Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód zasilający DIY wypełnienie śrutem

Rekomendowane odpowiedzi

A co tu się martwić o forum AS. Niech się każdy zajmuje swoją osobą ..

Ja bym powiedzial nie osoba, tylko najpierw akustyka/ustawieniem, a potem sprzetem, a na koniec sieciowkami

A nie na opak
7 minut temu, Daniel_68412 napisał:

A można konkretnie? Które pola i na co konkretnie wpływają? 

Ja nic nie przypuszczam tylko stawiam konkretne argumenty - odnieś się do nich. Obejrzyj sobie film - tam jest cała seria konkretów. 

Brak odpowiadania na konkretne zarzuty w naturalny sposób prowadzi do wniosku że jednak się mylą. 

Ty nie dajesz żadnych argumentów tylko i wyłącznie zaprzeczasz temu czego nie znasz

Podaje tobie argumenty jak wibracje czy pole elektromagnetyczne a ty odpowiadasz ze pomijalne, takie rzeczy są mierzalne i wszechstronnie "poza tobą" wiadome ze wpływają na zakłócenia a zakłócenia wpływają na brzmienie

No i tyle konkretów.. Ja się serio zastanawiam jak taka platforma ma nie drgać bo to jest nielogiczne. 

54 minuty temu, tedi02 napisał:

Oj,oj dotknęło 😁 No nie może być, kolejny frustrat.

Ale co mnie miało dotknąć?

Rozumiem, że próbujesz uniknąć odpowiedzi na to co napisałem swoim głupim komentarzem. Że Ty się nie wstydzisz pisać tych wszystkich głupot, przecież to nawet nie jest już zabawne tylko żenujące.

51 minut temu, Daniel_68412 napisał:

No taki ze platforma może izolować od drgań podłoża ale fala akustyczna już na nią wpływa i listwa drga tak czy owak. 

Jesli tak wszystko drga i trzeba to tłumić to co z wibracjami kabli w ścianach?

Na kable podawałem argument taki ze fizyka wyklucza ich wpływ. Podawałem film w którym inżynier od zasilaczy tłumaczy ci dokładnie dlaczego kable wpływu mieć nie mogą. 

Nie mam narzędzi żeby przetestować wpływ takiego klocka ponieważ słuch jest zawodny i działa na ciebie wiele czynników które cie skłaniają ku temu żeby mówić że ona super poprawia bo kosztowała, bo ładnie wygląda. Choćby efekt placebo wrzucony wyżej. 

Już to pisałem ale chętnie ci to jeszcze napisze 20 razy może któryś raz coś trafi. Natomiast to nie Ty jesteś adresatem tych słów a ludzie którzy zaczynają i szukają prostych i szybkich rozwiązań na wybitne granie - a takich nie ma. Zrobienie systemu to ogrom pracy, doświadczenia i wiedzy i można się dawać oszukiwać na takie "bajery" ale to tylko będzie powodowało współczucie ludzi którzy się na takich rzeczach znają - i zaznaczam nie zaliczam się do owej grupy. Dzięki temu forum co najwyżej wiem ile nie wiem.

Bla ,bla ,bla , w dalszym ciągu nie odpowiedziałeś na pytanie?

56 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Na kable podawałem argument taki ze fizyka wyklucza ich wpływ

To nie jest żaden argument. To pustosłowie. Żadna fizyka się na ten temat nie wypowiadała. Wypowiadali się sceptycznie ci , którzy  temat znają tylko z wyobraźni , a nie z własnej praktyki i gołosłownie powołują się na jakąś fizykę.

Podawałem film

A ten człowiek z filmu nigdy nawet nie stał obok porządnego sprzętu audio , który mógłby pokazać różnicę w sieciówkach i on sobie z tego nie zdaje sprawy. Znam jego filmy od dawna.

ludzie którzy zaczynają i szukają prostych i szybkich rozwiązań na wybitne granie - a takich nie ma. Zrobienie systemu to ogrom pracy, doświadczenia i wiedzy i można się dawać oszukiwać na takie "bajery"

Nikt nikomu nie każe szukać szybkich rozwiązań i nabierać się na jakieś bajery. Dla ludzi , którzy mają w domu super sprzęt , bo taki sobie kupili , nie jest żadnym problemem wypożyczyć np sieciówkę do testów , przesłuchać w swoim systemie i przekonać się osobiście , czy jest sens jej zakupu. Nie narażają się na żadne oszustwa , bo jeśli im coś nie pasuje - to nie kupują. Nie ma się o nich co martwić

Edytowane przez Calyer
18 minut temu, Daniel_68412 napisał:

No i tyle konkretów.. Ja się serio zastanawiam jak taka platforma ma nie drgać bo to jest nielogiczne. 

Skoro to dla ciebie  nielogiczne ,a przedewszystkim nie sprawdziłeś działania,  NIE WYPOWIADAJ się w sposób autorytatywny ,robisz z własnych ust ,tylek ! Oj nieladnie ,a tak często podkreśla ze ,,niby,,kształcony.

9 minut temu, sebasbox napisał:

Ale co mnie miało dotknąć?

Rozumiem, że próbujesz uniknąć odpowiedzi na to co napisałem swoim głupim komentarzem. Że Ty się nie wstydzisz pisać tych wszystkich głupot, przecież to nawet nie jest już zabawne tylko żenujące.

Widzisz dla ciebie to mrzonka ,fikcja a dla mnie to wszystko realne .Nie masz szacunku dla drugiego człowieka, a chciałbyś żeby dla ciebie mieli. Ja słyszę wpływ, platform ,wtyków sieciowych ,gniazd ,według ciebie nie mogę, nie wolno mi i broń boże bym kupił! Dziękuję wszystkim frustratom że tak martwicie się o moje finanse 🙂 wezmę kolejny kredyt w frankach ,któryś z was będzie zyrantem.🙂

39 minut temu, xajas napisał:

najpierw akustyka/ustawieniem, a potem sprzetem, a na koniec sieciowkami

Tak właśnie uważam i tak pisałem już nie raz - sieciówka jest ostatnim elementem uzupełniającym dobry sprzęt , ustawiony w odpowiednim pomieszczeniu.

44 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Podaje tobie argumenty jak wibracje czy pole elektromagnetyczne a ty odpowiadasz ze pomijalne, takie rzeczy są mierzalne i wszechstronnie "poza tobą" wiadome ze wpływają na zakłócenia a zakłócenia wpływają na brzmienie

To a'propos zakłóceń i wibracji. Mam nadzieję na KONSTRUKTYWNE ustosunkowanie się tych, którzy słyszą, lub przynajmniej w to wierzą.

Przyjmijmy występowanie zjawiska mikrofonowania w przewodach, przedluzaczach itp.- to zjawisko musi być na poziomie co najmniej kilkadziesiąt dB poniżej sygnału użytecznego, bo przewody są ściśle zalane izolacją, a w gniazdach sprężyny dociskają styki do bolców wtykow. Im mniejszy poziom drgań w otoczeniu, tym ten efekt jest mniejszy, a dla braku lub nikłych drgań w otoczeniu, ŻADEN. Zgadza się?

A teraz sytuacja, kiedy deska pod przedłużaczem może się wykazać tłumieniem drgań i ograniczyć ten niekorzystny efekt- żeby tak było, drgania muszą być naprawdę silne. Niech nawet działa skutecznie, tłumiąc efekt mikrofonowania, tylko... co z tego, kiedy TŁO, czyli ciśnienie akustyczne będzie tak napi....lać po uszach, że nikt nie będzie w stanie usłyszeć tego pozytywnego efektu działania deski i jej sens przestanie istnieć?

Jak rozwiązać TEN problem???

I jeszcze jedno- Instytut Fraunhoffera zajmował się badaniem słyszenia i należy do niego wiele odkryć w tej dziedzinie, m.in efekt maskowania, który ma zastosowanie w praktycznie każdych algorytmach kompresji sygnału. Otóż jest to zjawisko maskowania słabych dźwięków leżących w pobliżu dużo silniejszych w widmie częstotliwości. Mikrofonowanie to w uproszczeniu odbiór drgań zwłaszcza silnych, które są w stanie wytrącić ze statyki jakiś układ żył, styków, czy okładek kondensatora, co zmoduluje sygnał użyteczny. Te efekty są bardzo słabymi sygnałami w pobliżu tych, które je wzbudziły, więc idealnie podchodzą pod wspomniany efekt maskowania. W dodatku, jak w przypadku tytułowego przewodu ze śrutem, który budowa przypomina mikrofon węglowy, dawniej stosowany w telefonii, sygnał wzbudzony mikrofonowaniem, musiałby się przebić przez trafo, mostek i filtry zasilacza, a to już całkiem nieprawdopodobne.

Edytowane przez porlick
1 hour ago, tedi02 said:

Bla ,bla ,bla , w dalszym ciągu nie odpowiedziałeś na pytanie?

Zdaje sobie kolega że ani jeden wpis nie miał żadnej treści - jeden hejt. Odpowiedziałem na wiele twoich pytań ale odpowiedzi ci się nie spodobały. Natomiast kolega na moje żadne pytanie nie odpowiedzial. 

1 hour ago, Calyer said:

ten człowiek z filmu nigdy nawet nie stał obok porządnego sprzętu audio , który mógłby pokazać różnicę w sieciówkach i on sobie z tego nie zdaje sprawy. Znam jego filmy od dawna.

Zdajesz sobie kolega sprawę że to nie jest argument? No wszystko to opinie i zero podstaw. Tam z kolei w tym filmie masz konkretne logiczne argumenty ale widocznie ich nie rozumiesz. 

Edytowane przez Daniel_68412
59 minut temu, porlick napisał:

To a'propos zakłóceń i wibracji. Mam nadzieję na KONSTRUKTYWNE ustosunkowanie się tych, którzy słyszą, lub przynajmniej w to wierzą.

Przyjmijmy występowanie zjawiska mikrofonowania w przewodach, przedluzaczach itp.- to zjawisko musi być na poziomie co najmniej kilkadziesiąt dB poniżej sygnału użytecznego, bo przewody są ściśle zalane izolacją, a w gniazdach sprężyny dociskają styki do bolców wtykow. Im mniejszy poziom drgań w otoczeniu, tym ten efekt jest mniejszy, a dla braku lub nikłych drgań w otoczeniu, ŻADEN. Zgadza się?

A teraz sytuacja, kiedy deska pod przedłużaczem może się wykazać tłumieniem drgań i ograniczyć ten niekorzystny efekt- żeby tak było, drgania muszą być naprawdę silne. Niech nawet działa skutecznie, tłumiąc efekt mikrofonowania, tylko... co z tego, kiedy TŁO, czyli ciśnienie akustyczne będzie tak napi....lać po uszach, że nikt nie będzie w stanie usłyszeć tego pozytywnego efektu działania deski i jej sens przestanie istnieć?

Jak rozwiązać TEN problem???

I jeszcze jedno- Instytut Fraunhoffera zajmował się badaniem słyszenia i należy do niego wiele odkryć w tej dziedzinie, m.in efekt maskowania, który ma zastosowanie w praktycznie każdych algorytmach kompresji sygnału. Otóż jest to zjawisko maskowania słabych dźwięków leżących w pobliżu dużo silniejszych w widmie częstotliwości. Mikrofonowanie to w uproszczeniu odbiór drgań zwłaszcza silnych, które są w stanie wytrącić ze statyki jakiś układ żył, styków, czy okładek kondensatora, co zmoduluje sygnał użyteczny. Te efekty są bardzo słabymi sygnałami w pobliżu tych, które je wzbudziły, więc idealnie podchodzą pod wspomniany efekt maskowania. W dodatku, jak w przypadku tytułowego przewodu ze śrutem, który budowa przypomina mikrofon węglowy, dawniej stosowany w telefonii, sygnał wzbudzony mikrofonowaniem, musiałby się przebić przez trafo, mostek i filtry zasilacza, a to już całkiem nieprawdopodobne.

Masz nieprawidłowe przemyślenia w temacie 
Izolacja przewodów ma znaczenie i samo zalanie czy wtopienie otuliny nie jest 100% izolatorem, kup sobie miernik EMF a się przekonasz ze może być różnie, podstawki pod kablami mają zadanie izolacji od podłoża, chodzi o pole wokół kabla , możesz pobawić się z magnesami na przewody albo w pobliżu przetworników   

Wibracje urządzeń elektronicznych, szyba, drewno, guma itd. każde z nich ma własne parametry absorpcji
Wiadomo ze przy zestawach głośnikowych słychać od razu a przy elektronice mniej albo niewychwytywanie, najczęściej wibracje trafo ma negatywne działanie generując zakłócenia wiec wyeliminowanie drgań może poprawić optymalne działanie urządzeń, np. Ultra ciche zasilacze nie są na darmo uznane za lepsze

4 minutes ago, .:Gerard:. said:

kup sobie miernik EMF a się przekonasz ze może być różnie

No niech się kolega odważy i napisze coś konkretnie.

Teraz, Daniel_68412 napisał:

No niech się kolega odważy i napisze coś konkretnie.

Ja mam taki miernik ty chociaż miałeś w reku ?

2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Masz nieprawidłowe przemyślenia w temacie 
Izolacja przewodów ma znaczenie i samo zalanie czy wtopienie otuliny nie jest 100% izolatorem, kup sobie miernik EMF a się przekonasz ze może być różnie, podstawki pod kablami mają zadanie izolacji od podłoża, chodzi o pole wokół kabla , możesz pobawić się z magnesami na przewody albo w pobliżu przetworników   

Wibracje urządzeń elektronicznych, szyba, drewno, guma itd. każde z nich ma własne parametry absorpcji
Wiadomo ze przy zestawach głośnikowych słychać od razu a przy elektronice mniej albo niewychwytywanie, najczęściej wibracje trafo ma negatywne działanie generując zakłócenia wiec wyeliminowanie drgań może poprawić optymalne działanie urządzeń, np. Ultra ciche zasilacze nie są na darmo uznane za lepsze

Podałem przykład z przewodami leżącymi równolegle na podłodze i podstawkach- ten na podstawkach zebrał z otoczenia WIĘCEJ zakłóceń, jak leżący płasko na podłodze. (Niestety, nie znalazłem już tej strony z opisem doświadczenia.)

W poprzednim wpisie chodziło o mikrofonowanie, więc strzeliłeś kulą w płot.

Na moje pytania nadal brak konstruktywnych odpowiedzi.

Teraz, porlick napisał:

Na moje pytania nadal brak konstruktywnych odpowiedzi.

Jak zwykle, zabawa kotka i myszki
U mnie kable zasilające mają wpływ na dźwięk a u ciebie nie i koniec, czy mam ochotę to udowadniać, nie mam.
Ja tobie pisze ze może być wpływ a ty możesz z tego skorzystać albo dalej żyć w błędzie tego tematu

7 minutes ago, .:Gerard:. said:

Ja mam taki miernik ty chociaż miałeś w reku ?

No ja ci wierzę i pokaz coś tym miernikiem ciekawego - chętnie sie dowiem. W swoim systemie mam poziom tła na takim poziomie jaki mi starcza. Powiedz mi jak mam wyłączona muzykę i vol na maxa i mam totalna ciszę w pomieszczeniu ze piszczy w uszach - co może wnieść promieniowanie takie czy inne? 

Rozumiem- niewygodne pytanie trzeba zbyć byle czym i dalej wierzyć w audiovoodoo.

A pytającego posadzić o obrazę uczuć religijnych.

(to do Gerarda.)

3 minutes ago, .:Gerard:. said:

Ja tobie pisze ze może być wpływ a ty możesz z tego skorzystać albo dalej żyć w błędzie tego tematu

No tylko na ASR masz ładnie pomierzone ze nie mają wpływu. Rozumiem że w to wierzysz ale na jakiej podstawie mam skoro pomiary temu przeczą? 

Słyszysz rzeczy na poziomie 110-120db?

Teraz, Daniel_68412 napisał:

No ja ci wierzę i pokaz coś tym miernikiem ciekawego - chętnie sie dowiem. W swoim systemie mam poziom tła na takim poziomie jaki mi starcza. Powiedz mi jak mam wyłączona muzykę i vol na maxa i mam totalna ciszę w pomieszczeniu ze piszczy w uszach - co może wnieść promieniowanie takie czy inne? 

Juz kiedys wstawiałem zdjęcia z testów, naprawdę nie chce mi sie co rok komuś udowadniać
Poczytaj sobie o EMI/RFI

3 minuty temu, porlick napisał:

Rozumiem- niewygodne pytanie trzeba zbyć byle czym i dalej wierzyć w audiovoodoo.

A pytającego posadzić o obrazę uczuć religijnych.

Nie, w ogóle nie rozumiesz bo nie doświadczyłeś tematu

Teraz, .:Gerard:. napisał:

Nie, w ogóle nie rozumiesz bo nie doświadczyłeś tematu

Nikt, kto doświadczył, nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie o zasadność stosowania deski przeciwko wibracjom?

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

No tylko na ASR masz ładnie pomierzone ze nie mają wpływu. Rozumiem że w to wierzysz ale na jakiej podstawie mam skoro pomiary temu przeczą? 

Słyszysz rzeczy na poziomie 110-120db?

To pokaz pomiary akustyczne z tego portalu

Nie doświadczyłem, bo nie widzę najmniejszego sensu- jak nie ma wibracji, jest niepotrzebna, a jak są na tyle duże wibracje, by była potrzebna, właśnie te wibracje sprawiają, że jej "pozytywne efekty" idą w pi...du.

Jednak głuchota na starość dobrze robi. Człowiek się delektuje słuchaniem muzyki i nie przejmuje takimi pierdołami jak wpływ kabla zasilającego. Podłączyłem na próbę pożyczony od młodego kabel zasilający od jego wypasionego komputera. Nie usłyszałem absolutnie żadnych różnic w brzmieniu wzmacniacza. Muzyka gra tak samo przyjemnie.

P.S. Ostatnio pacjent przekonywał mnie, że kosmici wyłączają go pilotem. Miałem czas więc przez godzinę rozkminialiśmy jak to jest możliwe od strony technicznej. Niestety nie był w stanie wytłumaczyć tego w żaden mniej lub bardziej racjonalny sposób. Tak samo niektórzy tutaj tłumaczą na tym samym poziomie działanie rozmaitych gadżetów audiovoodoo.

Edytowane przez Elbing
błąd w terminologii
6 minutes ago, .:Gerard:. said:

To pokaz pomiary akustyczne z tego portalu

Jutro jak będę przy kompie poszukam. 

ASR to portal Trolli dla Trolli

O pływie zasilaczy na dźwięk z pomiarami akustycznymi sa sieci.
Nawet Polscy nauczycie na zajęciach online robili testy wzmacniaczy, zakłóceń w sieci i wpływ na dźwięk, jest na YouTube,
ale na ASR .......

Proszę, a przecież napięcie to tylko napięcie, pomijalne ..... dla dźwięku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

11 minut temu, Elbing napisał:

Jednak głuchota na starość dobrze robi. Człowiek się delektuje słuchaniem muzyki i nie przejmuje takimi pierdołami jak wpływ kabla zasilającego. Podłączyłem na próbę pożyczony od młodego kabel zasilający od jego wypasionego komputera. Nie usłyszałem absolutnie żadnych różnic w brzmieniu wzmacniacza. Muzyka gra tak samo przyjemnie.

P.S. Ostatnio pacjent przekonywał mnie, że kosmici wyłączają go pilotem. Miałem czas więc przez godzinę rozkminialiśmy jak to jest możliwe od strony technicznej. Niestety nie był w stanie wytłumaczyć tego w żaden mniej lub bardziej racjonalny sposób. Tak samo niektórzy tutaj tłumaczą na tym samym poziomie działanie rozmaitych gadżetów audiovoodoo.

Hit .......

Ukryta Zawartość

46 minut temu, .:Gerard:. napisał:

, kup sobie miernik EMF a się przekonasz ze może być różnie, podstawki pod kablami mają zadanie izolacji od podłoża, chodzi o pole wokół kabla , 

Ok, na wpływ drgań mechanicznych na przewody nie umiesz sensownie odpowiedzieć, to zadam Ci pytanie o zakłócenia, bo chwalisz się posiadaniem miernika. 

Jeśli ta deska ma CHRONIĆ przed nimi, to czemu służy uniesieniu przewodów i gniazd PONAD PODŁOGĘ?

Przecież ponad płaszczyzną podłogi ilość zakłóceń ROŚNIE, co sam możesz sobie sprawdzić swoim cudownym miernikiem. Też to przemilczysz, albo odwrócisz kota ogonem???

Cholerka, za dużo niewygodnych pytań dziś zadaję... 

☹️

Edytowane przez porlick
10 minutes ago, .:Gerard:. said:

Proszę, a przecież napięcie to tylko napięcie, pomijalne ..... dla dźwięku

Zdajesz sobie sprawę że teraz trochę się kompromitujesz? Jeśli nie ma zakłóceń wyższych niż np. 100db w zasilaniu to nie masz ich też na głośniku? 

18 minut temu, porlick napisał:

Ok, na wpływ drgań mechanicznych na przewody nie umiesz sensownie odpowiedzieć, to zadam Ci pytanie o zakłócenia, bo chwalisz się posiadaniem miernika. 

Jeśli ta deska ma CHRONIĆ przed nimi, to czemu służy uniesieniu przewodów i gniazd PONAD PODŁOGĘ?

Przecież ponad płaszczyzną podłogi ilość zakłóceń ROŚNIE, co sam możesz sobie sprawdzić swoim cudownym miernikiem. Też to przemilczysz, albo odwrócisz kota ogonem???

Cholerka, za dużo niewygodnych pytań dziś zadaję... 

☹️

Posłuchaj Trollu
Teraz uwodnij ty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_7097.thumb.jpeg.512aedd064255cec08d1d0a8d8ff75be.jpeg

przyciemniłem żeby bylo lepiej widać

IMG_7096.thumb.jpg.a404101266ea5e8d1cb81a0191f778ca.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
  • Pokaż nowe odpowiedzi