Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-40 AE czy…?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szybkie pytanie do kolegów. Mam Pioneer A40AE i chcę zamienić na jakiś inny wzmak. Właściwie to chciałem kupić Onkyo A9150, ale coś krucho z dostępnością teraz, jakby nikt już ich nie sprzedaje. Mam możliwość kupienia Rotel RA1520 lub Arcam Diva A85 i tu pojawia się moje pytanie. Czy warto zmieniać Pioneera na któryś z tych dwóch? Nie chodzi mi oto, żeby jakoś znacząco poprawić dźwięk, mam raczej na myśli to, żeby nie pogorszyć. Niestety nigdy żadnego Rotela ani Arcama na żywo nie słuchałem i nie wiem jak grają. Ja raczej zawsze obracałam się w kręgach Onkyo-Pioneer-Yamaha. A w PRL-u Unitra-Radmor. Zamieniać na któryś z tych? Czy może jednak próbować dalej polować na Onkyo?

https://www.audiostereo.pl/topic/159248-pioneer-a-40-ae-czy%E2%80%A6/

Wymienić na Onkyo nie ma sensu. Bo to praktycznie to samo ale na rotela albo arcama sens widzę. Jakie masz kolumny? Co chciałbyś zmienić?

Piotr 

Właściwie to niewiele chcę zmienić, chyba tylko wzmacniacz chcę zmienić. Samego brzmienia nie za bardzo. Właśnie lubię brzmienie Pioneer/Onkyo i jeśli miałbym zmieniać to na podobne. Oczywiście nie obrażę się jak coś zagra ładniej. Raczej mam obawy, żeby nie pogorszyć. NAD mi nie podchodzi, Yamaha też nie. Ani Rotela ani Arcama w życiu nie słyszałem dlatego zapytałem o nie. Dlaczego chcę zmienić? Ja tak cały czas, rok dwa i znowu czegoś szukam. 

15 godzin temu, halvor napisał:

Właściwie to niewiele chcę zmienić, chyba tylko wzmacniacz chcę zmienić. Samego brzmienia nie za bardzo. Właśnie lubię brzmienie Pioneer/Onkyo i jeśli miałbym zmieniać to na podobne. Oczywiście nie obrażę się jak coś zagra ładniej. Raczej mam obawy, żeby nie pogorszyć. NAD mi nie podchodzi, Yamaha też nie. Ani Rotela ani Arcama w życiu nie słyszałem dlatego zapytałem o nie. Dlaczego chcę zmienić? Ja tak cały czas, rok dwa i znowu czegoś szukam. 

Pioneer A-40 to bardzo dobra integra w swojej cenie. Jeżeli będziesz chciał zmienić w podobnych pieniądzach to raczej na pewno nie będzie to krok do przodu.

Nie ma bo ONKYO/PIONEER niestety zbankrutowały. Jest wątek o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiem, czytałem że zbankrutowali, ale jeszcze gdzieniegdzie można kupić różne modele. Jeśli się nie mylę to Q21 ma na stronie 9150, ale czarny, ja jednak wolę srebrny kolor sprzętu. 

4 godziny temu, iFi Audio napisał:

Pioneer A-40 to bardzo dobra integra w swojej cenie.

Też uważam, że to dobry wzmak i jeśli nie dopadnę A9150 to raczej zostanę przy tym Pionku. Przed tym Pioneerem miałem dwie Yamahy, AS501 i RN602, obydwie w krótkich odstępach czasu i obydwie sprzedałem. Był w ich dźwięku coś co mi nie pasowało. Ciągle kręciłem tonami i tym ich loudnessem i ciągle nie umiałem ustawić dźwięku tak, żeby mi się w końcu podobał. To jest oczywiście mój gust, ktoś może woli granie Yamahy, a nie trawi Pioneera. Trochę się obawiam kupowania w ciemno jakichś Roteli czy innych Arcamów kiedy w życiu ich nie słyszałem. Tutaj w Norwegii nie ma szans na posłuchanie tych marek. Można kupić w ciemno w necie. Posłuchać można Hegla, Electrocompaniet czy inne Devialety. 

W dniu 21.07.2022 o 13:01, payong napisał:

Nie ma bo ONKYO/PIONEER niestety zbankrutowały. Jest wątek o tym

Ukryta Zawartość

Są, są. Nie siej zamętu 🙂

ale wymiana na to samo nie ma po prostu sensu 

Arcam dobry trop. Albo Roksan w takim razie.

Piotr 

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Są, są. Nie siej zamętu 🙂

Masz racje, już jak napisałem o tym, że ONKYO ogłosiło bankructwo okazało się, że nie do końca zniknęli  i chyba TEAC ich przejął.

Edytowane przez payong

Skoro Onkyo ma w sprzedaży amplitunery "na nowo" to oznacza że ktoś dał im kolejną szansę, problem w tym, że jak "komuś" się to odwidzi to klienci zostaną z ręką w nocniku...

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Arcam dobry trop. Albo Roksan w takim razie.

Właśnie. Trop może dobry, tylko czy dla mnie będzie dobry. Ja nie przepadam za „audiofilskim” graniem, wolę granie efektowne i tego zawsze szukam. Takie mam skrzywienie z lat 80.

1 godzinę temu, Tonnii99 napisał:

Skoro Onkyo ma w sprzedaży amplitunery "na nowo" to oznacza że ktoś dał im kolejną szansę, problem w tym, że jak "komuś" się to odwidzi to klienci zostaną z ręką w nocniku...

Ciekawe właśnie jak będzie z amplitunerami czy streamerami od Pioneera i Onkyo? Jakieś aktualizacje to chyba możemy zapomnieć. A jeszcze niedawno chciałem kupić N50, ale ostatecznie kupiłem Bluesonda, który jest brzydki jak noc listopadowa i wyglądem nie pasuje mi do reszty sprzętu.

4 godziny temu, halvor napisał:

Właśnie. Trop może dobry, tylko czy dla mnie będzie dobry. Ja nie przepadam za „audiofilskim” graniem, wolę granie efektowne i tego zawsze szukam. Takie mam skrzywienie z lat 80.

Ciekawe właśnie jak będzie z amplitunerami czy streamerami od Pioneera i Onkyo? Jakieś aktualizacje to chyba możemy zapomnieć. A jeszcze niedawno chciałem kupić N50, ale ostatecznie kupiłem Bluesonda, który jest brzydki jak noc listopadowa i wyglądem nie pasuje mi do reszty sprzętu.

Bluesound Node brzydki? - są dużo brzydsze i gorzej wykonane klocki 🙂 plus jest taki, że jest mały i można go schować 

Nie jest brzydki jako sam w sobie😀 Jest brzydki, bo nie ma 43,5 cm szerokości, nie jest srebrny i nie pasuje do reszty sprzętu. Niewątpliwym plusem jest, że można go usunąć z zasięgu wzroku i tym samym nie „drażnić lwa”😉

W dniu 24.07.2022 o 10:22, payong napisał:

Masz racje, już jak napisałem o tym, że ONKYO ogłosiło bankructwo okazało się, że nie do końca zniknęli  i chyba TEAC ich przejął.

Też pudło 😛

W dniu 24.07.2022 o 16:52, halvor napisał:

No to bardziej Roksan

w przypadku Pioneer Onkyo to tu aktualizacje pewnie będą się pojawiać ale do produktów które wyjdą spod nowego szefostwa. Stare raczej nie doczekają. 

Piotr 

• 5 miesięcy później...
On 7/24/2022 at 9:22 AM, payong said:

Czytalem, ze dwie chinskie firmy przejely dlugi Pioneera i Onkyo, Sharp (od kilku lat juz chinski) i jakas nieznana mi firma na F. Osobiscie zauwazylem, ze od 2012 Pioneer stosowal juz niemal wylacznie chinskie podzespoly, nawet potencjometry byly chinskimi klonami Alps i stad wielka fala poszukiwan modulow regulacji tonow Do serii A-10/20/30. Dzis mozna je kupic na aukcjach, ale szanse na naprawe maleja logarytmicznie bo serwisy wyprzedaja co sie tylko na aukcjach typu ebay.de.

Kurczę no kolejne pudło tyle czasu minęło a nadal krążą takie mity w sieci.

Sharp i voxx. A voxx to konsorcjum akurat z USA nie z Chin 

Piotrek 

11 minutes ago, Piotr Sonido said:

Kurczę no kolejne pudło tyle czasu minęło a nadal krążą takie mity w sieci.

Sharp i voxx. A voxx to konsorcjum akurat z USA nie z Chin 

Piotrek 

Gdy goodglowalem Onkyo bancrupcy, w anglojezycnym internecie wyskoczylo mi co podalem, ale teraz rzeczywiscie inne artykuly mowia o Vox'ie. Niemniej padalec, ktory juz chyba skazany na chinszczyzne jest chcial nie chcial.

1 minutę temu, daystate napisał:

Gdy goodglowalem Onkyo bancrupcy, w anglojezycnym internecie wyskoczylo mi co podalem, ale teraz rzeczywiscie inne artykuly mowia o Vox'ie. Niemniej padalec, ktory juz chyba skazany na chinszczyzne jest chcial nie chcial.

No właśnie ja nie wiem skąd wynikały te błędnie krążące po sieci informacje.

Prawdopodobnie z tego powodu aby robić furorę tam gdzie jej nie ma. A akurat wszyscy ludzie na ziemi mają taką tendencję.

Ogłoszenie bankructwa przy przejęciu firmy przez inną firmę jest całkiem normalne i spotykane na całym świecie.

Wiesz co chyba nie do końca rozumiem twoją wypowiedź.

Chodzi ci o sposób wykonania nowych urządzeń?

Ale co innego to kapitał amerykański a robiony produkt w Chinach a co innego chiński kapitał i robiony w Chinach.

Wszystkie urządzenia budżetowej i średniej klasy są gorzej wykonany niż były jeszcze 15 20 czy 25 lat temu nie ma w tym nic nowego.

W dniu 23.01.2023 o 10:22, daystate napisał:

Made in China a zrobiony z chinskich podzespolow, gdzie nawet potencjometry Alpsa zastapiono ich chinskimi podrobkami to dwie rozne rzeczy, jak sadzisz? 

Czy według ciebie ten „chińczyk” z 2019 jest inny niż ten made in 2022? Pytam, bo ja tamtego sprzedałem, ale myślałem, żeby znowu kupić taki sam do drugiego pokoju.