Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód zasilający DIY wypełnienie śrutem

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

A co Ty tam mierzysz?

Udowodnilem mu ze zakłócenia bliżej podłogi są większe a nie odwrotnie

A co mnie deska na przedłużacz interesuje ?

Dyskusja byla o mikro wibracjach i wpływie na elektronikę, zakłóceniach w sieci

6 minutes ago, .:Gerard:. said:

Udowodnilem mu ze zakłócenia bliżej podłogi są większe a nie odwrotnie

O! To już coś mamy pokazane. Możesz powiedzieć co oglądamy?

Przydałoby się ustalić metodę pomiaru. Proponuję wolne pole, ok pół metra od ścian, czy innych przeszkód, także mierzącego, co może zakłócić pomiary.

1- pomiar miernikiem leżącym na podłodze.

2- pomiar miernikiem na powiedzmy 5 cm izolacyjnej podstawce. 

Przekonasz się, że dla podstawki będzie więcej zakłóceń.

3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

A co mnie deska na przedłużacz interesuje ?

Dyskusja byla o mikro wibracjach i wpływie na elektronikę, zakłóceniach w sieci

Mikro wibracjach MECHANICZNYCH.

A na drugie- deska pomaga w walce z zakłóceniami W SIECI? 

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

O! To już coś mamy pokazane. Możesz powiedzieć co oglądamy?

Tramwaj

2 minuty temu, porlick napisał:

Przydałoby się ustalić metodę pomiaru. Proponuję wolne pole, ok pół metra od ścian, czy innych przeszkód, także mierzącego, co może zakłócić pomiary.

1- pomiar miernikiem leżącym na podłodze.

2- pomiar miernikiem na powiedzmy 5 cm izolacyjnej podstawce. 

Przekonasz się, że dla podstawki będzie więcej zakłóceń.

Ja mam to w ...., na szybko podałem przykład

2 minutes ago, .:Gerard:. said:

Tramwaj

No i tyle... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wystarczyło by gdybyś te zdjęcia opisał i powiedział co chcesz pokazać i co z tego wynika.. 

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Ja mam to w ...., na szybko podałem przykład

Czyli byle jak, co nie jest dowodem na nic.

2 minuty temu, porlick napisał:

Czyli byle jak, co nie jest dowodem na nic.

Z tego co tłumaczył człowiek wykształcony a nawet pisał prace magisterska w tym kierunku,
to pole kabla lezącego na podłodze nie ma równego pola elektromagnetycznego, a to powinno być podobnie oddziaływanie jak w cewce

15 minut temu, Daniel_68412 napisał:

No i tyle... 

Ukryta Zawartość

Wystarczyło by gdybyś te zdjęcia opisał i powiedział co chcesz pokazać i co z tego wynika.. 

Błagam cie człowieku, a o czym żeśmy rozmawiali żeby musiał podpisywać zdjęcia ?
Bylo w rozmowie o mierniku pola magnetycznego ? Bylo

Ukryta Zawartość

30 minutes ago, .:Gerard:. said:

Błagam cie człowieku, a o czym żeśmy rozmawiali żeby musiał podpisywać zdjęcia ?
Bylo w rozmowie o mierniku pola magnetycznego ? Bylo

Pole może być magnetyczne i elektyczne, jednostki nie podałeś - jak chcesz coś pokazać to pokaż żeby ktoś kto się na tym nie zna mógł coś zrozumieć lub chociaż model miernika. Wniosek taki ze to promieniowanie elektromagnettczne(?) ma kilka razy większa wartość tak? Jaka jest jego wartość przy gniazdku podającym prąd? 

Bo chciałbym zrozumieć co z tych wartości można wywieść? 

Bo np tak sobie patrzę na rozkład zakłóceń z włączonymi urządzeniami i na wyłączonych - różnice są wielkie ale jak już sobie badam w zamkniętej obudowie i podłączonej do uziomu to tego nie ma. 

Chciałbym zrozumiec w podobnym kontekście to co pokazujesz.

• Redaktorzy

Gerard, kurna. Na końcu ostatniego zdania akapitu stawiamy kropkę. Tak samo robi ASURA. Co Wy obaj z tym macie?

Panowie, dodawajcie te kropki, bo mnie Ku(r)Bica bierze i nie rozumiem co czytam!

😄 😄 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Kiedyś była moda na dowartościowywanie swojego biznesu, swoich produktów i siebie samego.

Zaczęło się od komputerowego badania wzroku, czy jakoś tak. Potem komputer to było mało i było laserowe coś tam...

Na jakimś produkcie przeczytałem; przyrząd zbadany oscyloskopem (jak nie wierzycie mogę załączyć fotkę). W ogóle ten oscyloskop powtarza się wielokrotnie na Forum jako, no właśnie jako co, jakieś dowartościowanie głoszonych twierdzeń?...

Teraz pojawi a się jakaś zabawka. Coś tam wyświetla. Najpierw produkowano takie do szukania metalu i kabli w ścianach aby nie władować się w nie wiertłem. Teraz postanowiono nieco postraszyć ludzi; wyświetlane są jakieś liczby a za chwilę tło na czerwono - achtung...

A i każdy, w rzeczy samej, jest teraz ekspertem... Przecież trzyma w ręce urządzenie wskazujące cyfry i migające kolorami. 

6 minut temu, kangie napisał:

dodawajcie te kropki, bo mnie Ku(r)Bica bierze i nie rozumiem co czytam!

Weź sobie skoryguj komputerowo treść a wzrok popraw laserowo... 

• Redaktorzy
1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

A i każdy, w rzeczy samej, jest teraz ekspertem... Przecież trzyma w ręce urządzenie wskazujące cyfry i migające kolorami. 

Takie czasy, Grzegorzu.

W Lidlu za sto parę złotych można kupić akumulatorową szlifierkę kątową. Przesrane mają właściciele rowerów, do których ochrony kupili najmocniejsze na rynku blokady tzw. U-Lock z hartowanymi prętami nawet fi 20mm. Przeciąć teraz każdy i wszędzie może. Nie głodnemu chleb na myśli, bo używanego roweru o wartości rynkowej powiedzmy 4999zł bez papierów nie kupię nawet za 100zł. Brzydzę się złodziejstwem.

Takie czasy mamy...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W dniu 7.08.2022 o 09:41, Grzegorz7 napisał:

Każda sonda oscyloskopowa wymaga strojenia.

Nawet każdy oscyloskop ma wyprowadzony sygnał do jej strojenia.

Załóż wątek to pogadamy o sondach a powiadam Wam, zachodzą tam ciekawe zjawiska "kablowe" 😉

Dokładnie to samo jest z kablami w audio. Tylko elektronika nie ma wyjścia co by się do siebie dostroiła.

Do dziś mam zapisany pomiar pojemności kabli XRL na R&S strojonymi sondami i do dziś nie wiem co mierzący kolega elektronik sp… bo wynik nijak się ma do podawanego przez producenta i nawet na czuja powinien być inny

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 godziny temu, ASURA napisał:

Dokładnie to samo jest z kablami w audio.

No niedokładnie właśnie.

W audio większe napięcia a f zanacznie mniejsze.

5 godzin temu, ASURA napisał:

Dokładnie to samo jest z kablami w audio. Tylko elektronika nie ma wyjścia co by się do siebie dostroiła.

I deska pod przedłużaczem ma w tym pomóc?

Poza tym, w audio wystarczy, że wejście ma znacznie wyższą impedancję, jak wyjście sygnału i przewód, a będzie właściwe dopasowanie i wszystko ok. Tu częstotliwości są na tyle niskie, że żadne dodatkowe filozofowanie nie jest potrzebne. Jedyne problematyczne połączenie analogowe, to gramofon, ale też bez przesady.

Edytowane przez porlick

Widzisz to że z Twoją deską Ci nie wyszło to nie znaczy że obudowa drewniana (domyśl się z jakich powodów drewniana) w QRS-ie ma ingerować w coś co jest obok źródłem przypomnę silnych fluktuacji EM

Poczytaj sobie co na ten temat publikował Nikolai Tesla; od tamtego czasu dalej w układach elektro energetycznych prawa fizyki się nie zmieniały. Przypomnę Tesla ma audiofilskie alibi-jest bez podejrzeń o voodoo, w jego czasie. dopiero powstawało radio ale jak powstawało to trzeba było mieć wiedzę także o tym co się dzieje w eterze

2 minutes ago, ASURA said:

ingerować w coś co jest obok źródłem przypomnę silnych fluktuacji EM

W domu nie ma silnych fluktuacji EM - kolejna nadinterpretacja kolegi... No i znowu widzę gramy płytę Tesli 😄

Silne pole em to jest przy nadajniku GSM np. 

O gramofonie nie pisz proszę

Teraz, Daniel_68412 napisał:

W domu nie ma silnych fluktuacji EM - kolejna nadinterpretacja kolegi... No i znowu widzę gramy płytę Tesli 😄

Silne pole em to jest przy nadajniku GSM np. 

A co, włosy na głowie Ci nie stają

Do Tesli to na kolankach proszę!

Dla impedancji zasilania bez różnicy.

To jakbyś powiedział że deszcz ma wpływ na to którędy rzeka płynie. 

W dniu 5.08.2022 o 13:12, ASURA napisał:

OT odpowiadam publikowałem tu na forum dwa zmierzone wykresy szumów i interferencji z i bez podstawki i poziom szumów zakłócających odsunął się o 2,5 dB od sygnału muzycznego

A na jakim poziomie ? Możesz wstawić wykres ?

W dniu 5.08.2022 o 20:27, porlick napisał:

To bzdura- ekran, żeby spełniał swe zadanie, powinien być ciągły i dobrze przewodzić. Taki śrut w żaden sposób nie spełnia tych warunków, więc może być traktowany wyłącznie jako udziwnienie

A o materialach pochlaniajacych fale radiowe i zamieniajace na energie mechaniczna a potem w cieplo nigdy nie slyszales?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

47 minut temu, rafa napisał:

A o materialach pochlaniajacych fale radiowe i zamieniajace na energie mechaniczna a potem w cieplo nigdy nie slyszales?

Ja nie słyszałem. Ktore to materialy?

Śrut pochłaniający fale radiowe i zamieniający w ciepło...będzie głośno grzechotać i będzie grzać? - nie wiem, nie miałem.

20 minut temu, xajas napisał:

Ja nie słyszałem. Ktore to materialy?

Ukryta Zawartość

Wiele naturalnych krysztalow tez ma takie wlasciwosci np turmalin, krysztal gorski...korund zdaje sie tez

14 minut temu, J.Jerry napisał:

Śrut pochłaniający fale radiowe i zamieniający w ciepło...będzie głośno grzechotać i będzie grzać? - nie wiem, nie miałem.

Takze nie mialem i nie znam srutu wymienonego w watku. Tylko wspominam o takich wlasciwosciach niektorych materialow

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

47 minut temu, Ajothe napisał:

Mam podłogi pokryte korundem....co teraz?!

Pokryj ściany turmalinem a sufity kryształem górskim... 

🤪

• Pokaż nowe odpowiedzi