sprawdziłeś ?

moze nie maja takiego wyrafinowania na średnicy i gorze pasma jak audiofilskie kolumny ( ale góra jest stonowana i nie drażni ) , ale w kwestii potęgi i zejścia  basu to te Pylony nie maja szans. I dźwięk wcale nie jest „plastikowy” - membrany są tytanowe . W bezpośrednim porównaniu wysoki model YB Audio na 21cm revelatorze zagrał ładniejsza średnica i góra , ale bas potężniejszy i o wiele niższy z Devialetow .

Ilu ludzi tyle opinii

11 godzin temu, quatross napisał:

To mój ostatni wpis w tym temacie;

Do hip-hopu użyłbym trojdroznych dużych DYnaudio i wysokiego modelu ROTELa (ale nie MICHI). 

Założyciel wątku długo chyba będzie szukać własnego brzmienia.

Adios und powodzenia 🤣

Dynaudio do hip hop u?

42 minuty temu, morawka napisał:

Sprawdziłeś ?

moze nie maja takiego wyrafinowania na średnicy i gorze pasma jak audiofilskie kolumny ( ale góra jest stonowana i nie drażni ) , ale w kwestii potęgi i zejścia  basu to te Pylony nie maja szans. I dźwięk wcale nie jest „plastikowy” - membrany są tytanowe . W bezpośrednim porównaniu wysoki model YB Audio na 21cm revelatorze zagrał ładniejsza średnica i góra , ale bas potężniejszy i o wiele niższy z Devialetow .

Co prawda słuchałem ich zawsze w topach. Albo na audioshow albo i nich w salkach. Ale przy głośniejszym graniu miałem wrażenie że to plastikowe membrany. Tak brzmią. 

Wzmacniacze spoko. Kolumny mnie nie kupiły. Przy cichym graniu zyskują. 

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi